Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Kultura - Arhiv

Budimpešta gosti štiri slovenske likovne umetnice

Vizualna umetnost Budimpešta gosti štiri slovenske likovne umetnice

Do sredine januarja so v galeriji Hegyvidék v Budimpešti na ogled dela Marike Danč-Roth, Cvetke Hojnik, Suzanne Király-Moss in Sabine Šinko. Vse štiri umetnice živijo in ustvarjajo v Lendavi.

Prekmurje "Prekmurje naj ostane v srcih, naj se ne zavije spet v meglice"

Z letošnjim letom se izteka 100. obletnica priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Zato smo leto 2019 v Sloveniji razglasili za prekmursko leto, program praznovanja stoletnice pa naslovili Prekmurje v srcu.

Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti

Kultura Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti

Od oktobra je v murskosoboški galeriji na ogled tematska razstava Osamljenosti - Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti. Razstava iz stalne zbirke murskosoboške galerije zajema polstoletni pregled prekmurske likovne umetnosti.

Obnovili mogočno gotsko cerkev na Tišini

Kultura Obnovili mogočno gotsko cerkev na Tišini

Občina Tišina je med drugim znana po mogočni gotski cerkvi Marijinega rojstva, ki so jo pred kratkim obnovili, in po Vrtu spominov in tovarištva, kjer so zasajene drevesne vrste s skoraj vsega sveta.

Zgodbi iz Benečije in Porabja navdušili v Portorožu

FSF Zgodbi iz Benečije in Porabja navdušili v Portorožu

Tretji dan Festivala slovenskega filma je več kot upravičil visoka pričakovanja z dvema sijajnima celovečercema, ki ju poleg liričnega vzdušja povezujejo tudi prijateljstvo, ustvarjalno sodelovanje in tematski odmik od osrednje Slovenije.

Verstva v Prekmurju

Kultura Verstva v Prekmurju

Zgodovinski proces širitve protestantizma in nato rekatolizacije je v Prekmurju potekal drugače kot drugod po tedanjih slovenskih deželah in z zamikom enega stoletja.

V iskanju narodove identitete

Kultura V iskanju narodove identitete

Slovensko slovstvo v Prekmurju se začne z razmahom evangeličanstva v Prekmurju, približno stoletje pozneje kot drugod v Sloveniji.

Radijska nadaljevanka po scenariju Ferija Lainščka: Nedotakljivi

Kultura Radijska nadaljevanka po scenariju Ferija Lainščka: Nedotakljivi

Jubilej priključitve Prekmurja matični domovini obeležuje Radio Slovenija na programu ARS med drugim s serijo Nedotakljivi po istoimenski priredbi romana Ferija Lainščka za radio.

Osebnosti "Prekmurščina je kot kranjščina stranski produkt protestantizma"

Marko Jesenšek raziskuje prekmurski jezik in njegov razvoj skozi čas. V oddaji Profil pa je spregovoril tudi o nekaterih drugih temah, povezanih z današnjim položajem slovenščine.

Romi v likovni umetnosti

Kultura Romi v likovni umetnosti

Prvi, ki je Rome v slovenskem prostoru upodobil v likovni umetnosti, je bil prekmurski akademski slikar, Ludvik Vrečič. V Pomurskem muzeju v Murski Soboti je na ogled razstava njegovih del.

Velika panonska muzika: svojevrstna zgodba o ljudeh na oni strani Mure

Kultura Velika panonska muzika: svojevrstna zgodba o ljudeh na oni strani Mure

Na Radiu Slovenija so ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v sklopu oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi pripravili prireditev z naslovom Velika panonska muzika.

Prekmurje skozi zgodovino in umetnost

Kultura Prekmurje skozi zgodovino in umetnost

Avgusta bomo praznovali stoto obletnico Prekmurja. Kakšen je kulturni pomen tega jubileja za samo Prekmurje in kaj za širši slovenski prostor? Kako ga razumeti v kontekstu zgodovine, politike, kulture oziroma literature in umetnosti?

 Prekmurski jezik med knjižno normo in narečjem

Kultura Prekmurski jezik med knjižno normo in narečjem

Prekmurščina je bila do pomladi narodov v 19. stoletju vzporedni knjižni jezik. Verjetno je ta jezikovna zgodovina podlaga samozavesti Prekmurcev, da svoj jezik in narečje "dojemajo zelo čustveno" in so ponosni, "da gučijo" v njem.

Izjemno arheološko odkritje na Tišini

Dediščina Izjemno arheološko odkritje na Tišini

V pokrajini ob Muri že drugo desetletje potekajo intenzivna arheološka izkopavanja. Pred dnevi so strokovnjaki Pomurskega muzeja na Tišini prvič odkrili slovansko grobišče na območju Pomurja, ki ga umeščajo v obdobje med 10. in 12. stoletjem.

Gančki majoš se krasi in postavlja že 100 let

Kultura Gančki majoš se krasi in postavlja že 100 let

V Gančanih v občini Beltinci že 100 let ohranjajo stao šego postavljanja "Gančkega majoša" - mlaja, ki je vpisana tudi na seznam nesnovne kulturne dediščine pri slovenskem kulturnem ministrstvu.

Nedeljska maša ob obletnici ustanovitve Škofije Murska Sobota

Kultura Nedeljska maša ob obletnici ustanovitve Škofije Murska Sobota

Nedeljsko bogoslužje v Odrancih sta zaznamovala 13. obletnica ustanovitve Škofije Murska Sobota in 100. obletnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Razvaline Matzenauerjeve graščine

Kultura Razvaline Matzenauerjeve graščine

Na robu prosenjakovskega gozda in vasi na meji z Madžarsko stojijo ostanki dvorca, kjer se je po prvi svetovni vojni vsaj do neke mere krojila usoda Prekmurja.

V lendavskem Vinariumu razstava pirhov štirih dežel

Kultura V lendavskem Vinariumu razstava pirhov štirih dežel

V stolpu Vinarium v Lendavi so pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki pripravili razstavo pirhov štirih dežel.

Katalog likovnih del prekmurskega likovnega umetnika Ludvika Vrečiča

Kultura Katalog likovnih del prekmurskega likovnega umetnika Ludvika Vrečiča

Ob letošnji 100-letnici priključitve Prekmurja k matični domovini je precejšnje pozornosti deležen tudi prvi akademsko izobraženi likovni umetnik iz Prekmurja Ludvik Vrečič.

Mali kralič: slovenski rojaki na Madžarskem dobili prevod Malega princa

Knjige Mali kralič: slovenski rojaki na Madžarskem dobili prevod Malega princa

"Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno." To je verjetno najbolj znana misel iz svetovne uspešnice Mali princ. Vas zanima, kako Mali princ zveni v prekmurskem jeziku?

Prijavite se na e-novice