Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Malo naokrog

264 epizod

Malo naokrog

264 epizod


Vsak petek dopoldan se naša ekipa odpravi malo naokrog. Obiskujemo in predstavljamo zanimive kraje, dogodke, ljudi.

09.06.2023

Grad Vurberk

Danes smo se odpravili na grad Vurberk, ki stoji na strateško pomembnem griču nad Dravo. V ospredju je bil tamkajšnji festival narodnozabavne glasbe, ki bo že naslednji petek. Preverili smo, kaj ponuja grajski lokal Huda Liza in kaj lahko doživimo v bližnjem pustolovskem parku Vurberk. Spomnili pa smo tudi na druge bližajoče se dogodke.


02.06.2023

Sveti Jurij ob Ščavnici

Tokrat smo obiskali občino Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer nas je sprejel župan Andrej Vrzel. Domačini pravijo temu kraju srce Prlekije … kot boste slišali, je razlogov za to veliko. Vabijo naravne in kulturne zanimivosti – Blaguško jezero, Otok ljubezni, Čehova klet, Vidičeva domačija in še kaj. Tod se je rodilo kar nekaj znanih Slovencev – od Antona Korošca, Edija Kocbeka in bratov Kreft do pokojnega mariborskega škofa Vekoslava Grmiča. Ker v teh dneh mineva sto let od njegovega rojstva, pripravljajo njemu v čast danes in jutri pri Svetem Juriju poseben strokovni simpozij.


26.05.2023

Teden gozdov na Mariborskem Pohorju

Tokrat smo se terensko pomudili pri Bolfenku na Mariborskem Pohorju, kjer je je pod geslom: Gozdovi prihodnosti potekal osrednji dogodek ob letošnjem tednu gozdov. V njegovem ospredju so bile spremembe, ki jih v gozdarstvo in upravljanje z gozdovi prinaša digitalizacija, poudarek pa je bil tudi na bukvi kot najbolj primerni drevesni vrsti za vzpostavitev odpornih pohorskih gozdov. Oddajo je pripravil Stane Kocutar.


19.05.2023

Kostanjevica na Krki ali dolenjske Benetke

V drugo najmanjše in eno od treh najstarejših mest na Slovenskem in hkrati edino, ki ima svoje jedro na otoku, smo se odpravili danes. Tudi zato, pa tudi zaradi razvejane kulturne dediščine se ponaša z nazivom dolenjske Benetke. V neposredni bližini se bohoti mogočna zgradba z enim največjih arkadnih dvorišč v Srednji Evropi. Obiskali smo Kostanjevico na Krki, predstavili ta zanimivi svet pod gozdnimi Gorjanci in preverili, ali drži trditev: najmanjše mesto za največja doživetja!


12.05.2023

Ribnica na Pohorju - raj za pohodnike in izziv za kolesarje

Del dopoldneva smo preživeli v občini Ribnica na Pohorju, ki 18. maja zaznamuje občinski praznik. Tamkajšnje društvo upokojencev pa letos praznuje okroglo obletnico, 70 let. Predstavili smo lepote kraja, ki mu mnogi pravijo tudi raj za pohodnike in preleteli še bogato kulturno dogajanje.


05.05.2023

Žavcarjev vrh na Kozjaku

Prva majska terenska oddaja Radia Maribor Malo naokrog je bila pomladno popotniška – oglašali smo se iz koče na Žavcarjevem vrhu na Kozjaku, planinske postojanke v hribovju ob naši severni meji. Organizacijsko in izvedbeno je oddaja potekala ob podpori planinskega društva Maribor Matica in tamkajšnjih oskrbnikov in gostov.


28.04.2023

Občina Rogašovci

V petek dopoldne smo se podali na Goričko, v občino Rogašovci, ki se ponaša s slikovitostjo prekmurske pokrajine in navezanostjo na tradicijo. Spoznali smo navade in običaje tamkajšnjih ljudi, stopili v čevlje domačega čevljarskega mojstra, v frizerskem salonu pred mikrofon povabili najstarejšo obrtnico v Sloveniji, povzpeli pa smo se na prekmurski Triglav in se odžejali z najboljšo mineralno vodo na Slovenskem.


21.04.2023

Zgornja Velka

Del petkovega dopoldneva smo preživeli na Zgornji Velki. Terenska ekipa se je tokrat odpravila v župnijo Marije Snežne, kjer se je sprehodila tudi med eksponati Muzeja norosti in Methansove hiše - hiše zgodb. Naši sogovorniki so bili predsednica krajevne skupnosti Velka Vesna Knuplež, župnik Boštjan Lenart, kamnosek in zbiratelj Leopold Methans in direktorica Muzeja norosti Sonja Bezjak.


14.04.2023

Na obisku pri mlečni kraljici v Šentjurju

Petkovo potepanje smo posvetili Alini Zupanc, 16. mlečni kraljici – obiskali smo jo na njenem domu v Šentjurju. Predstavila nam je svojo vlogo in katere naloge opravlja. Povabili smo vas še na rastišče velikonočnice na bližnjo Ponikvo. Ker pa se začenja tudi Šentjurjevo, smo predstavili nekaj zanimivih dogodkov v naslednjih treh tednih.


07.04.2023

Skrivnostni svet mineralov in rudnin vabi k raziskovanju

Tokratna oddaja Malo naokrog je posvečena izjemni, a manj znani zanimivosti, ki leži praktično pod našimi nogami. Spoznavali smo minerale in rudnine ter se ustavili v Muzeju mineralov Remšnik.


31.03.2023

Vojnik pri Celju

Danes smo obiskali eno srednje velikih slovenskih občin – Vojnik pri Celju, kjer na 75-ih kvadratnih kilometrih živi nekaj več kot 9 tisoč ljudi. Pobliže smo predstavili celostni sociokulturni utrip kraja – razvejano gospodarsko in društveno življenje, posebno pozornost pa smo namenili življenju ptic ob bližnjih vodnih zajetjih.


24.03.2023

Mednarodni festival Čili in čokolada

Danes smo se oglasili iz središča Maribora, s Trga Leona Štuklja, prav s tega, že četrtega mednarodnega festivala Čili in čokolada, ki bo dva dni omogočal doživetje združevanja sladko-pekočega v nepozabnih kreacijah. Slastne, tudi pikantne izdelke bo predstavljalo več kot 30 ustvarjalcev izdelkov iz čilija in čokolade, ki bodo hkrati: omogočali posebno pekočo-sladko avanturo, izobraževali in nagrajevali – lahko boste okušali in soustvarjali, in to brezplačno.


17.03.2023

Ravne na Koroškem, nekdanji Guštanj

Ta petek smo obiskali Ravne na Koroškem, nekdanji Guštanj, mesto v Mežiški dolini, kjer si roki podajata industrijska in kulturna dediščina. Sprehodili smo se skozi čas, od pradavnih dni do sodobnosti, od fužinarstva do železarstva in končali v letošnjem Prežihovem letu.


10.03.2023

Polhov Gradec

Odpravili smo se v središče zgornje Gradaške doline in Polhograjskega hribovja – v Polhograjsko graščino. Potovali smo v drug čas in se sprehodili po zbirki Krajevnega muzeja in Muzeja pošte in telekomunikacij.


03.03.2023

Kidričevo

Z oddajo Malo naokrog smo se tokrat podali v občino Kidričevo, ki se lahko pohvali z marsičim, na primer s tem, da uporabljajo za plačevanje poleg evrov tudi lasten občinski denar, imenovan šterntalčan. V Dragonji vasi smo obiskali največjo zasebno zbirko mineralov in fosilov Pangea Vilija Podgorška, v Starošincah smo v zbirki podeželja spoznavali zgodbe o življenju na Dravskem polju, raziskali pa smo tudi doživetja, ki jih ponuja turistična destinacija Ravno polje.


24.02.2023

Kulturno društvo Pekre-Limbuš

Tokratno petkovo terensko oglašanje smo namenili jubileju Kulturnega društva Pekre-Limbuš. Leta 1953 je bil namreč v Pekrah dograjen Dom delavsko prosvetnega društva Svoboda, danes Dom kulture Pekre. Takrat se je začela zgodba, ki traja še danes. V njeno sporočilo smo stopili z odličnimi sogovorniki in prav takimi ustvarjalci.


17.02.2023

V Cerknici na obisku pri Coprnici Uršuli in Butalcih

Petkovo dopoldne smo z ekipo tokrat preživeli v Cerknici. Smo namreč na vrhuncu pustnega dogajanja in Cerknica je zagotovo eno izmed središč pustovanja. Tako smo spoznali Coprnico Uršulo, Povodnega moža, Ščuko velikanko, Zmaja in seveda ni šlo niti brez Butalcev. Zakaj se splača obiskati pustovanje v Cerknici in kaj nam pripravljajo za letos?


10.02.2023

Kurentovanje na Ptuju

Petkova terenska pot nas je tokrat popeljala v deželo kurentov, na Ptuj, kajti to soboto se tam začenja etnografski del letošnjega kurentovanja, in sicer z medcelinskim srečanjem tradicionalnih pustnih likov in mask. V našem dopoldanskem terenskem oglašanju pa o tem, kaj vse se bo letos dogajalo na ptujskem kurentovanju


03.02.2023

Muzej na prostem v Rogatcu

Dopoldne smo obiskali Muzej na prostem v Rogatcu. Z gosti z obeh strani slovensko-hrvaške meje smo izmerili življenjski utrip dober mesec zatem, ko je naša južna soseda vstopila v schengensko območje, in kako se s tem sproščajo celostni sociokulturni tokovi med državama.


27.01.2023

Krško – starodavno naselje ob Savi

Obiskali smo Krško – starodavno naselje ob Savi, ki je sedež najmlajše mestne občine na Slovenskem in Posavske regije. Je edino mesto pri nas, ki cerkvenoupravno spada pod dve škofiji. Čeprav je danes poznano predvsem po jedrski elektrarni, pa se lahko pohvali z bogato in raznoliko zgodovino, ki so jo zaznamovali tudi slovenski reformatorji in kranjski polihistor Janez Vajkard Valvazor. Katere zanimive zgodbe se še skrivajo v Krškem ?


Stran 1 od 14
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov