Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

abcEU

110 epizod

abcEU

110 epizod


V oddaji na kratko, tudi duhovito, če nam to uspe, dešifriramo birokratsko in žargonsko poimenovanje pojmov, ki so vezani na institucije ali postopke v Evropski uniji.

27.05.2024

G kot globalni jug

Zunanja politika Evropske unije velja za enega večjih izzivov povezave, tudi takega, kjer je domala nemogoče govoriti z enim glasom. Kako 27-erica razumeva velik del manj razvitih držav in tistih v razvoju, pa v tokratni oddaji ABC EU z Lukom Robido. Vsebina je del projekta I know EU / TuEU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.


21.05.2024

Š kot širitev - 2. del

Širitev Evropske unije pred 20imi leti se je v zgodovino evropske integracije zapisala kot širitev vélikega poka. Povezavi se je tedaj po dolgotrajnih pogajanjih priključila 10erica novink. Kako se tistih časov spominja ena ključnih političnih osebnosti, smo vam razkrili že razkrili. danes pa pogledujemo v leta pred nami in se sprašujemo o nadaljnjem širitvenem procesu. Vsebina je del projekta I know EU / TuEU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.


21.05.2024

Š kot širitev - 1. del

Širitev Evropske unije pred 20imi leti se je v zgodovino evropske integracije zapisala kot širitev vélikega poka. Povezavi se je tedaj po dolgotrajnih pogajanjih priključila 10erica novink. Kako se tistih časov spominja ena ključnih političnih osebnosti in kako gleda na nadaljnji proces širitve? Vsebina je del projekta I know EU / TuEU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.


15.05.2024

M kot migracije

Eden izmed temeljev državljanstva Evropske unije je pravica oseb in njihovih družinskih članov do prostega gibanja in prebivanja v Uniji. A na vrata Unije trkajo ljudje, ki take pravice ne uživajo in ki si iz različnih razlogov želijo svoj prostor pod soncem najti prav v Uniji. Tokratna oddaja ABC EU se osredotoča na našo širokogrudnost, ko na našem pragu stoji tujec. Vsebina je del projekta I know EU / TuEU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.


14.05.2024

K kot kampanja. Ali pa K kot komuniciranje. Naj bo oboje!

Dobri trije tedni so do Evropskih volitev in na našem programu – tako kot smo to storili spomladi 2019, tik pred takratnimi evropskimi volitvami – vnovič pripravljamo serijo oddaj, naslovljenih ABC EU. V njih se bodo Špela Novak, Matjaž Trošt in Luka Robida lotevali izbranih tematik, povezanih z Evropsko unijo, tako kot so to storili že več kot 100krat doslej, o čemer se lahko na lastna ušesa prepričate na naših spletnih straneh in v vaših aplikacijah za podkaste. V prihodnjih tednih pa boste slišali še natanko 710 epizod manj, kot bo izvoljenih poslank in poslancev prihodnjega sklica Evropskega parlamenta. V družbo vas tokrat vabi Luka Robida z gostom. Vsebina je del projekta I know EU / TuEU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.


15.12.2021

Tako blizu, a tako daleč

Vzhodno partnerstvo je ena od politik Evropske unije do sosedstva, o kateri je v zadnjem obdobju malo govora. Kljub temu, da gre za območje, ki je z vidika geopolitike, ena ključnih sosedskih regij Evropski uniji.


08.12.2021

Protokol

Severnoirski protokol je ureditev enega osrednjih vprašanj iz izstopnega dogovora Združenega kraljestva iz Evropske unije, namreč odprte in prehodne meje na irskem otoku. Danes protokol nikomur ne ustreza, a zagotavlja tisto, za kar je bil dogovorjen, torej da med Severno Irsko in Republiko Irsko, ki sodi v EU, ni trde meje.


01.12.2021

EU in Nato

Trenutno je 21 od 27 članic Evropske unije članic Severnoatlanstkega zavezništva. Tokratni abcEU prinaša predvsem razpravo o vremenu ter o odnosu med organizacijama, ki imata sedeža le nekaj kilometrov narazen.


24.11.2021

Pranger

Evropski parlament novembrsko plenarno zasedanje namenja tudi Sloveniji. Ker navadno na evropskem diplomatskem parketu ne govorijo pogosto o tistih, ki so uspešni, precej več pa o tistih, ki jim nekako ne gre, to seveda ni dobra vest. Je pa nedvomno svojevrstna ocena slovenskega predsedovanja Evropski uniji oziroma Svetu EU, kar bi bilo terminološko pravilno.


17.11.2021

Reforme, reforme

Trenutna pravila glede migracij in azila v Evropski uniji niso več ustrezna ugotavljajo razpravljalci na evropskem političnem parketu. A poti naprej ni, saj se države strinjajo predvsem varnostnega dela reforme, denimo glede zaščite zunanje meje EU, manj pa glede solidarnosti, ki naj bi izkazovale države med sabo in si pomagale, ko je določena članica soočena s povečanim migacijskim pritiskom. Luka Robida, Špela Novak in Matjaž Trošt se v tokratnem abcEU lotevajo vidnih posledic neuspešnega dogovarjanja med članicami.


10.11.2021

Počasnost in zadržanost

Svet je danes pri naslavljanju podnebne krize daleč od razmer, v kakršnih bi morali biti, je na podnebni konferenci v Glasgowu poudaril nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Štri leta Donalda Trumpa v Beli hiši so prinesla tudi štiri leta nedejavnosti, ki se na mednarodni ravni zelo pozna. Čeprav je bil doslej dosežen določen napredek, je to daleč od ciljev, ki jih moramo izpolniti. Države, ki najbolj občutijo posledice podnebnih sprememb, pa svet pozivajo k enotnemu ukrepanju. Tokrat se v abcEU v živo selimo v Glasgow, kjer se naša poročevalka Špela Novak ubada z dešifriranjem (ne)napredka v pogajanjih.


03.11.2021

Med pretvarjanjem in ukrepanjem

Prvi dnevi letošnje podnebne konference v Glasgowu prinašajo nova zagotovila in opozorila, da je treba v boju s podnebnimi spremembami in njihovi posledicami ukrepati. Ukrepanja pa ni... abcEU se tokrat seli na področje mednarodnega sodelovanja in označuje razkorake med besedami in dejanji.


27.10.2021

Kompas in luč

Z odhodom Angele Merkel bo nastala praznina tako v evropski politiki, v kateri danes oziroma že kar nekaj časa močno primanjkuje močnih voditeljev. O tem, kdo odhaja več v rubriki abcEU, v kateri so Špela Novak, Luka Robida in Matjaž Trošt nekaj minut namenili kanclerki, ki se počasi poslavlja s položaja.


20.10.2021

Vsega po malem

Tokrat se znajdemo sredi diplomatsko-družbenega viharja in upamo na najboljše v naslednjih dneh.


13.10.2021

Odbor regij

V teh se tam kar marsikaj dogaja, seminarji, nastopi, pogovori, predstavitve. Na spletni strani so se denimo pohvalili, da so postali edinstvena platforma za komuniciranje in mreženje, ki povezuje regije in mesta iz vse Evrope, vključno z njihovimi političnimi predstavniki, uradniki, strokovnjaki in šolniki.


29.09.2021

Širitvene tegobe

Širitvena utrujenost je verjetno najpogostejša besedna zveza, ko se v Bruslju lotijo širitvenih vprašanj. V naslednjih dneh bo evropska politika za spremembo znova obarvana širitveno. A vrhunec dogajanja seveda ne bo širitev, temveč zasedanje voditeljev EU in držav Zahodnega Balkana prihodnjo sredo v Sloveniji.


22.06.2021

Komplet prve EU-pomoči

Še nekaj dni je do začetka predsedovanja Slovenije Svetu EU, zato se v abcEU lotevamo prve pomoči. Komplet osnovnih pojmov, ki potrebujejo nekaj obravnave in opomnik. Poleg tega pa potrebujejo še dopust.


09.06.2021

Trije tedni čakanja

Do začetka predsedovanja in do uvedbe evropskega kovidnega potrdila še trije tedni, do vstopa Hrvaške v schengensko območje še tri leta?


02.06.2021

E-vojska

Slovenija je vse bliže predsedovanju Evropski uniji. Junij sicer prinaša še obilico pomembnih zunanjepolitičnih dogodkov, med temi tudi vrh Nata, sestanek EU-ZDA na najvišji ravni ter celo srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom. Tokrat se v abcEU ne lotevamo ničesar od naštetega.


26.05.2021

Poletje res bo?

V teh dneh, ko nam je nebo postreglo z izdatnimi padavinami, so se Matjaž, Luka in Špela lotili premišljevanja. O poletju in počitnicah.


Stran 1 od 6
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov