Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Hulahup – se še spomnite?

19.01.2024

Kako bi vrteli obroč okrog svojega telesa, če bi ga zdajle dobili v roke? Govorimo o tako imenovanem hulahupu. Nazadnje ste ga morda imeli v rokah še kot otroci. Po vsej verjetnosti bi večina vsaj poskusila z vrtenjem tako, da bi zavrtela obroč okrog trupa in intenzivno premikala boke naprej nazaj, roke bi verjetno nervozno migale po zraku. Kaj bi na to rekla inštruktorica hulahupanja?


Petek brez pravila

211 epizod


Edina jutranja rubrika, v kateri se lahko znajde vse. In v kateri povemo (skoraj) vse.

Hulahup – se še spomnite?

19.01.2024

Kako bi vrteli obroč okrog svojega telesa, če bi ga zdajle dobili v roke? Govorimo o tako imenovanem hulahupu. Nazadnje ste ga morda imeli v rokah še kot otroci. Po vsej verjetnosti bi večina vsaj poskusila z vrtenjem tako, da bi zavrtela obroč okrog trupa in intenzivno premikala boke naprej nazaj, roke bi verjetno nervozno migale po zraku. Kaj bi na to rekla inštruktorica hulahupanja?


07.06.2024

Pravko - birokratski svetovalec, ki deluje na podlagi umetne inteligence

Kdo je Pravko? Pravko je program umetne inteligence, ki razume, poišče, odgovori in usmeri tistega, ki mu zastavi birokratsko vprašanje. Pozna celotno slovensko zakonodajo, vedno črpa iz uradnih virov in odgovor ponudi v nekaj sekundah. A kot poudarja njegov avtor Gal Giacomelli, ima Pravko tudi omejitve. Predstavimo ga v oddaji Petek brez pravila.


31.05.2024

Bi se znašli v gozdu sredi ničesar?

Smo v Tednu gozdov, ko različne organizacije, ki skrbijo za slovenske gozdove, pripravijo dogodke za predstavitev pomena gozda in gozdarstva širši javnosti. V Petku brez pravila pred sedmo se bomo v gozd za nekaj dni odpravili z le osnovno opremo: nahrbtnikom, nožem, nekaj litri vode in spalno vrečo. Kolikokrat mislite, da bi se vprašali, kaj mi je tega bilo treba? Sogovornik: Žiga Ogorelec, eden od članov ekipe v Zavodu gozdovništvo.


24.05.2024

Nostalgija je (prijeten) spomin, hkrati pa tudi del zgodovine

»Raziskave zadnjih nekaj desetletij so pokazale, da gre za izreden psihološki konstrukt, ki blagodejno in pozitivno vpliva na posameznikovo počutje«. Gre za citat iz revije Pan!ka Društva študentov psihologije Slovenije, ko so pisali o konceptu nostalgije. Morda stavek pojasni, zakaj pogosto naletimo na nostalgične dogodke, sejme, akcije pa tudi muzejske razstave. Eno izmed takšnih so do nedavnega razstavljali v ormoški enoti Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Za Petek brez pravila smo se pogovarjali z avtorico razstave »Kar šteje, obuja spomine, Slovenija/Ormož od sedemdesetih let preteklega stoletja do danes«, Manico Hartman.


17.05.2024

Katera barva mi pristoji?

Katere barve mi pristajajo ter kako jih pri oblačilih in dodatkih med seboj uskladiti? Odgovore na to pozna Jerneja Agić, svetovalka za osebni in poslovni videz iz Obleci.se. Cilj je skladen oblačilni videz, ki upošteva našo naravno barvitost, torej barvo kože, oči in las. Lahko torej po teh pravilih vsi nosimo rdečo barvo? Vsekakor, vendar odvisno od njene svetlosti in intenzivnosti.


10.05.2024

Triki za uspešnejše učenje

Sprotno učenje, izpiski, vizualni oporniki, glasno ponavljanje, mnemotehnike ... Vse to so načini, kako si olajšamo učenje. Verjetno dlje, kot smo v nekem procesu izobraževanja, tem bolje se znamo učiti. Sogovornik: Blaž Povše, magister profesor specialne in rehabilitacijske pedagogike v Centru Motus.


03.05.2024

"Teletekst je prvi medij na zahtevo."

Teletekst bo 7. maja obeležil 40 let. Leta 1984 je napovedal prihajajočo informacijsko revolucijo, a danes kljub množici sodobnih komunikacijskih kanalov med slovenskimi gledalci še vedno ostaja priljubljen način iskanja informacij in spremljanja novic. O vlogi, pomenu in nastajanju se mu posvetimo tudi v Petku brez pravila.


26.04.2024

Na pot z mestnim redarjem

Delovni dan mestnih redarjev se začne z jutranjim sestankom, ko vodja razdeli delovne naloge in zadolžitve tekočega dne oziroma določi prioritetne naloge za posamezne patrulje. S sogovornikom vodjo izmene na ljubljanskem Mestnem redarstvu Rokom Koširjem smo se med vožnjo po ljubljanskih ulicah osredotočili na mirujoči promet. Na prvi avtomobil, ki je bil parkiran na pločniku, nismo dolgo čakali.


19.04.2024

Slovenci pojemo več kot 27 tisoč ton banan

Banane so četrto najpomembnejše živilo na svetu – takoj za rižem, pšenico in koruzo. Ustvarijo kar 6 milijard evrov izvozne vrednosti in do 22 milijard evrov maloprodajne vrednosti. Gre za drevesu podobno zelišče, ki zraste do 15 metrov v višino, banan je okoli 1000 vrst, a večinoma konzumiramo le eno. So odličen vir vlaknin, kalija, vitamina C in vitamina B6, se pa za bananami skriva tudi vidik, ki je pogosto spregledan. V ospredje Petka brez pravila postavljamo pot banane do naše mize.


12.04.2024

Začenja se Teden turističnih kmetij

Združenje turističnih kmetij Slovenije prvič prireja projekt Teden turističnih kmetij, s katerim želijo okrepiti promocijo turizma na kmetijah in vsega, kar tak zeleni turizem ponuja. Projektu se je pridružilo 30 kmetij, ki do 21. aprila prirejajo vodene oglede kmetij in starih obrti, vodijo kulinarične delavnice in degustacije ter vabijo na aktivno preživljanje časa v naravi.


05.04.2024

"Stene, ki so polne življenja"

Študije o zelenih stenah kažejo, da ima njihova prisotnost pozitivne učinke na kakovost bivanja, da v prostoru znižujejo raven ogljikovega dioksida in na delovnem mestu povečujejo produktivnost ter izboljšujejo počutje ljudi. Petek brez pravila s Sandro Pirš, lastnico podjetja IKO9 raziskuje koncept dekorativnega mahu, ki ne potrebuje nege in vzdrževanja, potrebuje le steno.


29.03.2024

V Sloveniji imamo licencirano morsko deklico

Ste vedeli, da imamo tudi v Sloveniji čisto pravo morsko deklico z licenco? Gre namreč za resno, zahtevno obliko prostega potapljanja z monoplavutjo, ki pa ima vendarle kanček umetniškega pridiha. Na eni strani gre torej za prosto potapljanje in na drugi za nekakšen ples in izvajanje raznih trikov pod vodo. Sogovornica: Barbara Petek oziroma morska deklica Arabella – prva z licenco pri nas.


22.03.2024

Ko umetna inteligenca (napo)ve, koliko šmorna bomo pojedli

Kulinarične tržnice, takšne, kot je tudi ljubljanska Odprta kuhna, so za obiskovalce vabljive. Sprehod med številnimi obloženimi stojnicami včasih predstavlja kar izziv, kaj izbrati za malico ali kosilo. Še večji izziv pa so ostanki vnaprej pripravljene hrane. Pri Jezeršek gostinstvu so lani zato prvič uporabili testni model napovedovanja prodaje šmorna, ki deluje ob pomoči umetne inteligence. Ta je vnaprej napovedal, koliko porcij šmorna bodo na določeni dan prodali, in količina zavržene hrane se je občutno zmanjšala. Uporabili ga bodo tudi letos, nato pa bi radi model vključili tudi na področje zahtevnejših catering dogodkov.


15.03.2024

K9 - iskanje pogrešanih živali s pomočjo za to izšolanih psov

K9 je mednarodno združenje, ki deluje tudi v Sloveniji. Njihovo poslanstvo je predvsem iskanje pogrešanih/pobeglih živali s t. i. tehniko "trailing". Poleg komunikacije, ki jo imata vodnik in pes, je ključno tudi obvladanje usmeritve vonja. Kako poteka šolanje, kako iskanje in zakaj prisotnost lastnikov izgubljene živali v iskalnih akcijah ni zaželena? Sogovornica v Petku brez pravila je vodja slovenskega K9 Sabina Piber s svojimi tremi psičkami: Ulo, Chilli in Yotto.


08.03.2024

Največ besed se začne na črko P

Julij Bučar z Jesenic se kratkočasi s pisanjem kratkih zgodb, v katerih se vse besede začnejo na črko P. Besedilo, katerega vse besede se začnejo na isto črko, je tako imenovani tavtogram.


01.03.2024

Ali Slovenci res ne znamo sprejeti pohvale?

Na svetovni dan komplimetov v Petku brez pravila ugotavljamo, če smo Slovenci res slabi pri dajanju in sprejemanju pohval. Socialna psihologinja prof. Metka Kuhar pravi, da je neugoden občutek pri prejemanju pohvale lahko posledica slabe samopodobe, vzgoje in časa, v katerem smo odrasli. Pomembno je, da se naučimo vrednotiti sebe in druge in da dajemo pozitivne povratne informacije, saj slednje prispevajo tudi k boljšim odnosom v družbi.


23.02.2024

Boš eno iz avtomata?

Kratka kava, dolga kava, kava z mlekom, kapučino, kakav, čaj … To je standardna ponudba na samopostrežnih avtomatih s toplimi napitki v srednje velikih ali večjih ustanovah in podjetjih. Kaj se skriva v njihovi notranjosti?


16.02.2024

"Sving je dialog, ki se sproti razvija."

LISA – Ljubljana International Swing Academy. Svingovski dogodek, kjer se bo plesalo od petka do nedelje. Glasbeni ritmi prve polovice 20. stoletja, stilske oprave, ki jim danes rečemo vintage ali retro, ter ples, ki slavi odprtost, živahnost in veliko improvizacije. Sving (in omenjeni festival) nam v Petku brez pravila predstavlja Aleš Kolar iz Plesne šole Vintage Swing.


09.02.2024

Prihaja Radio Ga Ga - nova generacija!

Danes se v eter Prvega programa vrača Radio Ga Ga z novim malenkost spremenjenim naslovom in drugačnim formatom. Ostaja improvizacijsko nastavljanje ogledala družbi in politiki utečene Ga Ga ekipe, pridružuje pa se scenarist Igor Bračič. Kakšna bo njegova vloga?


02.02.2024

Prvič o intimnosti – iskreno in brez obsojanja

Projekt Prvič bo v obliki televizijske dokumentarne serije, radijske oddaje, podkasta in izobraževalnih člankov ponudil intimen vpogled v vse, kar je povezano z odraščanjem, puberteto, intimnostjo in spolnostjo mladih. O prvi ljubezenski bolečini, prvih pogovorih o spolnosti, prvem ljubezenskem in spolnem odnosu, prvem iskanju intimnosti na spletu, prvem doživljanju spolne usmerjenosti ... Brez tabujev, pravil in obsojanj. Kje mladi sicer danes iščejo podobne vsebine?


26.01.2024

Sneg na sneg – gradovi Kralja Matjaža

V Črni na Koroškem se bodo ta konec tedna zbrali številni recimo jim graditelji iz vse Slovenije, ki bodo gradili različne snežne skulpture v čast Kralju Matjažu. Kakšno orodje je dovoljeno in kdo pripravi načrte? Sogovornik: Vid Pajer iz Študentske delovne brigade.


Stran 1 od 11
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov