Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Svetovalni servis

3462 oddaj

3462 oddaj


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.

Svetovalni servis

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.


18.01.2021

Šumi, piska in zvoni v ušesih? Lahko je tinitus!

Kadar komu neprestano zvoni in šumi v ušesih, rečemo, da ima tinitus. Tinitus je pogost; ima ga veliko ljudi, tudi otroci. Razlog za šumenje so lahko vnetje, spremembe v ušesu, hrup ter tudi preobremenjenost in stres. Kdaj naj poiščemo pomoč strokovnjakov? Kako pa si lahko pomagamo sami? Na vprašanja o tinitusu bo v Svetovalnem servisu odgovarjala otorinolaringologinja prof. dr. Saba Battelino.

30 min 24 s

15.01.2021

Prof. Štrukelj odgovarja na vprašanja o cepivu in cepljenju

Po Ljubljani, Postojni, Kranju, Celju in Mariboru tudi v drugih zdravstvenih domovih po Sloveniji že teče »množično« cepljenje proti covidu. Prvi so na vrsti starejši od osemdeset let. O cepivu in cepljenju je zdaj že veliko informacij in obvestil, ta pa porajajo tudi številna vprašanja. Nanja bo v petkovem Svetovalnem servisu v živo odgovarjal prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo.

30 min 51 s

14.01.2021

Varna vožnja pozimi

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč ostaja neprilagojena hitrost in neupoštevanje prometnih predpisov. Na varnost v prometu pozimi pa lahko poleg nezavidljivega stanja cest še dodatno vplivata poledica in sneg pa tudi veter, mokro cestišče in megla. Razmere se lahko zelo hitro spreminjajo, kar voznikom pogosto povzroča nemalo preglavic. V četrtkovem Svetovalnem servisu bomo zato govorili o tem, kako voziti v zimskih razmerah, da bo pot čim bolj varna. Naš gost bo inštruktor varne vožnje pri AMZS Danijel Granda.

27 min 28 s

13.01.2021

Spremembe pokojninskega zavarovanja

S prvim januarjem so začele veljati nekatere spremembe na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Zvišuje se odmerni odstotek, spreminjajo se vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa in pogoji za pridobitev vdovske pokojnine, izenačujejo pa se tudi pravice kmetov glede dokupa kmečkih let. Gost je direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež.

30 min 57 s

12.01.2021

Prijava v evidenco brezposelnih oseb in pravice in dolžnosti brezposelnih

Brezposelnost v Sloveniji se je decembra v primerjavi z lanskim decembrom povečala za skoraj 16 odstotkov. Pričakovati je, da bo februarja in marca še rastla. V torkovem Svetovalnem servisu bomo pogledali, kakšen je postopek prijave za Zavod za zaposlovanje, katere so pravice in dolžnosti brezposelnih, ki so vpisani v evidenco iskalcev zaposlitve in kakšen je način poslovanja na daljavo Zavoda za zaposlovanje. Na naša vprašanja bo odgovarjala Barbara Vrtačnik, direktorica območne službe Ljubljana.

26 min s

11.01.2021

Nevarnosti v gorah pozimi

Letošnja zima je v gore prinesla veliko snega, z njim pa številne nevarnosti, ki prežijo na njihove obiskovalce. Kako prepoznati nevarnost plazenja? Kaj je in kako se uporablja lavinski trojček? Je pozimi sploh varno v gore hoditi sam? Na vaša vprašanja bo odgovarjal gorski vodnik z mednarodno licenco Rok Zalokar. Pokličite nas v živo ali nam pišite na radioprvi.si.

26 min 24 s

08.01.2021

Priprava na novo vrtnarsko sezono

Če ste med tistimi, ki ste si ob novem letu obljubili, da bodo letos bolj zdravo jedli in manj zapravili, bo petkov Svetovalni servis za vas kot naročen! Gost oddaje Davor Špehar z vrtnarskega spletnega portala Zeleni svet bo namreč svetoval, kako se pripraviti na novo vrtnarsko sezono in poskrbeti, da bo zelenjava dobro uspevala kar na domačem vrtu. Tako si boste zagotovili zdrava živila in prihranili, saj je kupljena zelenjava vse dražja. Seveda pa so dobrodošla tudi vaša vprašanja o opravilih na zelenjavnem vrtu in težavah pri vzgoji vrtnin.

28 min 24 s

07.01.2021

Odvisnost od odnosov

Odnosi so v tem času na veliki preizkušnji, še posebej, kadar so odnosi v partnerstvu nezdravi ali gre celo za nevarno navezanost. Zdravnica in psihoterapevtka Sanja Rozman pojasnjuje kompleksno ozadje odvisnosti od odnosov; kako jo prepoznamo, od kod izvira in kakšen je izhod iz odvisnosti.

31 min 24 s

06.01.2021

Kalčki v prehrani

Ste že slišali za kalčke v prehrani? Se vam zdijo zgolj še ena modna muha v kulinariki? Vsekakor nam v zimskem času lahko popestrijo in obogatijo prehrano. Kako pridelamo kalčke na domači okenski polici? Kakšen kalilnik potrebujemo? Iz katerih semen lahko vzgojimo kalčke? Zajtrk s kalčki, napitek iz kalčkov, praženi kalčki z ingverjem, pašteta iz pšeničnih kalčkov, ter juhe, solate, prelivi in sladice iz kalčkov. Gostja sredinega svetovalnega servisa bo poznavalka pridelovanja in priprave jedi iz kalčkov Mateja Reš.

27 min 33 s

05.01.2021

Zdrava mačka

Človek je začel mačke udomačevati pred okoli 12 tisoč leti. V zgodovini so imele te živali različno vlogo – Egipčani so nanje gledali kot na božanstva, v starem Rimu so bile simbol svobode, v srednjem veku so jih povezovali z zlom, čarovnicami in hudičem. Tudi danes jim namenjamo različne vloge – od tega, da na kmetiji lovijo miši in podgane, do tega, da jih skrbno negujemo in kažemo na mačjih razstavah. Da bodo mačke zdrave, bomo poskrbeli v torkovem Svetovalnem servisu – z nami bo Iris Selan, dr. vet. med.

30 min 40 s

04.01.2021

Ure: ročne, stenske, žepne, mehanske, avtomatske ...

Kako ravnati z urami – tako novejšimi kot starejšimi? Morda imate doma staro mehansko uro, ki je že dlje časa niste navijali, ali pa vaša razmeroma nova ročna ura ves čas prehiteva. Gost: urarski mojster David Lečnik.

29 min 48 s

31.12.2020

Svetovalni servis o Svetovalnem servisu

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite številnim gostom, približno 250 se jih v enem letu zvrsti v studiu Prvega. Ob koncu leta pa vas sprašujemo: katere teme bi (še) želeli slišati v oddaji?

24 min 43 s

30.12.2020

Penina za slovo od leta 2020

Kmalu bomo oštevali sekunde do vstopa v novo leto in marsikje verjetno nazdravili tudi s kozarcem penečega se vina. To se mora ohlajati počasi, zamašek mora v nasprotju s splošnim mnenjem pri odpiranju ostati v roki, kakovost pa prepoznamo po mehurčkih – manjši kot so, boljše je peneče vino. Gost: vinski publicist in sommelier 3. stopnje Jože Rozman.

26 min 22 s

29.12.2020

Čokolada v kuhinji

Glavna sestavina torkovega Svetovalnega servisa bo čokolada. Iz nje bomo pripravili čokoladno torto, piškote, namaz, peno, pralineje, še prej pa se jo bomo naučili pravilno izbrati in denimo stopiti ali tempirati. Z nami bo slaščičarski mojster Gorazd Potočnik. Veseli bomo tudi vaših uspešnih receptov za jedi s čokolado.

27 min s

28.12.2020

Rekreacija pozimi

Med novoletne zaobljube si marsikdo želi uvrstiti več gibanja za zdravje in dobro počutje. Kako premagati lenobo in se tudi v zimskih mesecih spodbuditi za sprehod in tek? Kaj pridobimo z rednim gibanjem? Zakaj ni smiselno opustiti zimskega teka? Svetuje profesor športne vzgoje in tekaški trener Urban Praprotnik.

26 min 24 s

24.12.2020

Pirotehnika prvič popolnoma prepovedana

Od ponedeljka so v Sloveniji prepovedani prodaja in uporaba pirotehnike ter prirejanje ognjemetov. Vendar nekaj pirotehničnih izdelkov so trgovci že pred tem prodali, policija pa je že novembra poročala o zasegih večjih količin petard pri mladoletnikih. Gost: Daniel Jug iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi.

25 min 7 s

23.12.2020

DAB+ v vseh novih avtomobilih

Od ponedeljka se v Sloveniji lahko prodajajo le avtomobili z vgrajenimi radijskimi sprejemniki, ki podpirajo DAB + tehnologijo. Kakšne so prednosti te tehnologije, kako se spreminja uporabniška izkušnja in kakšna je pokritost s signalom v Sloveniji, bomo v sredinem svetovalnem servisu spraševali Bojana Ramšaka, vodjo razvoja pri Oddajnikih in zvezah RTV Slovenija.

29 min 52 s

22.12.2020

Je bilo v letu 2020 normalno vsaj vreme?

Leto 2020: čudno, nenavadno, ekstremno. Je bilo takšno tudi vreme? Ob skorajšnjem koncu leta v torkovem Svetovalnem servisu pod drobnogled vzamemo nad in podpovprečne temperature, sončne dni in količino padavin, pa tudi vedno bolj točne in zanesljive vremenske napovedi. Na vprašanja bo odgovarjal meteorolog Brane Gregorčič z Agencije za okolje. Pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si, zapišite sporočilo na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.

27 min 27 s

21.12.2020

Sindrom karpalnega kanala

Mravljinci, nemoč in hude bolečine v zapestju in roki; težave, ki jih lahko pripišemo sindromu karpalnega kanala. Sindrom nastane zaradi utesnitve ali ukleščenja živca, ki oživčuje del dlani in prve tri prste. Oboleli povedo, da jih bolečine pogosto prebudijo iz spanja, stanje pa opišejo, kot da so njihovi prsti mrtvi. Zakaj je sindrom karpalnega kanala pogostejši pri ženskah? Katere gibe zdravniki odsvetujejo? Kdaj je potrebna operacija? Na vprašanja o sindromu karpalnega kanala bo v Svetovalnem servisu odgovarjal kirurg Klemen Rogelj, predstojnik KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline UKC Ljubljana. Pripravlja Iztok Konc.

28 min 49 s

18.12.2020

Vse o moki

Frazem »iz te moke ne bo kruha« izvira iz vsakdanjega življenja in se je v praksi že ničkolikokrat potrdil. Kako na kakovost moke vpliva mletje? Kako se med seboj razlikujejo namenske moke? Zakaj uporabiti integralno moko in katera je najboljša za pripravo testenin? Kakšne senzorične lastnosti mora imeti moka? Bi pšenično zamenjali s pirino, ovseno ali konopljino moko? Gostja petkovega svetovalnega servisa bo Mojca Smerajec, predavateljica na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana.

28 min 39 s

Stran 1 od 174
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov