Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je skupaj z občinami pripravila fotografsko razstavo z naslovom Evropska sredstva povezujejo.
Prva postavitev razstave je bila na ogled v Veliki Polani, v parku Dežela štorkelj, zdaj se razstava seli v Benedikt.

Razstava Evropska sredstva povezujejo bo gostovala v vseh dvanajstih razvojnih regijah do konca junija 2021, nato pa se bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU preselila na Brdo pri Kranju.
“V okviru razstave smo pripravili 36 projektov, iz vseh 12 razvojnih regij. Evropska sredstva nas povezujejo na različne načine, na vsakem koraku – pri delu, pri učenju, pri prostočasnih aktivnostih, povezujejo nas, ko se peljemo po urejenih avtocestah ipd. in želimo, da nas povezujejo tudi v prihodnje skozi evropske projekte, ki jih bomo izvajali v prihodnji finančni perspektivi,” je motiv fotografske razstave pojasnil minister Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Zvonko Černač.

Evropska sredstva, optično omrežje, Mokronog Foto: Jure Brankovič
Evropska sredstva, optično omrežje, Mokronog Foto: Jure Brankovič

Že julija letos je Služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko naslovila poziv na vse občine v Sloveniji, na katerega se je odzvalo 14 občin iz 6 regij - 4 regije iz vzhodne in 2 iz zahodne Slovenije. “V teh 14 občinah bo razstava gostovala naslednjega pol leta in nato bo od julija do konca leta, v času predsedovanja Slovenije svetu Evropske unije, predstavljena na Brdu pri Kranju,” pojasnjuje minister Černač.

Projekti so iz vseh regij, tam, kjer ni bilo prijav, so jih v Službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko izbrali sami.
“Preko evropskih sredstev je bilo uresničenih na tisoče projektov, vseh se seveda ne da pokazati, ampak mislim, da smo izbrali projekte, ki odslikujejo na kako različnih področjih in na kako različne načine se veže ta povezovalna nit, ki jo predstavljajo evropska sredstva,” dodaja minister Černač.

Prva postavitev je bila na ogled v parku Dežela Štorkelj v Veliki Polani, zaključna postavitev pa bo julija 2021 na Brdu pri Kranju.
V času predsedovanja Sloveniji svetu EU se bo na Brdu zvrstilo ogromno dogodkov in upajmo, da bomo do takrat to Covid krizo premagali.. v načrtu na tej lokaciji je ogromno dogodkov in prav je, da predstavniki ostalih držav vidijo, kako in na kakšen način upravljamo ter gospodarimo z evropskimi sredstvi v RS,” pojasnjuje minister Černač.

Razstavo si je mogoče ogledati ob spoštovanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

Evropska sredstva povezujejo: potujoča fotografska razstava dobrih zgodb

Euranet Plus - boljše razumevanje Evrope