Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Kultura zdravi - umetnost lajša

575 epizod

Kultura zdravi - umetnost lajša

575 epizod


Oddaja je namenjena kulturnemu in umetniškemu dogajanju v Mariboru in širše. V njej napovedujemo premiere ter druge kulturne dogodke prireditve v severovzhodni Sloveniji in poročamo o njih.

19.04.2024

V Mariboru 28. zborovsko tekmovanje Naša pesem

Pogovarjali smo se z ilustratorko Alenko Spacal in založnico Zalo Stanonik iz Maribora o pomenu njunega sodelovanja na mednarodnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni.


12.04.2024

V SNG Maribor po 20 letih znova premiera baletne uspešnice Grk Zorba

Premierna uprizoritev velike baletne predstave Grk Zorba ob koncu uspešne sezone mariborskega baletnega ansambla je osrednja tema tokratne oddaje o kulturi in umetnosti.


05.04.2024

Glazerjevi nagrajenci o svojem ustvarjanju in dosežkih, s katerimi so obogatili kulturno krajino v Mariboru in drugod

V Mariboru bodo nocoj podelili najvišja priznanja zaslužnim ustvarjalcem v kulturi in umetnosti, Glazerjevo nagrado in Glazerjeve listine. Za življenjsko delo v umetnosti mesto nagrajuje slikarko Ido Brišnik Remec. Nagrajence in njihove dosežke smo predstavili v tokratni oddaji.


29.03.2024

Marjan Pungartnik, dobitnik najvišje državne nagrade za življenjsko delo v ljubiteljski kulturi

Marjan Pungartnik iz Maribora, dobitnik najvišje državne nagrade za življenjsko delo v ljubiteljski kulturi je gost tokratne oddaje o kulturi in umetnosti


22.03.2024

Poezija povezuje, bogati, lutkovna predstava ponuja mistično izkušnjo

Utrinki s tradicionalnega javnega branja poezije v Mariboru in premiera avtorske predstave Dobra družba Mihe Bezeljaka sta osrednji temi oddaje o kulturi in umetnosti.


15.03.2024

Platforma Trigger povezuje domače in tuje ustvarjalcev sodobne uprizoritvene prakse, položaj žensk v nevladni kulturi vse bolj brezizhoden

V Mariboru se je začelo srečanje domačih in tujih ustvarjalcev sodobne scenske umetnosti, zato je v oddaji o kulturi in umetnosti dobila prostor platforma Trigger, posvetili pa smo se tudi vse težjemu položaju žensk v kulturi pri nas, položaju prekarnih gledaliških ustvarjalk.


08.03.2024

Ob prazniku več kulturnih dogodkov o položaju žensk in njihovi vlogi v sodobni družbi

Položaj ženske v sodobni družbi ob današnjem prazniku obravnava več kulturnih dogodkov -- na ogled v Mariboru, med njimi sta tudi festival Rdeče zore in premierna predstava Toxic v tukajšnjem gledališču, ki ju izpostavljamo tudi v oddaji o kulturi in umetnosti.


01.03.2024

Čipke iz brona in plastike Metke Kavčič, poezija o materinstvu Tonje Jelen

Ustavili smo se na razstavi kiparke Metke Kavčič, ki poleg del v bronu prvič razstavlja dela iz plastike; predstavili pa smo tudi zadnjo pesniško zbirko Tonje Jelen.


23.02.2024

V SNG MB premiera Puccinijeve opere Lastovka in Molièreove komedije Tartuffe

V oddaji o kulturi in umetnosti tokrat o dveh premierah v mariborskem gledališču: Puccinijevi operi Lastovka in Molièrjevi komediji Tartuffe; ustavili pa smo se tudi na Festivalu komedije v celjskem gledališču.


16.02.2024

O romanu Ladja Maribor Zdenka Kodriča in večmedijski razstavi Verzi ljubezni Zdravka Kokanovića Kokija

V oddaji o kulturi smo se pogovarjali z avtorjem romana Ladja Maribor. Zdenka Kodriča je navdihnila ena od treh resničnih ladij, ki so plule pod tem imenom. Svojo je postavil na Atlantik in v izmišljeno pustolovsko zgodbo ter jo na tajni misiji in z dragocenim tovorom poslal v ZDA. Ustavili smo se tudi na razstavi Zdravka Kokanovića Kokija Verzi ljubezni. Izpoveduje jo v različnih žanrih, pri tem pa ga navdihujeta narava in pomen posameznika v skupnosti.


09.02.2024

Opera Manon Lescaut začenja Puccinijev festival v mariborski operi

Ozrli smo se na včerajšnji kulturni praznik in na bogato ustvarjalnost Prešernove nagrajenke za življenjsko delo Erike Vovk; predstavili pa smo tudi program mariborske Opere v Puccinijevem letu.


02.02.2024

Ptujska premiera Severni sij. Marjetica, Spekter razstava del iz zbirke UGM

V oddaji o kulturi in umetnosti o dramski premieri Severi sij. Marjetica v Mestnem gledališču Ptuj in veliki pregledni razstavi umetniških del Spekter iz zbirke mariborske Umetnostne galerije.


26.01.2024

Gledališka uprizoritev Cankarjevih citatov in Smrekarjevih grafik

Premiera gledališke predstave Anatomija zamolka na mariborskem lutkovnem odru in pestra likovna ponudba v razstaviščih sta osredji temi tokratne oddaje o kulturi in umetnosti.


19.01.2024

Sodobna uprizoritev zgodovinskega romana Pod svobodnim soncem, 20 let mariborske Založbe Pivec

V oddaji o kulturi in umetnosti o nocojšnji premieri predstave Pod svobodnim soncem v mariborskem gledališču in o 20-letni založniški poti mariborske založbe Pivec


12.01.2024

Matjaž Duh, Cvetka Hojnik, Lucija Stramec nagrajenci DLUM 2023

V oddaji o kulturi in umetnosti o likovnih razstavah v mariborskih razstaviščih in knjigi esejev Na kraju zapisano Aleša Štegerja, nastali na njegovih potovanjih po 12 državah sveta.


05.01.2024

Odličnih šest desetletij Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora

Leto 2024 bo jubilejno v več mariborskih kulturnih ustanovah, mi pa smo se tokrat ustavili v kulturno-umetniškem društvu Študent Maribor, ki letos praznuje 60-letnico. Pod njegovim okriljem delujeta Akademski pevski zbor in Akademska folklorna skupina Študent, ki sta pomembno vplivala na razvoj kulture v Mariboru.


29.12.2023

Roman za otroke Mama ne sme izvedeti Janje Vidmar

Z mariborsko pisateljico Janjo Vidmar smo se pogovarjali o njenem novem romanu za otroke z naslovom Mama ne sme izvedeti.


22.12.2023

Igralka mariborske Drame Mateja Pucka prejemnica Severjeve nagrade 2023

V oddaji o kulturi in umetnosti smo gostili članico mariborske Drame igralko Matejo Pucko, letošnjo dobitnico Severjeve nagrade za igralske dosežke v poklicnih gledališčih, v obdobju zadnjih treh let.


15.12.2023

Skupni projekti umetnikov, raziskovalcev in strokovnjakov v gospodarstvu omogočajo razvoj družbe

V oddaji o kulturi in umetnosti tokrat o priložnostih in povezovanju treh nevladnih ustanov v Mariboru, Kopru in Trbovljah na področju vizualne umetnosti in sodobne tehnologije ter o preglednih razstavah mariborskih ustvarjalcev ob koncu leta.


08.12.2023

Opera Karmine Šilec homo faber poklon rokodelcem in dediščini

V oddaji o kulturi in umetnosti v nizu prazničnih dogodkov izpostavljamo premierno uprizoritev glasbeno scenske predstave Karmine Šilec v mariborski Minoritski cerkvi, kjer se ustvarjalci poklanjajo rokodelstvu in naši dediščini.


Stran 1 od 29
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov