Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi
Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi

V Vrtu spominov in tovarištva zdaj med skoraj 500 drevesi in grmovnicami z vsega sveta raste tudi spominska lipa doktorja Veneka Šiftarja in njegovih bratov. Prvi vrbi žalujki je po koncu 2. svetovne vojne zasadila Šiftarjeva mati, in sicer v spomin na sinova, ki se nista vrnila iz vojne.

V Občini Tišina so seveda zelo ponosni na vrt, ki je danes zaščiten kulturni spomenik, in seveda na svojega velikega rojaka, je na petkovi prireditvi poudaril župan Franc Horvat.

Slavnostni govornik, prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, pa je med drugim opomnil, da živimo v vse bolj dinamičnem, na videz tudi kaotičnem svetu. Povezanem, soodvisnem, včasih sovražnem, v katerem nas kot posameznike in kot člane narodne skupnosti ne zaznamuje le dogajanje na domačem dvorišču, ampak tudi vse bolj neposredno in usodno tudi vse, kar se zgodi daleč od domačega praga.

Poleg Vrta spominov in tovarištva, v katerem na Petanjcih deluje tudi enota Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, spominja na Vaneka Šiftarja še ustanova oziroma fundacija, ki nosi njegovo ime.