Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Zeliščarnica

72 oddaj

72 oddaj


V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.

Zeliščarnica

V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.


11.07.2020

Dišeča meta – bi tisto z mentolom ali brez njega?

Zeliščarnico namenjamo meti, zelišču, o katerem govori že grška mitologija. Meta naj bi namreč bila lepa nimfa, ki jo je Hadova žena iz ljubosumja spremenila v rastlino. Had uroka ni mogel preklicati, je pa meti podaril čudoviti vonj, ki se razširi vsakič, ko njene liste zmečkamo med prsti.

8 min 17 s

04.07.2020

Origano ali dobra misel v sebi skriva izjemno moč

Origano je nepogrešljiva začimba na pici, pa tudi sicer je zelo koristen in zdravilen. V le enem gramu posušenega zelišča je toliko antioksidantov, kot denimo v 400g paradižnika. Več o tem zelišču nam bo nekaj minut čez pol sedmo uro zaupala neodvisna raziskovalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

7 min 46 s

27.06.2020

Sivka – katera je prava?

V Zeliščarnici bo tokrat zadišalo po sivki. O njenih številnih pozitivnih učinkih na telo in duha smo se pogovarjali z iskalko naravnih rešitev Sanjo Lončar.

6 min 19 s

20.06.2020

Nepogrešljiv rman

V Zeliščarnici smo govorili o rmanu, ki je nepogrešljiv v zbirki domačih čajev, saj ima mnogo zdravilnih učinkov. Latinsko ime Achillea millefolium pa razkriva, da je rman uporabljal že grški junak Ahil. Pripravlja Metka Perko.

5 min 33 s

13.06.2020

Lipa je pri naših prednikih veljala za sveto drevo.

V tokratni Zeliščarnici smo s Sanjo Lončar, urednico spletnega središča Zazdravje.net govorili o lipi. Na začetku poletja se širi daleč naokrog omamni vonj njenega cvetja, pozimi pa nas razveseljujeta vonj in okus lipovega čaja. Manj znano pa je, da lahko iz drobnih plodov lipe izstisnemo odlično olje.

7 min 40 s

06.06.2020

Milina melise skriva v sebi veliko moč

Tokratno Zeliščarnico namenjamo melisi, ki jo je Paracelzus imenoval eliksir življenja, Hildegarda iz Bingna pa je menia, da v sebi nosi moč 15-ih zelišč. Zdravilne učinke melise potrjujejo tudi sodobne znanstvene študije.

6 min 56 s

30.05.2020

Zapostavljen naprecenljiv dar narave

V Zeliščarnici smo skušali vsaj malo vrniti sloves navadnemu pelinu, ki so ga nekoč imenovali mati vseh zelišč, danes pa najpogosteje v njem vidimo le nadležen plevel. Vedenje o še enem neprecenljivem daru narave bo tudi tokrat znami delila Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net.

6 min 43 s

23.05.2020

Vrtnica

V tokratni Zeliščarnici smo postavili v ospredje vrtnico, ki ji pravimo tudi kraljica med rožami. Zakaj tak prestižen naziv in zakaj si ga zaslužejo le nekatere vrste vrtnic, je Metki Perko pojasnila iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

6 min 58 s

16.05.2020

Ni vsak zeliščni ''zvarek'' zdravilen!

V Zeliščarnici tokrat o tem, kako shraniti nabrana zelišča, da nam bodo služila, ko jih bomo zares potrebovali. Poznavalka zelišč Sanja Lončar opozarja, da si lahko z neustreznimi čajnimi mešanicami in alkoholnimi izvlečki naredimo več škode, kot koristi.

5 min 34 s

09.05.2020

Vršički iglavcev

V Zeliščarnici smo se odpravili po vršičke, ne le smrekove, pač pa tudi drugih iglavcev, ki lahko v sebi skrivajo še več moči. V težjih pogojih raste iglavec, več zdravilnih snovi premore, zato nam Sanja Lončar svetuje, da vršičke nabiramo v hribih.

8 min 5 s

01.05.2020

Klopi in naravna zaščita

Prejšnji teden smo v Zeliščarnici govorili o naravni zaščiti pred klopi, tokrat pa smo temo nadgradili, saj nam je Sanja Lončar povedala, kaj storiti, če v naravi kljub zaščiti staknemo tega zajedavca.

2 min 42 s

25.04.2020

Naravna zaščita pred klopi

V Zeliščarnici smo skupaj s Sanjo Lončar iskali naravne rešitve za zaščito pred klopi.Rubriko pripravlja Metka Perko.

7 min 7 s

18.04.2020

MENSTRUACIJA

Tokratno rubriko urednica spletnega središča Zazdravje.net Sanja Lončar in Metka Perko namenjata naravnim rešitvam pri bolečih menstruacijah.

5 min 9 s

11.04.2020

Hren

V Zeliščarnici smo govorili o hrenu. Ne le, da je obvezen del velikonočne kulinarike, tudi sicer je zelo koristen za naše zdravje.

4 min 50 s

04.04.2020

Koprive so čudovito darilo narave.

Da so koprive čudovito darilo narave, nas v Zeliščarnici spomninja Sajna Lončar. Rubriko pripravlja Metka Perko.

4 min 58 s

29.03.2020

Drobnjak

Zeliščarnici tokrat ot tem, zakaj je drobnjak zlasti spomladi v naši kuhinji nepogrešljivo zelišče.

5 min 7 s

21.03.2020

Čemaž je izjemno zdravo in vitalno živilo

V Zeliščarnici govorimo o čemažu. Kot pravi neodvisna raziskovalka naravnih rešitev Sanja Lončar, čemaž po svojih zdravilnih močeh presega čebulo in česen. A če ga ne poznamo dobro, ga raje ne nabirajmo sami.

6 min 3 s

14.03.2020

Regrat

V Zeliščarnici je Sanja Lončar povedala stare in nove razloge zakaj je dobro uživati regrat. Najprej njegove mlade liste, potem sladke cvetove, pozno jeseni in pozimi pa je čas za korenine regrata. Pripravila Metka Perko

5 min 5 s

07.03.2020

Stop korona virus !

Zeliščarnico namenjamo korona virusu, saj narava ponuja veliko tega, s čimer lahko okrepimo telesne obrambne vrste, kot tudi pomagamo pljučem, če postanejo tarča omenjenega virusa. Več na to temo je povedala urednica spletno-informacijskega središča Zazdravje.net Sanja Lončar. Pripravila Metka Perko.

7 min 46 s

29.02.2020

Naravne rešitve za obnovo možganov

V Zeliščarnici govorimo o sposobnosti obnavljanja možganskih celic. Že naši predniki so rekli: ''Rožmarin je za spomin'', pritrjuje pa jim tudi iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar, ki tudi o tej temi pove veliko koristnega.

8 min 33 s

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov