Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Rekordni nalivi v Slovenijo prinesli katastrofo brez primere

04.08.2023

Močni nalivi so prinesli rekordne količine padavin po državi in s tem katastrofo razsežnosti, kakršne pri nas še ne pomnimo. Deli države so odrezani od sveta ali pod vodo, po številnih mestih, tudi v prestolnici, so se oglasile sirene za splošno nevarnost. Nevihte so zahtevale najmanj dve smrtni žrtvi, umrla sta tuja gornika. Druge teme: - Savinjska med najbolj prizadetimi deli, v Celju se začenja širša evakuacija - Koroška odrezana od preostanka države, Slovenija celovško bolnišnico prosi, da pomaga Korošcem z naše strani meje - Zaprte številne železniške proge in ceste; razmere se hitro spreminjajo, pristojni odsvetujejo odpravljanje na pot


Dogodki in odmevi

6292 epizod


Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva. Kratka poročila pa objavljamo v podkastu Novice Radia Slovenija.

Rekordni nalivi v Slovenijo prinesli katastrofo brez primere

04.08.2023

Močni nalivi so prinesli rekordne količine padavin po državi in s tem katastrofo razsežnosti, kakršne pri nas še ne pomnimo. Deli države so odrezani od sveta ali pod vodo, po številnih mestih, tudi v prestolnici, so se oglasile sirene za splošno nevarnost. Nevihte so zahtevale najmanj dve smrtni žrtvi, umrla sta tuja gornika. Druge teme: - Savinjska med najbolj prizadetimi deli, v Celju se začenja širša evakuacija - Koroška odrezana od preostanka države, Slovenija celovško bolnišnico prosi, da pomaga Korošcem z naše strani meje - Zaprte številne železniške proge in ceste; razmere se hitro spreminjajo, pristojni odsvetujejo odpravljanje na pot


23.05.2024

Sodnikom prve stopnje prihodnje leto dodatne tri plačne razrede

Vlada je na današnji seji obravnavala predlog zakona o sodniških plačah, s katerim bo, kot ocenjuje, plače sodnikov uredila v skladu z ustavno odločbo. Gre za interventni zakon, ki med drugim predvideva povišanje plač najnižje plačanim sodnikom in tožilcem za tri razrede, in sicer z začetkom prihodnjega leta. Iz pravosodnih vrst vladi odgovarjajo, da predlog zakona ne pomeni uresničitve odločbe ustavnega sodišča, ki je zakonodajalcu naložilo, da nezakonitost odpravi do 3-jega januarja letos. Ponovili so, da je vladni predlog neprimeren in nesprejemljiv. Preostale novice: Zaradi izraelske kopenske ofenzive v Rafi na jugu Gaze ustavili dobavo pomoči in goriva. Kitajska v bližini Tajvana izvaja vojaške vaje. Razlog: izjave novega tajvanskega predsednika, da ne bo sprejemal kompromisov. Policija za spletno grožnjo, ki je sprožila preplah na šolah, ovadila 36-letnika. V hišni preiskavi našli tudi naboje.


22.05.2024

Palestino bodo priznale še Irska, Španija in Norveška. Postopki pri nas naj bi bili končani do 13-ega junija

Irska, Španija in Norveška bodo v torek priznale Palestino. Na odločitev so se že odzvale izraelske oblasti in poklicale na pogovore v domovino svoje veleposlanike v omenjenih treh državah. Slovenska vlada pozdravlja njihovo odločitev, saj tudi sama želi čim prej končati postopke. Drugi poudarki oddaje: - Nadzor na slovenskih mejah z Madžarsko in Hrvaško bo veljal še najmanj pol leta. Naša država se je za to odločila zaradi zaostritev na Bližnjem vzhodu. Večjih težav zato kljub turistični sezoni ne bo, pravi notranji minister Boštjan Poklukar. - Univerza na Primorskem je korak bližje študijskemu programu medicine. Namero o njegovem razvoju so danes podpisali v Kopru. Minister za visoko šolstvo Igor Papič kritikom obljublja nadzor. - Veliko slovenskih podjetij, tudi živilskih, prehaja v tuje roke. V primerih, kot so bile pred kratkim Celjske mesnine, že pred leti pa Perutnina Ptuj, so rejci živali zaskrbljeni.


21.05.2024

Drugi blok Krške nuklearke bi stal od 9 do 15 milijard evrov

Koliko bi stal drugi blok jedrske elektrarne? Odvisno od velikosti, je ob današnji predstavitvi ekonomike projekta poudaril generalni direktor družbe Gen energija Dejan Paravan, pri čemer je navedel razpon od 9 do 15 milijard evrov za moč med 1000 in 1650 megawati. Druge teme: - Premier Robert Golob bo jutri v Kopru podpisal namero po odprtju medicinske fakultete v okviru Univerze na Primorskem. Po njegovih besedah se pričakuje 100 novih vpisnih mest in z letom 2027 vpis prve generaije. - Izrael poziva članice Mednarodnega kazenskega sodišča, naj ne sledijo morebitnim nalogom za aretacijo izraelskih politikov. Ob napadih v Gazi se stopnjuje tudi nasilje na Zahodnem bregu. - V 43-ih mestih v petih evropskih državah je bila opoldne tradicionalna maturantska četvorka. Veselja maturantov niso preprečile niti napovedane padavine, ki so zajele državo.


20.05.2024

Tožilec Meddržavnega sodišča v Haagu predlaga nalog za aretacijo izraelskega premierja in obrambnega ministra ter treh voditeljev Hamasa

Glavni tožilec Meddržavnega kazenskega sodišča Karim Khan zahteva nalog za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh vodij Hamasa zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Khan je med zločini omenil tudi namerno stradanje prebivlstva. Izraelski politični vrh je obtožbe označil za aburdne. Netanjahu je ob tem zatrdil, da nobena odločitev sodišča ne bo ustavila Izraela pri uresničitvi končnega cilja - uničenju Hamasa. Drugi poudarki oddaje: - Po smrti iranskega predsednika Raisia v nesreči helikopterja se pojavljajo vprašanja o morebitnih prihodnjih odnosih Irana z državami v regiji in širše. Po mnenju analitikov ni pričakovati večjih političnih obratov. - Zdravstvo ostaja prednostna naloga vlade, je v državnem zboru zagotovil premier Robert Golob. Ob tem je napovedal, da bodo na Obali kmalu odprli tretjo medicinsko fakulteto pri nas. Medtem je slišati kar nekaj kritik na napoved ostrejše ločitve zasebnega in javnega zdravstva. - Po nedavni prodaji Panvite prehajajo v hrvaške roke tudi Celjske mesnine. Prevzema jih mesna industrija Braća Pivac.


19.05.2024

Trojna slovenska zmaga v Tacnu: evropski prvak postal 16-letni kanuist Žiga Lin Hočevar

Slovenci so poskrbeli za zgodovinski dan v Tacnu. Potem ko so slovenske kajakašice včeraj postale evropske prvakinje, so slovenski kanuisti na današnji posamični tekmi zavzeli vsa tri mesta na odru za zmagovalce. Na najvišjo stopničko se je prvič povzpel 16-letni Žiga Lin Hočevar. V oddaji tudi: - Vprašanje nadzora nad Gazo deli izraelsko vojsko ob novih protestih - Družinski zdravniki: premalo je mladih sil in časa za bolnike - Zanimanje tujih turistov za Slovenijo se povečuje


18.05.2024

Radenci v znamenju 42. Maratona treh src, najstarejše tekaške prireditve pri nas

Sončna in topla majska sobota je po več deževnih dneh razveselila organizatorje in obiskovalce prireditev, ki jih po vsej državi danes ne manjka. Za športne navdušence so poskrbeli na maratonu treh src v Radencih, v Beltincih so pripravili praznik čebel, spet drugi so se soncu umaknili v muzeje in galerije, ki so ob mednarodnem dnevu brezplačno odprli svoja vrata. V oddaji tudi: - Ukrajinske oblasti iz regije Harkov evakuirale deset tisoč ljudi. - Napadalec na slovaškega premierja po odločitvi sodišča v priporu. - Na kajakaškem evropskem prvenstvu v Tacnu najboljši Slovenec Žan Lin Hočevar na četrtem mestu.


17.05.2024

Izrael na Meddržavnem sodišču v Haagu zanika, da v Gazi izvaja genocid

Izrael je na Meddržavnem sodišču v Haagu zavrnil očitke Južne Afrike, da v Gazi poteka genocid, odgovornost za tamkajšnje razmere naprtil Hamasu ter poudaril, da "sprejema izredne ukrepe" za zaščito civilistov. V Gazi je bilo v izraelskih napadih od 7-ega oktobra ubitih več kot 35 tisoč 300 Palestincev. Drugi poudarki oddaje: - 26 ambulant družinske medicine lahko zaposli dodatno diplomirano medicinsko sestro in tako sprejme dodatne paciente. - Evropska centralna banka bi lahko kmalu začela zniževati obrestne mere, morda že prihodnji mesec. - Ruski predsednik Putin: zaradi ukrajinskih napadov na Rusijo blizu Harkova vzpostavljamo tamponsko cono.


16.05.2024

Po neuspešni tožbi slovenskih ribičev proti Hrvaški vlada vztraja pri uveljaviti arbitražne razsodbe o meji

Slovenski ribiči z razočaranjem sprejemajo dopoldansko odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice, ki v njihovi tožbi zoper Hrvaško tehtnice ni nagnilo v njihov prid. Pritožbe ribičev, da jim Hrvaška izdaja kazni za ribolov v Piranskem zalivu, po odločitvi sodišča niso dopustne. Druge teme: - Vlada sprejela program za sanacijo posledic lanskih poplav; za to bo v petih letih namenjenih 2,3 milijarde evrov. - Napadalec na slovaškega premierja Fica je po ugotovitvah notranjega ministrstva deloval sam. - Nocoj v Cerknem začetek 29-ega mednarodnega jazz festivala; do konca v soboto zvečer se bo zvrstilo 10 koncertov.


15.05.2024

V atenatu ranjen slovaški premier Fico

Slovaški premier Robert Fico je bil ranjen v atentatu. Po zasedanju slovaške vlade je napadalec izstrelil 4 strele, eden naj bi zadel premierja in ga ranil. Druge teme: - Ob zaostrovanju stavke na upravnih enotah - na 34-ih do preklica ne bodo delali ničesar nenujnega - vlada širi nabor nujnih storitev. To je po mnenju sindikata nezakonito, zato so podali prijavo na inšpektorat za delo, saj je pravica do stavke po njihovem tudi temeljna pravica. - Bruto domači prozvod se povečuje, kar potrjuje napovedi o več kot 2-odstotni rasti. Okrepila se je zlasti potrošnja države, pravi Maja Bednaš z Urada za makroekonomske analize, gopodinjstva pa so trošila precej več za turistične storitve v tujini, pa tudi za nakupe avtomobilov in hrano. Evropska komisija je medtem zvišala napoved gospodarske rasti naše države za letos nad povprečje tako območja z evrom kot celotne Unije. - Ob 76-ti obletnici nakbe izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo. Najhuje je v Džabaliji na severu enklave in v južnem mestu Rafa. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob napredovanju ruskih sil v regiji Harkov odpovedal vse obiske v tujini. - Predsednica Nataša Pirc Musar je na forumu o nenasilju poudarila medvrstniško nasilje. Kot pravi, k njegovemu naraščanju prispevajo tudi družbena omrežja, ker je nasilje postalo vsebina sprevrženega zabavljaštva in iskanja pozornosti, pogosta pa je tudi glorifikacija nasilnežev in nasilja.


14.05.2024

Premier Golob napovedal boljše vrednotenje zdravnikov, ki opravijo več dela

Premier Robert Golob je po današnjem sestanku z vodstvi bolnišnic stavko zdravnikov komentiral samo zelo posredno. Potem ko je pozdravil ukrepe za povečanje produktivnosti v zdravstvu in dejal, da je vlada zagotovila denar za to, je namreč dodal, da bodo na ta način prišli do sistema nagrajevanja tistih zaposlenih v zdravstvu, ki več delajo, za razliko od tistih, ki se danes morda bolj ukvarjajo z drugimi stvarmi. Druge teme: - V nizu zahtev v javnem sektorju za povečanje plač so danes nov korak naredili v Skupnosti občin. Prepričani so, da so se zaradi dolgoletnega zanemarjanja županskih plač zgodile velike anomalije, zato so v ustavno presojo vložili zakon o sistemu plač v javnem sektorju in zakon o lokalni samoupravi. - Celovita ureditev migracij v Evropski uniji, ki so jo dokončno potrdili po osmih letih pogajanj, namesto obveznega premeščanja prosilcev za mednarodno zaščito uvaja solidarnost med članicami pri njihovem sprejemanju. Novo zakonodajo bodo morale začeti uporabljati čez dve leti. - Ob zastoju pogajanj za ustavitev ognja v Gazi izraelska vojska stopnjuje napade v Rafi in drugod v enklavi. Medtem je mošejo Al Aksa napadlo več deset Izraelcev in tam izobesilo zastavo judovske države.


13.05.2024

Ministrstvo za gospodarstvo bi oddajanje stanovanj omejilo na 30 dni, a lahko občine to omilijo

Predlog zakona o gostinstvu, ki bo v javno obravnavo prišel jutri, predvideva 30-dnevno omejitev kratkoročnega oddajanja stanovanj, če objekti ne bodo v celoti namenjeni nastanitvam. Gospodarski minister Matjaž Han ob tem poudarja, da bodo možne prilagoditve. Drugi poudarki oddaje: - Državni zbor o predlogu, ki naj bi otežil zlorabo parlamentarnih preiskav v politične namene. - Zdravstveni sistem v Gazi pred sesutjem. Izraelski napadi na Rafo se stopnjujejo, iz mesta zbežalo že 360 tisoč Palestincev. - Posodobitev železniške proge med Mariborom in Šentiljem uradno končana; novi železniški viadukt najdaljši v Sloveniji.


12.05.2024

Izrael še razširil napade na Gazo, število ubitih čez 35 tisoč

Izrael kljub mednarodnim opozorilom krepi napade predvsem na Rafo ter osrednji in severni del Gaze, kjer je bilo v begunskem taborišču Džabalija ubitih več 10 Palestincev. Skupno število srtnih žrtev v enklavi je preseglo 35 tisoč. Vse bolj napeto je tudi v ukrajinskih in ruskih obmejnih regijah: Druge teme: - Ruska vojska zasedla več vasi v regiji Harkov, ukrajinski izstrelek zadel stanovanjski blok v Belgorodu - Posvetovalni referendumi bi lahko zvišali udeležbo na evropskih volitvah - Na Evroviziji slavila Švica, Nizozemska toži organizatorja zaradi prepovedi nastopa njenega predstavnika


11.05.2024

Ljubljana v znamenju Poti ob žici in teka trojk

Ljubljana je danes v znamenju tradicionalne prireditve Pot ob žici. Pohodniki so se podali na 35-kilometrsko traso okoli prestolnice, kjer so italijanski okupatorji med drugo svetovno vojno skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice. V spomin na osvoboditev Ljubljane so organizatorji pripravili tudi tek trojk s ciljem na Kongresnem trgu. Druge teme: - Državna volilna komisija potrdila 11 list za evropske volitve, zavrnila Pirate - Ruske sile okrepile ofenzivo, ukrajinske z več napadi na rusko ozemlje - Nova afera na Evroviziji; zaradi prijave neprimernega vedenja izključili Nizozemca


10.05.2024

Vlada in sindikati javnega sektorja znova za mizo o odpravi plačnih nesorazmerij

Vlada je na krovnih pogajanjih o novem plačnem sistemu v javnem sektorju sindikatom danes predstavila predlog odprave plačnih nesorazmerij za direktorje in funkcionarje, tudi za sodnike. Ti so sicer zavrnili vladni predlog interventnega zakona, ki bi delno uredil njihov slabši plačni položaj. Po besedah ministra za finance je predlog zakona še vedno v medresorskem usklajevanju. Druge teme: - Mladi zdravniki po sestanku z ministrstvom nezadovoljni z možnostmi izboljšanja razmer v zdravstvu - Izraelska vojska s tanki zasedla glavno prometnico v Rafi. Rusija začela kopensko ofenzivo v ukrajinski regiji Harkov - Na Pot ob žici - v spomin na osvoboditev Ljubljane po okupaciji - se je danes podalo več kot 16 tisoč 500 osnovnošolcev in dijakov


09.05.2024

Slovenija začela postopke za priznanje Palestine

Slovenija bo priznala Palestino kot neodvisno državo, vlada je v zvezi s tem uradno začela postopke. Po besedah premierja Roberta Goloba naša država tako zasleduje vse cilje, za katere si prizadeva v okviru Združenih narodov - od takojšnjega premirja in prekinitve spopadov, izpustitve talcev, pa tudi varnosti Izraela skozi rešitev dveh držav. Druge teme: - Evropska unija praznuje svoj dan, dan Evrope. Ob številnih prednostih, ki jih prinaša sodelovanje v povezavi, je to tudi svojevrsten izziv. Bruselj se pogosto spopada z očitki, da ukrepa prepočasi. A kot pravi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše, gre za številne inštitucije, članice in interese, ki jih je potrebno uravnotežiti. - Vlada je potrdila predlog prenovljene strategije upravljanja državnih naložb. Vanjo je vključenih 84 kapitalskih naložb države. Po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča je prenova zahtevala veliko usklajevanja, ker so želeli res kvaliteten dokument, ki predstavlja osnovno orodje države za aktivno lastništvo. Ob tem je odločno zavrnil namige o privatizaciji Pošte in zavarovalnice Triglav. - Učenci šestih in devetih razredov so danes zagrizli v že drugo preizkušnjo Nacionalnega preverjanja znanja. Ti rezultati za zdaj ne vplivajo na vpis na srednje šole, a naj bi kmalu dobili večjo vrednost. Mojca Mihelič si enako kot večina ravnateljev želi, da bi jih v prihodnje tudi formalno upoštevali kot dosežek, kar bo zagotovo pomenilo bolje porazdeljeno vrednost znanja, ki ga otroci pridobijo v šoli.


08.05.2024

Kaj bodo na upravnih enotah morali zagotavljati ob stavki?

Na 55-ih upravnih enotah zaposleni znova stavkajo, tokrat že deveto sredo zapored. Večji del upravnih enot načrtuje neprekinjeno stavko do podpisa stavkovnega sporazuma z vlado. Ta trdi, da je omejena zaradi financ in zavez drugim sindikatom, hkrati pa napoveduje razširitev seznama nujnih nalog in storitev med stavko. V oddaji tudi: - Washington zaradi izraelskega napada na Rafo ustavil pošiljanje bomb Tel Avivu - Kitajski in srbski predsednik Ši in Vučić v Srbiji potrdila dobre medsebojne odnose - V ospredju tedna Rdečega križa človečnost in poziv mladim k vključitvi v organizacijo


07.05.2024

Dogodki in odmevi 15:30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


06.05.2024

Izraelska vojska ob napadih na vzhodni del Rafe poziva prebivalce k umiku, številni že bežijo iz mesta

Izraelske sile so, po jutranjem pozivu k evakuaciji, začele zračne napade na vzhodu Rafe, ki bi lahko bili začetek napovedane kopenske ofenzive na to mesto na jugu Gaze. V njem je, kot opozarjajo tudi ameriške oblasti, 1,4 milijona ljudi. Izrael trdi, da so med njimi številni borci Hamasa. Drugi poudarki oddaje: - Francoski predsednik Macron in kitajski voditelj Ši poudarila pomen sodelovanja Evrope in Kitajske. - Poročilo Banke Slovenije: bančni sistem v državi stabilen, kibernetsko tveganje zvišano. - Večina upravnih enot v zaostritev stavke. Od prihodnje srede stavka vse uradne dni.


05.05.2024

Pogajanja o Gazi brez preboja

V Kairu se nadaljujejo pogajanja o premirju v Gazi, a upanja za dosego sporazuma je vse manj, saj obe strani vztrajata pri svojem. Na obisku v Tel Avivu in na Zahodnem bregu se mudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se s tamkajšnjimi predstavniki pogovarja o možnostih napredovanja pri rešitvi konflikta. Kot je dejala po srečanju z izraelskim kolegom Izraelom Kacem, je ta večkrat ponovil, naj ne priznamo palestinske države, a se o tem niso strinjali. Drug teme: - Kitajski predsednik Ši začenja evropsko turnejo - obiskal bo Macrona, Vučića in Orbana - V Nemčiji po brutalnem napadu na evroposlanca zahteve za odločnejše ukrepanje - Ob dnevu babic pozivi k povečanju razpisanih študijskih mest


04.05.2024

Tadej Pogačar glavni favorit za zmago na italijanskem Giru, ki se začenja danes

S prvo etapo v okolici Torina se je začela kolesarska dirka po Italiji. Glavni favorit za končno zmago je naš zvezdnik Tadej Pogačar, ki, kot prizna, v Italiji že od mladih nog rad nastopa. Po nekaterih napovedih bo rožnato majico vodilnega oblekel že danes ali pa najpozneje jutri. Gira tokrat ne bo v Slovenijo, našim kolesarskim navdušencem bo najbližje 19. etapa, ki bo potekala po Furlaniji. V oddaji tudi o tem. SPIKER: - Izrael se še naprej pripravlja na vdor v Rafo, v Kairu nadaljevanje pogajanj o premirju - Nemčija zaradi kibernetskih napadov Rusiji grozi s posledicami. Ruske hekerske grožnje znova tudi Sloveniji - Po novih evropskih pravilih bo morala Slovenija okrepiti nadzor nad financami


Stran 1 od 315
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov