Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Rok Zupančič: Izrael izgublja medijsko vojno

05.06.2024

V nasprotju z zahtevami mednarodne skupnosti vojna v Gazi postaja vse silovitejša in vse bolj brutalna. V nekaj manj kot devetih mesecih je po informacijah tamkajšnjega ministrstva za zdravje umrlo več kot 36 500 ljudi, Izrael pa trdi, da je zadrgnil zanko okoli Hamasa in da je popoln poraz teroristov neizbežen. Hkrati potekajo pogajanja za podpis mirovnega sporazuma, a kot večkrat poprej se zdi, da tako Izrael kot Hamas držita figo v žepu. Ob vsem tem je priznanje Palestine tik pred evropskimi volitvami močno segrelo tudi notranjepolitično prizorišče v Sloveniji. O aktualnem dogajanju tokrat z dr. Rokom Zupančičem z ljubljanske FDV.


Ob osmih

191 epizod

Ob osmih

191 epizod


Tomaž Celestina, Jolanda Lebar, Metka Pirc, Matej Hrastar, Jure Čepin in Miranda Bratkič v oddaji Ob osmih gostijo sogovornike, ki pomagajo razložiti dnevne novice. Zanima jih predvsem, zakaj se nekaj dogaja in kakšen je širši kontekst dnevnega dogajanja. Vsak dan od torka do petka. Ob osmih.

Rok Zupančič: Izrael izgublja medijsko vojno

05.06.2024

V nasprotju z zahtevami mednarodne skupnosti vojna v Gazi postaja vse silovitejša in vse bolj brutalna. V nekaj manj kot devetih mesecih je po informacijah tamkajšnjega ministrstva za zdravje umrlo več kot 36 500 ljudi, Izrael pa trdi, da je zadrgnil zanko okoli Hamasa in da je popoln poraz teroristov neizbežen. Hkrati potekajo pogajanja za podpis mirovnega sporazuma, a kot večkrat poprej se zdi, da tako Izrael kot Hamas držita figo v žepu. Ob vsem tem je priznanje Palestine tik pred evropskimi volitvami močno segrelo tudi notranjepolitično prizorišče v Sloveniji. O aktualnem dogajanju tokrat z dr. Rokom Zupančičem z ljubljanske FDV.


21.06.2024

Tjaša Pogačar: Ob vročinskem valu naša storilnost in miselne sposobnosti močno upadejo

Po včerajšnjem poletnem enakonočju se je tudi uradno začelo poletje in tudi nadpovprečno vroči poletni dnevi. In ravno izjemno vroče poletne dni enačimo s podnebnimi spremembami, čeprav so te prisotne skozi vse leto. Nekaj odgovorov na vprašanje kako bomo živeli v prihodnje in kako se bomo prilagodili, prinaša današnja oddaja Ob osmih, v kateri boste našli tudi odgovore, kdaj bo postalo prevroče in kako se morajo z vročimi dnevi soočiti delavci in kmetje, ki se pred vročino ne morejo skriti v pisarne.


20.06.2024

Jože Pepevnik: Slovenski nogometaši odkrito razmišljajo o zmagi in osmini finala

Nogometna vročica se bliža vrelišču. V Münchnu se bosta na tekmi evropskega prvenstva pomerili reprezentanci Slovenije in Srbije. Z zmago bi si Slovenci zagotoviti uvrstitev v izločilne boje tega tekmovanja. Srečanje torej prinaša ogromno. V Münchnu je zbranih več deset tisoč slovenskih navijačev, čustva pa razgrevajo tudi zgodovinske povezave med državama in dejstvo, da sta se reprezentanci pomerili med seboj pred 24 leti, ko so Slovenci prvič zaigrali na velikem tekmovanju. Pričakovanju današnjega srečanja je posvečena tokratna epizoda oddaje Ob osmih.


18.06.2024

Igor Jurič: Bruseljsko kombiniranje in taktiziranje

V ponedeljek se je v Bruslju začelo dogovarjanje in usklajevanje evropskih voditeljev, ki bodo v prihodnjih tednih določili kandidate za najpomembnejše vodstvene položaje v Evropski uniji. Volitve v evropski parlament so razmerja moči nekoliko spremenile, kljub temu so vsi zatrjevali, da večjih presenečenj in pretresov pri kadrovskih križankah ni pričakovati. Vseeno pa sta zadnja dva dneva pokazala, da brez kupčkanja in barantanja ne bo šlo. O tem smo v oddaji Ob osmih govorili z našim bruseljskim dopisnikom Igorjem Juričem.


18.06.2024

Boštjan Videmšek: Trupla se bodo v Sredozemlju le še množila

Evropska unija je v zadnjih mesecih sprejela in potrdila pakt o migracijah in azilu, ki naj bi breme migracij čimbolj pravično porazdelil med države članice. Včeraj pa je britanski BBC objavil obširno reportažo, v kateri med drugim navaja, da je grška obalna straža čolne z migranti vračala pred turško obalo, nekatere pa celo hladnokrvno zmetala v morje. O tem, kakšne so razmere na najbolj obremenjenih mejah Evropske unije in kako evropske države v resnici ravnajo z migranti, smo se v oddaji Ob osmih pogovarjali z novinarjem Dela Boštjanom Videmškom.


14.06.2024

Uroš Volk: Najštevilčnejša slovenska odprava lahko iz Pariza prinese rekordno bero kolajn

Danes se s tekmo med gostiteljico Nemčijo in Škotsko začenja 17. evropsko prvenstvo v nogometu, na njem bo drugič sodelovala tudi slovenska reprezentanca. Poleg nogometa bo julij zaznamovalo kolesarstvo, saj bosta na dirki po Franciji med glavnimi kandidati za zmago tudi Slovenca, Tadej Pogačar in Primož Roglič. Kmalu po koncu Toura pa bo ves svet spremljal poletne olimpijske igre v Parizu, kjer bo slovenska odprava imela kopico adutov za medalje. Tudi izven najbolj izpostavljenih dogodkov bodo slovenski športniki v igri za najvišja mesta na mednarodnih tekmovanjih. O tem, kaj nas bo zaposlovalo in navduševalo v prihodnjih mesecih tokrat v oddaji Ob osmih.


13.06.2024

Tadej Štrok: Digitalne platforme so motnja na trgu oddajanja stanovanj

V ponedeljek se izteče javna obravnava zakona o gostinstvu, ki bo omejil kratkoročno oddajanje nepremičnin turistom prek spletnih platform. To je zelo razburilo male sobodajalce, ki trdijo, da bo tak zakon, če bo potrjen, neustaven. Na drugi strani nujnost regulacije in boljšega nadzora kratkoročnega najema med drugim poudarjajo hotelirji. Inštitut Danes je nov dan vodi celo kmapanjo, ki so jo naslovili "Airbnb, pejt domov!". Je njihova stališča morda omilila vladna napoved o vložitvi milijarde evrov v gradnjo javnih najemnih stanovanj? O tem Ob osmih s Tadejem Štrokom z omenjenega inštituta.


12.06.2024

Tanja Borčič Bernard: Hrvaška gre v smeri omejevanja števila turistov

Hrvaška je med Slovenci že desetletja priljubljena počitniška destinacija. In to kljub temu da se je treba na višku sezone na najbolj popularnih lokacijah boriti za prostor na plaži. Že lani naj bi se cene na Hrvaškem povišale za okoli petino, tudi letos naj bi pred novo glavno turistično sezono tako v restavracijah kot pri namestitvah opazili višje cene. Ob osmih smo se o razmerah na hrvaški obali pogovorili z zagrebško dopisnico Tanjo Borčič Bernard.


11.06.2024

Lisjak Gabrijelčič in Pengov Bitenc: Desnica in levica se evropskih volitev lotevata različno

Evropske volitve so končane, rezultati in posledice bodo še odmevali. V Sloveniji poraženci poskušajo najti dobre plati, zmagovalci pa pričakujejo kar odstop vlade in s tem popolno predajo. Bolj preudarno in realistično ravnajo voditelji v Nemčiji in Franciji, kjer sta skrajno desni stranki zasedli prvo oziroma drugo mesto, volilci pa so s tem poslali tudi odločna sporočila evropski politiki. Kaj nam je prinesel volilni dan smo tokrat Ob osmih ugotavljali z Luko Lisjakom Gabrijelčičem in Aljažem Pengovom Bitencem.


07.06.2024

Samo Mirnik: Brez pomoči nas po poplavah ne bi bilo več

Deset mesecev po uničujočih poplavah obnova na najbolj izpostavljenih območjih teče prepočasi. To se pozna na počutju prebivalcev, ki še vedno ostajajo v negotovosti. Jasno je, da bo okrevanje družbe dolgotrajno in zahtevno, kar velja tudi za gospodarstvo. O tem bodo razpravljali danes na Ljubnem, kjer na pobudo gospodarske zbornice pričakujejo ministre, predstavnike vlade, župane, gospodarstvenike. Prav z Ljubnega, s terena, smo pripravili tudi oddajo Ob osmih, ki prinaša vpogled v najbolj robotizirano tovarno v Evropi. Kako naprej, ko se sesuje vse. Voda je namreč tisti dan preplavila tudi KLS Ljubno. Z izvršnim direktorjem Samom Mirnikom se je pogovarjala Metka Pirc.


06.06.2024

Dejan Verčič: Slovenska politika je personalizirana kot resničnostni šov

Kampanja pred evropskimi volitvami in tremi posvetovalnimi referendumi se počasi končuje. Čakajo nas še sklepna soočenja, potem pa bomo v času volilnega molka lahko v miru premislili in se odločili, kako se bomo odločali v nedeljo, 9. junija. Torej o tem, koga bomo poslali v evropski parlament ter kako se opredeliti do rabe konoplje, do evtanazije in do preferenčnega glasu. Iz trušča volilne kampanje je tik pred finalom malce izginilo še eno vprašanje, ki je krepko opredeljevalo ravnanje slovenske politike, to je priznanje Palestine. Mesec kampanje je bil torej buren, kako prepričljiv pa je bil vsebinsko, kaj smo volivke in volivci res izvedeli od kandidatov in organizatorjev kampanje? O tem tokrat Ob osmih z raziskovalcem odnosov z javnostmi in profesorjem na FDV dr. Dejanom Verčičem.


03.06.2024

Izidor Ostan Ožbolt: Glavna težava ni Magnifico, ampak nesonaravno upravljanje s Tivolijem

V začetku maja je v Ljubljani odpadla tradicionalna študentska prireditev Pohod na Rožnik, saj organizatorji niso uspeli pridobiti soglasja Zavoda za varstvo narave. Le nekaj dni pred tem je bilo na istem mestu množično praznovanje 1. maja. Podobno se je zgodilo tudi z dm tekom za ženske, ki je soglasje za prireditev v Tivoliju pridobil in so ga prejšnji teden tudi izvedli, načrtovan koncert Magnifica pa je za zdaj brez dovoljenja. Na organizatorje koncerta se je nato s pismom, ki ga je podpisalo še 130 krajinskih arhitektov, biologov, urbanistov in glasbenikov, obrnilo gibanje Mladih za podnebno pravičnost in jih pozvalo naj dogodek prestavijo drugam. Ob osmih z Izidorjem Ostanom Ožboltom iz Mladih za podnebno pravičnost o množičnih dogodkih na varovanih območjih in o tem, ali veljajo enaka pravila za vse.


31.05.2024

Tilen Lamut: Slovenci imamo najboljšega igralca v ligi NBA

Luka Dončić je z moštvom Dallas Mavericks še četrtič premagal ekipo Minnesote in se z izidom 4:1 v zmagah prebil v finale košarkarske lige NBA. Od 6. junija se bo Dallas z Bostonom meril za naziv najboljše košarkarske ekipe na svetu. Z morebitno osvojitvijo naslova prvaka bi Dončić – kot najboljši posameznik v svojem moštvu – dosegel največ, kar je v svetu košarke mogoče doseči. Že do tega trenutka gre njegova kariera po poti najboljših igralcev v zgodovini, Sloveniji pa se to poletje ob nogometni, kolesarski in olimpijski obeta še košarkarska vročica. V novi epizodi oddaje Ob osmih smo se pogovarjali s komentatorjem Tilnom Lamutom.


30.05.2024

Goran Forbici: Stanje na RTV Slovenija ni katastrofalno, z imenovanjem predsednika uprave ne bomo hiteli

»Dosegati solidne ali celo dobre rezultate v tako zahtevnih razmerah je težko in zahteva mnoge nepriljubljene poteze in ukrepe, na drugi strani pa tudi odrekanje številnih zaposlenih« Tako je ob odstopu z mesta predsednika uprave javne RTV zapisal Zvezdan Martić, ki je kot razlog za svoj odstop navedel izgubo zaupanja pri večini svetnikov. Martićevi razrešitvi sledi imenovanje vršilca dolžnosti, nato pa razpis za novega predsednika uprave, pri čemer se postavlja vprašanje, kdo bo po obdobju številnih pretresov, upora dela novinarjev in finančni negotovosti pripravljen sesti za krmilo javnega zavoda z več kot 2.000 zaposlenimi ter normalizirati razmere. O tem v tokratni oddaji Ob osmih.


29.05.2024

Janko Petrovec: Papež Frančišek veliko da na javno podporo

V italijanskih medijih so objavili ostre besede, ki jih je za zaprtimi vrati na račun homoseksualnosti v semeniščih izrekel papež Frančišek. To je v nasprotju z njegovo siceršnjo odprtostjo do istospolnih, odpira pa tudi več vprašanj o njegovih resničnih stališčih. Rimski škof je decembra dopolnil 87 let, ima precej zdravstvenih težav in se sam vse težje premika. Zato se pojavljajo tudi vprašanja ali ne bo sledil svojemu predhodniku, Benediktu XVI. in predčasno zapustil Petrov prestol. O tem smo v tokratni epizodi oddaje Ob osmih govorili z rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem.


28.05.2024

Marko Peterlin: Naše železnice so iz časov Avstro-Ogrske, vendar so obnovljene

Kljub vlaganju v nove železniške postaje in v infrastrukturo, delež opravljenih poti z vlakom pri nas ostaja izjemno nizek. Pa ne gre le za udobje vožnje, temveč tudi dostopnost in zanesljivost železniškega prometa. Ministrstvo je napovedalo ustanovitev nove samostojne družbe za upravljanje javnega potniškega prometa. Ta bo usklajevala vse vozne rede, tako železniške kot avtobusne. Prinaša tudi zmanjšanje števila koncesionarjev iz 25 na samo še 3, kar naj bi omogočilo, da voznega reda ne bi več oblikovali na podlagi dobička, ampak glede na potrebe. Civilna družba kot pomemben korak, ki prinaša takojšnje spremembe, predstavlja taktni vozni red. Več v tokratni epizodi Ob osmih z direktorjem Inštituta za politike prostora Markom Peterlinom.


24.05.2024

Uroš Buda: Kratkoročni sobodajalci nismo krivi za visoke cene nepremičnin

Spletne platforme za kratkoročni najem nepremičnin se že dolgo obravnavajo kot glavni krivec za dvig cen najemnin. Zato države omejujejo tovrstne načine oddajanja nepremičnin, tudi pri nas. Slovenski sobodajalci so zato znova na nogah. Ministrstvo za gospodarstvo je v javno razpravo poslalo predlog novele zakona o gostinstvu, s katerim bi tistim, ki nepremičnine za kratkoročni najem zdaj oddajajo za največ pet mesecev, ta čas po novem zakonu skrajšali na 30 dni. Novosti oziroma pasti, kot pravijo deležniki, je v zakonu še kar nekaj. O tem Ob osmih s predstavnikom Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov Urošem Budo.


23.05.2024

Andrej Štesl: Pri dolgotrajni oskrbi stalno gasimo požare

Kaj nam prinaša novi Zakon o dolgotrajni oskrbi? Je upravičen strah, da bodo pravice, ki izhajajo iz zakona, nedostopne? Še vedno namreč ni dostopna pravica do oskrbovalca družinskega člana, ki je sicer v veljavi že od novega leta. To bo tudi tema današnje izredne seje Državnega zbora, na kateri SDS zahteva ukinitev obveznega prispevka, ki ga bomo začeli plačevati poleti prihodnje leto? Poleg tega obstaja bojazen, da dolgotrajne oskrbe ne bo imel kdo izvajati, saj v DSO-jih zaradi pomanjkanja kadra že danes ostajajo prazne postelje, za pomoč na domu pa so čakalne vrste dolge. Ali sistem dolgotrajne oskrbe res razpada? O tem v tokratni oddaji Ob osmih z predsednikom Združenja članov skupnosti socialnih zavodov Slovenije Andrejem Šteslom.


22.05.2024

Žan Lep: Otroci so objavljani od maternice naprej

Življenje s spletom je postalo del vsakdanjika, s pojavom družbenih omrežij in otrok, ki nastopajo pred kamero, pa se spreminja tudi njihovo otroštvo. S tem je povezano t. i. kidfluenserstvo, praksa angažiranja otrok za promocijo izdelkov, storitev in vsebin na družbenih omrežjih. O tem so sinoči govorili udeleženci okrogle mize Društva študentov psihologije z naslovom Nekoč otrok za tekočim trakom, danes pred kamero. V oddajo Ob osmih je voditeljica Metka Pirc tokrat povabila docenta za socialno psihologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti in doktorja znanosti s področja razvojnopsiholoških študij Žana Lepa.


21.05.2024

Karmen Švegl: Iran navzven deluje enotno, znotraj veliko negotovosti

V nedeljo je v nesreči helikopterja umrl iranski predsednik Ebrahim Raisi, z njim pa tudi preostalih sedem ljudi na krovu, med drugim iranski zunanji minister. Zaradi tragedije so pretreseni tako Iranci kot državljani sosednjih držav, v Libanonu in Siriji so na primer razglasili tridnevno žalovanje za umrlim predsednikom, ki je veljal za morebitnega naslednika vrhovnega verskega vodje Alija Hameneja. O Iranu danes in o posledicah, ki jih bo smrt Raisija imela za notranjo in globalno politiko smo govorili v oddaji Ob osmih.


Stran 1 od 10
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov