Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Razstave Ukrajina pripoveduje, Mama, jaz nočem vojne in Gubec: razbojnik ali junak ter trije jubileji

25.02.2023

O razstavah Ukrajina pripoveduje, Mama, jaz nočem vojne in Gubec: razbojnik ali junak, pa o znanstvenem simpoziju o Dušanu Jovanoviću in treh jubilejih – 30-letnici Kulturno-umetniškega društva Apokalipsa, 50-letnici Pilonove galerije Ajdovščina in 90-letnici arhiva Maribor, ter o prihajajočih Dnevih komedije v Celju.


Kulturna panorama

868 epizod


Oddaja je mozaična, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Prispevki so praviloma v obliki pogovorov z umetniki ali poznavalci posameznih področji ali prireditev. Uredniki oddaje Kulturna panorama se menjujejo in vsak ji da svoj osebni pečat.

Razstave Ukrajina pripoveduje, Mama, jaz nočem vojne in Gubec: razbojnik ali junak ter trije jubileji

25.02.2023

O razstavah Ukrajina pripoveduje, Mama, jaz nočem vojne in Gubec: razbojnik ali junak, pa o znanstvenem simpoziju o Dušanu Jovanoviću in treh jubilejih – 30-letnici Kulturno-umetniškega društva Apokalipsa, 50-letnici Pilonove galerije Ajdovščina in 90-letnici arhiva Maribor, ter o prihajajočih Dnevih komedije v Celju.


03.06.2023

Nemški akademiki, slovenski nagrajenki, Vse ni tako, kot se zdi

Spomladanska konferenca Nemške akademije za jezik in slovstvo v Ljubljani, nagrada OHO Ani Likar, nagrada Vasje Cerarja, Vse ni tako kot se zdi, v Obalnih galerijah v Piranu, začetek praznovanja 300. obletnice rojstva polihistorja Joannesa Antoniusa Scopolija, napoved Borštnikovega srečanja. Urednik oddaje Vlado Motnikar, avtor prispevka Aleksander Čobec, avtorica prispevka Iza Pevec, avtorica prispevka Irena Kodrič Cizerl, avtorica prispevka Lea Širok, avtorica prispevka Ana Rozman, avtorica prispevka Brigita Mohorič, glasbena urednica Tina Ogrin, mojster zvoka Jernej Boc.


27.05.2023

Plečnikova nagrada, desetnica, tudi o cenzuri in Svetlobni gverili.

Poročamo o Plečnikovih nagradah in o nagradi za otroško in mladinsko književnost desetnica, govorimo o razstavi Slovenci in cesarska cenzura od Jožefa II. do prve svetovne vojne, ki je na ogled v NUK-u, opozarjamo na razstavi Ne sanjajte sanj v Moderni galeriji v Ljubljani in Hrepenenje v samostanu v Miljah ob Miljskem jezeru na avstrijskem Koroškem ter seznanjamo z dogajanjem na Svetlobni gverili v Ljubljani. Tonski mojster Vladimir Jovanović, glasbena oprema Tina Ogrin, redakcija Staša Grahek.


20.05.2023

Pisatelji na Bledu, arhitekti v Benetkah, Valvasorjeva odličja pa v muzejih in galerijah

Na začetku povzemamo v četrtek končano mednarodno srečanje pisateljev na Bledu, bili smo na otvoritvi slovenskega paviljona na beneškem arhitekturnem bienalu, spremljali smo razpravo o vračanju dediščine na izvorne lokacije v Slovenskem etnografskem muzeju, povzemamo pa v četrtek podeljena muzealska Valvasorjeva odličja. Narodni muzej Slovenije gosti "Unicum", mednarodni trienale keramike, v Novi Gorici pa se je začel podaljšani vsedržavni Teden ljubiteljske kulture. Za konec pa naši vtisi po obisku nove razstave fotografinje Mete Krese z naslovom "Ste prišli, da bi ostali?" v Mestni galeriji Ljubljana. FOTO: Nekje v Pakistanu - Meta Krese na svojih fotografijah povečini "zamrzne" trenutke ljudi v stiski, begunce, tihi večini "odvečne". Tudi zato naslov razstave Ste prišli, da bi ostali? VIR: Meta Krese


13.05.2023

Predstavitev slovenskega paviljona za 18. mednarodni arhitekturni bienale v Benetkah

Tokratni pregled izstopajočih kulturnih dogodkov tedna ponuja pogovor s prejemnico Cankarjeve nagrade, Mojco Kumerdej, predstavitev slovenskega paviljona na letošnjem beneškem arhitekturnem bienalu in Festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi in vtise z letošnjega Polis Teatro Festivala; vabimo tudi na razstavo del Nádežde Pétrović in razstavo del, ki so nastala v ustvarjalnih tandemih z Markom Jakšetom.


06.05.2023

O razstavah Odsotnost prisotnosti, Temni časi, Slike iz Abesinije in Kje si Tito? – Tito in situ

Obiskali smo razstave Odsotnost prisotnosti v Galeriji P47, Temni časi v Galeriji Božidar Jakac, Slike iz Abesinije v Umetnostni galeriji Maribor in Kje si Tito? – Tito in situ v gradu Kromberk, predstavljamo pa tudi Prepišno uredništvo Literarno-umetniškega društva Literatura.


29.04.2023

Rembrandt van Rijn in izbor njegovih grafik v Narodni galeriji

Knjižni sejem v Leipzigu, ki se končuje to nedeljo, je obiskal novinar Programa Ars, ki pripravlja pregled dogodkov, naš gost je letošnji "vitez poezije" Andrej Medved, pesnik in premišljevalec umetnosti. Obiskali smo v četrtek odprto razstavo grafik slovitega nizozemskega slikarja Rembrandta iz 17. stoletja v Narodni galeriji, razstavo "Krhek svet" Metke Kavčič v Galeriji Božidar Jakac na Dolenjskem in že odprto razstavo Arhiva Republike Slovenije o habsburškem diplomatu 18. stoletja iz Mengša blizu Ljubljane Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu. Pred koncem pa še o letošnji 50-letnici Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič. FOTO: Eden od mnogih avtoportretov nizozemskega slikarja iz 17. stoletja VIR: Rembrandtova hiša v Amsterdamu


22.04.2023

Gostovanje francoskega pisatelja Davida Diopa v Ljubljani

Poročamo o gostovanju francoskega pisatelja Davida Diopa v Ljubljani, govorimo o razstavi v NUK-u: Prevajanje - kulturna vez med narodi; izbor iz 30-letnega prevajanja in knjižnega izdajanja prevodov madžarskega leposlovja v slovenski jezik, opozarjamo na svetovni dan knjige in avtorskih pravic, predstavljamo prejemnika nagrade Izidorja Cankarja, umetnostnega zgodovinarja dr. Blaža Resmana, ob 20-letnici delovanja Asociacije poročamo o konferenci, posvečeni učinkom, ki jih imata kultura in umetnost na zdravje in dobro počutje, pozornost pa namenjamo tudi razstavi Mojstri ljubljanske fotografske šole; 60 let Fotogrupe ŠOLT v Galeriji Photon v Ljubljani.


15.04.2023

Staš Kleindienst in Dušan Mukič, nagrajenca

Kdo so prejemniki Jakopičevih nagrad in priznanj ter nagrade vstajenje, kaj razstavljajo v Celovcu in Ljubljani, kaj je novega v Cankarjevem domu in kako spodbujati kulturno-umetnostno vzgojo za odrasle? Odgovore dobite v oddaji.


08.04.2023

Teden slovenske drame, razstave, vzdržno do novih rab nepremične dediščine

Tedenski pregled začenjamo s priznanji pravkar zaključenega 53. Tedna slovenske drame v Kranju, nadaljujemo z vsebino zadnje seje Nacionalnega sveta za kulturo, po tem pa se lotimo prvega srečanja raziskovalnega projekta pod vodstvom Fakultete za arhitekturo o trajnostnem pristopu revitalizacije nepremične dediščine na podeželju in manjših krajih pretekli teden. Sledijo vtisi z razstav: "Figuralika. Izbrani primeri iz slovenske umetnosti" v ljubljanski Cukrarni, "Ljubljana se klanja Sloveniji VII.", tokrat Jesenicam v Galeriji Vžigalica v glavnem mestu, za sklep pa predstavljamo pogovor z mariborskim slikarjem in grafikom Bogdanom Čobalom ob njegovem življenskem jubileju. FOTO: Plakat 53. Tedna slovenske drame VIR: https://www.tsd.si/


01.04.2023

Bookerjeva nagrajenka Bernardine Evaristo na Fabuli

Z nastopom britanske pisateljice Bernardine Evaristo se je v Ljubljani končal letošnji Festival Fabula – literature sveta. V Mariboru so podelili najvišja priznanja na področju kulture in umetnosti, poimenovana po pesniku Janku Glazerju – nagrado za življenjsko delo je prejel založnik in zbiralec Primož Premzl, podelili pa so tudi Glazerjeve listine. V Kranju so podelili nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije – za življenjsko delo so nagradili igralko Milado Kalezić in režiserja Dušana Mlakarja. Na ZRC SAZU so priredili kolokvij o filozofiji Renéja Descartesa. V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani so odprli razstavo Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom, v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu pa skupinsko razstavo Podobe narave.


25.03.2023

Tudi Bobri bodo prisluhnili zvoku iger v etru

V tedenskem pregledu se bomo najprej posvetili festivaloma, festivalu kulturno-umetnostne vzgoje Bober in festivalu radijske igre z naslovom »Poslušati skupaj« za najmlajše in najstarejše, predvsem pa za ranljive. Izveste tudi, kaj so govorili na strokovnem posvetu "Z otrokom v gledališče" v Mariboru, posebna pozornost pa gre tokrat predlogu novogoriških dediščinskih ustanov o razglasitvi frančiškanskega samostanskega kompleksa v Kostanjevici pri Gorici, grobnice Bourbonov in Škrabčeve knjižnice za spomenik državnega pomena. Slišali boste prve vtise z razstave fotografij rek z naslovom "Okoljski odtisi" v Cankarjevem domu v Ljubljani. Pred ponedeljkovim začetkom pa še napovedno o 53. Tednu slovenske drame v Kranju. FOTO: Kelih iz frančiškanskega samostana Kostanjevica pri Novi Gorici VIR: foto Ožbej Černe https://goriskimuzej.si/aktualno/posts/razstava-sakralnih-predmetov-na-kostanjevici


18.03.2023

37. Slovenski glasbeni dnevi

37. Slovenski glasbeni dnevi 21. 3. – 2. 4. 2023, 26. Pripovedovalski festival v Cankarjevem domu, Retrospektiva slovenskega filma na Dunaju, Odprtje mednarodne razstave Hand Made ali Ročno delo v Mestni galeriji Ptuj, Trojezični Festival komičnega gledališča KOMIGO v Gorici, Zbiranje predlogov za novi Nacionalni program za kulturo.


11.03.2023

Tavčarjevo leto 2023

V pregledu kulturnega dogajanja vas seznanjamo z dogodki, s katerimi bo zaznamovano Tavčarjevo leto, predstavljamo dobitnico nagrade Lydie Wísiakove in prejemnike nagrad za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti ter razmišljamo o tem, kakšna usoda čaka zbirko kipov s posestva Brdo pri Kranju. Ogledali pa smo si tudi tri razstave.


04.03.2023

Bodo platforme raziskovalne umetnosti kdaj obdelovale bralce v fabuli in gledalce odrov

V Ljubljani se je pravkar začel že XX. Festival literature sveta Fabula, in mi vam tokrat predstavljamo osrednje poudarke. Prav tam že od četrtke poteka 24. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, ki se bo zaključil konec prihodnjega tedna. Bili smo na razpravi o rabi in nerabi našega jezika na nekaterih tujih spletnih platformah na Odboru za kulturo državnega zbora. Predstavljamo tudi osnoven uvid v pregledno razstavo o večletnem delu "platforme za sodobno raziskovalno umetnost KonS" v ljubljanski Cukrarni, obiskali pa smo še razstavo "Objekt iz prostora" v Galeriji Miklove hiše v Ribnici. FOTO: Utrinki iz delavnic Platforme KonS v Cukrarni VIR: https://kons-platforma.org/dogodki/konsekvence-%e2%89%a1-park-delavnic/


18.02.2023

Pozabljeni lončar, pečar in umetnik Franjo Felicijan na razstavi v Celju

Tokratne uvodne teme so v znamenju dveh razstav v Ljubljani in ene v Celju: v ljubljanski Galeriji Jakopič je na ogled izbor fotografij iz arhiva nizozemske agencije Noor images, v Galeriji Vodnikove domačije, ki začasno gostuje v Trubarjevi hiši, pa si že lahko ogledate skupinsko razstavo mlade ilustracije z naslovom Tu nas najdete; ob 110. obletnici rojstva so v Pokrajinskem muzeju Celje odprli razstavo v spomin na Franja Felicijana, med drugim nekdanjega sodelavca arhitektov Jožeta Plečnika in Eda Mihevca. V Novem mestu so predstavili že deveto monografijo o rezultatih arheoloških izkopavanj prazgodovinskega najdišča na Kapiteljski njivi, napovedno pa predstavljamo že 11. Gibanico, bienale slovenske sodobne plesne umetnosti, ki bo v Ljubljani potekala v drugi polovici prihodnjega tedna. FOTO: Sredi fotomontaže je Franjo Felicijan, 1913 – 1994 VIR: Nataša Žmaher, hrani Pokrajinski muzej Celje


11.02.2023

Še o kulturnem prazniku, tudi o združevanju muzejev.

Še vedno odzvanja dogajanje okrog kulturnega praznika in podelitve Prešernovih nagrad; predstavljamo strokovne pomisleke glede združevanja muzejev, opozarjamo na medmuzejski projekt ob 450. obletnici hrvaško-slovenskega kmečkega upora, govorimo o razstavi Marcela Valentinija Originalni ponaredki v ljubljanski galeriji Vžigalica in o razstavi Suzane Brborović v Mestni galeriji Nova Gorica. Pozornost namenjamo umetniški zbirki tovarne Talum in se veselimo dragocenega posnetka, ki ga bo poslej hranil Program Ars.


04.02.2023

Ali bo sporočilo kurentov močnejše kot sporočilo državne Prešernove proslave?

Ali ste kdaj razmišljali o času čez slabe 3 milijarde let na Zemlji? V ljubljanski galeriji "Osmo/za"si lahko ogledate človeško predstavitev tega stanja. Sicer pa se bomo spomnili 120-letnice Pokrajinskega muzeja Maribor in pravkar odprte "Kurentove hiše" na Ptuju, kjer se je že začelo predpustno rajanje. Predstavili bomo tudi 2 novi razstavi v Galeriji Murska Sobota, izbor slik Janeza Bernika in razstavo "Terra Pannon" domačina z imenom Endre Gönter. Avtor državne proslave ob Prešernovem dnevu Matjaž Farič pa bo razmišljal o pripravah in njeni vsebini. foto: Kurenti prinašajo starodavna preprosta sporočila o koncu starega in začetku novega - kaj pa državne proslave? vir: zveza-kurentov.si


28.01.2023

Z Vitom Žurajem se pogovarjamo po premieri njegove opere Blühen (Razcvet), ki jo je napisal po naročilu Frankfurtske operne hiše.

Pregled kulturnih dogodkov začenjamo s predstavitvijo programa letošnjega festivala Borštnikovo srečanje; nadaljujemo v Frankfurtu, v katerem je prva izvedba opere Blühen, Razcvet, skladatelja Vita Žuraja prejela imenitne odzive. Predstavili bomo tudi letošnjo prejemnico Tischlerjeve nagrade Milko Kriegl, program Art, s katerim NLB-skupina spet začenja naložbe v sodobno umetnost, in dve razstavi. V Lutkovnem gledališču v Ljubljani vabijo na ogled razstave Otroci gledalci, v galeriji Fotografija pa razstavlja Mankica Kranjec. Oddajo Kulturna panorama pripravljamo v uredništvu za kulturo tretjega programa – Programa Ars. Glasbena oprema: Tina Ogrin, tonska mojstrica je Klara Otorepec, urednica je oddaje Tina Kozin.


21.01.2023

Trubarjevi priznanji NUK-a Slovenski matici in akademiku Janku Kosu

V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani so odprli razstavo Belo zlato: zgodbe o bombažu. Opozarjamo na razstave: Zora Stančič razstavlja v Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu, v Galeriji mesta Ptuj je na ogled Inventura 2.0 - sodobnih ptujskih likovnih ustvarjalcev, v ljubljanskem Škucu pa so odprli razstavo z naslovom Kakorkoli že, kmalu bo vse pozabljeno. Predstavljamo program Tedna slovenske drame in razkrivamo besedo leta 2022. Glasbena oprema Tina Ogrin, tonski mojster Robert Markoč, redakcija Staša Grahek.


Stran 1 od 44
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov