Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo

Informacije so v tem času eno največjih bogastev, a jim v množici vseh zapisov zelo težko sledimo. Mediji in podjetja, ki svoj denar vlagajo v nastanek novic, so zdaj dobil možnost sledenja svojih novic preko nove aplikacije, Newsmapper, ki so jo razvili pri Slovenski tiskovni agenciji.

Slovenska tiskovna agencija skrbi za obveščanje z domačimi novicami in za dostopnost tujih novic na našem medijskem trgu. A novice brez plačila avtorskih pravic lahko v tem času pristanejo kjerkoli. Zato so želeli razviti orodje, ki bi jim omogočalo preveriti, katere njihove novice so najbolj v uporabi in kdo vse jih uporablja. Tako je nastala aplikacija NewsMapper, pravi Aljoša Rehar, vodja projektov pri Slovenski tiskovni agenciji: »Gre za orodje, narejeno za potrebe medijev, ki prinaša veliko podatkov, ki jih pridobimo s pomočjo umetne inteligence. Tako lahko uredništvo dobi informacijo, kam vse se je neka novica razširila – kateri mediji so jo uporabili in v kolikšni meri, pa četudi je uporabljen zgolj del novice ali je ta prirejena. Tako uredništvo izve, koliko so naše novice uporabne za naše naročnike. Po drugi strani pa lahko marketinški oddelki ugotovijo, ali se novice širijo tudi po portalih, ki nimajo sklenjene pogodbe za uporabo vsebin in lahko tako hitreje odreagirajo na dogajanje na trgu.«

Aplikacija namreč temelji na tehnologijah umetne inteligence in omogoča vrsto funkcionalnosti, kot sta strojno sledenje uporabi člankov na spletu ter zgodnje zaznavanje novih aktualnih zgodb. Razvili so jo v sodelovanju z akademskimi partnerji, Institutom Jožefa Stefana in Tehnično univerzo iz Varšave v okviru evropskega projekta Renoir, ki je bil sofinanciran v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Napredno tehnološko rešitev NewsMapper je zato Evropska komisija uvrstila na seznam odličnih evropskih inovacij. Gre za seznam, ki deluje v okviru platforme Innovation Radar in na katerega komisija uvrsti najboljše inovacije, razvite v okviru projektov, sofinanciranih s strani EU. »Ta uvrstitev pomeni za nas potrditev in tudi lepo priložnost za doseganje širšega kroga uporabnikov tako doma kot tudi v tujini,« še dodaja Rehar.
STA ima z aplikacijo NewsMapper, ki je na voljo na spletnem naslovu https://newsmapper.sta.si/, še velike načrte, pred njimi je tudi prvo sodelovanje s tujimi trgi.

Aplikacija Newsmapper

Darja Potočan, projekt Euranet Plus – boljše razumevanje Evrope #EuranetPlus