Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Matej Mohorič zmagovalec zaključne etape kolesarske dirke po Sloveniji

18.06.2023

Matej Mohorič je zmagovalec zaključne etape kolesarske dirke po Sloveniji s ciljem v Novem mestu. Svojo sploh prvo etapno zmago na dirki po Sloveniji je posvetil ta teden tragično preminulemu ekipnemu kolegu in prijatelju Ginu Mäderju. Skupno zmago je osvojil Italijan Filippo Zana V oddaji tudi: - Ameriški zunanji minister Blinken na Kitajskem gladi napete odnose med velesilama. - V Stični ta konec tedna zbrani pevski zbori iz Slovenije in soseščine. - Prihaja prvi letošnji vročinski val, a suša za zdaj ne grozi.


Dogodki in odmevi

6324 epizod


Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva. Kratka poročila pa objavljamo v podkastu Novice Radia Slovenija.

Matej Mohorič zmagovalec zaključne etape kolesarske dirke po Sloveniji

18.06.2023

Matej Mohorič je zmagovalec zaključne etape kolesarske dirke po Sloveniji s ciljem v Novem mestu. Svojo sploh prvo etapno zmago na dirki po Sloveniji je posvetil ta teden tragično preminulemu ekipnemu kolegu in prijatelju Ginu Mäderju. Skupno zmago je osvojil Italijan Filippo Zana V oddaji tudi: - Ameriški zunanji minister Blinken na Kitajskem gladi napete odnose med velesilama. - V Stični ta konec tedna zbrani pevski zbori iz Slovenije in soseščine. - Prihaja prvi letošnji vročinski val, a suša za zdaj ne grozi.


24.06.2024

Večina šolarjev in dijakov bo za dva meseca popolnoma pozabila na šolo

Danes je še zadnjič v tem šolskem letu zazvonil šolski zvonec. Učenci in dijaki so prejeli končna spričevala, šolske knjige in zvezke pa za več kot dva meseca pospravili v omare. Začenjajo se najdaljše počitnice v letu. »Najpomembnejše je, da z znanjem rastejo srčnost, človečnost in odprt pogled na svet. Vse to so lastnosti, ki jih potrebujemo, da lahko svet spreminjamo na bolje,« je v poslanici ob koncu šolskega leta zapisal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Drugi poudarki oddaje: - Izraelska vojska končuje operacijo v Rafi, ne pa tudi vojne v Gazi, in hkrati pogleduje proti Libanonu. - Evropska unija bo prvi denar iz zamrznjenega ruskega premoženja Ukrajini morda nakazala v prihodnjem tednu. - Tridnevno žalovanje za žrtvami strelskih pohodov v ruski republiki Dagestan.


23.06.2024

Končuje se prva tretjina nogometnega Eura v Nemčiji

Nogometni uvod v bogato športno poletje je številnim popestril zadnje dni pred počitnicami oziroma dopusti. Dogajanje na nogometnih zelenicah je že v prvi tretjini evropskega prvenstva poskrbelo za veliko razburjenja in napetosti, tudi v primeru Slovenije, Nemčija pa je bila do zdaj deležna številnih pohval na račun organizacije. Kako pa bo to vplivalo na gospodarske kazalce? Drugi poudarki: - Netanjahu ob zmanjšani podpori zdaj spravljiv do Washingtona. - Slovenijo pred uveljavitvijo migracijskega pakta čaka še veliko dela. - Žvižgače pri nas po večini še vedno strah.


22.06.2024

Poletni konec tedna zgostil promet na cestah

Poletni konec tedna in prihajajoče počitnice tako pri nas kot v tujini so dodobra zgostili promet na slovenskih cestah. Od Avstrije proti Hrvaški se vijejo dolge kolone, najbolj obremenjena je primorska avtocesta. Po nekaterih napovedih bodo slovenske ceste to poletje še bolj obremenjene kot lani. Druge teme: - Izrael v Gazi napadel begunsko taborišče ob uradu Rdečega križa, ubitih najmanj 22 ljudi. - Ukrajina zaradi ruskih napadov na energetsko infrastrukturo z rekordnim uvozom elektrike. - Sluz, ki pokriva morje ob slovenski obali, naj bi odpihnila burja, kopalcev ne moti preveč.


21.06.2024

Poletni konec tedna že zgostil promet

Pred nami je prvi pravi poletni konec tedna, ki ga bo marsikdo podaljšal do prazničnega torka, zato ga bodo zaznamovali zastoji na cestah. Običajno se promet najbolj zgosti od meje z Avstrijo proti notranjosti in potem naprej proti slovenski Obali ter na cestah proti mejnim prehodom s Hrvaško. Najbolj obremenjena je ljubljanska obvoznica s smeri Gorenjske in potem naprej proti Kopru, gost promet je tudi od Šentilja mimo Maribora in Ptuja proti Gruškovju. Ne glede na gostoto prometa bi lahko za manj stresa na cestah veliko naredili udeleženci. Drugi poudarki oddaje: - Povprečna plača za april v primerjavi z marčevsko nekoliko višja; neto je dosegla tisoč 487 evrov. - Razmere na trgu z zelenjavo so kaotične, opozarja stroka. Domači pridelovalci težko tekmujejo z nizkimi cenami. - Slovaški parlament ob obstrukciji opozicije sprejel nov zakon o javni radioteleviziji; kritiki svarijo pred vplivom politike. - V 77. letu je umrl sodnik sodišča Evropske unije Marko Ilešič.


20.06.2024

Več tisoč nogometnih navdušencev na stadionu v Münchnu na tekmi med Slovenijo in Srbijo.

Dogodek dneva je brez dvoma dvoboj med Slovenijo in Srbijo na evropskem nogometnem prvenstvu. Vzdušje že pred tekmo v Münchnu, kamor je romalo rekordnih 20 tisoč Slovencev, je bilo zelo burno. Morebitna zmaga bi naše skoraj gotovo vodila v osmino finala prvenstva. Ostali poudarki oddaje: - Nov sveženj sankcij Bruslja proti Moskvi uvaja dodatne omejitve na ruske prihodke od energentov. - Več kot tretjina zdravstvenih zavodov ima hudo izgubo; vodstva pozivajo vlado k nujnim reformam zdravstva. - Napovedi odpuščanja na časniku Večer ostro nasprotujejo zaposleni ob podpori Sindikata in Društva novinarjev Slovenije.


19.06.2024

Začetek pogajanj o pokojninski zakonodaji; neuradno med vladnimi predlogi zvišanje upokojitvene starosti na 67 let in nespremenjenih 40 let zavarovalne dobe.

Znani so prvi odzivi na vladni predlog pokojninske reforme oziroma zvišanje upokojitvene starosti na 67 let, podaljšanje obdobja za izračun pokojnine, zvišanje odmernega odstotka in izenačitev prispevnih stopenj. Ostali poudarki oddaje: - Slovenija bo podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko za pol leta. - Rusija in Severna Koreja popisali dogovor o medsebojni pomoči ob morebitnih napadih drugih sil. - Sonaravno urejanje vodotokov je navadno cenejše, poudaril minister za naravne vire in prostor Jože Novak.


18.06.2024

Predlogu vlade o krepitvi kadrov pri izvajalcih dolgotrajne oskrbe se obeta podpora

Intervencijskemu zakonu o krepitvi kadrov v domovih za starejše se obeta podpora. Pred jutrišnjim glasovanjem so mu podporo obljubili v koaliciji in Novi Sloveniji, poslanci SDS-a pa napovedujejo, da mu ne bodo nasprotovali. Preostale novice:Raziskava PISA: slovenski najstniki po bralni pismenosti pod povprečjem tudi v ustvarjalnem mišljenju. Izraelski tanki so se prebili globlje v Rafo na jugu Gaze; razmere vse hujše tudi na Zahodnem bregu. Ruski predsednik Putin po 24-ih letih znova na obisku pri zaveznici in domnevni dobaviteljici orožja Severni Koreji.


17.06.2024

Premier Golob: Vlada do 13-ega septembra v dogovoru s sindikati ne bo začenjala ločenih pogajanj

Ob začetku junijske seje državnega zbora so premier Robert Golob in ministri odgovarjali na vprašanja poslank in poslancev. Med drugim so jih povprašali o tem, kako bo vlada razrešila stavkovne zahteve več poklicnih skupin, kako bo uresničila odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač in kdaj se bodo končala pogajanja o novem plačnem sistemu. Drugi poudarki oddaje: - Stavke povzročajo veliko gospodarsko škodo zaradi dolgih postopkov pri izdaji gradbenih dovoljenj in pridobivanju tujih delavcev. - Voditelji članic Unije drevi o razdelitvi položajev v najpomembnejših evropskih ustanovah; uradno bodo imena potrjevali konec meseca. - Izraelski premier Netanjahu razpustil vojni kabinet in izrazil nasprotovanje napovedanim taktičnim prekinitvam spopadov za dostavo humanitarne pomoči v Gazo.


16.06.2024

Skupna izjava mirovne konference o Ukrajini tudi o nedopustnosti uporabe jedrskega orožja in izkoriščanja prehranske varnosti v vojne namene

Na mirovni konferenci o Ukrajini v Švici so predstavniki 100 držav in mednarodnih organizacij naredili majhen korak v pravo smer, je dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je še poudarila, se večina udeleženih strinja, da se bo treba začeti pogovarjati tudi z agresorjem. Da jih čaka še dolga pot in da še ni jasno, kako bodo v proces vključili Rusijo pa je povedala švicarska predsednica Viola Amherd. Več držav medtem ni podpisalo končne skupne izjave vrha. Drugi poudarki oddaje: - Izraelska vojska napovedala 11-urne taktične prekinitve ognja za dostavo humanitarne pomoči. - S podelitvijo Borštnikovih nagrad se bo drevi končal 59-ti Festival Borštnikovo srečanje. - V Stuttgartu vse nared za prvo slovensko tekmo na evropskem nogometnem prvenstvu. Na kolesarski dirki po Sloveniji slavil Italijan Giovanni Aleotti.


15.06.2024

Pred švicarsko mirovno konferenco za Ukrajino v Švici Združene države napovedale milijardo in pol pomoči ukrajinskemu energetskemu sektorju

Skupina G7 je v sklepni izjavi vrha v Italiji med drugim pozvala k sprejetju premirja v Gazi in potrdila zavezanost podpori Ukrajini. O mirovnem načrtu ruskega predsednika Putina niso razpravljali, je sporočil nemški kancler Scholz in ga označil za neresnega. Po njegovih besedah je Putin s predlogom želel le odvrniti pozornost od mirovne konference v Švici. Ta se začenja danes, ameriška podpredsednica Harris pa je že napovedala dodatno pomoč ukrajinskemu energetskemu področju v višini milijarde dolarjev in pol. Drugi poudarki oddaje: - Ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi pristojni opozarjajo predvsem na problem sistemskega nasilja. - V Avstriji ob pomanjkanju turističnih delavcev te iščejo predvsem v Sloveniji. - Gostitelji Nemci evropsko nogometno prvenstvo začeli z visoko zmago nad Škoti. Na kraljevski etapi kolesarske dirke po Slovenij najhitejši Španec Pello Bilbao.


14.06.2024

Od začetka evropskega prvenstva v nogometu nas loči le še nekaj ur; prva tekma Slovenije bo v nedeljo.

Danes se začenja evropsko prvenstvo v nogometu, ki ga gosti Nemčija. Branilka naslova je Italija. Slovenija bo na prvenstvu stare celine znova nastopila po 24-ih letih; prva nasprotnica bo v nedeljo Danska. Gostiteljica pa se bo za začetek drevi v Münchnu pomerila s Škotsko. V oddaji tudi o tem: - Dogovor skupine G7 o zagotovitvi 50-ih milijard dolarjev ruskega premoženja za Ukrajino je prvi mož Kremlja označil za krajo. - Zveza Nato pred morebitno Trumpovo zmago na ameriških predsedniških volitvah prenaša usklajevanje dobave orožja Ukrajini z Združenih držav na zavezništvo. - Moča je prepolovila pridelek špargljev, otežila obiranje breskev, slaba je sezona češenj, zasnove bučk gnijejo.


13.06.2024

Vlada bo ribičem zaradi hrvaškega oviranja njihovega dela omogočila nadomestilo za izpad dohodka in pravno pomoč

Vlada je v državni zbor poslala spremembo zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Gre za spremembo dveh členov - prvi ribičem zaradi oviranega ribolova še naprej omogoča nadomestilo za izpad dohodka, drugi pa pravno pomoč. Vlada zagotavlja, da ribiči zaradi pravnih zadev ne bodo imeli nobenih stroškov. Drugi poudarki oddaje: - Policisti in vojaki zaradi nezadovoljstva s končanimi pogajanji v tako imenovanem drugem plačnem stebru grozijo s stavko in protestom. - Združene države Amerike vztrajajo, da Izrael podpira najnovejšo resolucijo Združenih narodov o Gazi, medtem ko judovska država ponavlja, da bo vojno končala po uničenju Hamasa. - Članice zveze Nato zaradi ruskih sabotaž in kibernetskih napadov pripravljene na odločnejše ukrepanje proti kremeljskim vohunom.


12.06.2024

Kritike Evropske komisije, ki letijo na slovensko prošnjo za pomoč po poplavah, neuradno ne ogrožajo izplačila sredstev

Evropska komisija je na slovensko prošnjo za pomoč po avgustovskih poplavah podala številne kritike. Med drugim so pomanjkljivi podatki o obsegu poplav, metodologija ni zanesljiva. Ministrstvo za kohezijo miri, da to ne ogroža izplačila sredstev. Drugi poudarki oddaje: - Nov sistem obračunavanja omrežnine po tretji preložitvi namesto julija v veljavi od oktobra, ministrstvo želelo zamik za dve leti. - Upravno enoto Ljubljana prevzema nov načelnik; delo na njej že en mesec krni neprekinjena stavka. - Članice Evropske unije pred zahtevno nalogo priprave nacionalnih načrtov za izvajanje migracijskega pakta.


11.06.2024

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres podprl ameriški mirovni načrt za Gazo in vpletene strani pozval, naj ga sprejmejo

Številne države izražajo podporo sinočnjemu sprejetju resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov z načrtom ameriškega predsednika Joeja Bidna o premirju v Gazi. Vendar se ob tem postavljajo številna vprašanja, ali je dogovor med sprtima stranema, kot ga predlagajo Združene države Amerike, sploh mogoč. Analitiki največjo težavo vidijo v nepripravljenosti Izraela, da bi sprejel trajno premirje. Ameriški zunanji minister Antony Blinken medtem nadaljuje turnejo po Bližnjem vzhodu. Danes je v Amanu, kjer poteka mednarodna konferenca o humanitarni pomoči za Gazo, ki jo skupaj pripravljata Jordanija in Egipt. Slovenija bo prek različnih programov Združenih narodov za to podarila dodatna dva milijona evrov in pol. Druge teme: - Banka Slovenije zvišala napovedi gospodarske rasti za letos in prihodnje leto; optimistična je tudi za naprej. - V ljubljanskem kliničnem centru naj bi jeseni začeli celično zdravljenje bolnikov s krvnimi raki. - Pristojni iščejo rešitve po včerajšnjem dogodku na Osnovni šoli Vélika Dólina v občini Brežice, ko je učenec fizično napadel drugega učenca in ga poškodoval.


10.06.2024

Na volitvah v Evropski parlament rekordna udeležba; vseh devet poslancev izvoljenih s preferenčnimi glasovi

Nekaj več kot 41 odstotkov volivk in volivcev je odločilo, da v Bruselj pošljejo štiri evropske poslanke in poslance SDS-a, Romano Tomc, Milana Zvera, Branka Grimsa in Zalo Tomašič, dva iz Svobode, Ireno Jovevo in Marjana Šarca. Šesterici so se pridružili še Vladimir Prebilič, Vesna, Matjaž Nemec, SD, in Matej Tonin, Nova Slovenija. Zaradi omenjenih izvolitev v Evropski parlament bodo v kratkem potrebne tudi nekatere spremembe v domači politiki. Vlada bo morala poiskati novega obrambnega ministra, prebivalci Kočevja izvoliti novega župana, poslankam in poslancem državnega zbora pa se bosta pridružila nova kolega. Druge teme: - V dveh najvplivnejših evropskih državah, Franciji in Nemčiji, volitve prinesle tudi pretrese na domačem političnem parketu. - Ameriški zunanji minister Anthony Blinken si bo na Bližnjem vzhodu prizadeval za sprejetje ameriškega mirovnega predloga. - Roman Mateta Dolenca z naslovom Pes z Atlantide odslej na voljo tudi kot zvočna knjiga.


09.06.2024

Na 3 tisoč voliščih po državi izbiramo poslance Evropskega parlamenta

Na več kot 3 tisoč voliščih po državi volilni upravičenci danes izbirajo poslance za evropski parlament, udeležba do 11-ih je bila nekaj manj kot 12-odstotna. Kot je povedal predsednik Državne volilne komisije Peter Golob, je udeležba znatno višja kot na volitvah leta 2019. Prvi izidi o glasovanju na referendumih bodo znani po 21-ti uri, medtem ko bo za prve rezultate volitev poslancev v Evropski parlament potrebno počakati do 23-ih. V oddaji tudi: - Višjo volilno udeležbo pričakujejo tudi v drugih evropskih državah, skupno lahko voli več kot 370 milijonov upravičencev - Gospodarstvo: za dvig dodane vrednosti na zaposlenega poleg zakonodaje pomemben tudi odnos vladajočih - Več kot 3 tisoč rekreativcev pedala vrtelo na maratonu Franja, Primož Roglič drugič osvojil Dofinejo, odbojkarji boljši od Bolgarov.


08.06.2024

Od polnoči pred jutrišnjimi volitvami in referendumi volilni molk, doslej brez večjih kršitev

Pred jutrišnjimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi v Sloveniji danes vlada volilni molk. Ta se je začel opolnoči in bo trajal do končanja jutrišnjega glasovanja ob 19-ih. Kot sporočajo iz dežurne službe ministrstva za notranje zadeve, so do 15.30 prejeli 8 obvestil o kršitvah volilnega molka, 3 zadeve natančneje preučujejo. V oddaji tudi o tem: - V Beogradu veliki zbor Srbije in Republike Srbske, sprejeli izjavo o zaščiti nacionalnih interesov - Izraelska vojska v Gazi osvobodila štiri talce - Roglič na kolesarski dirki po Dofineji osvojil še kraljevsko etapo


07.06.2024

Zadnji dan kampanje pred nedeljskimi evropskimi volitvami in referendumi

Opolnoči se začenja volilni molk pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi. Glasovnico za evropske volitve je v treh dneh predčasnega glasovanja oddalo skupno nekaj več kot 59 tisoč volilcev oziroma 3,7 odstotka upravičencev, dvakrat toliko kot pred petimi leti. Druge teme: - Na Ljubnem 10 mesecev po poplavah zahtevajo takojšnje cenitve objektov, predvidenih za rušenje. Prepočasni postopki povzročajo negotovost. - Zelenski nadaljuje pozivanje Zahoda, naj okrepi vojaško pomoč Kijevu. Evropska komisija podprla začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino. - Svetovni dan varnosti hrane: ključno je ozaveščanje in izobraževanje vseh členov v verigi.


06.06.2024

Premier Golob med obiskom vlade v Posavju položil temeljni kamen za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov.

Med vladnim obiskom v Posavju, kjer so položili temeljni kamen za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, je premier Robert Golob nenavadno omenil načrtovani referendum o drugem bloku jedrske elektrarne. Ostali poudarki oddaje: - Svet Evropske centralne banke znižal osrednje evrske obrestne mere za četrtino odstotne točke. - Palestina med petimi najbolj ogroženimi državami zaradi lakote. - Iztekajo se zadnje ure predčasnega glasovanja pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi.


05.06.2024

Ob priznanju Palestine kritike dejanj tako koalicije kot opozicije

Pravni strokovnjaki so ob priznanju Palestine v državnem zboru kritični do dejanj tako koalicije kot opozicije. Kakšen bo naslednji korak SDS, ki državi Palestini nasprotuje? V oddaji tudi: - Ustavno sodišče določilo način izvršitve odločbe o plačah sodnikov. - Družbo Hidria v celoti prevzema španska skupina Gonvárri. - V Nemčiji v pripravah na evropsko nogometno prvenstvo zaostrujejo varnostne ukrepe.


Stran 1 od 317
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov