Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ohranjanje kupne moči prebivalstva v Evropski uniji

05.06.2024

V prispevku Euranet Special - Can EU do this? pa tokrat ohranjanju kupne moči prebivalstva v Evropski uniji.


Ohranjanje kupne moči prebivalstva v Evropski uniji

05.06.2024

V prispevku Euranet Special - Can EU do this? pa tokrat ohranjanju kupne moči prebivalstva v Evropski uniji.


20.07.2024

Ursula von der Leyen v evropskem parlamentu potrjena za drugi mandat

Teden je zaznamovalo ustanovno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Poslanci so za nov petletni mandat na čelu komisije izvolili Ursulo von der Leyen, predsednica Evropskega parlamenta ostaja Roberta Metsola.


17.07.2024

Ali naredi Evropska unija dovolj za zagotavljanje kakovosti hrane?

Politika EU o kakovosti in varnosti hrane zajema vsa področja od vil do vilic. Kljub visokim standardom in ustrezni zakonodaji, pa se še vedno pojavljajo zavajajoče prakse, kot so izdelki dvojne kakovost in pojav skrčflacije. Ali je hrana, ki jo uživamo v EU kakovostna?


13.07.2024

Letošnji junij bolj vroč kot katerikoli drug junij do zdaj

V oddaji Euranetplus tokrat izpostavljamo vrh zveze Nato, ki je potekal v Washingtonu in na katerem so se voditelji zavzeli za nadaljnjo podporo Ukrajini. Evropska služba za spremljanje podnebja je sporočila, da je bil letošnji junij bolj vroč kot katerikoli drug junij do zdaj, v Evropskem parlamentu pa so ustanovili novo skrajno desno politično skupino Domoljubi za Evropo.


10.07.2024

Ali mladi generacije z razmišljajo o družini?

V oddaji Euranet Special nam tokrat mladi generacije Z zaupajo, ali razmišljajo, da bi nekoč imeli družino, otroke? Glede na večje težave, ki jih vidijo v zaposlitvi, iskanju bivališča, podnebnih spremembah… ali jih skrbi prihodnost?


06.07.2024

Nemčija namerava žrtvam nacizma na Poljskem izplačati odškodnino

V pregledu tedna v EU, kot običajno, povzemamo dogajanje minulih dni v Evropi in Evropski uniji. Tokrat izpostavljamo predsedovanje Madžarske svetu EU, parlamentarne volitve v Franciji in odškodnino žrtvam nacizma, ki jo Nemčija obljublja Poljski.


03.07.2024

Evropske volitve

Nedavne evropske volitve so prinesle najvišjo udeležbo v zgodovini. Na njih je zmagal SDS z najprepričljivejšo večino v zgodovini. Več o tem pa v tokratni rubriki Can the EU do this?.


29.06.2024

Evropski voditelji so ta teden predlagali novo vodstvo EU

V oddaji najprej o tem, da so evropski voditelji ta teden predlagali novo vodstvo EU. Na zasedanju v Bruslju so prav tako zagotovili nadaljnjo podporo Ukrajini, sprejeli strateške prioritete za obdobje 2024-2029 ter podprli ameriški načrt za prekinitev ognja na Bližnjem vzhodu. V začetku tedna je EU uvedla 14. sveženj sankcij proti Rusiji, Rusija pa je na spletu onemogočila dostop do 81 medijev držav članic. Omenili smo še skorajšnji začetek Madžarskega predsedovanja Svetu EU ter dogovor med Frontexom in Srbijo.


26.06.2024

Kako so se mladi Evropejci odločali na nedavnih volitvah poslancev v evropski parlament?

V tokratni oddaji Euranet Special bomo pod drobnogled vzeli predvsem udeležbo in odločitve mladih Evropejcev na nedavnih volitvah v evropski parlament.


22.06.2024

Mirovna konferenca za Ukrajino

V oddaji Euranet Plus smo pod drobnogled vzeli dogajanje v Evropski Uniji v preteklem tednu. Izpostavljamo pa mirovno konferenco o Ukrajini, na kateri so se svetovni voditelji v skupni izjavi med drugim zavzeli za nedopustnost uporabe jedrskega orožja.


19.06.2024

Obrambni cilji EU v luči zaostrenih varnostnih razmer

Obrambna politika je del skupne evropske zunanje in varnostne politike. Po Lizbonski pogodbi to področje še zmeraj sodi med področje medvladnega delovanja držav članic, kar pomeni, da lahko slednje z vetom blokirajo razvoj zunanje varnostne in obrambne politike. Posledično se je tudi zavoljo raznolikih interesov držav članic Unije to področje v primerjavi z gospodarskimi pristojnostmi Evropske unije razvijalo počasneje. V luči več kot dve leti trajajoče vojne v Ukrajini in zaostrenih varnostnih razmer v Evropski uniji pa se pozivi k večji obrambni aktivnosti Unije samo še krepijo.


15.06.2024

Bruselj zagrozil z dodatnimi carinami za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske

Najpomembnejše teme v pregledu tedna: razmerja moči v EU parlamentu ostala nespremenjena, srečanje voditeljev političnih skupin Evropskega parlamenta, Nemčija zbira poslovno podporo za obnovo povojne Ukrajine, zraven tudi EU, začel je veljati EU pakt o migracijah in azilu, Bruselj zagrozil z dodatnimi carinami za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske.


12.06.2024

Politična komunikacija z mladimi

Evropske volitve so za nami in nekateri so svojo volilno pravico izkoristili prvič. Od kod dobijo mladi politične informacije? Jih politiki nagovarjajo na pravi način? V Euranet Special lahko prisluhnete strokovnjaku za državljanstvo, volilne študije in politično participacijo mladih Tomažu Deželanu.


08.06.2024

Evropska centralna banka je prvič po letu 2019 znižala obrestne mere

V tem tednu so bile še zadnje moči usmerjene v kampanjo pred volitvami v Evropski parlament, državni zbor je na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države in Evropska centralna banka je prvič po letu 2019 znižala obrestne mere. Podrobnosti v tedenskem pregledu.


01.06.2024

Selitev slovenskega predstavništva v Bruslju v nove prostore

Preverili smo novosti in aktualnosti iz Evrope in Evropske unije ter več pozornosti namenili selitvi slovenskega predstavništva v Bruslju v nove prostore. Vabljeni k poslušanju!


29.05.2024

Evropski zeleni dogovor

V oddaji Euranetplus tokrat o okoljski politiki EU in o tem, kako jo dojemajo mladi.


25.05.2024

Številne evropske države se zavzemajo za priznanje Palestine

V oddaji Euranetplus tokrat izpostavljamo, da smo v EU 20. maja obeležili svetovni dan čebel, dan kasneje pa še evropski dan največjega naravovarstvenega omrežja na svetu Natura 2000, Slovenija pa ima največji delež teh območij med vsemi članicami EU. V Ljubljani je sredi tedna potekala 13. mednarodna konferenca Dan Afrike, številne evropske države pa se zavzemajo za priznanje Palestine.


22.05.2024

Kako povečati enotnost EU?

Prebivalci Evropske unije bodo junija glasovali na evropskih volitvah. Zdi pa se, da je v uniji čutiti vedno več zaskrbljenosti glede evropske enotnosti in ohranjanja notranje kohezije EU. V tokratni rubriki Can the EU do this? smo se zato vprašali, kako povečati enotnost v EU.


18.05.2024

Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da zavrne tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški še vedno odmeva

Ta teden je bilo v ospredju kar nekaj tem. Doma je odmevala odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da zavrne tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški. V sredo so med tem svetovni mediji poročali o poskusu atentata Slovaškega premierja. V oddaji smo omenili še bližajoče evropske volitve, odločitev članic EU, da sprejmejo evropski pakt o migracijah in azilu, pa tudi to, da so v Gruziji sprejeli zakon o tujem vplivu, medtem ko se Severna Makedonija sooča s politično napetostjo zaradi izjav nove predsednice.


15.05.2024

Ali bo evropski akt o svobodi medijev zaščitil novinarje in rešil težave medijev?

V Evropski uniji so začela veljati nova pravila za zaščito novinarjev in medijev, med njimi tudi akt o svobodi medijev, ki naj bi novinarje zaščitil pred pritiski, državljanom EU pa omogočil dostop do neodvisnih medijskih vsebin. Evropska komisija je akt pripravila tudi zaradi razmer na medijskem področju v Sloveniji. Novinarji in mediji pa se poleg političnih pritiskov soočajo tudi s številnimi drugimi težavami.


Stran 1 od 27
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov