Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Kultura zdravi - umetnost lajša

567 epizod

Kultura zdravi - umetnost lajša

567 epizod


Oddaja je namenjena kulturnemu in umetniškemu dogajanju v Mariboru in širše. V njej napovedujemo premiere ter druge kulturne dogodke prireditve v severovzhodni Sloveniji in poročamo o njih.

23.02.2024

V SNG MB premiera Puccinijeve opere Lastovka in Molièreove komedije Tartuffe

V oddaji o kulturi in umetnosti tokrat o dveh premierah v mariborskem gledališču: Puccinijevi operi Lastovka in Molièrjevi komediji Tartuffe; ustavili pa smo se tudi na Festivalu komedije v celjskem gledališču.


16.02.2024

O romanu Ladja Maribor Zdenka Kodriča in večmedijski razstavi Verzi ljubezni Zdravka Kokanovića Kokija

V oddaji o kulturi smo se pogovarjali z avtorjem romana Ladja Maribor. Zdenka Kodriča je navdihnila ena od treh resničnih ladij, ki so plule pod tem imenom. Svojo je postavil na Atlantik in v izmišljeno pustolovsko zgodbo ter jo na tajni misiji in z dragocenim tovorom poslal v ZDA. Ustavili smo se tudi na razstavi Zdravka Kokanovića Kokija Verzi ljubezni. Izpoveduje jo v različnih žanrih, pri tem pa ga navdihujeta narava in pomen posameznika v skupnosti.


09.02.2024

Opera Manon Lescaut začenja Puccinijev festival v mariborski operi

Ozrli smo se na včerajšnji kulturni praznik in na bogato ustvarjalnost Prešernove nagrajenke za življenjsko delo Erike Vovk; predstavili pa smo tudi program mariborske Opere v Puccinijevem letu.


02.02.2024

Ptujska premiera Severni sij. Marjetica, Spekter razstava del iz zbirke UGM

V oddaji o kulturi in umetnosti o dramski premieri Severi sij. Marjetica v Mestnem gledališču Ptuj in veliki pregledni razstavi umetniških del Spekter iz zbirke mariborske Umetnostne galerije.


26.01.2024

Gledališka uprizoritev Cankarjevih citatov in Smrekarjevih grafik

Premiera gledališke predstave Anatomija zamolka na mariborskem lutkovnem odru in pestra likovna ponudba v razstaviščih sta osredji temi tokratne oddaje o kulturi in umetnosti.


19.01.2024

Sodobna uprizoritev zgodovinskega romana Pod svobodnim soncem, 20 let mariborske Založbe Pivec

V oddaji o kulturi in umetnosti o nocojšnji premieri predstave Pod svobodnim soncem v mariborskem gledališču in o 20-letni založniški poti mariborske založbe Pivec


12.01.2024

Matjaž Duh, Cvetka Hojnik, Lucija Stramec nagrajenci DLUM 2023

V oddaji o kulturi in umetnosti o likovnih razstavah v mariborskih razstaviščih in knjigi esejev Na kraju zapisano Aleša Štegerja, nastali na njegovih potovanjih po 12 državah sveta.


05.01.2024

Odličnih šest desetletij Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora

Leto 2024 bo jubilejno v več mariborskih kulturnih ustanovah, mi pa smo se tokrat ustavili v kulturno-umetniškem društvu Študent Maribor, ki letos praznuje 60-letnico. Pod njegovim okriljem delujeta Akademski pevski zbor in Akademska folklorna skupina Študent, ki sta pomembno vplivala na razvoj kulture v Mariboru.


29.12.2023

Roman za otroke Mama ne sme izvedeti Janje Vidmar

Z mariborsko pisateljico Janjo Vidmar smo se pogovarjali o njenem novem romanu za otroke z naslovom Mama ne sme izvedeti.


22.12.2023

Igralka mariborske Drame Mateja Pucka prejemnica Severjeve nagrade 2023

V oddaji o kulturi in umetnosti smo gostili članico mariborske Drame igralko Matejo Pucko, letošnjo dobitnico Severjeve nagrade za igralske dosežke v poklicnih gledališčih, v obdobju zadnjih treh let.


15.12.2023

Skupni projekti umetnikov, raziskovalcev in strokovnjakov v gospodarstvu omogočajo razvoj družbe

V oddaji o kulturi in umetnosti tokrat o priložnostih in povezovanju treh nevladnih ustanov v Mariboru, Kopru in Trbovljah na področju vizualne umetnosti in sodobne tehnologije ter o preglednih razstavah mariborskih ustvarjalcev ob koncu leta.


08.12.2023

Opera Karmine Šilec homo faber poklon rokodelcem in dediščini

V oddaji o kulturi in umetnosti v nizu prazničnih dogodkov izpostavljamo premierno uprizoritev glasbeno scenske predstave Karmine Šilec v mariborski Minoritski cerkvi, kjer se ustvarjalci poklanjajo rokodelstvu in naši dediščini.


01.12.2023

Opereta Planinska roža slovenskega skladatelja Radovana Gobca znova na odru SNG Maribor

Mariborski Pokrajinski muzej zaokrožuje niz celoletnih dogodkov ob 120-letnici delovanja z izdajo obsežne monografije Dediščinski horizonti in z jubilejno razstavo; v tukajšnjem gledališču pa premierno uprizarjajo opereto Planinska roža. To sta osrednji temi oddaje o kulturi in umetnosti


24.11.2023

V SNG Maribor sodobni Prometej Vid Sebastijana Horvata, mariborska umetnika nagrajena v Parizu

Drevišnja premiera 'Prometej, ena lepa apokalipsa' režiserja Sebastijana Horvata v SNG Maribor, ki se s to predstavo vrača v svoje mesto, in nagradi pariških salonov umetnosti mariborski slikarki Sladžani Matić Trstenjak in kiparju Marjanu Mirtu – sta osrednji temi tokratne oddaje o kulturi in umetnosti.


17.11.2023

Na odru SNG MB monolog o uničevanju narave in človeštva, 30 let galerije DLUM

V oddaji o kulturi in umetnosti predstavljamo premierno uprizoritev monodrame Monolog za živeče v času izumrtja v mariborskem gledališču in o jubileju, 30-letnici delovanja galerije Društva likovnih ustvarjalcev Maribor.


10.11.2023

V SNG MB nocoj slovesna premiera velikega Clugovega baleta Faust

V oddaji o kulturi in umetnosti predstavljamo nocojšnjo premiero baleta Faust koreografa Edwarda Cluga v izvedbi ansambla Opere in Baleta tukajšnjega gledališča. Naša gostja je bila tudi ptujska knjižničarka Lilijana Klemenčič, prejemnica nagrade za promocijo mladinske književnosti.


03.11.2023

Licemerje in napuh v Kibli Portal, Jokati je okej v UGM

V oddaji o kulturi in umetnosti izpostavljamo dve veliki razstavi sodobne vizualne umetnosti v Mariboru, in sicer Jokati je okej in Licemerje in napuh. Razstavi nas soočata s svetom, ki ga sooblikujemo in v katerem živimo.


27.10.2023

Mariborčani o priložnostih na frankfurtskem knjižnem sejmu

V oddaji o kulturi in umetnosti smo se z Mariborčani: pesnico Nino Medved in avtorico slikanic Manico K. Musil, ki sta Slovenijo predstavljali na knjižnem sejmu v Frankfurtu, in založnikom Primožem Premzlom, ki je sejem obiskal zasebno, pogovarjali o tem, kako so doživeli največji knjižni sejem na svetu.


20.10.2023

V prazgodovino evropske kulturne dediščine s sodobno tehnologijo, 30 let Založbe Aristej

Predstavili smo dogajanje na mednarodnem simpoziju evropskih muzealcev 'Srečanja tisočletij' v mariborskem Pokrajinskem muzeju; ob 30-letnici mariborske Založbe Aristej pa smo gostili njeno direktorico in urednico Emico Antončič.


13.10.2023

Talijin hram v Mariboru Vilija Ravnjaka o gledališču, ki je bilo vedno ogledalo mariborske družbe

Premiera Heroj 4.0 / štiri pika nič / v GT 22, Festival mariborske alternativne gledališke produkcije in monografija Talijin hram v Mariboru so teme oddaje o kulturi in umetnosti.


Stran 1 od 29
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov