Predstavitev Evropskega prvenstva nogometašev vinarjev Foto: Osebni arhiv/Natalija Sinkovič
Predstavitev Evropskega prvenstva nogometašev vinarjev Foto: Osebni arhiv/Natalija Sinkovič

Na posestvu Steyer v Plitvici v občini Apače so predstavili letošnje evropsko prvenstvo v nogometu VINO EURO 2018 – prvenstvo, ki ga združujeta nogomet in vino. Od 29. maja do 2. junija se bo v Goriških Brdih, Mariboru, Murski Soboti in Lendavi odvilo že 5. tako prvenstvo.

Namen prireditve je dvig vinske kulture v državi in se predstaviti kot izjemna turistična destinacija - vinsko, kulinarično, turistično -, hkrati pa se predstaviti kot odličen organizator. Njihov moto je IN VINO VIKTORIA.

Na sklepnem prizorišču v Murski Soboti, pred stadionom Fazanerija, 2. junija med 11. in 21. uro, bodo organizirali tudi ekskluzivni mednarodni vinski festival, na katerem bodo vsi gostje ob spremljanju zaključnih bojev prvenstva priložnost poskusiti odlična vina gostujočih držav.

Prvenstvo bo potekalo po vsej Sloveniji

5. uradno prvenstvo bo potekalo prvič na več lokacijah. Skupinski del bosta gostila Maribor in Goriška Brda, izločilne boje pa Lendava in Murska Sobota. Prav tako bo prvenstvo v Sloveniji prvo, na katerem bo sodelovalo 8 reprezentanc, saj se tekmovanju pridružita še Češka in Portugalska.

Slovenski nogometaši vinarji so se doslej dobro izkazali

Vinska reprezentanca Slovenije je postala prvak leta 2011 na prvem prvenstvu na Madžarskem. Leta 2012 so suvereno ubranili naslov v Avstriji, s 3:0 so v finalu premagali gostitelje, s tretjega EP leta 2014 v Švici pa so se vrnili s četrtim mestom. S poznejšimi prvaki Nemci so po rednem delu igrali 2:2 in izgubili po enajstmetrovkah, nato pa klonili še na tekmi za tretje mesto z Italijo.