Andrej Korenika bo Piran vodil prihodnja štiri leta. Foto: BoBo
Andrej Korenika bo Piran vodil prihodnja štiri leta. Foto: BoBo

"Vesel sem in ponosen na ekipo. To smo dosegli skupaj. Županovanje ni čarovnija, ki lahko vse reši, lahko pa deluje z ekipo, z dialogom, s tem, da se prisluhne tako občanom kot preostalim svetniškim skupinam. In tako bom tudi deloval. Situacija v tej naši občini ni najbolj rožnata, ne da se je spremeniti čez noč, vložili bomo ves trud, da to premaknemo in začnemo delati za občane," je Andrej Korenika dejal v pogovoru za TV Slovenija.

Andrej Korenika je povedal, da sta s protikandidatom že dogovorjena za sestanek o sodelovanju v občinskem svetu. Foto: TV Slovenija
Andrej Korenika je povedal, da sta s protikandidatom že dogovorjena za sestanek o sodelovanju v občinskem svetu. Foto: TV Slovenija

40-letni bančni uslužbenec je ob tem napovedal, da bo najprej oblikoval koalicijo s sorodnimi strankami, zatem pa se bo sešel z vsemi člani občinskega sveta, tudi z Gašparjem Mišičem. "Prva stvar je koalicija, brez tega se občine ne da voditi, to smo videli v zadnjih štirih letih in to se ne sme ponoviti. Najprej moramo dobiti neko večino, s katero bomo lahko zadeve postavili ... Oba z gospodom Gašparjem Mišičem sva v kampanji poudarjala, da sva pripravljena sodelovati, in tega se bom držal. Želim neko širše ... ne bom rekel koalicije, ampak širše sodelovanje za skupne projekte, da premaknemo končno v tej občini stvari naprej," je še povedal v pogovoru z novinarko TV Slovenija Erter Pust.

Menjava tudi na čelu Izole

Zanimiv županski boj je bil sicer tudi v Izoli, kjer je zmagovalec drugega kroga upokojenec Milan Bogatič, ki je tri desetletja zasedal vodstvene položaje v carinski upravi in je bil kandidat Gibanja Svoboda. Podprlo ga je 57,4 odstotka volivcev, kar pomeni, da bo aktualni župan Danilo Markočič moral zapustiti položaj. Bogatič se še ni odločil, ali bo funkcijo opravljal poklicno.

Po poročanju STA-ja je dejal še, da mora zaupanje upravičiti, da bi lahko dobil podporo tudi čez štiri leta. Meni, da so občani prepoznali njegovo iskrenost in jih je prepričala kombinacija izkušenj in novih moči na Listi Andreja Korenike.

Gašpar Mišič za enoten občinski svet, da se ne ponovijo napake iz preteklosti

Gašpar Gašpar Mišič, ki je dobil 41,5 odstotka glasov, je zmagovalcu takoj čestital. Že po prvih novicah, da Korenika vodi, je izjavil, da ni pomembno, kdo je župan, če je sodelovanje dobro in če si vsi prizadevajo za razvoj. "Manj pomembno je, kdo je župan, če so poenoteni v občinskem svetu, če delamo za razvoj naše skupnosti, če smo se sposobni poenotiti o razvojnih prioritetah, ki so odraz potreb naših občank in občanov, mislim, da smo na pravi poti," je dodal za TV Slovenija.

Povedal je še, da je Koreniki že čestital in da sta se dogovorila, da se srečata prihodnji teden. Gašpar Mišič je ob tem poudaril še, da se bo trudil za enoten občinski svet, "da se ne ponovijo napake iz preteklosti, ko so si nasprotovali zaradi strankarskih razprtij in interesov posameznikov, tega si ne smemo dovoliti".

V Piranu Korenika premagal Gašparja Mišiča

V županski boj je šlo kar 13 kandidatov

V prvem krogu je bilo 13 kandidatov, Gašpar Mišič in Korenika, ki sta kandidirala s podpisi volivcev, pa skupaj nista zbrala niti 45 odstotkov oddanih glasov. Gašpar Mišič jih je dobil 22,4, Korenika pa 21 odstotkov. Razplet je bil negotov tudi zato, ker tretjeuvrščeni, dozdajšnji župan Đenio Zadković, pred drugim krogom ni podprl nikogar.

Praznovanje v štabu Korenike. Foto: BoBo
Praznovanje v štabu Korenike. Foto: BoBo

Robert Fakin, ki je bil četrti, je podprl Gašparja Mišiča. Podporo Koreniki je po prvem krogu izrazilo Gibanje Svoboda, ki bo s petimi sedeži najmočnejša sila v občinskem svetu. Lista Andreja Korenike, Lista Gašparja Gašparja Mišiča in SD bodo imeli po štiri sedeže. Po enega bodo imeli Gibanje za občino Piran, Lista Roberta Fakina, Oljka, SDS in Zveza za Primorsko.