Romina Sandreli s Pušče. Foto: osebni arhiv
Romina Sandreli s Pušče. Foto: osebni arhiv

Radio Slovenija je predstavil tri zgodbe Rominj, ki so uspešne na različnih področjih prostovoljstva. Z nami so delile izkušnje, predvsem pa srčne zgodbe s terena. Eno od njih prinaša Romina Sandreli s Pušče, ki je trenutno zaposlena v Domu starejših v Murski Soboti, kjer uporabnikom nudi predvsem pomoč na domu. Svoje delo opravlja z veseljem. Je edina Rominja, ki je prostovoljka tudi pri Hospicu. Razlog za to, kot pravi sama, je zelo oseben.

"Prostovoljka pri Hospicu sem postala predvsem zato, ker sama nisem znala pomagati in stati mami ob strani, ko je umirala in zdaj lahko sama drugim, ki doživljajo enako usodo, stojim ob strani in krajšam dneve. Pogosto sta samo dotik in prijazen pozdrav zadosti," pove Romina Sandreli.

Za prostovoljno delo sta se v najstniških letih odločili tudi sestri Damijana in Ksenija Pestner, ki prihajata iz istega naselja kot Romina. Obe sta članici ekipe prve pomoči, ki se je ob prvem valu prebežnikov odzvala med prvimi in tujcem ob vstopu v Slovenijo nudila pomoč.

"Prostovoljka sem že od 15. leta. Začela sem v romskem društvu Romani Union, nato pa sem z različnimi tečaji, tudi zaradi izobraževanja na srednji zdravstveni šoli, svoje znanje le še nadgrajevala. Poleg vsega dela, ki ga prostovoljstvo prinaša, veliko pozornosti namenjam temu, da tudi mlajše Rome ozaveščam o pomenu prostovoljstva," poudarja Damijana Pestner.

"Zame je prostovoljno delo v bistvu na neki način moje poslanstvo, da pomagam tistim, ki pomoč potrebujejo. Zato se redno udeležujem tudi krvodajalskih akcij, ker nikoli ne veš, kdaj boš ti sam potreboval pomoč drugih," izpostavlja Ksenija Pestner.
V naselju Pušča deluje tudi za zdaj prvo romsko prostovoljno gasilsko društvo, ki deluje že od leta 2004, vključenih pa je trenutno 25 prostovoljcev.

Avdio: Več osebnih izkušenj ter zgodb s terena smo zbrali v oddaji Naše poti