Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Kako živeti bolj zdravo?

04.01.2023

Kako telo očistiti posledic preobilja hrane in pijače in kako živeli bolj zdravo je povedala zdravnica Ivica Flis Smaka.


Minute za zdravje

205 epizod


Vsi si želimo zdravja, dobrodošli pa so tudi nasveti strokovnjakov, ko naše počutje ni najboljše ali ko nam postavijo diagnozo.

Kako živeti bolj zdravo?

04.01.2023

Kako telo očistiti posledic preobilja hrane in pijače in kako živeli bolj zdravo je povedala zdravnica Ivica Flis Smaka.


04.07.2023

Trn v peti

Minute za zdravje namenjamo trnu v peti. Da ne bo nesporazuma – govorili bomo o izrastku na petnici in o težavah, ki jih povzroča. Zakaj nastane in kako poteka zdravljenje, nam bo povedal specialist ortopedije iz UKC Maribor Tomaž Bajec.


21.06.2023

Številni pozitivni učinki glasbe

Na svetovni dan glasbe, ki ga praznujemo na prvi poletni dan, smo v Minutah za zdravje gostili doc. dr. Katarino Habe, ki je v Sloveniji orala ledino na področju psihologije glasbe. S strokovnjakinjo smo se pogovarjali o njenih številnih pozitivnih vplivih na človeka v različnih starostnih obdobjih.


07.06.2023

Potovalna medicina

Po odpravi koronskih omejitev lahko znova neovirano potujemo po svetu. Ker pa smo na potovanju izpostavljeni drugačnim, morda tudi tveganim razmeram, ga je treba skrbno načrtovati in poskrbeti za zaščito svojega zdravja. O tem smo se v Minutah za zdravje pogovarjali s predstojnikom mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoranom Simonovićem.


24.05.2023

Da bo nega kože obraza ''pisana na kožo''

V Minutah za zdravje tokrat o tem, kakšna je pravilna nega kože obraza in kako jo zaščitimo pred soncem. Da bo nega res ustrezna, še zlasti problematične kože, pa je dobro opraviti analizo kože obraza. O vsem tem z magistro farmacije Marjeto Rak Namestnik.


10.05.2023

Možganska kap prizadene tudi veliko mlajših od 50 let

Drugi torek v maju je namenjen ozaveščanju prebivalstva o dejavnikih tveganja za možgansko kap, ki pri nas prizadane približno štiri tisoč oseb na leto, za 20 odstotkov le teh je usodna. Kaj pripomore k njenemu nastanku, kako jo prepoznamo in zakaj je za uspeh okrevanja soodgovoren tudi bolnik sam, je v Minutah za zdravje povedal nevrolog Jožef Magdič iz UKC Maribor.


26.04.2023

Sistemska ureditev uporabe medicinske konoplje bi zaščitila bolnike

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije si že več let prizadeva za ureditev statusa medicinske konoplje, ki dokazano lajša simptome te bolezni. Kaj je medicinska konoplja, v kolikšni meri, če sploh, jo zdravniki pri nas lahko predpisujejo in zakaj obstaja upanje, da bodo tudi pri nas prevladali razlogi za njeno strokovno rabo, je več sogovornikov pojasnilo v tokratnih Minutah za zdravje.


12.04.2023

Parkinsonovi bolniki v društvu Trepetlika

Ob včerajšnjem Svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni, smo v Minutah za zdravje gostili Vinka Kutenta, vodjo Štajerske in Prekmurske regije društva Trepetlika. Vanj se združujejo bolniki in skrbniki obolelih s to počasi napredujočo kronično boleznijo, za katero ne poznamo vzroka in nimamo zdravila, ki bi obolenje ustavilo ali pozdravilo. Imajo pa bolniki vključeni v društvo več možnosti za kvalitetnejše življenje in za počasnejše napredovanje bolezni.


29.03.2023

V ZD Maribor poskusno presejalno testiranje na bakterijo Helicobacter pylori

Nacionalni inštitut za javno zdravje in Zdravstveni dom Maribor bosta v naslednjih dneh v sklopu evroskega projekta EUROHELICAN začela v Sloveniji s poskusno izvedbo presejalnega testiranja na okužbo z bakterijo Helicobacter pylori. Ta je odgovorna za kar 89 odstotkov vseh rakov želodca, ki ima zdaj zaradi odkrivanja v poznejših stadijih slabo preživetje. Kako in kdaj se okužino z bakterijo Helicobacter pylori in kako bo potekalo poskusno presejalno testiranje nanjo, v tokratnih Minutah za zdravje.


15.03.2023

Naši možgani se najintenzivneje razvijajo v prvem letu življenja

Ob tednu možganov želimo v Minutah za zdravje sporočiti, da se naši možgani najintenzivneje razvijajo v prvem letu življenja in da se do otrokovega petega leta postavijo temelji za odnose, čustvovanje in spoprijemanje s stresom v odraslem obdobju. Kaj otrok potrebuje za zdrave temelje je povedala psihologinja in psihoterapevtka, asistentka doktorica Nuša Kovačević Tojnko, direktorica ambulante za duševno zdravje Pamina Maribor.


22.02.2023

Raba alkohola se povezuje z več kot 200 bolezenskimi stanji, poškodbami in zastrupitvami.

Danes se začenja akcija 40 dni brez alkohola – v znamenje solidarnosti z vsemi trpečimi zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki jih povzroča alkohol. Že 18-ič jo pripravlja Slovenska karitas z več soorganizatorji. Kaj lahko posamezniku prinese 40-dnevna alkoholna abstinenca, zakaj ne moremo govoriti o varni rabi alkohola in kako je ta škodljiv za plod v maternici in v obdobju odraščanja, je povedala magistrica javnega zdravja Marjetka Hovnik Keršmanc iz NIJZ.


01.02.2023

Dan brez cigarete

Ob včerajšnjem dnevu brez cigarete je zdravstvena stroka znova intenzivno opozarjala na škodljive posledice kajenja. Načinov, kako se znebiti te odvisnosti, je veliko, le redkim pa uspe v prvem poskusu. Nekateri se udeležujejo tudi brezplačnih delavnic, ki dodatno pomagajo pri odločitvi o prenehanju kajenja.


18.01.2023

Novo zdravilo za Alzheimerjevo demenco daje upanje.

Ameriški vladni urad za zdravila in prehrano je v začetku leta po pospešenem postopku odobril zdravilo proti Alzheimerjevi bolezni, ki za 27 odstotkov upočasni kognitivni upad. Ali je ta novica razlog za velik ali zmeren optimizem glede zdravljenja te najpogostejše oblike demence, smo v Minutah za zdravje vprašali doktorico Milico Gregorič Kramberger, vodjo Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki ljubljanskega UKC-ja.


11.01.2023

Temeljito razstrupljanje ne pozna bližnjic

Prejšnji teden smo v Minutah za zdravje govorili o poprazničnem čiščenju telesa, tokrat pa nam bo zdravnica Ivica Flis Smaka povedala, da pravo razstrupljanje traja pol leta. Starejše bo opomnila na zadostno količino zaužitih beljakovin in zdravih tekočin ter na previdnost pri hkratnem jemanju različnih zdravil.


21.12.2022

Kaj pomeni perfekcionizem za duševno in telesno zdravje?

Minute za zdravje namenjamo perfekcionizmu. Kaj je glavni vzrok za to osebnostno lastnost in kaj pomeni za duševno in telesno zdravje posameznika? Na to je v Minutah za zdravje odgovorila psihologinja in psihoterapevtka asist. dr. Nuša Kovačević Tojnko, ki je dodala še nekaj misli o zdravih prazničnih pričakovanjih.


07.12.2022

Bakterijsko pljučnico lahko preprečimo.

Minute za zdravje namenjamo pnevmokoknim okužbam, njihovim posledicam in zlasti možnostim zaščite pred njimi. O tem smo se pogovarjali z Zoranom Simonovićem, predstojnikom mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje in hkrati podpredsednikom Sekcije za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu.


23.11.2022

Presejalni programi Zora, Dora in Svit

Presejalni programi Zora, Dora in Svit rešujejo življenja. Kako je z odzivnostjo nanje, se nam obeta še kakšen in katerim kriterijem morajo zadostiti, boste slišali v Minutah za zdravje, saj je bil z nami Milan Stojanović, doktor medicine, specialist javnega zdravja z Mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


09.11.2022

Kako nam čuječnost lahko izboljša kakovost življenja?

V vsakdanu pogosto premlevamo preteklost ali nas skrbi prihodnost, sedanji trenutek pa nezavedno beži mimo nas. Tako površinsko življenje je lahko precej stresno in prazno. Polno zavedanje sedanjega trenutka nam omogoča čuječnost, ki jo že vrsto let živi, poučuje in raziskuje dr. Dejan Dinevski . Kako nam čuječnost lahko izboljša kakovost življenja in kakšna so znanstvena dognanja o njenem vplivu na zdravje....


01.11.2022

Žalovanje odraslih in otrok

Ko se spominjamo že pokojnih dragih oseb, se v nas morda vzbudi občutek hvaležnosti za to, da so bili del življenja naši sopotniki. A spomin je lahko tudi kot sol na rano, če smrt še ni odžalovana. Žaluje vsakdo po svoje, posebej težko pa je, če je smrt nepričakovana in če ugasne mlado življenje. O žalovanju odraslih in otrok smo se pogovarjali s psihologinjo doktorico Vito Poštuvan.


26.10.2022

Cepljenje otrok v Sloveniji

Precepljenost otrok s cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju je v svetovnem merilu padla na najnižjo raven po letu 2008, so v začetku septembra sporočili iz Unicefa. Kako je s cepljenjem otrok pri nas in zakaj je padec precepljenosti lahko skrb vzbujajoč, smo vprašali pediatra, dr. Matjaža Homšaka, predsednika upravnega odbora Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu.


Stran 1 od 11
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov