Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Svetovalni servis

3558 oddaj

3558 oddaj


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.

Svetovalni servis

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.


16.06.2021

Digitalno potrdilo in mobilna identiteta

Epidemija je prinesla povečano potrebo po digitalnih potrdilih in mobilni identiteti, na podlagi katere je možno pridobiti tako imenovano zeleno potrdilo za prehod meja v državah EU. Kaj digitalno potrdilo in mobilna identiteta sploh sta, kaj omogočata in kako ju pridobiti? Na vaša vprašanja iščemo odgovore z direktorjem direktorata za informatiko na Ministrstvu za javno upravo Petrom Grumom. Pokličite nas ali nam pišite na telefonsko številko 01/475 22 22, prek elektronske pošte radioprvi@rtvslo.si ali prek posebnega obrazca na naši spletni strani.

27 min 16 s

15.06.2021

Varna trgovina, bančništvo in družbena omrežja na spletu

Mnoge naše dejavnosti so se preselile na splet, v zadnjem letu pa še zlasti trgovina in bančne storitve. Na splet pa so se preselili tudi goljufi, ki postavljajo lažne spletne trgovine, lažne bančne poslovalnice, lažne točke za investiranje v kriptovalute ter ribarijo na družbenih omrežjih, da bi se z našimi gesli dokopali do številk naših bančnih računov. O osnovah varnega delovanja na spletu bomo govorili v torkovem Svetovalnem servisu – z nami bosta Maruša Maligoj in Tadej Hren, sodelujoča pri projektu Varni na internetu.

28 min 1 s

14.06.2021

Gibanje v vodi in učenje plavanja

Pred poletjem in počitnicami bomo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu govorili o gibanju v vodi, o plavanju in učenju plavanja. Je plavanje primerno za vsakogar in kako koristi našemu telesu? Kateri pripomočki so pri učenju plavanja koristni in kateri ne? Kako premagati strah pred vodo? Kako pravilno izvajati določeno tehniko? O tem se bomo pogovarjali s profesorjem na ljubljanski Fakulteti za šport dr. Jernejem Kapusom.

27 min 8 s

11.06.2021

Žar za vsakogar

Na prvi dan nogometnega meseca bomo ogreli poletni žar in preverili, kateri so najboljši prigrizki z žara za nogometne navdušence. Kako izbrati pravi žar in kakšno orodje potrebuje mojster žara? Kašna je razlika med direktno in indirektno peko? Kaj pridobimo z dimljenjem, kdaj je primerna tehnika »low and slow«? Ali so omake za jedi z žara dodana vrednost ali samo kamuflaža za ponesrečeno peko? V petek zjutraj po osmi na Prvem bo naš gost poznavalec in raziskovalec peke na žaru Matej Stipanič. Svoja vprašanja lahko zapišete tudi na spletni strani radioprvi.si.

26 min 37 s

10.06.2021

Pediater: Cepil bom tudi svoja otroka

V Sloveniji so v letošnjem šolskem letu okužbo z novim koronavirusom dokazali pri 20.000 otrocih in mladostnikih. Pri večini je covid potekal v blagi obliki ali celo asimptomatsko; trideset otrok pa so morali zdraviti na Pediatrični kliniki. Z enim odmerkom je bilo do zdaj pri nas cepljenih 1.600 otrok do osemnajstega leta starosti; zdaj se lahko cepi vsak starejši od dvanajstih let. Gost Svetovalnega servisa bo pediater Denis Baš, predsednik Sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva. 01/475 22 22, radioprvi@rtvslo.si.

26 min 22 s

09.06.2021

Oskrba vrtnic

Konec tedna se z 18. Slovenskim dnevom vrtnic začenja teden vrtnic, ki bo do 18. junija razveseljeval številne občudovalce teh kraljic slovenskih vrtov. Če imate vrtnice na vrtu tudi sami, pa imate morda kakšne težave z njimi ali želite vedeti več o sajenju, obrezovanju, gnojenju in drugem, bo za vas sredin Svetovalni servis. Na vprašanja o oskrbi vrtnic, ki jih lahko pošljete na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali zapišite v obrazec na spletni strani radioprvi.si, bo odgovarjala Breda Čopi, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in podpredsednica Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic.

25 min 12 s

08.06.2021

Ponaredki

Ob svetovnem dnevu boja proti ponaredkom bomo v Svetovalnem servisu preverili, kakšno škodo (poleg gospodarske) povzročajo ponaredki ter kako jih prepoznati in se izogniti njihovemu nakupu. Povemo tudi, kaj lahko potrošnik stori, če kupi ponaredek oz. kakšne pristojnosti imajo na tem področju Evropski potrošniški center, program Varni na internetu in Urad RS za intelektualno lastnino. Predstavnike bomo v studiu gostili po 8 h, zato vabljeni, da nas takrat pokličete ali nam pišete.

26 min 55 s

07.06.2021

Pasti pri nakupu novega vozila

Po podatkih Avto-moto zveze Slovenije se v Sloveniji vsako leto proda približno trikrat več rabljenih kot novih vozil. Nakup rabljenega vozila marsikomu povzroča skrbi in nepredvidene stroške, ki jih je prodajalec hote ali nehote skril ob prodaji. Kako varno kupiti rabljeno vozilo in na kaj vse moramo biti pozorni, svetuje Jurij Kočar, vodja servisa na AMZS. Pokličite nas med oddajo ali nam pišite po elektronski pošti ali preko spletnega obrazca na naši spletni strani.

26 min 54 s

04.06.2021

Investiranje in varčevanje po pandemiji

Če je bil v preteklosti glavni kriterij za investiranje pričakovani dobiček, prihaja v ospredje pri mnogih vlagateljih ‘dobro ime’ podjetja. Ali nam po pandemiji res grozi inflacija? Kako naj investirajo mali vlagatelji? Kakšna je razlika med vzajemni in indeksnimi skladi? Kaj pomeni kratica ESG, ki se čedalje pogosteje pojavlja v finančni industriji? Kako vstopiti na trg kriptovalut? Gost petkovega svetovalnega servisa bo upravljavec osebnega premoženja magister Mitja Vezovišek.

29 min 14 s

03.06.2021

Pridelava in predelava jagodičja

Jagodičje sodi med najbolj zdrava živila, primerno je tudi za tiste, ki vestno štejete zaužite kalorije. Je ribez in borovnice pred zaužitjem potrebno oprati? Lahko gozdne jagode uspevajo tudi na domačem vrtu? In predvsem, kako pravilno skrbeti za jagodičje ter katere so letošnje novosti v tej zelo raznoliki množici plodov? Na vaša vprašanja o oskrbi jagodičja, ki jih lahko pošljete na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali zapišite v obrazec na spletni strani radioprvi.si, bo odgovarjala dr. Darinka Koron s Kmetijskega inštituta Slovenije.

26 min 57 s

02.06.2021

Kdaj lahko darujemo kri po cepljenju?

Eden od dvajsetih odraslih pri nas daruje kri in skoraj toliko jo tekom življenja tudi potrebuje. Da zadostimo potrebam, vsak delovni dan potrebujemo najmanj 300 krvodajalcev. Kdaj lahko darujemo kri po cepljenju, kam na odvzem krvi med epidemijo ter kako pogosto lahko darujemo? Gosta: Polonca Mali, dr. med., spec. transf. med. iz Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Boštjan Novak, strokovni sodelavec Rdečega križa Slovenije.

27 min 21 s

01.06.2021

Avtodomarstvo

Potovanja z avtodomom so v zadnjem letu postala pravi hit. Bivalne avtomobile kupuje in najema več in več začetnikov. Kaj moramo vedeti, preden se odpravimo na pot, kako se tovrstne počitnice razlikujejo od običajnega kampiranja, kako je z varnostjo na poti, porabo energentov, goriva in kako prijazne so do avtodomarjev evropske države, bomo v torkovem Svetovalnem servisu spraševali Staneta Hribarja iz Odase.

26 min 38 s

31.05.2021

Potovalno poletje 2021

Pred začetkom poletne turistične sezone bomo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu poskušali odgovoriti na najpogostejša vprašanja o prehajanju državnih meja, čeprav se pogoji za vstope v države spreminjajo, večina pa od potnikov zahteva določena dokazila –katera, kdaj, kje, na kakšen način in kako dolgo? Na vprašanja bo odgovarjal Andrej Šter, vodja konzularnega oddelka na Ministrstvu za zunanje zadeve. Pišite na radioprvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.

26 min 45 s

28.05.2021

Domača sončna elektrarna

Sonce je obnovljiv vir energije, ki ga lahko uspešno pretvorimo v električno energijo. Kakšne vrste streh so primerne za postavitev sončnih elektrarn? Kako poteka postavitev sončne elektrarne? Kakšna je donosnost sončne elektrarne in kakšna je njena življenjska doba? Je sončna elektrarna statusni simbol? Gost petkovega svetovalnega servisa po osmi uri na Prvem bo Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij v podjetju Sonce energija. Vprašanja lahko zapišete tudi na spletni strani radioprvi.si

25 min 59 s

27.05.2021

Ali se je naša komunikacija spremenila?

V zadnjem letu smo se manj srečevali, manj pogovarjali v živo in za medsebojno komunikacijo več uporabljali tehnologijo. Ali se je zaradi tega spremenil naš način komunikacije ter tudi odnosi doma in v službi? Smo se zaradi drugačne komunikacije tudi osebnostno spremenili? Gostja je Mojca Žirovnik, trenerka nevrolingvističnega programiranja, poslovni coach in specializantka psihoanalitične psihoterapije.

26 min 16 s

26.05.2021

Nezaželeni gosti v akvariju

Akvarij ponavadi zaživi šele po dveh mesecih od zagona, saj šele takrat nastane stabilen vodni biotop. Kaj pa če se pojavijo nezaželeni gosti? Zakaj recimo nastanejo alge? Je vzrok nekakovostna voda, morda preveč ali premalo svetlobe? Zakaj pride do nekontroliranega zanosa polžev v akvarij in ali obstaja preventiva? Na naša in vaša vprašanja bo v sredinem Svetovalnem servisu odgovarjal strokovnjak za akvaristiko Robert Leitinger.

26 min s

25.05.2021

Znebite se miši, polhov, mravelj ...

Strokovnjaki opozarjajo, da je tudi letos na pohodu nevarna mišja mrzlica. A miši so le ena od živalskih vrst, katerih v svojih bivališčih nismo veseli. V torkovem Svetovalnem servisu bo zato napotke, kako se uspešno znebiti miši, podgan, polhov, pa tudi mravelj, sršenov, os, muh in moljev, delil Miran Zupan, vodja enote za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano v Kranju. Vprašanja zanj pošljite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali zapišite v obrazec na spletni strani radioprvi.si.

27 min 20 s

24.05.2021

Brez agresivnih vonjev, kričečih barv, toksičnih dodatkov in konzervansov

Oljni izvleček šentjanževke, ognjičevo mazilo, kmalu kamilice, vrtnice, rman, koprive, timijan ... Iz svežih rastlin lahko naredite prvovrstno domačo kozmetiko. Kokosovo maslo, olivno olje, čebelji vosek, glina za masko za obraz, balzam za ustnice, šampon. O receptih v ponedeljkovem Svetovalnem servisu po osmi z aromaterapevtko Ano Ličina. Govorili bomo tudi o nakupu naravne kozmetike v trgovinah, ki ne vsebuje agresivnih vonjev, kričečih barv, toksičnih dodatkov in konzervansov.

26 min 55 s

21.05.2021

Inovativna in varčna kulinarika

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.

27 min 3 s

20.05.2021

Katero klimo izbrati?

Kljub aprilskemu vremenu, ki smo mu priča v maju, se že počasi približuje poletje. V vročih dneh in nočeh, ki sledijo, se kot najučinkovitejši način hlajenja predstavljajo klimatske naprave. Njihova večnamenska uporaba upraviči nakup. Predvsem zaradi energetske učinkovitosti se izkažejo pri hlajenju kot tudi pri ogrevanju. Katero klimatsko napravo izbrati in kako jo pravilno vzdrževati? O vsem tem bomo govorili v četrtkovem svetovalnem servisu, ko bo na vprašanja odgovarjal strokovnjak za klimatske naprave Lev Mioč.

26 min 19 s

Stran 1 od 178
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov