Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Malo naokrog

313 epizod

Malo naokrog

313 epizod


Vsak petek dopoldan se naša ekipa odpravi malo naokrog. Obiskujemo in predstavljamo zanimive kraje, dogodke, ljudi.

24.05.2024

Donačka gora

Z nahrbtnikom radijske opreme se je ekipa oddaje Malo naokrog tokrat odpravila na Donačko goro. Nanjo vodi prva označena planinska pot v Sloveniji, posebnost 882 metrov visoke gore je tudi bukov pragozd. V svojih nedrjih gora skriva pomembno arheološko najdišče, še danes pa burijo duhove tudi mistične zgodbe o coprnicah, ki so se zbirale na njenem vrhu.


17.05.2024

Fotohiša Pelikan v Celju

Z oddajo Malo naokrog smo se pomudili v Fotohiši Pelikan v Celju, ki je svoje – z občutkom prenovljene - prostore odprla 25. aprila letos. Prenova je potekala pod okriljem Muzeja novejše zgodovine Celje, v njej pa si lahko obiskovalci v avtentičnem okolju ogledajo zgodovino fotografske dediščine 20. stoletja. Pogovarjali smo se z dr. Tončkom Kregarjem, direktorjem Muzeja novejše zgodovine Celje in sodelavko, umetnostno zgodovinarko Urško Todosovsko Šmajdek.


10.05.2024

Beltinci

Del dopoldneva smo preživeli v Beltincih, občini, ki je srčika slovenske žitnice ob Muri. Radijsko smo se sprehodili med turističnimi in gospodarskimi zanimivostmi in predstavili Zavod za raziskovanje in razvijanje alternativnih praks Zrirap – to je socialno podjetje, ki so ga ustanovili mladi in je s številnimi dejavnostmi usmerjeno v dobro lokalne skupnosti. Ogledali smo si tudi tradicionalno Rekrutacijo, posebno prireditev, na kateri je 77 rekrutov okrasilo traktorske prikolice, 578 vojaških obveznikov letnika rojstva 2006 pa so seznanili z vojaško dolžnostjo ob vpisu v vojaško evidenco.


03.05.2024

Hrastnik

Obiskali smo Hrastnik – mesto bogate industrijske dediščine ob nekdanji južni železnici, ki sta ga v zadnjem stoletju in pol zaznamovala predvsem premogovništvo in steklarstvo. Izvedeli smo, da zasavski revirji niso zaznamovani samo z industrijo in energetiko, govorili pa smo tudi o tem, s kakšnimi izzivi se ti kraji pri svoji gospodarski in kulturni preobrazbi soočajo v 21. stoletju


26.04.2024

Mozirski gaj

Tokrat smo se oglasili iz Mozirskega gaja, parka cvetja in muzeja na prostem. Preverili smo, kako se je ta park razvijal in spreminjal, da je zdaj čudovit kraj, primeren za obiske vseh generacij.


19.04.2024

Grad Borl

V oddaji Malo naokrog smo obiskali grad Bôrl – mogočno trdnjavo na skali z zanimivo zasnovo in bogato zgodovino. Po več kot štirih desetletjih od zaprtja | ta konec tedna znova na stežaj odpira vrata obiskovalcem. Kako sta se spreminjala lastništvo in namembnost gradu – od trdnjave do letovišča z bazenom – in kakšno prihodnost mu napovedujejo v Cirkulanah, zdaj, ko je njegovo upravljanje od države prevzela občina?


12.04.2024

Pilštanj na Kozjanskem

Tokrat smo se ustavili na Pilštanju na Kozjanskem, na domačiji znanega slovenskega čebelarskega strokovnjaka Petra Kozmusa. Sodelovalo je še nekaj čebelarjev in domačinov. Tema pogovora je bila Izzivi sodobnega čebelarstva in lepi obeti na začetku sezone, vloga Kozjanskega parka in dejavnost pilštanjskega turističnega društva.


05.04.2024

Po Meškovih stopinjah pod Uršljo goro

V tokratni oddaji smo se pomudili v Koroškem pokrajinskem muzeju in v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu. Stopili smo po Meškovih koroških sledeh in podoživeli spomin na dve s pisateljem povezani okrogli obletnici. (Foto: Kip Franca Ksavra Meška (1874-1964) v Koroškem pokrajinskem muzeju)


29.03.2024

Preddvor

Tokrat smo se odpravlli na Gorenjsko, pod Kamniško-Savinjske Alpe. Naš cilj je bil kraj pod strmimi pobočji Storžiča, v varnem zavetju pod Zaplato, kjer reka Kokra izstopi iz soteske – kraj s štirimi gradovi oziroma dvorci. Pravijo mu tudi dvor mirne narave. Obiskali bomo torej Preddvor in predstavili bogastvo in raznolikost kraja in njegove okolice. Del oddaje smo posvetili tudi prvi slovenski pesnici – sicer domačinki – Josipini Turnograjski, ob 170-letnici njene smrti.


22.03.2024

Festival Čili in čokolada

Tokrat smo se oglašali z mariborskega Trga Leona Štuklja, kjer poteka peti festival Čili in čokolada. Izvedeli ste podrobnosti o sladko-pekočih kreacijah, govorili smo tudi o znamki Naše najboljše, ki povezuje kakovost rokodelskih in živilskih izdelkov in pridelkov, ter doživetja, ki jih ustvarjajo ponudniki na širšem mariborskem območju. Odpravili smo se še na bližnjo Grajsko tržnico – tam se predstavljajo mladi umetniki, obrtniki, kmetje in drugi s svojimi edinstvenimi izdelki.


15.03.2024

Zatočišče za prostoživeče živali na Muti

S petkovim terenskim oglašanjem smo se tokrat pomudili v osrednjem centru za nastanitev, oskrbo in zdravljenje zaščitenih prostoživečih živali na Muti, ki ga vodi dr. Zlatko Golob. Letno oskrbijo od 500 do 1000 živali in tudi ob našem prihodu smo naleteli na prizor, ko je pomoč potrebovala sova -velika uharica, pred dnevi najdena na parkirišču poslovne stavbe v Celju. Govorili smo o uspehih, izzivih in tegobah zavetišča, ki že leto dni deluje brez finančne podpore pristojnega ministrstva.


08.03.2024

Miklavž pri Ormožu

Oddaja Malo naokrog je bila tokrat v znamenju gasilcev. Podali smo se v Miklavž pri Ormožu, kjer imajo gasilski muzej – in ta je prava zakladnica preteklosti. Ponaša se ne le z največjo zbirko motornih brizgaln na Štajerskem in drugo gasilsko opremo častitljive starosti, pač pa tudi z zanimivo zgodovino kraja.


01.03.2024

Haloze

Tokrat smo se odpravili na ožje območje zahodnih Haloz. Sodelovanje so obljubili župani občin Žetale, Rogatec in Majšperk; tema bo investicijska dinamika in sodelovanje. Izmerili bomo tudi haloški čebelarski utrip in še kaj.


23.02.2024

Slovenski smučarski muzej v Begunjah na Gorenjskem

Obiskali smo Begunje na Gorenjskem in Slovenski smučarski muzej. Radijsko smo se sprehodili skozi zgodovino smučanja – od začetkov kot transportnega sredstva do razvoja v športno panogo – od pradavnine do sodobnih smučarskih šampionov. Spoznali ste edinstvene predmete in redko arhivsko slikovno in video gradivo. Seveda smo izpostavili tudi uspehe slovenskih šampionov Bojana Križaja, Mateje Svet in Žana Koširja, ki so smučanje prelevili v nacionalni šport, in steno slavnih, ki so posegali po odličjih na največjih tekmovanjih.


16.02.2024

Slovensko ljudsko gledališče Celje: 32. Dnevi komedije

Tokrat smo se oglasili iz knežjega mesta, kajti v Slovenskem ljudskem gledališču Celje so v teh dneh 32. dnevi komedije. V oddaji Malo naokrog smo spoznali gledališki svet. Predstavili so ga igralci, odrsko osebje, umetniški vodja in selektorica Dnevov komedije.


09.02.2024

64. Kurentovanje na Ptuju

Dopoldne smo preživeli na Ptuju, na 64. mednarodnem pustnem karnevalu. Ste vedeli, da je kurent najbolj množičen pustni lik? Z gosti amo se sprehodili skozi zgodovino kurentovanja in predstavili pestro dogajanje z nedeljsko mednarodno povorko.


02.02.2024

Spuhlja - v pričakovanju pustnega dogajanja

Obiskali smo Spuhljo – naselje v občini Ptuj, kjer tečejo še zadnje priprave na začetek pustnega dogajanja. V družbi princa karnevala smo pogledali v mojstrsko delavnico, kjer je nastala že marsikatera kurentova oprava, in skupaj odštevali čas do polnoči, ko se s tradicionalnim kurentovim skokom v Budini začnejo pustne norčije.


26.01.2024

Rimske Toplice

Danes smo obiskali svet med Kopitnikom in Stražnikom, svet zanimive zgodovine in bogate kulturne in naravne dediščine – odpravili smo se v Rimske Toplice. To je star zdraviliški kraj, ki pa je tudi primerno izhodišče za izlete in obisk znamenitega parka z rastlinjem z vsega sveta, kjer si podajata roke kultura in zgodovina.


12.01.2024

Meškovo leto – spomin na velikega rojaka

Včeraj, 11. januarja je minilo 60 let od smrti pesnika, pisatelja, dramatika in duhovnika Frana Ksaverja Meška, oktobra letos pa se bomo spomnili 150. obletnice njegovega rojstva. Z oddajo Malo naokrog smo bili v Ormožu ob razglasitvi Meškovega leta. Kaj bo prineslo in kako bodo počastili spomin na pomembnega rojaka?


05.01.2024

Pomurski madžarski radio in TV studio Lendava

Tokrat smo se odpravili v dobrih 50 kilometrov oddaljeno Lendavo. Obiskali smo kolege, ki pripravljajo radijski program in televizijsko oddajo za madžarsko narodno skupnost.


Stran 1 od 16
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov