Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Koronavirus podkast

180 oddaj

180 oddaj


Kako virus deluje, kako se ga ubraniti, kateri ukrepi so nujni, kaj lahko pričakujemo? Verodostojne informacije, konkretna navodila, pojasnila strokovnjakov in nova spoznanja.

Koronavirus podkast

Kako virus deluje, kako se ga ubraniti, kateri ukrepi so nujni, kaj lahko pričakujemo? Verodostojne informacije, konkretna navodila, pojasnila strokovnjakov in nova spoznanja.


10.04.2021

Pandemija je zadala udarec človekovi iluziji o vsemogočnosti

Psihoanalitik Pavel Fonda se s človeško psiho ukvarja že desetletja.Po njegovem mnenju je paradoksalno, da se je z epidemijo koronavirusne bolezni še dodatno povečalo nezaupanje v znanost, čeprav ravno ta ista znanost sodobnemu človeku omogoča boljše in daljše življenje. V časih, ko se stopnjujejo napetosti vseh vrst, zato opominja, da je vsak človek del družbenega metabolizma in vanj prispeva v dobrem in slabem. V pogovoru pa tudi o tesni slovenski dvomilijonski stvarnosti.

10 min 8 s

10.04.2021

Gretchen Vogel o cepivu AstraZeneca

Gretchen Vogel je znanstvena novinarka, sodelavka revije Science, ki v Nemčiji intenzivno spremlja dogajanje, povezano s cepljenjem proti covidu-19. O zapletih s cepivom AstraZenece, ki v zadnjem obdobju sprožajo veliko dvomov o stranskih učinkih.

14 min 54 s

08.04.2021

Na podstrešju: Starši otroka vidijo kot projekt, zgrešijo pa njegovo dušo

Psiholog Aleksander Zadel o šolskem letu, ki ga je zaznamovala pandemija. Kako ocene, učni uspeh in sporočila učiteljev vplivajo na samopodobo tistih, ki se šolajo? Kako se nanje odzivajo učenci in kako njihovi starši? "Bistveno je, da se z otrokom pogovarjamo, zakaj je prišel do določene ocene. Pomemben je pogovor o kontekstu, potem bo otrok znal sam razumeti, zakaj je prejel določeno oceno in zanjo tudi sprejel odgovornost."

20 min 11 s

08.04.2021

Dr. Trampuž: Vsak glavobol po cepljenju je sumljiv, če je daljši od štirih dni

V teh dneh je aktualna vest o povezavi med cepivom AstraZeneca in pojavu krvnih strdkov v možganih. Ogrožene naj bi bile zlasti ženske. Tudi o tem se bomo v Ultrazvoku pogovarjali z infektologom prof. dr. Andrejem Trampužem iz Klinike Charite v Berlinu. Pod drobnogled pa bomo vzeli še druga cepiva proti covidu in odgovorili na najbolj pogosta vprašanja. Kaj kažejo podatki in kakšne so izkušnje dr. Trampuža, boste izvedeli v oddaji, ki jo je pripravil Iztok Konc. Foto: Andrej Trampuž

13 min 53 s

07.04.2021

Borut Štrukelj

Na ljubljanski fakulteti za farmacijo predava in raziskuje, doktoriral je na Nizozemskem, je soavtor več svetovnih patentnih prijav, kot raziskovalec dela tudi na inštitutu Jožfa Stefana, kot izvedenec pa je vrsto let deloval pri Evropski agenciji za zdravila.

45 min 54 s

07.04.2021

Dr. Mateja Logar

Na približno polovici strožjih ukrepov, ki veljajo od 1. aprila in se bodo sprostili 12. aprila, smo pred Vročim mikrofonom gostili infektologinjo dr. Matejo Logar, vodjo vladne strokovne skupine za boj proti covidu-19. O tem, kako posodobiti semafor ukrepov, je skupina razpravljala v ponedeljek, vlada pa naj bi jih obravnavala prav danes. Bodo ukrepi po omilitvi dovoljevali odprtje šol, tudi če bo država v rdečem območju, kaj vse bo drugače po 12. aprilu? Je znanega kaj več o prostovoljnem samotestiranju učencev zadnje triade in dijakov? Kako se bomo v prihodnjih mesecih spopadali z novimi različicami?

24 min s

06.04.2021

Strategije cepljenja: Nemčija in Srbija

Dr. Zarja Muršič in Gašper Andrinek analizirata dve popolnoma različni državi in njeni strategiji cepljenja. Kako potekajo in s kakšnimi težavami se spopadajo v Nemčiji in Srbiji? Na koncu pa na kratko tudi o aktualnih vprašanjih o cepivu AstraZeneca.

26 min 44 s

31.03.2021

Zna se zgoditi, da bo koronavirus postal sezonska bolezen

O aktualnih vprašanjih, povezanih z epidemijo covida-19, smo se pogovarjali z dr. Mojco Matičič, infektologinjo in vodjo klicnega centra za informacije o koronavirusu.

14 min 7 s

30.03.2021

Primož Velikonja: Ključ je v zaupanju in enotnih informacijah

Hitrost in učinkovitost, s katero so v kočevskem zdravstvenem domu cepili prebivalce, je presenetila javnost in razburila tudi nacionalne organizatorje cepljenja proti covidu-19. Kaj je bilo ključno, da so zmogli hitreje in več kot ostali, bi lahko njihov recept uspešno uporabili tudi tam, kjer je sistem cepljenja močno klecnil in kakšne nauke prinaša kočevska zgodba o uspehu? Gost Vročega mikrofona je eden izmed avtorjem tega uspešnega modela, pomočnik direktorice Zdravstvenega doma Kočevje Primož Velikonja.

25 min 40 s

16.03.2021

Dr. Tjaša Vižintin Cuderman: Tromboze, Covid-19 in cepljenje

Odmeva začasna prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece. V Sloveniji zaenkrat ni nobenih dokazov o povezanosti pojava strdkov s cepljenjem. Za več pojasnil smo poklicali dr. Tanjo Vižintin Cuderman, ki na Kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana vodi antikoagualicijsko dejavnost.

8 min 14 s

16.03.2021

Zarja Muršič: Če se je prekinilo cepljenje zaradi previdnosti, pomeni, da sistem deluje

Dobava in proizvodnja cepiv proti covidu-19, stranski učinki ter prekinitve cepljenja z AstraZeneco. Pojasnjuje in razlaga dr. Zarja Muršič.

10 min 27 s

12.03.2021

Je cepilni nacionalizem strel v koleno?

Pandemijo bomo premagali s cepljenjem, in to vseh, bogatih in revnih. A države razvitega sveta so zase zagotovile levji delež cepiv, ki počasi kapljajo na trg. To bi lahko vodilo ne samo v še večjo gospodarsko neenakost, ampak bi lahko bilo pogubno tudi za razvite države, ki jih utegnejo mutacije virusa in slabša učinkovitost cepiv ob mutacijah vrniti na začetek poti. Je torej cepilni nacionalizem strel v koleno? O tem gostje: Roman Jerala, Mojca Širok, Uroš Lipušček, Boštjan Anžin, Karmen Švegl, Ulla Griffiths.

24 min 30 s

11.03.2021

dr. Zarja Muršič: Nove različice koronavirusa delujejo kot igra iskanja razlik

Epidemične razmere se pri nas ne izboljšujejo, kar pa še poslabšujejo mutacije novih sevov koronavirusa. Pri nas so za zdaj potrdili že več kot 150 primerov angleške različice, sedem primerov nigerijske in dva primera južnoafriške različice koronavirusa. Minuli ponedeljek pa je stroka potrdila tudi prve primere brazilske različice. In ker se pri nas zadnje tedne o tem veliko govori, smo za nekaj pojasnil prosili biologinjo in komunikatorko znanosti dr. Zarjo Muršič.

16 min 20 s

05.03.2021

Dr. Mojca Matičič: Če informacij ni, jih pridobimo

Včeraj smo obeležili prvo obletnico prvega primera okužbe s koronavirusom pri nas, prihodnji torek pa bo prvo leto delovanja praznoval Klicni center za informacije o koronavirusu. Z vodjo klicnega centra dr. Mojco Matičič o tem, kakšno je zanimanje klicateljev po enem letu, kako se je klicni center uveljavil in kako so se spreminjale teme vprašanj, razmišljamo pa tudi o dilemah, ki se pojavljajo glede cepljenja in cepiv.

16 min 45 s

26.02.2021

Nepredvidljivi biološki procesi pri proizvodnji cepiv

V zadnjih dneh postaja vse bolj jasno, da proizvodne verige cepiv le težko dohajajo naročila in cilje, ki so si jih zastavili proizvajalci in naročniki cepiv. Gre za velik podvig. V preteklosti je namreč gradnja novih proizvodnih obratov za produkcijo cepiv vzela tudi več let. V začetku marca je potekal prvi dialog o znanosti pred covidom-19 in po njem v organizaciji Mreže znanosti in inovativnosti Zunanjega ministrstva Združenega kraljestva ter British Councila. Osrednji gost je bil profesor Jeffrey Almond, virolog in vakcinolog z Univerze v Oxfordu, ki je predstavil drobovje proizvodnih verig cepiv.

6 min 43 s

25.02.2021

Odmerka cepiva proti covidu-19 sta za telo kot športni trening

Cepljenje proti covidu-19 zmanjša tveganje za okužbo in hospitalizacijo, kar je dokazala analiza angleškega urada za javno zdravje. Doktorica Zarja Muršič, biologinja in komunikatorka znanosti, pojasni, proti čemu vse nas cepivo še ščiti, kaj se dogaja v telesu ob cepljenju, kaj se lahko zgodi, ko dosežemo čredno imunost in kako napredujejo klinične študije, ki preučujejo učinke cepiva pri otrocih. Ali bo pandemije enkrat konec?

18 min 53 s

24.02.2021

Zakaj ne dajemo večjega poudarka podatku o prisotnosti protiteles pri dokazovanju, da smo covid-19 že preboleli

V zadnjih tednih se je pri nas za številne, od učiteljev do trgovcev, predpisalo obvezno tedensko hitro testiranje na koronavirus, taksistom celo na tri dni. To pa ni več obvezno za vse tiste, ki so covid-19 že preboleli, kar dokazujejo s pozitivnim izvidom tako hitrega kot PCR-testa, ki ni starejši od pol leta, ali pa s potrdilom o prebolelosti, ki ga izda osebni zdravnik. Velja tudi potrdilo o cepljenju. V precej neenakem položaju pa so se znašli tisti, ki so covid že preboleli, pa morda med okužbo niso bili napoteni na test, ali pa so bolezen preboleli asimptomatsko, imajo pa ustvarjena protitelesa. Zakaj podatek o protitelesih pri nas ni uradno priznan, kakšni so pomisleki epidemiološke stroke in zakaj bolj verjamemo precej nezanesljivim hitrim testom?

23 min 39 s

18.02.2021

Posledice covida: po enem mesecu spet v bolnišnico

Dr. Matevž Harlander iz Kliničnega centra v Ljubljani pravi, da še nikoli ni bilo naenkrat toliko bolnikov s pljučnico, kot jih je zdaj. Težja oblika covida namreč povzroči hudo vnetje pljuč. Bolniki potrebujejo zdravljenje s kisikom in prav zaradi pljučnice je ogroženo njihovo življenje. Gre za težko poškodbo pljuč, opozarja dr. Harlander. Po sicer dolgotrajnem okrevanju pa tudi covid pljučnica pri večini ne pusti trajnih posledic. Podatki pa tudi kažejo, da mnogi, ki covid prebolijo, zaradi različnih zdravstvenih težav po enem mesecu po odpustu iz bolnišnice, ponovno poiščejo zdravniško pomoč. Več pa v Ultrazvoku doc. dr. Matevž Harlander, predstojnik Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana, in Iztok Konc. Foto: UKC Ljubljana/ zajem slike

10 min 35 s

17.02.2021

Gripa in koronavirus se razlikujeta po načinu prenosa okužbe

O podobnosti gripe in koronavirusa smo se pogovarjali z dr. Mojco Matičič, infektologinjo in vodjo klicnega centra za informacije o koronavirusu o aktualnih vprašanjih, povezanih z epidemijo koronavirusne bolezni.

14 min 30 s

11.02.2021

Dr. Zarja Muršič: Zaprti prostori so za viruse kot lunapark

Epidemija se je v zadnjih tednih vendarle začela umirjati in že nekaj tednov zaznavamo upadanje pri novih primerih, sedemdnevno povprečje novih primerov koronavirusne okužbe je padlo pod 1000. Za nekaj pojasnil, v povezavi z epidemijo, smo prosili biologinjo in komunikatorko znanosti, doktorico Zarjo Muršič.

12 min 34 s

Stran 1 od 9
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov