Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Zakonske spremembe v vzgoji in izobraževanju

21.06.2023

Poslanke in poslanci koalicije so na izredni seji podprli spremembe zakona, ki v vzgoji in izobraževanju prinašajo lažje zaposlovanje posameznikov, ki bi si želeli poučevati, a ne prihajajo iz pedagoško-andragoških vrst. V opoziciji ukrepom niso nasprotovali. V oddaji tudi: - Prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezni prispevek bi državo prihodnje leto lahko stal dodatnih 240 milijonov evrov - Zobozdravniki nezadovoljni zaradi višine povračil iz zdravstvene blagajne za endodontsko zdravljenje - Ameriški predsednik Biden kitajskega kolega Šija označil za diktatorja in poskrbel za povišane tone iz Pekinga - Vremenoslovci opozarjajo, da bo vročina danes in jutri pritiskala po vsej Sloveniji, tudi tam, kjer to ni običajno


Dogodki in odmevi

6314 epizod


Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva. Kratka poročila pa objavljamo v podkastu Novice Radia Slovenija.

Zakonske spremembe v vzgoji in izobraževanju

21.06.2023

Poslanke in poslanci koalicije so na izredni seji podprli spremembe zakona, ki v vzgoji in izobraževanju prinašajo lažje zaposlovanje posameznikov, ki bi si želeli poučevati, a ne prihajajo iz pedagoško-andragoških vrst. V opoziciji ukrepom niso nasprotovali. V oddaji tudi: - Prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezni prispevek bi državo prihodnje leto lahko stal dodatnih 240 milijonov evrov - Zobozdravniki nezadovoljni zaradi višine povračil iz zdravstvene blagajne za endodontsko zdravljenje - Ameriški predsednik Biden kitajskega kolega Šija označil za diktatorja in poskrbel za povišane tone iz Pekinga - Vremenoslovci opozarjajo, da bo vročina danes in jutri pritiskala po vsej Sloveniji, tudi tam, kjer to ni običajno


14.06.2024

Od začetka evropskega prvenstva v nogometu nas loči le še nekaj ur; prva tekma Slovenije bo v nedeljo.

Danes se začenja evropsko prvenstvo v nogometu, ki ga gosti Nemčija. Branilka naslova je Italija. Slovenija bo na prvenstvu stare celine znova nastopila po 24-ih letih; prva nasprotnica bo v nedeljo Danska. Gostiteljica pa se bo za začetek drevi v Münchnu pomerila s Škotsko. V oddaji tudi o tem: - Dogovor skupine G7 o zagotovitvi 50-ih milijard dolarjev ruskega premoženja za Ukrajino je prvi mož Kremlja označil za krajo. - Zveza Nato pred morebitno Trumpovo zmago na ameriških predsedniških volitvah prenaša usklajevanje dobave orožja Ukrajini z Združenih držav na zavezništvo. - Moča je prepolovila pridelek špargljev, otežila obiranje breskev, slaba je sezona češenj, zasnove bučk gnijejo.


13.06.2024

Vlada bo ribičem zaradi hrvaškega oviranja njihovega dela omogočila nadomestilo za izpad dohodka in pravno pomoč

Vlada je v državni zbor poslala spremembo zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Gre za spremembo dveh členov - prvi ribičem zaradi oviranega ribolova še naprej omogoča nadomestilo za izpad dohodka, drugi pa pravno pomoč. Vlada zagotavlja, da ribiči zaradi pravnih zadev ne bodo imeli nobenih stroškov. Drugi poudarki oddaje: - Policisti in vojaki zaradi nezadovoljstva s končanimi pogajanji v tako imenovanem drugem plačnem stebru grozijo s stavko in protestom. - Združene države Amerike vztrajajo, da Izrael podpira najnovejšo resolucijo Združenih narodov o Gazi, medtem ko judovska država ponavlja, da bo vojno končala po uničenju Hamasa. - Članice zveze Nato zaradi ruskih sabotaž in kibernetskih napadov pripravljene na odločnejše ukrepanje proti kremeljskim vohunom.


12.06.2024

Kritike Evropske komisije, ki letijo na slovensko prošnjo za pomoč po poplavah, neuradno ne ogrožajo izplačila sredstev

Evropska komisija je na slovensko prošnjo za pomoč po avgustovskih poplavah podala številne kritike. Med drugim so pomanjkljivi podatki o obsegu poplav, metodologija ni zanesljiva. Ministrstvo za kohezijo miri, da to ne ogroža izplačila sredstev. Drugi poudarki oddaje: - Nov sistem obračunavanja omrežnine po tretji preložitvi namesto julija v veljavi od oktobra, ministrstvo želelo zamik za dve leti. - Upravno enoto Ljubljana prevzema nov načelnik; delo na njej že en mesec krni neprekinjena stavka. - Članice Evropske unije pred zahtevno nalogo priprave nacionalnih načrtov za izvajanje migracijskega pakta.


11.06.2024

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres podprl ameriški mirovni načrt za Gazo in vpletene strani pozval, naj ga sprejmejo

Številne države izražajo podporo sinočnjemu sprejetju resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov z načrtom ameriškega predsednika Joeja Bidna o premirju v Gazi. Vendar se ob tem postavljajo številna vprašanja, ali je dogovor med sprtima stranema, kot ga predlagajo Združene države Amerike, sploh mogoč. Analitiki največjo težavo vidijo v nepripravljenosti Izraela, da bi sprejel trajno premirje. Ameriški zunanji minister Antony Blinken medtem nadaljuje turnejo po Bližnjem vzhodu. Danes je v Amanu, kjer poteka mednarodna konferenca o humanitarni pomoči za Gazo, ki jo skupaj pripravljata Jordanija in Egipt. Slovenija bo prek različnih programov Združenih narodov za to podarila dodatna dva milijona evrov in pol. Druge teme: - Banka Slovenije zvišala napovedi gospodarske rasti za letos in prihodnje leto; optimistična je tudi za naprej. - V ljubljanskem kliničnem centru naj bi jeseni začeli celično zdravljenje bolnikov s krvnimi raki. - Pristojni iščejo rešitve po včerajšnjem dogodku na Osnovni šoli Vélika Dólina v občini Brežice, ko je učenec fizično napadel drugega učenca in ga poškodoval.


10.06.2024

Na volitvah v Evropski parlament rekordna udeležba; vseh devet poslancev izvoljenih s preferenčnimi glasovi

Nekaj več kot 41 odstotkov volivk in volivcev je odločilo, da v Bruselj pošljejo štiri evropske poslanke in poslance SDS-a, Romano Tomc, Milana Zvera, Branka Grimsa in Zalo Tomašič, dva iz Svobode, Ireno Jovevo in Marjana Šarca. Šesterici so se pridružili še Vladimir Prebilič, Vesna, Matjaž Nemec, SD, in Matej Tonin, Nova Slovenija. Zaradi omenjenih izvolitev v Evropski parlament bodo v kratkem potrebne tudi nekatere spremembe v domači politiki. Vlada bo morala poiskati novega obrambnega ministra, prebivalci Kočevja izvoliti novega župana, poslankam in poslancem državnega zbora pa se bosta pridružila nova kolega. Druge teme: - V dveh najvplivnejših evropskih državah, Franciji in Nemčiji, volitve prinesle tudi pretrese na domačem političnem parketu. - Ameriški zunanji minister Anthony Blinken si bo na Bližnjem vzhodu prizadeval za sprejetje ameriškega mirovnega predloga. - Roman Mateta Dolenca z naslovom Pes z Atlantide odslej na voljo tudi kot zvočna knjiga.


09.06.2024

Na 3 tisoč voliščih po državi izbiramo poslance Evropskega parlamenta

Na več kot 3 tisoč voliščih po državi volilni upravičenci danes izbirajo poslance za evropski parlament, udeležba do 11-ih je bila nekaj manj kot 12-odstotna. Kot je povedal predsednik Državne volilne komisije Peter Golob, je udeležba znatno višja kot na volitvah leta 2019. Prvi izidi o glasovanju na referendumih bodo znani po 21-ti uri, medtem ko bo za prve rezultate volitev poslancev v Evropski parlament potrebno počakati do 23-ih. V oddaji tudi: - Višjo volilno udeležbo pričakujejo tudi v drugih evropskih državah, skupno lahko voli več kot 370 milijonov upravičencev - Gospodarstvo: za dvig dodane vrednosti na zaposlenega poleg zakonodaje pomemben tudi odnos vladajočih - Več kot 3 tisoč rekreativcev pedala vrtelo na maratonu Franja, Primož Roglič drugič osvojil Dofinejo, odbojkarji boljši od Bolgarov.


08.06.2024

Od polnoči pred jutrišnjimi volitvami in referendumi volilni molk, doslej brez večjih kršitev

Pred jutrišnjimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi v Sloveniji danes vlada volilni molk. Ta se je začel opolnoči in bo trajal do končanja jutrišnjega glasovanja ob 19-ih. Kot sporočajo iz dežurne službe ministrstva za notranje zadeve, so do 15.30 prejeli 8 obvestil o kršitvah volilnega molka, 3 zadeve natančneje preučujejo. V oddaji tudi o tem: - V Beogradu veliki zbor Srbije in Republike Srbske, sprejeli izjavo o zaščiti nacionalnih interesov - Izraelska vojska v Gazi osvobodila štiri talce - Roglič na kolesarski dirki po Dofineji osvojil še kraljevsko etapo


07.06.2024

Zadnji dan kampanje pred nedeljskimi evropskimi volitvami in referendumi

Opolnoči se začenja volilni molk pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi. Glasovnico za evropske volitve je v treh dneh predčasnega glasovanja oddalo skupno nekaj več kot 59 tisoč volilcev oziroma 3,7 odstotka upravičencev, dvakrat toliko kot pred petimi leti. Druge teme: - Na Ljubnem 10 mesecev po poplavah zahtevajo takojšnje cenitve objektov, predvidenih za rušenje. Prepočasni postopki povzročajo negotovost. - Zelenski nadaljuje pozivanje Zahoda, naj okrepi vojaško pomoč Kijevu. Evropska komisija podprla začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino. - Svetovni dan varnosti hrane: ključno je ozaveščanje in izobraževanje vseh členov v verigi.


06.06.2024

Premier Golob med obiskom vlade v Posavju položil temeljni kamen za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov.

Med vladnim obiskom v Posavju, kjer so položili temeljni kamen za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, je premier Robert Golob nenavadno omenil načrtovani referendum o drugem bloku jedrske elektrarne. Ostali poudarki oddaje: - Svet Evropske centralne banke znižal osrednje evrske obrestne mere za četrtino odstotne točke. - Palestina med petimi najbolj ogroženimi državami zaradi lakote. - Iztekajo se zadnje ure predčasnega glasovanja pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi.


05.06.2024

Ob priznanju Palestine kritike dejanj tako koalicije kot opozicije

Pravni strokovnjaki so ob priznanju Palestine v državnem zboru kritični do dejanj tako koalicije kot opozicije. Kakšen bo naslednji korak SDS, ki državi Palestini nasprotuje? V oddaji tudi: - Ustavno sodišče določilo način izvršitve odločbe o plačah sodnikov. - Družbo Hidria v celoti prevzema španska skupina Gonvárri. - V Nemčiji v pripravah na evropsko nogometno prvenstvo zaostrujejo varnostne ukrepe.


04.06.2024

Državni zbor bo danes, kot kaže, zgolj razpravljal o priznanju Palestine

Državni zbor bo danes, kot kaže, zgolj razpravljal in ne glasoval o priznanju Palestine. Koalicija je sicer iskala načine, da bi glasovanje, kljub pobudi za posvetovalni referendum stranke SDS, izvedli. A za zdaj jasnega odgovora, kako to storiti, ni. Prav tako pa ni odgovora na vprašanje, ali Izrael podpira ameriški mirovni predlog. V oddaji tudi: - Slovenija: onemogočanje evropskih volitev Slovencem v Bosni in Hercegovini nesprejemljivo. - Na ljubljanski upravni enoti odslej 'bela stavka', ob ukinitvi naročanja. - Nagrada vilenica Miljenku Jergoviću, empatičnemu kronistu preteklosti.


03.06.2024

Stranka SDS vložila predlog za posvetovalni referendum o priznanju Palestine

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. V stranki so namreč prepričani, da zdaj ni pravi trenutek za podporo Palestine, tudi zato, ker kot taka ne obstaja z legitimnim vodstvom. Zunanja ministrica Tanja Fajon je glede odločitve SDS dejala, da gre za zavlačevanje in nagajanje. Preostale novice: Izraelski premier Netanjahu: Prva stopnja ameriškega mirovnega načrta za Gazo se lahko začne izvajati, še preden bodo pogoji dokončno dogovorjeni. Jutri se začenja predčasno glasovanje za evropske volitve in tri posvetovalne referendume. Vsak volivec bo prejel pet glasovnic. V Mariboru se začenja 59-to Borštnikovo srečanje, ki bo trajalo do 16-ega junija, ko bodo podelili nagrade. Borštnikov prstan si bo letos nadel Branko Šturbej.


02.06.2024

Začenja se teden evropskih volitev; ankete napovedujejo vzpon skrajne desnice.

Pred nami je sklepni teden kampanje pred evropskimi volitvami. Predvolilne ankete napovedujejo vzpon skrajne desnici v več državah. Pri nas najnovejše raziskave, ki sta jih za Delo in Dnevnik izvedli agenciji Ninamedia in Mediana, kažejo na zmago SDS-a, drugo mesto bo predvidoma osvojilo Gibanje Svoboda. Drugi poudarki oddaje: - Lokalne volitve v več srbskih mestih, tudi Beogradu, znova spremljajo očitki o nepravilnostih. - Bo izraelski premier Netanjahu kljub grožnjam o strmoglavljenju vlade sprejel najnovejši predlog o premirju v Gazi? Sprejetje na ulicah zahtevalo več deset tisoč ljudi - Eva Terčelj zmagala v kajakaškem krosu na tekmi svetovnega pokala v Augsburgu.


01.06.2024

Kanuist Žiga Lin Hočevar v slalomu na divjih vodah dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu

Kanuist Žiga Lin Hočevar še naprej navdušuje. Potem ko je 16-letnik v Tacnu pred kratkim postal evropski prvak v slalomu na divjih vodah, je danes v Augsburgu dosegel še svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Drugi poudarki oddaje: - Ob polovici mandata vlade opozicija pričakovano kritična, koalicija se treplja po ramenih - Hamas naklonjen novemu načrtu o premirju v Gazi; izraelski premier Netanjahu ponavlja, da je treba najprej uničiti omenjeno gibanje - Na najbolj množični rekreativni kolesarski prireditvi pri nas znova več tisoč udeležencev


31.05.2024

Vlada želi bistveno omejiti dodatno delo zdravnikov pri zasebnikih in koncesionarjih

Zdaj je jasno, da zdravstveni delavci, ki so zaposleni v javnem zavodu, v prihodnje ne bodo mogli več hkrati delati tudi pri koncesionarju ali zasebniku. Tako ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom predvidevajo vladna izhodišča za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti. Tako je včeraj po seji vlade pojasnil premier Robert Golob. S tem bodo prekinili škodljive dvojne prakse. Druge teme: - Kljub obsodbi zaradi ponarejanja listin nekdanji ameriški predsednik Trump še naprej uživa podporo svojih privržencev. - Inflacija maja v Sloveniji 2,5-odstotna in pod povprečjem evrskega območja. - Luka Dončić ekipo Dallasa popeljal v finale košarkarske lige NBA; tam ga čaka Boston, najboljša ekipa rednega dela sezone.


30.05.2024

Vladni sklep o priznanju Palestine potrjen

Vlada je potrdila sklep o priznanju Palestine kot suverene in neodvisne države. Državni zbor naj bi o dokončnem priznanju odločal na izredni seji v torek. Slovenija, ki je sicer zamudila odmevno skupinsko priznanje v torek, se bo tako s priznanjem tudi uradno pridružila diplomatskemu pritisku mednarodne skupnosti. Druge teme: - Opozicija pred drugo obletnico imenovanja vlade Roberta Goloba poudarja njeno neučinkovitost. - Nevladne organizacije zahtevajo odstop državnega sekretarja za jedrski program Danijela Levičarja. - Španski parlament s tesno večino potrdil zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov.


29.05.2024

V ospredju prvega paketa davčnih sprememb ukrepi za povečanje konkurenčnosti gospodarstva

Paket davčnih sprememb, ki ga je pripravila vlada, prinaša ugodnejšo davčno obravnavo za privabljanje kadrov v Slovenijo, davčne spodbude za nagrajevanje v inovativnih zagonskih podjetjih ter ugodnejše pogoje za nagrajevanje delavcev z delnicami in deleži Druge teme: -V Evropskem parlamentu preiskava korupcije ter ruskega vmešavanja v evropske institucije. -Kljub napredovanju izraelske ofenzive na Rafo Združene države ocenjujejo, da ta ni presegla razumnih okvirov. -Letošnji prejemnik Borštnikovega prstana je prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej.


28.05.2024

Palestinsko državo danes priznale Irska, Norveška in Španija, po pričakovanjih bo temu kmalu sledila Slovenija

Več kot 140-im državam, ki so priznale Palestino, so se danes pridružile Norveška, Irska in Španija. Vse poudarjajo, da je odločitev del mirovnih prizadevanj. Kot je ob tem dejal španski premier Pedro Sanchez pri priznanju palestinske države ne gre le za zgodovinsko pravičnost in potrditev legitimnega prizadevanja Palestincev, ampak je to nujno za dosego miru. Drugi poudarki oddaje: - Evropski obrambni ministri v Bruslju o dovoljenju Ukrajini, da lahko orožje iz članic Unije uporabi za napade na rusko ozemlje. - Slovenski zdravniki kot prvi na svetu potrdili koristnost zdravljenja bolnikov s tveganjem za motnje srčnega ritma s katetrsko ablacijo. - V Narodni in univerzitetni knjižnici pred nocojšnjo akademijo ob 250-letnici odprli razstavo o vsem, kar so delali do zdaj in s pogledom v prihodnost.


27.05.2024

Izrael priznava, da je vzrok za smrtonosni požar v begunskem taborišču na območju Rafe nočni letalski napad.

Izraelska letala so ponoči raketirala palestinsko begunsko taborišče Tal as-Sultan na območju Rafe in pri tem ubila najmanj 45 Palestincev, več kot 65 je ranjenih. Izraelska vojska je napad priznala in dodala, da je ciljala dva poveljnika Hamasa. Pomor se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je Hamas na Tel Aviv izstrelil osem raket, ki niso povzročile škode. In dva dneva po ukazu Meddržavnega sodišča v Haagu, naj Izrael ustavi vojaško operacijo v Rafi. Pokol nad Palestinci so ostro obsodile številne države. Prvič se je s sporočilom, da nasilje nad Palestinci ni več opravičljivo, odzvala italijanska vlada. V oddaji tudi: - Evropski zunanji ministri med drugim o vnovičnem zagonu civilne misije Unije na mejnem prehodu Rafa med Gazo in Egiptom. - Ukrajinski predsednik Zelenski v Madridu podpisal varnostni sporazum s Španijo, ki hkrati Ukrajini obljublja za milijardo evrov orožja letos. - Policisti ob širjenju pozivov k sodelovanju v vaških stražah opozarjajo, da slabo vplivajo na občutek varnosti.


26.05.2024

Pred slovenskim kolesarskim asom Tadejem Pogačarjem še zadnje dejanje dirke po Italiji

Oči ljubiteljic in ljubiteljev kolesarstva so danes uprte v Rim, kjer se bo odvilo še zadnje dejanje letošnje kolesarske dirke po Italiji - parada šampionov. Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar prepričljivo vodi v skupnem seštevku s skoraj 10-imi minutami prednosti. Drugi poudarki: - Oboroženo krilo Hamasa po štirih mesecih znova izvedlo raketne napade na osrednji Izrael. - Predlog zakona o kakovosti v zdravstvu deležen številnih pripomb in predlogov. - Primorska gledališka nagrada tantadruj za življenjsko delo letos prevajalcu Srečku Fišerju.


Stran 1 od 316
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov