Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Eva Lipovšek, prejemnica nagrade Čuvaj

25.11.2023

Tridnevni festival Naprej/Forward se je sklenil s podelitvijo nagrad čuvaj/watchdog novinarjem, novinarskim ekipam in fotoreporterjem, ki so v preteklem letu s svojim delom navdušili in pokazali, da v Sloveniji kljub nezavidljivim razmeram kakovostno novinarstvo še ni izumrlo. Ena izmed debitantk leta je postala tudi Eva Lipovšek, ki se na Radiu Slovenija "z zrelostjo loteva široke palete tudi zelo zahtevnih tem, kot so samousmrtitev, evtanazija, redke bolezni ..." Svoje občutke ob prejemu nagrade je s poslušalci delila v sobotnem jutru.


Jutro

62 epizod

Jutro

62 epizod


Jutro na Prvem

Eva Lipovšek, prejemnica nagrade Čuvaj

25.11.2023

Tridnevni festival Naprej/Forward se je sklenil s podelitvijo nagrad čuvaj/watchdog novinarjem, novinarskim ekipam in fotoreporterjem, ki so v preteklem letu s svojim delom navdušili in pokazali, da v Sloveniji kljub nezavidljivim razmeram kakovostno novinarstvo še ni izumrlo. Ena izmed debitantk leta je postala tudi Eva Lipovšek, ki se na Radiu Slovenija "z zrelostjo loteva široke palete tudi zelo zahtevnih tem, kot so samousmrtitev, evtanazija, redke bolezni ..." Svoje občutke ob prejemu nagrade je s poslušalci delila v sobotnem jutru.


06.07.2024

Polenta ima že 20 let svoj praznik v Ozeljanu

Prvi poskusni praznik polente so v TD Ozeljan-Šmihel pripravili že leta 1993, od leta 2004 pa redno vsako leto prvo nedeljo v juliju kuhajo polento »po starem« - v kotlu na ognju. Med najstarejšimi člani društva je tudi Marjan Živec. Dobra polenta se mora kuhati vsaj 30-45 minut. V Ozeljanu sicer pripravljajo tri vrste polente – rumeno, belo in krompirjevo.


05.07.2024

Gorski/morski poletni oddih ARSO

Podrobnejša vremenska napoved za konec tedna 5. 7. - 7. 7.


28.06.2024

Gorski/morski poletni oddih ARSO

Podrobnejša vremenska napoved za konec tedna 28. 6. - 30. 7.


20.06.2024

Dobro jutro z navijaškega vlaka Ljubljana Muenchen

Ob 4.12 je z ljubljanske železniške postaje krenil poseben navijaški vlak proti bavarski prestolnici, kjer se bo ob 15. uri odvijala nogometna tekma med Slovenijo in Srbijo na Evropskem prvenstvu v nogometu. Na vlaku je tudi športni novinar MMCja Toni Gruden, ki se nam je oglasil z nekaj vtisi in utripom.


11.05.2024

Učinek Käärijä prevzel Evrovizijo

Na finalni dan tekmovanja za Pesem Evrovizije smo se v Jutru na Prvem pogovarjali z Metko Dolanc, ljubiteljico Evrovizije, ki dogajanje v Malmöju spremlja že teden dni. Kot pravi sama, so letošnji nastopi pod učinkom Käärijä - tekmovalci se bolj na glasbo in petje osredotočajo na vizualne učinke. V pogovoru med drugim izvemo tudi, da na Švedskem, kot tudi drugod po Evropi, te dni potekajo protesti, kar močno vpliva na razpoloženje med tekmovalci. Hrvaška ostaja med favoriti, a ne bi bilo prvič, da bi stavnice napačno napovedale zmago.


02.05.2024

Aimee Todd, Škotska: "Legenda o Nessie je pomembno prispevala k razvoju regije"

2. maja 1933 v škotskem časopisu Inverness Courier objavili članek, ki govori o nenavadnem opažanju na jezeru Loch Ness. Takrat je bila prvič omenjena jezerska pošast, ki nosi ljubko ime Nessie in s katero je povezanih mnogo legend in anekdot. In za dobro jutro smo šli tudi mi naravnost v Škotsko Višavje, k Aimee Todd, vodji marketinga v Loch Ness Centru.


15.04.2024

Švegl in Videmšek o iranskem napadu: vse oči so uprte v Izrael

Ob iranskem napadu na Izrael se porajajo številna vprašanja, kaj ta odziv pomeni za bližnji vzhod, stabilnost regije in seveda za svet. »Vse oči so uprte v Izrael,« je poudarila naša dopisnica Karmen Švegel, ni pa v tem trenutku še znano, kako bo Izrael odgovoril. Ameriški predsednik Biden je poudaril, da ZDA ne bodo sodelovale pri morebitnem napadu na iransko ozemlje. Boštjan Videmšek pa poudarja, da je vendarle potrebno ob vseh aktualnih napetostih med Izraelom in Iranom potrebno postaviti na prvo, drugo in tretje mesto dogajanje v Gazi, in ocenjuje, da smo v tem trenutku vendarle priča taktičnemu dvobojevanju in ne uverturi v velik vojaški spopad.


12.04.2024

Edina oborožitev podmornice so bili diverzanti

V Parku vojaške zgodovine Pivka ob koncu tedna pripravljajo Podmorničarski vikend. V sodelovanju z nekdanjimi podmorničarji iz Društva Podmorničar bodo obeležili trinajsto obletnico prihoda posebnega pomorskega plovila, ki je izjemen primer tehnične dediščine, v muzej. Kakšne pa so skrivnosti življenja in seveda dela pod morsko gladino? Sogovornik: direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič.


02.03.2024

Dr. Jože Bavcon: "Znotraj 'našega' zvončka je odtis vseh 23ih vrst"

V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani ta konec tedna poteka že 9. festival zvončkov. Ta rastlina za marsikoga pomeni "znanilca pomladi", vsi znamo zapeti tisto o "zvončkih in trobenticah", zvončke se učimo risati že od malih nog. Kljub temu, da gre za rastlino, ki je zelo enostavna, se seveda o njej da veliko povedati. Dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta je odličen poznavalec tega rodu in z nalezljivim navdušenjem nam je na jutranjem obisku na Prvem pripovedoval o navadnem malem zvončku, edini vrsti pri nas, ki pa je s svojimi različicami izredno pestra in morda boste tudi sami presenečeni, koliko zgodb skriva! Z dr. Jožetom Bavconom se je pogovarjala Mojca Delač.


03.02.2024

Kazimir Drašlar - Mikec: "Nisem živel za alpinizem, ampak z njim"

Če človek s seboj po svetu nosi modrost in človečnost, tisto, najbolj pristno, potem gre lahko s tem globoko pod zemljo ali pa visoko bližje nebu, pa ne presahne. Ne, še plemeniti se in piše zgodbe. Tudi tisto o triglavski sfingi, Bonattijevem stebru in Anapurni II., ki je tlakovala začetke slovenskega himalajizma. Z velikim veseljem smo v družbo prebujajočega se dneva povabili enega vodilnih alpinistov iz 60. let prejšnjega stoletja, prof. dr. Kazimirja Drašlarja, v alpinističnih vrstah Mikca, ki je v četrtek prejel priznanje Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu. Z njim se je pogovarjala Mojca Delač. Še več o njegovem življenju in v odpravah: https://prvi.rtvslo.si/podkast/nocni-obisk/2847501/174674975


13.01.2024

Srebro na evropskem prvenstvu - prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo

Z večerno tekmo mešanih štafet se je včeraj v Franciji končalo evropsko prvenstvo v tekmovalnem turnem smučanju, za slovensko reprezentanco je bilo najuspešnejše do zdaj. Na prvenstvu stare celine se je pomerilo več kot 160 tekmovalcev iz 22 evropskih držav, in sicer v štirih disciplinah. Slovenska reprezentanca se domov vrača tudi z eno srebrno medaljo, ki je sploh prva medalja za slovensko turno smučanje na velikih tekmovanjih. V Francijo smo v živo poklicali selektorja slovenske turnosmučarske reprezentance Roberta Pritržnika, ki je strnil nekaj vtisov po končanem prvenstvu.


03.01.2024

Penina, ki se je svetloba ni dotaknila

Okušanje penine untouched by light je le eno od 26 doživetij, ki nosijo oznako Edinstvena doživetja Slovenije. S kratko reportažo napovedujemo 15. sezono naPOTkov, v kateri bomo do konca marca odkrivali doživetja po Sloveniji.


31.12.2023

"Če prideš na silvestrovo k nam, si gotovo dobre volje"

Lepi razgledi in dobra družba. Tako bi lahko na kratko povzeli izkušnjo silvestrovanja v planinskih kočah. V tistih, ki so v teh prazničnih dneh odprte, se intenzivno pripravljajo na najdaljšo noč v letu, kajti marsikdo se odloči, da bo novo leto pričakal na višjih nadmorskih višinah. Tudi mi smo izbrali eno. Sogovornica: oskrbnica na Koči na Kriški gori Marija Marčun.


25.12.2023

Božična pravljica v Visočah

V Visočah četrto leto zapored znana ustvarjalka pripravlja tako imenovano Božično pravljico z jaslicami v kozjanski narodni noši in v naravni velikosti. Dva kilometra zahodno od Planine pri Sevnici na domačiji vsestranske umetnice, slikarke, prostovoljke, kaligrafinje, ljubiteljice kulinarike in tudi izdelovalke jaslic Klavdije Simler je že 15. decembra zagorelo tudi več kot 40.000 lučk.


16.12.2023

"Gramofonske plošče so najboljši nosilec zvoka"

Simon Gale je poznavalec in prodajalec gramofonskih plošč. Te so v zadnjem desetletju spet zelo priljubljene, tudi med generacijami, ki jih prej sploh niso poznale. In rezultat: prodaja vinilnih plošč naj bi prvič po letu 1987 presegla prodajo zgoščenk.


04.11.2023

Vreme na Kredarici: "Sunki vetra so bili zelo močni, še dobro da ta koča zdrži"

Ob pestrem vremenskem dogajanju po nižinah smo poklicali na našo najvišjo meteorološko postajo, na 2514 metrov, na Kredarico, kjer sta v teh dneh meteorologa Andrej Rekar in Rado Jeklar. Povedala sta nam več o aktualnih razmerah, o tem, kako so ekstremni vremenski dogodki videti in slišati v visokogorju. Ker pa je postaja na Kredarici pomembna referenčna točka za spremljanje podnebnih sprememb, smo se pogovarjali tudi o tem. Na Triglavsko cesto 93 je v sobotnem jutru na Prvem poklicala Mojca Delač.


20.10.2023

Bioexo - razstava eksotičnih živali

Te dni na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka sejem Narava in zdravje, vzporedno pa tudi razstava eksotičnih živali. Še danes jo lahko ujamete in zato smo pred sedmo pred mikrofon ujeli predstavnika Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo. Sogovornik: Aleš Abram.


14.10.2023

Katere ljudske modrosti o gobah držijo in katere ne?

Ker je med gobarji vedno kar nekaj dilem glede nabiranja gob, okoli katerih se kakopak zelo slovensko mnenja razhajajo, smo poiskali šest najbolj tipičnih, da na Prvem vsaj za to jesen odpravimo dvom v to, kaj je glede gob res oziroma prav in kaj ne. Podali smo se v gozd - ne čisto zares sicer, ampak preko telefonske zveze - in poklicali Bojana Arzenška iz Gobarskega društva Kranj.


22.09.2023

V odraslih letih klasike beremo drugače

Novo sezono 7. strani smo že začeli, tedensko predstavljamo knjižne naslove, ki jih izberejo bralci. Tokrat pa bomo predstavili nekaj drugega – potek bralne značke za odrasle, konkretno v Mariborski knjižnici, kjer opažajo, da bralci predvsem pozdravljajo bralne predloge in se pogosto ustavijo pred knjižno polico z oznako »priporočamo«. Bibliotekarka Jasna Mlakar je sogovornica v Mariboru.


Stran 1 od 4
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov