Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Konec münchenske varnostne konference, ki so jo zaznamovala prizadevanja za končanje bližnjevzhodnega konflikta in oboroževanje Ukrajine

18.02.2024

Oboroževanje Ukrajine in prizadevanja za končanje bližnjevzhodnega konflikta so zaznamovali varnostno konferenco, ki se je danes končala v Münchnu. Premier Robert Golob je znova poudaril, da je treba narediti vse za preprečitev izraelske kopenske ofenzive na Rafo na jugu Gaze. Ob tem se je zavzel za okrepitev pomoči za prebivalce enklave, od koder poročajo o novem poslabšanju humanitarnih razmer. Drugi poudarki oddaje: - Druga največja bolnišnica v Gazi nekaj dni po vdoru izraelske vojske prenehala delovati. - Tudi ruska vojska potrdila zavzetje Avdijivke na vzhodu Ukrajine. - Skoraj 60 odstotkov zaposlenih ni zavzetih za delo, a trend se obrača.


Dogodki in odmevi

6253 epizod


Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva. Kratka poročila pa objavljamo v podkastu Novice Radia Slovenija.

Konec münchenske varnostne konference, ki so jo zaznamovala prizadevanja za končanje bližnjevzhodnega konflikta in oboroževanje Ukrajine

18.02.2024

Oboroževanje Ukrajine in prizadevanja za končanje bližnjevzhodnega konflikta so zaznamovali varnostno konferenco, ki se je danes končala v Münchnu. Premier Robert Golob je znova poudaril, da je treba narediti vse za preprečitev izraelske kopenske ofenzive na Rafo na jugu Gaze. Ob tem se je zavzel za okrepitev pomoči za prebivalce enklave, od koder poročajo o novem poslabšanju humanitarnih razmer. Drugi poudarki oddaje: - Druga največja bolnišnica v Gazi nekaj dni po vdoru izraelske vojske prenehala delovati. - Tudi ruska vojska potrdila zavzetje Avdijivke na vzhodu Ukrajine. - Skoraj 60 odstotkov zaposlenih ni zavzetih za delo, a trend se obrača.


14.04.2024

Vojni kabinet izraelske vlade premleva odgovor na nočni iranski napad

Iran je ponoči sprožil obsežen napad z raketami in brezpilotnimi letalniki na Izrael. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu dejal, da je izraelska obramba pripravljena. Izrael je ob pomoči zahodnih zaveznikov skoraj v celoti odbil napad. Medtem ko premleva svoj odgovor pa Iran svari pred morebitnim povračilom, saj da bo v tem primeru odgovor še odločnejši. V oddaji tudi: - Nemški kancler Scholz z gospodarsko delegacijo na obisku na Kitajskem - Padec temperatur od torka lahko ponekod prinese slano ali pozebo; a bolj skrbi splošni trend dvigovanja temperatur - Nova zmaga plezalke Janja Garnbret; pred slovenskimi rokometašicami odločilna tekma za uvrstitev na olimpijske igre


13.04.2024

Socialni demokrati na izrednem kongresu izbirajo novo vodstvo

Socialni demokrati na izrednem kongresu izbirajo novo vodstvo. Trem kandidatom za predsednika, Janiju Predniku, Milanu Brglezu in Tadeju Beočaninu, ki so v zadnjih dveh mesecih prekrižarili Slovenijo, se je včeraj pridružil še Matjaž Han, ki na kongresu kandidira ob podpori delegatov. Potrebno število podpisov za vložitev kandidature je že zbral, za zdaj pa nič ne kaže, da bi se mu kateri iz prej omenjene trojice umaknil. Han seveda velja za prvega favorita, pred kongresom mu je izrazila podporo tudi odhajajoča predsednica stranke Tanja Fajon. Preostale novice: Iran v hormuški ožini zajel tovorno ladjo; Združene države Teheran svarijo pred stopnjevanjem napetosti. V Sydneyju napadalec z nožem ubil 6 ljudi; policija med posredovanjem ubila napadalca. V pokalu Billie Jean King poraz pomlajene slovenske ženske teniške reprezentance proti Slovaški.


12.04.2024

Han: Sem odločen in pripravljen kandidirati za predsednika SD in povezati stranko

Gospodarski minister Matjaž Han se je danes pridružil tekmi za mesto predsednika vladnih Socialnih demokratov, čeprav je še nedavno zavračal to možnost. V izjavi za javnost je med drugim poudaril zavezo, da se stranka znova poveže. SD bo novega predsednika izbirala na jutrišnjem kongresu v Ljubljani. Drugi poudarki oddaje: - V javno obravnavo prihaja zakon o digitalizaciji zdravstva, ki predvideva vzpostavitev centralnega elektronskega sistema, v katerem bi bila zbrana in dostopna vsa zdravstvena dokumentacija pacientov. Gre za nov poskus, potem ko je bil umaknjen prvi predlog še pod takratnim ministrom Danijelom Bešićem Loredanom. - Rusija je iz Moskve izgnala slovenskega veleposlanika, državo mora zapustiti do petka. Gre za recipročni ukrep Rusije, potem ko je Slovenija konec prejšnjega meseca izgnala ruskega diplomata; neuradno, ker naj bi pri nas širil rusko propagando. - V luči vojne v Ukrajini Evropska unija krepi svojo obrambno industrijo, kar ponuja priložnosti tudi za proizvajalce visoke tehnologije, tudi slovenske. Ob tem pa je veliko slišati tudi o dvojni rabi razvite tehnolgije.


11.04.2024

Zaradi grožnje izredni nadzor na policiji zaradi odziva

Po nedavni spletni grožnji z nasiljem na šolah in kritikah na odziv policije je notranji minister Boštjan Poklukar odredil izredni nadzor. Državni sekretar Vojko Vouk poudarja, da pripravljajo ukrepe, tudi za boljše komuniciranje med policijo in javnostjo, lahko pa zagotovi ne le individualne ampak tudi sistemske ukrepe, da se kaj takega ne ponovi več. Druge teme: - Odmeva potrditev migracijskega pakta v Evropskem parlamentu. Urša Regvar iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja kot sporno poudarja tudi pridržanje tujcev med mejnimi postopki. Kot pravi, bodo v tem času ljudje zaprti, kapacitete nacionalnih sistemov držav članic pa tega ne bodo prenesle. - Ameriške sile svarijo pred povračilnimi napadi Irana na Izrael. Ta se pripravlja na kopenski vdor v Rafo v Gazi. Slovenija kot članica Varnostnega sveta napoveduje glas ZA članstvo Palestine v Združenih narodih. - Infrastrukturno ministrstvo je odredilo revizijo nadgraditve Železniške postaje Jesenice. Po zdajšnjem izboru najcenejšega izvajalca bi projekt stal 170 milijonov evrov oziroma približno dvakrat več od prvotne ocene.


10.04.2024

Več ministrstev podpisalo memorandum za ničelno toleranco do fizičnega in virtualnega nasilja

V slovenskih šolah je, ob dodatnih policistih v okolici, dan minil mirno - nekaj več nemira je bilo čutiti med šolarji. Povod je spletna grožnja oziroma opozorila pred nasiljem na šolah v javnosti, odziv pristojnih pa - kot opozarjajo na številnih šolah - ni bil ustrezen. Notranji minister Boštjan Poklukar napoveduje ukrepe za boljšo komunikacijo med policijo in šolami. Več ministrstev je podpisalo memorandum za boj proti fizičnemu in spletnemu nasilju. Preostale novice: Po propadu mediacije: tako v sindikatu Fides kot na vladni strani skopi z informacijami, zdravniška stavka se nadaljuje. Evropski poslanci odločajo o migracijskem svežnju: mnenja o zakonodaji, ki poudarja solidarnost, so različna. Obsežne poplave na območju Urala, v zahodni Sibiriji in Kazahstanu: razmere poslabšuje hitro taljenje snega.


09.04.2024

Pogajanja na Bližnjem vzhodu še vedno brez napredka

Mediacija med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ni bila uspešna. Vlada in Fides sta se ob tem v skupni izjavi zavezala, da bosta nadaljevala pogajanja, da bi se stavka, ki traja že skoraj tri mesece, končala. Druge teme: - Tudi na Bližnjem vzhodu pogajalci ne morejo poročati o uspehu. Pogajanja med Izraelom in Hamasom so v slepi ulici, večina mest v Gazi je v ruševinah, prebivalci pa na robu obupa. - Evropsko sodišče za človekove pravice je pritrdilo skupini švicarskih aktivistk, da jim je Švica kršila človekove pravice, ker ni dosegla podnebnih ciljev, zavrglo pa je podnebno tožbo mladih Portugalcev proti evropskim državam, med drugim Sloveniji, češ da ni pravne podlage za širitev jurisdikcije. Mednarodna pravnica Maša Kovič Dine pojasnjuje bojazen držav in očitno tudi sodišča, da bi to odprlo možnost različnih sodb v prihodnosti, ko bi tožniki tožili še druge države, ne le tiste, katere državljani dejansko so, kar pripelje s seboj pravne nevarnosti. - Stopnja tveganja glede napada na šoli je majhna, a je treba vsako grožnjo obravnavati z največjo možno resnostjo, je ob nedavni spletni grožnji dejal minster za izobraževanje Darjo Felda. Kot je dejal, so šole pozvali predvsem k skrbni in previdni obravnavi tematike z učenci in starši. Kljub temu je slišati nekatere kritike ravnateljev glede komuniciranja pristojnega ministsrtva in Policije s šolami.


08.04.2024

Izraelska vojska se umika iz porušenega Han Junisa

Nekateri svetovni mediji poročajo o iskricah upanja za končanje vojne v Gazi, po drugi strani pa prihajajo tudi zanikanja napredka na poganjih v Kairu. Izraelska vojska se umika iz porušenega Han Junisa, še vedno pa visi v zraku grožnja ofenzive na Rafo, kamor je zbežala polovica prebivalstva Gaze. Preostale novice: Rusija trdi, da je nad jedrsko elektrarno Zaporožje danes sestrelila ukrajinski dron; Ukrajina zanika napade na nuklearko. Država bi s štirimi milijoni evrov subvencionirala nakupe električnih koles, zlasti za mestno rabo. Novomeški osmošolec umrl za meningokoknim meningitisom, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic.


07.04.2024

Dogodki in odmevi 15:30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


06.04.2024

Največja koalicijska stranka predstavila kandidate za evropske volitve

Slovenska politika je usmerjena v prihajajoče evropske volitve. Na Festivalu Gibanja Svoboda so vendarle predstavili svojo kandidatno listo, vrstnega reda sicer še ne, a nosilec naj bi bil direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo. Kandidat za komisarja Svobode pa je nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Svoj program, s katerim se zavzemajo za socialno tržno Evropo, je na konferenci stranke predstavila tudi NSi. Drugi poudarki oddaje: - Izrael nadaljuje napade na Gazo in onemogoča dobavo človekoljubne pomoči. Hamas se bo jutri udeležil mirovnih pogovorov v Kairu. - V ruski regiji Orenburg zaradi popustitve jezu evakuirali več kot 4 tisoč ljudi, poplavljenih je približno 2500 domov. - V okviru akcije Dan za spremembe Slovenske filantropije po državi poteka več kot 160 prostovoljskih dejavnosti. Med njimi sajenje rastlin, čiščenje okolice in učenje jezikov.


05.04.2024

Ustavno odločbo o sodniških plačah bi vlada sprva uresničila prek interventnega zakona in znotraj obstoječega plačnega sistema.

Predsednik vlade Robert Golob se je dopoldne sešel s predstavniki sodstva in tožilstva. Predstavil jim je izhodišča interventnega zakona, ki bo prvi korak k uresničitvi ustavne odločbe o sodniških plačah. Osnutek bodo predstavniki pravosodja prejeli predvidoma v roku 14 dni. Podrobnosti pogovora pa obe strani ne razkrivata. Drugi poudarki oddaje: - Ali bodo TEŠ in premogovnik Velenje izločili iz Holdinga slovenske elektrarne, bi lahko bilo znano do poletja. - Svet Združenih narodov za človekove pravice poziva k embargu na dobavo orožja Izraelu, ki vendarle odpira nekaj mejnih prehodov za dostavo pomoči v Gazo. - Lokalna skupnost po večini zadovoljna rešitvami predloga novega zakona o Kobilarni Lipca, zlasti zaradi enovite organizacijske strukture.


04.04.2024

Dogodki in odmevi 15:30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


03.04.2024

Sindikati državne uprave menijo, da sedanji pristop vlade k pogajanjem neizogibno vodi v konflikt

Zaposleni na upravnih enotah so z današnjo stavko, tako kot že 3 srede prej, opozorili na preobremenjenost in nizke plače. Zaradi pogajalskega procesa o plačah in delovnih razmerah so vse bolj nezadovoljni sindikati državne uprave, ki zastopajo državne uradnike, zaposlene v zaporih in finančni upravi, policiste, vojake, poklicne gasilce in veterinarje. Dozdajšnja pogajanja z vlado tako o plačnem stebru državne uprave kot o reformi plač ocenjujejo kot neresna, saj zapostavlja zaposlene v državni upravi. Sindikalni zastopniki vlado pozivajo, naj se začne resno pogajati, sicer se bo soočila z zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti. Druge teme: - Ambulantam družinske medicine ponujen denar za polno vključitev diplomiranih medicinskih sester; v zameno bodo morale sprejeti dodatne paciente. - Ladja s humanitarno pomočjo predčasno odplula iz Gaze; vzrok včerajšnji smrtonosni izraelski napad na humanitarne delavce. - V Tajvanu po močnem potresu 9 smrtnih žrtev; 127 ljudi ujetih pod ruševinami in na gorskih cestah.


02.04.2024

Dogodki in odmevi

Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva. Kratka poročila pa objavljamo v podkastu Novice Radia Slovenija.


01.04.2024

Dogodki in odmevi

Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva. Kratka poročila pa objavljamo v podkastu Novice Radia Slovenija.


31.03.2024

Papež v velikonočni poslanici spomnil na žrtve s številnih konfliktov

Na današnjo veliko noč se kristjani spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Na trgu svetega Petra v Vatikanu je papeževem velikonočnem blagoslovu prisluhnilo okoli 60 tisoč vernikov. Spomnil je na žrtve številnih konfliktov, med drugim v Izraelu, Palestini in Ukrajini ter pozval k miru, do katerega ne vodi orožje, ampak odpuščanje. V oddaji ne preslišite še: - Izraelci množično na ulice proti Netanjahuju. V Kairu nov poskus mirovnih pogajanj - Lokalne volitve v Turčiji pretresa tudi nasilje - Bolgarija in Romunija delno v schengnu, odpravljen nadzor na letališčih in v pristaniščih


30.03.2024

Katoliki se z blagoslovom ognja, vode in jedi pripravljajo na veliko noč

V številnih cerkvah po državi so na veliko soboto že zjutraj duhovniki blagoslavljali ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. Čez dan verniki k blagoslovu nosijo velikonočne jedi, kar velja za najbolj priljubljen verski obred pri nas. Številni si z dobrotami potrežejo še pred slovesnimi vigilijami, ki bodo potekale po sončnem zahodu, večina pa bo v blagosovljenih jedeh uživala ob jutrišnjem zajtrku. Ostali poudarki oddaje: Z novo pravosodno ministrico se vrača tudi projekt izgradnje nove sodne stavbe ob Dunajski cesti. V Gazi nove žrtve ob razdeljevanju humanitarne pomoči. Izrael širi vojaške operacije tudi proti Hezbolahu Odstranjevanje ostankov porušenega mostu v Baltimoru bo izjemno zahtevno. Pomagali si bodo tudi z največjim žerjavom na vzhodni obali Združenih držav.


29.03.2024

Pred natančno 20-imi leti se je Slovenija pridružila vojaškemu zavezništvu NATO

Pred natančno 20-imi leti se je Slovenija skupaj z Litvo, Latvijo, Estonijo, Slovaško, Romunijo in Bolgarijo pridružila vojaškemu zavezništvu NATO. Zlasti v luči aktualnih geopolitičnih razmer bo morala naša država začeti izpolnjevati obljube zavezništvu o porabi sredstev za vojsko, s poudarkom na zagotavljanju svoje lastne varnosti. Drugi poudarki oddaje: - Na Bližnjem vzhodu se v senci vojne v Gazi nadaljujejo spopadi med Izraelom in libanonsko milico Hezbolah, pa tudi izraelski napadi na Sirijo, od koder poročajo o več 10 ubitih. Po navedbah ciprskih oblasti pa bi lahko v Gazi aprila začelo delovati ameriško zasilno pristanišče za dostavo človekoljubne pomoči. - Inflacija ta mesec je bila malo višja kot februarja, vztraja pri približno treh odstotkih in pol. Največ so k inflaciji prispevali domači dejavniki. Vidnejše zniževanje inflacije je pričakovati v drugi polovici prihodnjega leta. - V krški nuklearki so pripravljeni na prvi reden remont, odkar so lani podaljšali njeno obratovalno dobo.


28.03.2024

Dogodki in odmevi 15:30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


27.03.2024

Izrael še naprej bombardira Gazo, OZN o znakih genocida

Izrael kljub sprejetju resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov z zahtevo po takojšnji ustavitvi ognja v Gazi ni zmanjšal jakosti napadov v enklavi. Po petih mesecih spremljanja razmer v Gazi ugotavljamo, da obstajajo znaki, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci, pravi posebna poročevalka Združenih narodov za palestinska ozemlja Francesca Albanese. Po njenih besedah so edina pot embargo na orožje in sankcije. Druge teme: - Sindikat Fides ob nadaljevanju stavke pričakuje opravičilo vlade za blatenje zdravnikov; danes znova stavkajo tudi zaposleni na upravnih enotah - Na severu trase tretje razvojne osi začeli vrtati predor Konovo-Velenje - Napoved nemške gospodarske rasti za letos le še 0,1-odstotna; strokovnjaki zaskrbljeni tudi zaradi staranja prebivalstva


26.03.2024

Izreal kljub resoluciji Varnostnega sveta ZN še naprej napada Gazo

Kljub resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov o premirju v Gazi izraelske oblasti nadaljujejo napade na Gazo. Resolucijo so na današnjem zasedanju pozdravili zunanji ministri skupine Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije. Druge teme: - Kmetijski ministri bodo po napovedih podprli spremembe skupne kmetijske politike; kmetje s protestom v Bruslju pokazali, da to ni dovolj - V državnem zboru NE kaže na zadostno podporo referendumu o predlogu prenovljenega energetskega zakona, ki ga predlaga NSi - Vlada in Fides sta uskladila in potrdila dogovor o mediaciji


Stran 1 od 313
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov