Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

V NSi vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi

13.05.2024

Poslanci v državnem zboru obravnavajo predlog zakona o sodnem varstvu razlaščenih imetnikov bančnih delnic in obveznic. Pred tem je stranka NSi vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi. NSi je sicer obstruiral obravnavo novele na tokratni seji državnega zbora. Predlog novele je vložila predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič. Druge teme: - V prihodnjih dveh letih bi lahko brez ginekologa ostalo 350 tisoč žensk, opozarjajo pristojni. - Slovenski sodnik Marko Bošnjak izvoljen za predsednika Evropskega sodišča za človekove pravice. - V ukrajinsko mesto Harkov po okrepitvi ruskih napadov zbežalo več tisoč ljudi.


Radijski dnevnik

6571 epizod


Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, na sporedu ob 18.30. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Dogodki in odmevi, Zrcalo dneva ter Novice Radia Slovenija (kratka poročila od 6.00 do 23.00).

V NSi vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi

13.05.2024

Poslanci v državnem zboru obravnavajo predlog zakona o sodnem varstvu razlaščenih imetnikov bančnih delnic in obveznic. Pred tem je stranka NSi vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi. NSi je sicer obstruiral obravnavo novele na tokratni seji državnega zbora. Predlog novele je vložila predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič. Druge teme: - V prihodnjih dveh letih bi lahko brez ginekologa ostalo 350 tisoč žensk, opozarjajo pristojni. - Slovenski sodnik Marko Bošnjak izvoljen za predsednika Evropskega sodišča za človekove pravice. - V ukrajinsko mesto Harkov po okrepitvi ruskih napadov zbežalo več tisoč ljudi.


22.06.2024

Konec tedna in začetek poletja napolnila slovenske ceste

Začetek počitnic v nekaterih evropskih državah in prihajajoči praznik sta se danes pokazala tudi na slovenskih cestah. Največ avtomobilov je obstalo na poti proti Obali in Hrvaški, predvsem na primorski avtocesti. Prometne zgostitve po navedbah Prometno-informacijskega centra lahko pričakujemo tudi v prihodnjih dneh in tednih. Drugi poudarki: - Izdano okoljsko soglasje za tretji avtocestni pas med Domžalami in Zadobrovo. - Nemčija si prizadeva za izognitev avtomobilski carinski vojni med Pekingom in Brusljem. - Izraelska vojska z novimi napadi, na udaru tudi domnevno varna območja Gaze.


21.06.2024

OZN v skrbeh zaradi sporov med Izraelom in Libanonom

Medtem ko iz Gaze brez prekinitev poročajo o novih in novih smrtnih žrtvah med civilisti, v mednarodni skupnosti vlada zaskrbljenost zaradi morebitne uresničitve groženj med Izraelom in Libanonom. Po besedah generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa je povsem jasno, da si mednarodna skupnost ne more privoščiti, da bi Libanon postal nova Gaza. Drugi poudarki: - Izpad elektrike na zahodnem Balkanu povzročil tudi kaos v prometu. - V začetku leta pri nas za petino manj prodanih stanovanj. - Policija začenja poostren nadzor vožnje pod vplivom drog.


20.06.2024

Slovenski nogometaši v Münchnu ob skorajšnji tesni zmagi v 96-ti minuti prejeli zadetek za izenačenje s Srbi; zadnji slovenski obračun rednega dela v torek proti Angliji.

Slovenski nogometaši so si na drugi tekmi rednega dela Evropskega prvenstva v Nemčiji proti Srbiji priigrali remi, a z grenkim priokusom. Po vodstvu Slovenije v drugem polčasu je izid ostal nespremenjen vse do izteka zadnje minute sodnikovega podaljška, ko so po podaji iz kota do edinega zadetka prišli Srbi in končali veselje slovenske izbrane vrste. A slovenski navijači ostajajo optimistični. Ostali poudarki oddaje: - Izraelski premier Netanjahu in vojska v sporu glede uničenja Hamasa. - Rusija in azijsko-tihomorske države krepijo vezi, Zahod v skrbeh. - V Mariboru odprli novo sodobno Zdravstveno postajo Magdalena.


19.06.2024

Po prvem krogu pogajanj o pokojninski reformi vlada neuradno predlaga zvišanje upokojitvene starosti na 67 let in ohranitev zavarovalne dobe pri 40-ih letih.

Ministrstvo za delo je sindikate in delodajalce seznanilo z izhodišči nove pokojninske zakonodaje. Ta bi med drugim prinesla zvišanje upokojitvene starosti, a ohranila zavarovalno dobo. Za delodajalce je pomembno, da delavec po izpolnjenih pogojih za upokojitev nadaljuje delo, kadar je to volja obeh strani, pravi Miro Smrekar iz Združenja delodajalcev. Kot navaja ministrstvo za delo, pa je glavni cilj blaginja upokojencev. Ostali poudarki oddaje: - Sodelovanje Slovenije in Bavarske krepi predvsem avtomobilska industrija. - Vlada nadzor na meji z Madžarsko in Hrvaško podaljšuje do srede decembra. - Zahod v skrbeh zaradi krepitve vezi med Rusijo in Severn Korejo.


18.06.2024

Opozicija kljub pomislekom ne bo nasprotovala vladnim predlogom za kadrovsko krepitev dolgotrajne oskrbe.

Vladnim ukrepom za reševanje kadrovske stiske pri izvajalcih dolgotrajne oskrbe ne bo nasprotovala nobena parlamentarna stranka - vendar pa se mnenja o učinkovitosti predlogov razlikujejo. Kritiki zakonu očitajo predvsem, da ne rešuje težave prenizkih plač. Državni sekretar Luka Omladič je dejal, da bo vlada plačna nesorazmerja reševala sistemsko. Ostali poudarki oddaje: - Tri tisoč petsto otrokom v Gazi grozi smrt zaradi lakote. - Na trasi drugega tira izkopali še zadnje cevi. - Michelin z zvezdicami nagradil 10 slovenskih restavracij, vse tri vnovič prejela Hiša Franko.


17.06.2024

Premier Golob za stavke okrivil množico nepopolnih dogovorov prejšnjih vlad

Stavke v javnem sektorju povzročajo vedno več težav. Na gospodarsko škodo zaradi stavke na upravnih enotah je danes opozorilo gospodarstvo; nezadovoljnih je vedno več ljudi, ki morajo za ureditev uradnih postopkov velikokrat vzeti dopust; tuji delavci Sloveniji očitajo zapostavljanje. Ker tudi na pogajanjih o prenovi plačnega sistema ni videti jasnega napredka, se je moral predsednik vlade Robert Golob ob današnjem začetku novega rednega zasedanja državnega zbora zagovarjati pred poslanci. Preostale novice: Iz uprave RTV Slovenija po Kardumu in Martiču odstopil še Trček. V Bruslju se začenja deljenje vodilnih položajev Evropske unije. Izrael napoveduje ukrepe proti državam, ki so priznale Palestino.


16.06.2024

Začetek Eura tudi za naše nogometaše

Težko pričakovano evropsko prvenstvo v nogometu se je začelo tudi za slovensko reprezentanco. Naši nogometaši se v Stuttgartu ob bučni podpori s tribun prav zdaj merijo z Danci. V oddaji tudi: - V Švici so končali mirovno konferenco o Ukrajini. Kar nekaj držav udeleženk ni podpisalo skupne izjave, ki poziva k dialogu z Rusijo. - Zaostritev nadzora in omejitev za sosežigalnice. Na Gospodarski zbornici opozarjajo, da ukrepi ne sledijo evropskim pravilom. - Štorije s konfína: raznovrstno preseganje mej v Brdih, tudi s kulinariko in kulturo


15.06.2024

Začela se je mirovna konferenca za Ukrajino

Na mirovni konferenci za Ukrajino, ki se je začela blizu Luzernskega jezera, so zbrani predstavniki 100-tih držav in organizacij. Med njimi je predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki poudarja, da bo Slovenija podprla vsak konkreten načrt, ki bi vodil k miru. V oddaji tudi: - Ne le v Gazi, zdravstvena kriza vse hujša tudi na Zahodnem bregu - Več tisoč ljudi na ulicah francoskih mest proti skrajni desnici - Boj za zmagovalca Dirke po Sloveniji še odprt, Krvavec je osvojil Bilbao


14.06.2024

Muenchen zaznamuje začetek evropskega nogometnega prvenstva

Pozornost nogometnih navdušenk in navdušencev bo za mesec dni usmerjena v evropsko prvenstvo, ki se nocoj s tekmo med Nemčijo in Škotsko začenja v Muenchnu. Mesto je preplavilo na tisoče škotskih navijačev v kiltih. O vzdušju v bavarski prestolnici takoj po drugih poudarkih iz oddaje: - Ukrajina, Nato in ZDA zavračajo pogoje, ki jih je za končanje vojne določil ruski predsednik Putin. - Izrael nadaljuje napade na Gazo, vse bolj napeto je na meji z Libanonom. - V Sloveniji vsak dan potrebujemo do 400 krvodajalcev, da zadostimo potrebam po krvi


13.06.2024

Vlada s spremembo zakona o pomoči ribičem ureja nadomestila za izpad dohodka in pravno pomoč

Vlada s predlogom spremembe zakona o pomoči ribičem predvideva nadomestila za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova in pravno pomoč zanje. Ta bo obsegala povrnitev stroškov izvajalca pomoči, postopkov, varščine ter v primeru prisilne izterjave povračilo glob in kazni. Drugi poudarki oddaje: - Pomoč Ukrajini v ospredju srečanja skupine G7 in zasedanja obrambnih ministrov članic Nata. - Pojasnila Slovenije glede prošnje za sredstva iz solidarnostnega sklada so ustrezna, so potrdili v Bruslju. - Novi helikopterji bodo prilagojeni tako za helikoptersko nujno medicinsko pomoč kot za gorsko reševanje.


12.06.2024

Slovenija po lanskih poplavah v Bruselj poslala ustrezno vlogo za sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada

Slovenija je v Bruselj po zagotovilih državnega sekretarja na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečka Đurova poslala ustrezno vlogo za sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada po lanskih poplavah. Komisija bo Svetu Evropske unije in Evropskemu parlamentu predlagala izplačilo Sloveniji v višini 428 milijonov evrov, kar pomeni, da bo naša država dobila več denarja, kot so ji obljubili avgusta lani. Druge teme: - Združene države si prizadevajo odpraviti vrzeli v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi. - Pogodba za protitočno letalsko obrambo na severovzhodu države podpisana, letalo ostaja na tleh. - Uvodna etapa kolesarske dirke Po Sloveniji Nizozemcu Dylanu Groenewegnu.


11.06.2024

Dodatna pomoč Slovenije Gazi

Ničkolikokrat slišani pozivi za sklenitev sporazuma o premirju v Gazi so tudi v ospredju mednarodne humanitarne konference v Jordaniji. Združeni narodi poudarjajo, da v vojno vihro ujeti prebivalci palestinske enklave potrebujejo za dve milijardi dolarjev in pol pomoči. Dodatna finančna sredstva je že napovedala tudi naša država. Drugi poudarki oddaje: - Po volilni nedelji pristojni odkrili dve ponarejeni glasovnici. - V Palomi po včerajšnjem požaru vnovičen zagon proizvodnje. - Ženske v prvi bojni vrsti proti apulijski mafiji.


10.06.2024

Slovenija v Evropski parlament pošilja tako stare kot nove obraze; s položajev se poslavljajo obrambni minister, dva poslanca in kočevski župan

Zmagovalka včerajšnjih volitev v Evropski parlament je Slovenska demokratska stranka s štirimi mandati in, po doslej preštetih glasovih, dobrimi 30-imi odstotki podpore. Koalicija je dobila tri mandate, od teh dva Gibanje Svoboda in enega Socialni demokrati. Po enega poslanca v Bruselj pošiljata tudi Vesna in Nova Slovenija. Letos je v ospredju visoka volilna udeležba, 41-odstotna, kar je bistveno več kot pred petimi leti, ko ni dosegla niti 30-ih odstotkov. Volilci so včeraj večinsko obkrožili ZA tudi pri vseh štirih referendumskih vprašanjih. Druge teme: - Desnosredinske in konservativne politične stranke zmago slavile po vsej Evropi; v Italiji se je še dodatno utrdil položaj Bratov Italije s premierko Meloni. - Varnostni svet Združenih narodov naj bi še danes glasoval o tristopenjskem ameriškem predlogu za dosego prekinitve ognja na Bližnjem vzhodu. - Samoorganizirani kulturni center Pekarna v Mariboru zaznamuje 30-letnico delovanja; ob tem opozarja na pomen alternativne kulture v družbi.


09.06.2024

Volilna udeležba na evropskih volitvah bo, kot kaže, rekordna

Čas za glasovanje na Evropskih volitvah in treh posvetovalnih referendumih se izteka. Kot kaže bo za novo sestavo evropskega parlamenta pri nas tokrat glasovalo več volivcev kot pred petimi leti. Volišča so bila danes odprta še v 20-ih drugih evropskih državah. Drugi poudarki oddaje: - V Nemčiji in Avstriji se uresničujejo napovedi o vzponu skrajne desnice - Združene države pomagale pri izraelski operaciji osvoboditve talcev - Kadra, ki bi izvajal predlagano v Zakonu za dolgotrajno oskrbo NI, opozarja stroka - Jutri bo spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami.


08.06.2024

Hujših kršitev volilnega molka do zdaj pri nas ni bilo; na Madžarskem in v Nemčiji pred jutrišnjim odprtjem volišč množični shodi

Hujših kršitev volilnega molka pred jutrišnjimi evropskimi volitvami in referendumi do zdaj pri nas ni bilo. Medtem so v nekaterih evropskih državah volivci že oddali glasove, v večini držav bodo volitve jutri. Tudi v Nemčiji, kjer so danes mesta zavzeli protestniki, ki svarijo pred vzponom skrajne desnice. V oddaji tudi o tem: - Predsednika Francije in Združenih držav pozdravila osvoboditev štirih talcev v Gazi - V Cerknici v okviru dneva zaščite in reševanja prikazali delo reševalnih ekip, tudi tistih na štirih tacah - Slovenski nogometaši pred odhodom na evropsko prvenstvo neodločeno z Bolgari


07.06.2024

Kandidatke in kandidati na evopskih volitvah lahko nagovarjajo volilce do polnoči

Končuje se kampanja pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi. Opolnoči se bo začel volilni molk, ki bo trajal do zaprtja volišč v nedeljo zvečer. Na predčasnem glasovanju od torka do včeraj je oddalo svoj glas skupno 3,7 odstotka volilnih upravičencev, kar je dvakrat toliko kot pred petimi leti. Drugi poudarki oddaje: - Ameriški predsednik Biden se je ukrajinskemu kolegu Zelenskemu opravičil za zamudo pri odobritvi pomoči - Odprli so prenovljeno negovalno bolnišnico ljubljanskega Kliničnega centra. - Primož Roglič oblekel rumeno majico vodlinega na dirki po Dofineji - Popoldanske nevihte s točo na Štajerskem povzročale gmotno škodo, kmetijski pridelki ponekod uničeni


06.06.2024

Vlada potrdila izhodišča za zakon o sistemskem financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj.

Premier Robert Golob je po današnji seji vlade v Krškem povedal, da je vlada potrdila izhodišča za zakon o sistemskem financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj. Vlada bo za ta namen v prihodnjih letih namenila 100 milijonov evrov letno, skupaj v 10. letih do milijarde evrov. Po načrtih bodo sredstva za to zagotovljena v državnem proračunu. Ostali poudarki oddaje: - Sodniki si ob izpolnitvi odločitve Ustavnega sodišča o sodniških plačah želijo celostne ureditve področja. - Združeni narodi opozarjajo, da je vojna v Gazi povzročila zlom prehranskega in zdravstvenega sistema. - Kritiško sito letos Ani Pepelnik za pesniško zbirko To se ne pove.


05.06.2024

Ustavno sodišče določilo način izvršitve ustavne odločbe o sodniških plačah

Ustavno sodišče je na pobudo Sodnega sveta določilo način izvršitve ustavne odločbe o sodniških plačah. Te se bodo morale zvišati za rast življenjskih stroškov od sredine leta 2012 do lani. Tako v sodniških kot v tožilskih organizacijah so z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljni. Bo pa odločitev vsekakor vplivala tudi na pogajanja o novem plačnem sistemu v javnem sektorju. Druge teme: - Vlada napoveduje do 100 milijonov evrov na leto za najemna stanovanja. - Slovenija je že vzpostavila diplomatske odnose s Palestino. - Gasilci se še bojujejo s požarom na osnovni šoli Bistrica pri Tržiču.


04.06.2024

SDS vložil nov predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine

Dogajanje okoli slovenskega priznanja Palestine se iz ure v uro bolj zapleta. Stranka SDS je pred začetkom izredne seje državnega zbora umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, a kot je dejal predsednik SDS Janez Janša, le iz tehničnih razlogov. Kmalu zatem so vložili nov, popravljen predlog. Poslanci SDS so nato zapustili sejo, ki se zdaj nadaljuje z razpravo o priznanju Palestine. Preostale novice: Slovaški lastniki Palome po sedmih letih od prevzema predstavili pomembno naložbo. Število krvodajalcev pri nas upada zlasti med delovno aktivnim prebivalstvom. Najvišja nagrada Društva slovenskih skladateljev letos Ambrožu Čopiju.


03.06.2024

Državni zbor jutri ne bo odločal o priznanju Palestine

SDS je z vložitvijo predloga za posvetovalni referendum na to temo zamaknila datum odločanja o priznanju Palestine v državnem zboru. Zunanja ministrica Tanja Fajon je potezo označila za zavlačevanje in nagajanje. O prizannu danes sicer razpravlja tudi pristojni parlamentarni odbor. V oddaji tudi: - Izdajanja računov na avtomatih za hrano in pijačo ne bo - Zvezdan Martić razrešen s položaja predsednika uprave RTV; mesto začasno prevzema Natalija Gorščak - Roglič drugo etapo kolesarske dirke po Dofineji končal na drugem mestu


Stran 1 od 329
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov