Foto: Radio Maribor/Foto: Arhiv SNG Maribor
Foto: Radio Maribor/Foto: Arhiv SNG Maribor

Letošnji veliki Glazerjev nagrajenec Vili Ravnjak, gledališki ustvarjalec in nekdanji vodja Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor je bil gost oddaje Obrazi sosednje ulice. S svojim ustvarjanjem je duhovno in estetsko zaznamoval tukajšnji repertoar in Dramo umestil med pomembne gledališke hiše.

Vili Ravnjak, doma iz Zreč, je kot 23-leten dramaturg z drugačnimi pogledi na gledališče in svet prišel v mariborsko Dramo leta 1983. Dve leti kasneje je prevzel vodenje dramskega ansambla ter močno spremenil to umetnost.

»Iz zgodovine gledališča vemo, da je teater politično in družbeno najmočnejši na prehodu iz diktature v demokracijo. In to se je v 80-ih letih dogajalo v Sloveniji«.

Vili Ravnjak je najbolj kompleksna slovenska dramaturška osebnost, beremo v pojasnilu nagrade, in še, da je pripravil gledališko-estetski prostor za uspešno delovanje režiserja Tomaža Pandurja ter gledališče sistematično povezoval z globokimi duhovnimi premisleki. S krajšima prekinitvama v tukajšnjem gledališču ustvarja že skoraj štiri desetletja.

»Slovensko narodno gledališče Maribor je majhno kulturno središče, a svetovljansko, saj vanj zahajajo umetniki iz celega sveta, še posebej to velja za opero in balet. Ampak duh, ki zlasti v zadnjih 20 letih vlada v mariborskem gledališču, je prestolničen, je kozmopolitski in zato nikoli nisem imel občutka, da sem življenje preživel v neki provinci,« pove Vili Ravnjak.

O dogajanju v svetu in v Sloveniji, ki ga kot gledališki ustvarjalec in mislec ter duhovni raziskovalec spremlja, Ravnjak pravi: »Mislim, da je svet na veliki prelomnici. Vse, kar je veljalo v zadnjih 30 letih je v kratkem času propadlo. Evropa se na novo konstituira. Na prelomnici je tudi Slovenija. To kar spremljamo zdaj, te volitve so prelomne, tako pomembne kot leta 1990 oziroma dogajanje leta 1991. Nastajat bo začel neki novi svet. In kot gledam, se mi zdi, da mi ne bo všeč«.

Pogovoru z Vilijem Ravnjakom lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Obrazi sosednje ulice