Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Kam z odpadnimi zdravili?

23.11.2023

Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki se je začel v soboto in bo trajal vse do nedelje, je priložnost, da znova razmislimo o odpadkih in ravnanju z njimi ter v tej smeri tudi kaj naredimo. Govorili bomo o ločenem zbiranju in ravnanju z nevarnimi odpadki, med katere sodijo tudi zdravila. K poslušanju vabita Mateja Brežan in Jasna Preskar.


Radio Koper svetuje

525 epizod


Svetovalna oddaja na Radiu Koper je namenjena vsem, ki bi radi vedeli in izvedeli kaj več in ki bi radi na svoja vprašanja slišali jasen odgovor. Vsak četrtek med 10.00 in 10.30 obravnavamo teme, ki so del našega vsakdana, in z različnimi strokovnjaki iščemo način, kako iz problema narediti izziv. Bodite del oddaje tudi vi. Postavite nam vprašanje zdaj!

Kam z odpadnimi zdravili?

23.11.2023

Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki se je začel v soboto in bo trajal vse do nedelje, je priložnost, da znova razmislimo o odpadkih in ravnanju z njimi ter v tej smeri tudi kaj naredimo. Govorili bomo o ločenem zbiranju in ravnanju z nevarnimi odpadki, med katere sodijo tudi zdravila. K poslušanju vabita Mateja Brežan in Jasna Preskar.


22.02.2024

Naravna nega kože

V svetovalni oddaji ponujamo nekaj naravnih rešitev za nego kože, obraza in tudi ust, ki je izjemno pomembna sploh ob težkih boleznih in prav zaradi tega nekatere snovi ne bi smele še dodatno obremenjevati organizma. Z nami se je Darja Rojec, kemičarka in zeliščarka, ki je o uporabi naravnih sestavin do zdaj napisala 5 knjig, po vsej državi organizira tudi številne delavnice. Je tudi vodja podružnice Obala-Kras Združenja Europa Donna.


14.02.2024

Se v hiperbarični komori lahko pomladimo?

Hiperbarična kisikova terapija je po svetu zelo razširjena metoda regeneracije in posebej priljubljena med poslovneži, športniki in starostniki. V glavnem takimi, ki imajo nekaj pod palcem, če izključimo bolnike, ki se zdravijo pod zdravniškim nadzorom. Pacient v hiperbarični komori pod povišanim atmosferskim pritiskom vdihuje čisti kisik, kar po mnogih raziskavah pospešuje celjenje tkiv, izboljšuje krvni obtok in zmanjšuje vnetja. Ali se v taki komori lahko pomladimo, zgladimo gube ali v nam pomagaga k ozdravitvi vsakršne bolezni, smo se pozanimali pri docentu dr. Žarku Finderletu na Inštitutu za fiziologijo medicinske fakultete v Ljubljani, kjer deluje Center za baromedicino.


01.02.2024

Pred vstopom v šolo

Februarja se v osnovne šole vpisujejo bodoči prvošolci. Staršem se ob tem pogosto postavlja dilema, ali je otrok na začetek šolanja pripravljen. V zadnjih desetih letih se je skoraj potrojilo število odlogov. V Svetovalnem centru Istre so se v sodelovanju z vrtcem Semedela odločili organizirati šolo za starše prvošolcev, na katerem skušajo odgovoriti na številna vprašanja, ki se ob tej pomembni otrokovi prelomnici pojavljajo, pa tudi o pomenu ohranjanja gibanja, razvijanja sampodobe, samostojnosti in delovnih navad. O tem smo se v svetovalni oddaji pogovarjali z direktorico centra Vesno Starman.


25.01.2024

Veronika Jug Adamovič: Lahko si naredite domač čokolino

Po moko v mlin, da bo tako kot mora biti. Ja, včasih je bilo to normalno, zdaj pa predvsem zaradi pomanjkanja časa skoraj nemogoče. A vendar si sveže zmlete moke za peko, pripravo jedi želi vse več ljudi. Zato sta se gostji današnje oddaje odločili, da je treba mlin približati ljudem, z njim pa tudi raznovrstno svežo moko in varno brezglutensko moko za tiste, ki se morajo tako prehranjevati. Več v nadaljevanju oddaje, ki jo je pripravila Urša Mravlje


18.01.2024

Ne postanite žrtve spletnih goljufov

Spletni goljufi na nas prežijo že skoraj na vsakem koraku. Pošiljajo lažna elektronska sporočila, kličejo nas in se predstavljajo kot bančni uslužbenci, objavljajo lažne oglase in pošiljajo SMS sporočila v imenu dostavnih služb. Goljufi so izredno iznajdljivi in če nismo pazljivi, se lahko kaj hitro ujamemo v prevaro. Kakšne so najpogostejše spletne prevare in kaj storiti, da ne postanemo žrtve, v tokratni svetovalni oddaji z gostjo Erino Borovič iz Nacionalnega odzivnega centa za kibernetsko varnost SI-CERT, kjer s posebnim projektom Varni na internetu ozaveščajo uporabnike o prevarah. Oddajo je pripravila Karin Zorn Čebokli.


10.01.2024

Zakaj je prav, da se otroci plazijo

Januarja si številni obljubijo, da se bodo bolj posvečali rekreaciji, gibanju. Zlasti v povezavi s kakšnim odvečnim kilogramom, pridobljenim med prazniki. A vendar je gibanje veliko bolj kot za fizični izgled pomembno za naše splošno dobro počutje in tudi umske ter učne sposobnosti. In začne se že zelo zgodaj, pri najmlajših. "Če je na primer otrok preskočil fazo plazenja, lahko tu iščemo vzroke za težave pri branju," pravi Martina Jenko Mavrič – specialna pedagoginja, zaposlena na OŠ Antona Žnideršiča v Ilirski Bistrici, ki se ukvarja tudi s pedagoško kineziologinjo ter senzorno in refleksno integracijo. Z njo se je o pomenu gibanja in njegovem vplivu na kognitivne sposobnosti in razvoj otrok pogovarjala Mateja Rolih Maglica.


21.12.2023

Vsak od nas lahko prispeva k preprečevanju osamljenosti starejših

Starejši ljudje pogosto doživljajo osamljenost. Najbolj dejaven del življenja se, sploh po upokojitvi, umiri. Zaradi različnih življenjskih dogodkov, kot so smrt partnerja in prijateljev, bolezni, skrb za bolne družinske člane in številni drugi, se njihov socialni krog skrči. Mnogokrat postanejo odvisni od pomoči drugih, zapušča jih telesna moč, pokojnina pogosto ne zadostuje za vse potrebe. Vendar narobe razmišljamo, če menimo, da so to težave, s katerimi naj se soočajo sami. Vprašanje skrbi za starejše zadeva celotno družbo, od najmlajših naprej, ki bi jih morali prvenstveno vzgajati v sočutna bitja. Kaj lahko naredimo, da zmanjšamo občutek osamljenosti, preprečimo najbolj skrajna dejanja, okrepimo zavedanje, da nihče ni s svojimi težavami sam ali vsaj, da tako ne bi smelo biti? Mateja Brežan je k pogovoru povabila doc. dr. Nušo Zadravec Šedivy z Inštituta Andrej Marušič, Univerze na Primorskem.


14.12.2023

Že samo ena petarda lahko usodno zaznamuje življenje

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehnike, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike zaznamuje za vse življenje. Obenem pa vpliva tudi na živali in onesnažuje okolje. Kampanja "Bodi zvezda, ne meči petard", v kateri sodelujejo Pilicija, zdravniki in reševalci, učitelji, inšpektorji, društva za zaščito živali, gasilci in mediji, poteka že več kot 10 let. Tudi vse preventivne akcije so prispevale k temu, da število nesreč počasi zmanjšuje, a kot poudarjajo na Policiji, ne bodo zadovoljni, dokler se prazniki ne bodo zaključili brez fizičnih poškodb ljudi in brez s tem povezanih kršitev. V današnji svetovalni oddaji bomo tako gostili predstavnika Policije, urgentnega centra in strokovnjakinjo, ki skrbnike poučuje, kako lahko pomagaj psom v stresnih situacijah. K poslušanju vabi Mateja Brežan.


07.12.2023

O dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij za vse

V svetovalni oddaji smo govorili o dostopnosti spletnih strani za osebe z kognitivnimi in motoričnimi težavami. Naša gostja je bila Alida Klemenčič, ki smo jo spoznali kot avtorico knjige Dolga je ta pot, v kateri piše o življenju po hudi poškodbi glave. Sogovorka je sodelovala pri Beletrininem projektu Razširjamo obzorja kulturnega, ki se je posvetil usposabljanju oseb z različnimi invalidnostmi za izvedbo analiz dostopnosti spletnih strani kulturnih institucij po Smernicah za dostopnost spletnih vsebin. Alida Klemenčič je mentorica za analizo dostopnosti spletnih strani za uporabnike s kognitivnim oviranostmi po poškodbi možganov. Slišali bomo tudi Matejo Vodeb, vodjo službe za dostopnost programov RTV, ki bo povedala več o spletnih straneh Dostopno.si in Enostavno.info.


01.12.2023

Starejši odrasli in učenje jezikov - od angleščine do japonščine

Razlogi zakaj se starejši odrasli odločajo za učenje jezika so različni, bodisi zaradi potreb na delovnem mestu, obnavljanju znanja, vedoželjnosti, spoznavanja drugih kultur. O metodah učenja, motivaciji, zanimanju za učenje tujih jezike se bomo med drugim pogovarjali s Ksenija Zečević iz Ljudske univerze Koper.


16.11.2023

Ste vozilo pripravili na zimo?

Slovenska zakonodaja določa 15. november kot datum, ko morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. Najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila so pnevmatike, saj zagotavljajo edini stik avta s podlago, po kateri vozi. Lastniki vozil pa ne smejo pozabiti tudi na druge dejavnosti, s katerimi pripravijo vozilo na hladnejši del leta. Mateja Brežan se je pogovarjala z Janezom Kajzarjem, vodjo servisne delavnice v AMZS Postojna.


25.10.2023

Kurjenje na kmetijskih zemljiščih

Uprava za zaščito in reševanje je pripravila posvet o kurjenju v naravnem okolju, kjer so govorili tudi o kurjenju na kmetijskih zemljiščih. Tema je še kako aktualna, gasilci pa vseh odgovorov niso dobili. Na posvetu je bila tudi Tjaša Škamperle.


19.10.2023

Demenca: dejavniki tveganja

V Sloveniji je več kot 32 000 oseb z demenco. V dveh tretjinah gre za Alzheimerjevo bolezen. Demenca nastane zaradi bolezenskih sprememb na možganskih celicah. Medicina še ne pozna niti vzroka niti načina zdravljenja te bolezni. V zadnjih letih pa je z raziskavami uspela zaznati nove dejavnike tveganja, ki bi, če bi jih preventivno uspeli preprečiti, lahko zmanjšali možnosti za demenco tudi do 40 odstotkov. K poslušanju vabi Mateja Brežan, ki je v svetovalno oddajo povabila družinsko zdravnico in predsednico društva Primorske spominčice, Tatjano Cvetko.


12.10.2023

Rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

Oktober je rožnati mesec, v katerem različne organizacije opozarjajo na zgodnje odkrivanje raka dojk. V Sloveniji vsako leto zboli več kot 1.500 oseb. Rak dojk je eden najpogostejših rakov pri ženskah, za njim pa lahko zbolijo tudi moški. Letošnja kampanja Združenja Europa donna nagovarja ženske, da redno opravljajo samopregled dojk in ga priporočijo tudi svojim prijateljicam. Prijateljstvo ima poseben pomen tudi za članice podružnice Europa donna Obala - Kras. Obeležujejo 5. obletnico delovanja. Mateja Brežan se je pogovarjala z vodjo Darjo Rojec.


28.09.2023

Razumeti otroka z ADHD

Motnja pozornosti s hiperaktivnostjo ali s kraticami ADHD je kronična nevrobiološka motnja. Po ocenah strokovnjakov jo ima približno 8 do 10 % šoloobveznih otrok. Prvi znaki se lahko opazijo že zelo zgodaj. Za otroke z ADHD je značilna izrazita motorična aktivnost, nepozornost, preobčutljivost na različne dražljaje, tako slušne kot vidne, slabša je tudi sposobnost umirjanja. V šoli imajo pogosto težave s samostojnim delom, so raztreseni in lahko jih zmoti že vsaka malenkost. Lani je v okviru Svetovalnega centra Istre nastala podporna skupina za starše otrok z ADHD, pogovarjali smo se z njeno pobudnico Saro Milenkovski.


21.09.2023

September je mesec ozaveščanja o otroškem raku

O otroškem raku se ne govori toliko kot o raku pri odraslih. Rak pri otrocih tudi ni tako pogost kot pri odraslih. Pa vendar med nami so otroci, ki se pravkar borijo z rakom in takšni ki so ga premagali. Vsako leto prizadene približno 80 družin v Sloveniji. Skoraj v vsakem slovenskem kraju in na večini šol se je kakšen otrok že moral soočiti s to boleznijo. V društvu Junaki 3. nadstropja so zato v sodelovanju s strokovnjaki iz hemato-onkološkega oddelka Pediatrične klinike pripravili oziroma zbrali nasvete kako pristopiti do družin otroka z rakom in tudi kako ne. Z nami je bila Urška Kolenc, predsednica društva Junaki 3. nadstropja.


14.09.2023

Svetovni dan preprečevanja samomora: Ustvarjajmo upanje z dejanji

Minulo nedeljo smo obeležili svetovni dan preprečevanja samomora. Letos je že tretjič zapored potekal pod geslom "Ustvarjajmo upanje z dejanji". Geslo je usmerjeno v povečanje zaupanja ter zavedanja vsakega izmed nas, da lahko tudi naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje in rešijo življenje. Mateja Brežan se je pogovarjala z asist. Vanjo Gomboc, mag. psihologije s Slovenskega centra za raziskovanje samomora, ki deluje na Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem, ki bo povedala več tudi o Dnevu povezovanja, ki bo potekal v okviru mednarodnega kongresa na Bernardinu v soboto, 23. septembra.


07.09.2023

Fetalni alkoholni sindrom

9. septembra bomo obeležili mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom. Alkohol, tudi že manjša količina, lahko škodljivo vpliva na otrokov razvoj skozi celo nosečnost. Posledice izpostavljenosti alkoholu so lahko spontani splav, odmrtje ploda, različne vrste nepravilnosti pri plodu, moten psihološki razvoj in fizična rast otroka po rojstvu. Pomembno je zavedanje, da je najvarneje prenehati piti pijače, ki vsebujejo alkohol, že pred zanositvijo, ob tem še opozarjajo strokovnjaki. Mateja Brežan je v današnji svetovalni oddaji govorila s specialistko ginekologije in porodništva Anjo Čopi Jerman ter pediatrinjo Alenko Stepišnik iz Splošne bolnišnice Izola.


31.08.2023

Z delovnimi in učnimi navadami do pozitivnih izkušenj

Če dolovne navade pridobimo v zgodnjem otroštvu, so dobra popotnica za kasnejše obdobje. Načinov, kako priučiti delovne navade je veliko, saj so tudi značaji otrok različni, pri tem pa je potrebno imeti veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti. Dober zgled najmljašim pri tem predstavljajo odrasli. Kako delovne navade vplivajo na razvoj otrok in mladostnikov, kako sta s tem povezana tudi učenje in samodopodoba, smo se v svetovalni oddaji pogovarjali z Vesno Starman iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Istre.


Stran 1 od 27
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov