Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Veselo na delo

27 epizod

Veselo na delo

27 epizod


Kakšno je raziskovalno delo antropologa na Papui Novi Gvineji, o čem premišljuje kozmetičarka med depilacijo, kakšne so poklicne skrivnosti kaskaderja ali delovni ritem glasbenika na ladji, kako se gorski reševalec sooča s stresom med reševanjem, kako pogosto v resnici šepeta gledališka šepetalka, kako se med nevihto na ladji znajde ladijski kuhar, koliko zasluži čistilec čevljev in kakšno je delo v mrtvašnicah? Ura pred poldnevom je ob sobotah na 1. programu Radia Slovenija rezervirana za kviz, zadnje tromesečje leta 2013 pa bomo v tem programskem pasu pripravljali oddajo VESELO NA DELO, v kateri bomo spoznavali nenavadne in manj znane poklice in dejavnosti. Anja Strajnar, Peter Močnik in Matic Jerman bodo poiskali sogovornike, ki se z njimi ukvarjajo, odkrivali njihove zgodbe, se spustili v neobičajna delovna okolja in se pogovarjali z »odjemalci storitev« naših gostov. V živih oddajah vas čaka tudi nagradna igra, v kateri lahko sodelujete po telefonu.

27.12.2014

Dobri možje in žene

Dobri možje, ki naše domove obiskujejo ob koncu leta, so na Slovenskem vsi po vrsti moški. A to niti slučajno ne pomeni, da med tistimi, ki so si iz dobrotljivosti naredili poklic, ni tudi žensk! Kaj pravzaprav »delajo« Dedek Mraz, skandinavska sveta Lucija in italijanska Befana, kdo med njimi opravi najdaljšo pot v teh zimskih dneh in koliko daril raznosijo? To boste izvedeli v zadnji letošnji oddaji Veselo na delo, ki bo na sporedu v soboto, 27. decembra, ob 11.15 na Prvem. Oddajo pripravljata Anja Strajnar in Peter Močnik.


20.12.2014

Veselo na delo

Vozniki tovornjakov, ki jih pot vsak teden znova ponese po vsej Evropi in dlje, svoje življenje preživljajo na cesti. Na pot se podajo v ponedeljek zjutraj, v domači kraj pa se vrnejo šele v petek popoldan; s svojci tako preživljajo samo proste konce tedna. Kaj pa takrat, ko so na poti? S kom preživljajo proste ure na parkiriščih med čakanjem na naslednji del poti? Je osamljenost sestavni del njihovega poklica? In kako se sporazumevajo s tujimi delavci med raztovarjanjem tovora? Kakšen je v resnici dan profesionalnega voznika in česa si med opravljanjem svojega poklica ne sme dovoliti? Kaj stori, če se mu med vožnjo pokvari tovornjak in ali je res, da med vožnjo opravljajo številne telefonske klice ter gledajo filme? Koliko prometnih nesreč doživijo v svoji karieri in ali kdaj doživijo tudi poskus kraje tovora, ki ga prevažajo? Kup vprašanj za poklicne voznike bosta tudi ta teden imela voditelja oddaje Veselo na delo Anja Strajnar in Peter Močnik, ki bosta z vami v soboto ob 11.15 na Prvem.


13.12.2014

Krupje

Krupje je uslužbenec v igralnici, ki vodi igro pri ruleti in skrbi za pravilen potek vseh iger na srečo. Pri tem sledi splošnim načelom in posebnostim posameznih iger, ki vključujejo različne tehnike, materiale in pravila. Pred vsako igro sprejema stave ali napovedi igralcev. Večerno in nočno delo, rutina, ponavljajoči se gibi ter izpostavljenost skušnjavam hitrega zaslužka in zasvojenosti s hazardom so samo nekatere manj prijetne lastnosti krupjejskega poklica. Med lepše sodijo delo z ljudmi v sproščenem in največkrat multikulturnem okolju. O delu krupjejev v tokratni oddaji Veselo na delo!


06.12.2014

Maneken in manekenka

"Obleče se, naliči in sprehodi po pisti. Nič lažjega!" To je le eno od mnenj, ki se pogosto lepi na delo manekena ali manekenke. A to je le tisti del poklica, ki je vsem na očeh. Njihovo delovno mesto pa niso le modne brvi in odri, na katerih potekajo predstavitve modnih novosti. Pomembne so tudi vaje v studiih za pravilno hojo in za gibanje v novih oblačilih, nega telesa, obvladovanje govorice telesa in obrazne mimike. Delo manekenke zahteva potovanja v različne kraje, pogosto ličenje, urejanje frizure, koreografske vaje ter prilagoditev velikosti in kroja oblačila postavi manekenke. Pri tem poklicu so velikega pomena telesne značilnosti: primerna višina in teža, videz in starost. Včasih je zahtevana osončenost, vzdržljivost pa je pogoj za uspešno delo. Anja Strajnar in Peter Močnik bosta o delu manekenke in manekena govorila v tokratni oddaji Veselo na delo - v soboto po 11. uri na Prvem!


29.11.2014

Veselo na delo

Ne, niso sodobni jamesi bondi, ampak opravljajo povsem običajen poklic. Tako so prepričani detektivi danes, saj morajo poleg višje ali visoke izobrazbe opraviti tudi detektivski izpit in pridobiti licenco, njihovo delo pa zajema zlasti lov na dolžnike in njihovo premoženje, preverjanje bolniških staležev zaposlenih in upravičenosti do potnih stroškov, kontrolo alkoholiziranosti delavcev in ugotavljanje delovne (ne)discipline v službi. Detektivski poklic velja za sorazmerno mladega pri nas; ne opravljajo ga več samo moški. Je dinamičen, atraktiven, pa tudi zahteven, saj morajo imeti detektivi in detektivke dobre motorične sposobnosti, biti morajo samozavestni in komunikativni, iznajdljivi, natančni pa tudi razgledani, samoiniciativni in disciplinirani. Kako opravljajo svoj poklic, kaj vse doživijo med opravljanjem dejavnosti, ki se zdi - v nepoznavalskih očeh očitno povsem zgrešeno - na trenutke "kot tv kriminalka", boste izvedeli v oddaji Veselo na delo! V soboto, 29. 11., ob 11.15 na Prvem!


22.11.2014

Steklarji

S pihanjem, ki spominja na pihanje majhnih otrok pri hlajenju juhe, prevzema kepica gnetljivega stekla postopoma obliko elegantnega kozarca s tankim pecljem. Umetnost ali industrija? Spretnost človeških rok ali natančnost stroja? V tej dilemi je mogoče iskati odgovor na vprašanje, kaj tradicionalno steklarsko obrt loči od sodobne proizvodnje stekla. Kakšen je poklic steklarja v 21. stoletju in ali so romantične podobe pihanja pri oblikovanju stekla le še stvar preteklosti, o tem v tokratni oddaji Veselo na delo, ki jo pripravljata Anja Strajnar in Peter Močnik. - V soboto, 22. novembra, po 11. uri na Prvem!


15.11.2014

Veselo na delo

Med lastnosti, ki jih morajo imeti turistični vodniki, se vsekakor uvrščajo potrpežljivost, prilagodljivost in velika želja po premikanju z enega konca sveta na drugega. A se jim pri vodenju turistov po svetu vendarle pripeti marsikaj nepredvidljivega. Zgodi se, da kateri izmed potnikov izgubi potni list, drugi pozabi doma zdravila, ki bi jih moral nujno jemati, tretji se poškoduje in ga je treba odpeljati v bolnišnico. Delo turističnega vodnika je intenzivno, svojim strankam je na voljo 24 ur na dan, pri tem pa ne sme zboleti ali se zapletati v spore. Kako skrbi za to, da potovanje poteka čim mirneje in brez večjih zapletov, pri tem pa so njegovi sopotniki zadovoljni z nastanitvijo in programom, ki jim ga ponuja, ga bomo vprašali, pa tudi to, koliko jezikov mora znati, kako se nauči na pamet kopico podatkov, ki jih potem niza med potovanjem, in kako težavna je lahko komunikacija s krajevnimi prebivalci, s katerimi ima pri svojem delu tudi kar nekaj opravkov. V oddaji Veselo na delo v soboto, 15. 11., ob 11.15 na Prvem!


08.11.2014

Rudar

Poklic rudarja velja za enega najnevarnejših in najbolj tveganih na svetu. Rudarji se pri svojem delu soočajo s številnimi nevarnostmi, med največje grožnje pa sodijo eksplozije plinov. Izpostavljeni so pomanjkanju dnevne svetlobe, poškodbam in vdihavanju nečistoč, zaradi česar se pojavijo kronična obolenja, in njihova življenjska doba je pogosto krajša. Ne glede na to se v mnogih državah soočajo s pomanjkanjem socialnega varstva. Prav zaradi težkega dela in nevarnosti pa se med rudarji pogosto utrdijo vezi, ki presegajo običajna prijateljstva. Rudarjem sta se pri njihovem delu pridružila Anja Strajnar in Peter Močnik ter preverila, kakšno je njihovo delo. V tokratni oddaji Veselo na delo – v soboto, 9. novembra, ob 11.15 na Prvem! Avtorja prispevka: Anja Strajnar , Peter Močnik


01.11.2014

Balerina in baletnik

Poklic balerine in baletnika je fizično izredno zahteven. Ves čas morata paziti na svojo fizično kondicijo, visoko tehnično raven plesnega znanja, skrbeti pa morata tudi za vitko telesno linijo in ohranjati sposobnost hitrega dojemanja različnih plesnih kombinacij. Kaj pa, če se s svojim soplesalcem ne ujameta, in kaj takrat, ko števec na tehtnici pokaže preveč? Koliko ur dnevno trenirata in ali kdaj razmišljata o tem, zakaj nista namesto klasične, stroge plesne zvrsti, izbrala kaj bolj sproščenega, kot je hiphop? Ali kdaj tik pred premiero, ko naletita tudi na dvoizmensko delo in nadure, kar vodi v stres in veliko utrujenost, razmišljata o tem, da bi vse skupaj pustila? Vsa ta vprašanja bosta Anja Strajnar in Peter Močnik zastavila gostoma tokratne oddaje Veselo na delo: umetniški vodji Baleta SNG v Ljubljani Sanji Nešković Peršin in mlademu baletnemu solo zboristu Luki Žiherju.


25.10.2014

Veselo na delo

Nekateri jih umeščajo med umetnike, drugi pravijo, da so bolj podobni obrtnikom. Njihovo znanje in poklic pa presega meje umetnosti, saj morajo za to, kar delajo, poznati precej pravil, ki zadevajo tudi higienske in zdravstvene pogoje pri delu. O izdelovalcih tetovaž bosta v naslednji oddaji Veselo na delo govorila njena voditelja Anja Strajnar in Peter Močnik, ki ju bo zanimalo, koliko časa nastaja ena tetovaža, na katere dele telesa si jih dajo naročniki najraje vrisati in ali obstaja način, da jih kasneje kakorkoli zbrišejo s telesa.


18.10.2014

Veselo na delo

Veljajo za potrpežljive, iznajdljive in ustvarjalne osebe. Med delom uporabljajo vrsto različnih metod, zanimivih pripomočkov in orodij, veliko časa posvečajo pripravam na učne ure. Učitelji, ki delajo v Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani, so odprli vrata voditeljema oddaje Veselo na delo - Anji Strajnar in Petru Močniku - ter pokazali, kako poteka pouk v njihovih učilnicah, kjer se otroci učijo angleščino, matematiko, samooskrbo, računalništvo in drugo. Več o poklicu učitelja slepih in slabovidnih v soboto, ob 11.15, v oddaji Veselo na delo, ki prinaša tudi pet vprašanj za poslušalce in lepo nagrado za nagrajenca.


11.10.2014

Poštar

Veljajo za komunikativne, tople, nasmejane in karizmatične osebe, ki o krajanih pogosto vedo več, kot bi si nemara marsikdo želel. Prinašajo novice, ki vplivajo na naša življenja. Včasih dobre in razveseljujoče, drugič manj prijetne ali žalostne. V dežju, snegu, vročini ali v močnem vetru jih prinašajo peš, s kolesom, z motorjem ali z avtom. Znajo pokramljati, se nasmejati in biti v oporo, nedvomno pa imajo otrok manj, kot mu jih pripisujejo. In kako veste, da je pred vrati on? Ker pozvoni samo dvakrat. Poštar bo na vrata Prvega pozvonil tudi v soboto, ob 11.10, v oddaji Veselo na delo. Oddajo, ki prinaša tudi pet vprašanj za poslušalce in lepo nagrado, pripravljata Anja Strajnar in Peter Močnik. Na sporedu vsako soboto od 4. oktobra do konca leta na 1. programu Radia Slovenija!


04.10.2014

Veselo na delo

Povezujemo jih z dragimi avtomobili, denarjem in lepimi dekleti. Veljajo za novodobne gladiatorje in vzornike mnogim mladim športnikom. Vseeno pa je to le stereotipna podoba, ki je pogosto daleč od resnice. Trdo delo in predanost na eni strani ter soočanje z grenkimi porazi na drugi je del njihovega vsakdana, ki ga pogosto krojijo tudi nizke plače, strah pred poškodbami in pogled v negotovo prihodnost po končani karieri. Kakšen je dan poklicnega nogometaša, katere so sladke in tudi grenke strani tega poklica, o vsem tem v prvi v letošnjem nizu oddaj Veselo na delo. Pogovarjali smo se z bivšim slovenskim reprezentantom in danes uspešnim trenerjem, Luko Elsnerjem in vratarjem nogometnega kluba Domžale, Nejcem Vidmarjem. Oddajo Veselo na delo, ki prinaša tudi pet vprašanj za poslušalce in dve lepi nagradi, pripravljata Anja Strajnar in Peter Močnik - vsako soboto od 4. oktobra do konca leta ob 11:10 na 1. programu Radia Slovenija!


14.12.2013

Smetar

kviz


14.12.2013

Veselo na delo

kviz


07.12.2013

Raznašalci hrane

kviz


30.11.2013

Skiper

kviz


23.11.2013

Slikarski model

kviz


Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov