Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Svet kulture

2829 oddaj

2829 oddaj


Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. V njej skrbimo za odzive na minule kulturne dogodke (z ocenami predstav, razstav ali knjig), predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko kot tako. Namenjena je tudi javnim kulturnim razpisom in nagrajencem številnih festivalov, tako pri nas kot v tujini. Na sporedu od ponedeljka do petka ob 16.10.

Svet kulture

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. V njej skrbimo za odzive na minule kulturne dogodke (z ocenami predstav, razstav ali knjig), predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko kot tako. Namenjena je tudi javnim kulturnim razpisom in nagrajencem številnih festivalov, tako pri nas kot v tujini. Na sporedu od ponedeljka do petka ob 16.10.


15.06.2021

Razstave po Sloveniji

Torkov pregled aktualnih kulturnih dogodkov prinaša povabilo v hladne razstavne prostore po Sloveniji. V Ljubljani svoja vrata odpira razstava Joca Žnidaršiča z naslovom Leto preloma. Ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije so v Cankarjevem domu pripravili izbor njegovih fotografij, tistih, ki jih je v svoj fotografski objektiv ujel ob ključnih trenutkih rojstva naše države. Izvedeli boste tudi več o razstavi afriških portretov v galeriji Ravne na Koroškem ter novi stalni razstavi na Goriškem.

16 min s

14.06.2021

Začenja se 56. Festival Borštnikovo srečanje

Osrednji slovenski gledališki festival so morali oktobra lani zaradi epidemije prekiniti in prestaviti v letošnji junij. Tekmovalni del festivala se bo začel v petek. Za Borštnikove nagrade se bo letos potegovalo osem najboljših predstav slovenskih gledališč, letošnja prejemnica Borštnikovega prstana je igralka Jette Ostan Vejrup. V oddaji poročamo še o dveh filmskih festivalih. V Gradcu se je sklenil festival Diagonala, v Ljubljani in drugod po Sloveniji pa si bo v naslednjih dneh možno ogledati migrantske filme.

12 min 35 s

11.06.2021

O jezikih književnosti in scenskih umetnosti

Ko oživijo mesta in trgi, se Nova Gorica lahko spremeni v "mesto knjige", prizorišče predstav, koncertov in drugih dogodkov za vse generacije pa postane Kongresni trg v Ljubljani. Hlad gledaliških dvoran obiskovalce vabi z novimi premierami, tokrat se bomo posvetili Slovenskemu stalnemu gledališču v Trstu, kjer bo zaživela predstava o italijanski slikarki Artemisii Gentileschi. Vabimo vas k poslušanju! fotografija iz pravljičnega muzikala Turandot, foto: Peter Giodani, www.mgl.si

14 min 48 s

10.06.2021

Igralka s svinčnikom

Alja Tkačev (1934–1991) se je v zgodovino slovenskega gledališča in filma vpisala kot interpretka z visoko govorno kulturo, kot pesnica in lutkarica, prevajalka in avtorica dramskih iger. Trideset let po njeni smrti je izšla njena intimna izpoved z naslovom Igralka s svinčnikom. V oddaji pa tudi več o komični opereti Kandid ter o razstavi Luke Široka v Novi Gorici.

13 min 20 s

09.06.2021

MGL z novim prizoriščem – Halo L56 v industrijski coni Šiška

Mednarodno združenje književnikov PEN, ki združuje že 145 centrov v 104-ih državah, letos praznuje stoletnico obstoja. Z jubilejem je tako zaznamovano 53. mednarodno srečanje pisateljev, ki ga prireja Slovenski center PEN. Začelo se je danes na Bledu, letošnja krovna tema pa je svoboda. 100 let praznuje tudi Šentjakobsko gledališče. Drevi bo na pred kratkim prenovljenem odru uprizorilo dramo Pelikan Augusta Strindberga v režiji Mareta Bulca, saj je bil ravno Pelikan prva predstava, ki jo je Društvo Šentjakobsko gledališče pred natanko 100 leti postavilo na odrsko deske. Mestno gledališče Ljubljansko pa bo nocoj z znamenito komedijo Slamnik Eugena Labichea, ki jo režira Diego de Brea, odprlo novo prizorišče – Halo L56 v industrijski coni Šiška. S tem MGL začenja niz gostovanj po ljubljanskih prireditvenih prostorih. Predstava Slamnik, MGL (Klemen Kovačič, Jana Zupančič, Jožef Ropoša, Jaka Lah, Boris Kerč), foto: Peter Giodani

13 min 51 s

08.06.2021

Avstrijski filmski festival Diagonala in Levstikovi nagrajenci

Tako kot imamo pri nas Festival slovenskega filma imajo tudi naši severni sosedi svoj pregledni in tekmovalni festival, na katerem vsako leto prikažejo najnovejšo domačo filmsko produkcijo. Imenuje se Diagonala in – podobno kot v Sloveniji – prav tako ne poteka v prestolnici, ampak v Gradcu. Diagonala, festival avstrijskega filma, se odpira nocoj se s projekcijo igranega filma Fuchs im Bau oziroma Lisica v brlogu režiserja Ármana T. Riahija, ki je dramo postavil v dunajski zapor za mladostnike. V oddaji pa bomo predstavili tudi letošnje Levstikove nagrajence – za življenjsko delo nagrado prejmeta pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza in ilustratorka Alenka Sottler. Foto: Letošnji prejemniki Levstikove nagrade: Andrej Rozman Roza, Alenka Sottler, Ana Zavadlav in Blaž Lukan, vir: Žiga Bratoš

17 min 35 s

07.06.2021

Obleka izpostavi ali prikrije našo identiteto

Maravee, kot se imenuje čezmejni umetniški festival, pomeni v furlanščini čudenje. Vsako leto se odvije na več lokacijah pri nas in v Italiji, tokrat je rdeča nit povezava telesa in obleke kot sredstva izpostavljanja ali prikrivanja naše identitete. V Piranski Mestni galeriji si do konca junija lahko ogledamo zadnjo v nizu razstav festivala. V Svetu kulture bomo danes ostali ob morju in napovedali še poletni festival v Trstu, ki bo po enoletnem premoru spet zaživel. V okolju gradu svetega Justa se bo zvrstilo 90 prireditev, slišalo pa se bo tudi slovensko besedo. Festival Maravee Dress, Mestna galerija Piran, foto: Žiga Bratoš

11 min 57 s

04.06.2021

"Japonska tragedija" Madama Butterfly

Z redkimi izjemami dela skladatelja Giacoma Puccinija veljajo za nesporne uspešnice – med njimi je tudi japonska tragedija Madama Butterfly, po kateri se je začel nagibati k sodobnejšim tematikam. Tragično ljubezensko zgodbo bodo nocoj pod dirigentsko taktirko Stefana Romanija premierno uprizorili na velikem odru mariborske opere. V oddaji pa bomo predstavili tudi plesni festival Ukrep, ki tematizira novo sedanjost in napovedali nedeljski nastop mešanega zbora Ljubljanskih madrigalistov in nocojšnjo podelitev Glaserjevih nagrad. Foto: SNG Opera Balet Maribor, Tiberiu Marta, izrez fotografije

16 min 43 s

03.06.2021

Prva odrska uprizoritev Samoroga Pavla Šivica

Po skoraj osmih mesecih danes svoja vrata za obiskovalce ponovno odpira ljubljanska opera. Opera Samorog Pavla Šivica je bila doslej izvedena samo za radijski arhiv leta 1983, nocoj pa bo doživela svojo prvo odrsko uprizoritev. V Slovenski kinoteki se začenja retrospektiva filmov enega največjih filmskih avtorjev vseh časov Federica Fellinija, ki bo trajala do 6. julija, spremlja pa jo tudi razstava plakatov različnih distribucijskih podjetij, ki so napovedovali Fellinijeve filme, predvajane v slovenskih oziroma jugoslovanskih kinematografih. Znan je tudi uradni izbor filmov letošnjega canskega festivala, ki so ga objavili danes dopoldan. V oddaji pa tudi o nocojšnjem koncertu v Komornem studiu, na katerem bo nastopil Godalni kvartet Belebend ter o začetku predvajanja radijske nadaljevanke Pod svobodnim soncem, s katero se program Ars pridružuje praznovanju 150. obletnice rojstva Frana Saleškega Finžgarja.

19 min 57 s

02.06.2021

Postkoronsko sonce, v nihanju

Ambientalno instalacijo Eve Petrič, ki je na ogled v Križevniški cerkvi v Ljubljani, sestavljajo asemblaž najdenih in recikliranih čipk, pleksi skulptura, zvok in svetloba. Stvaritev Petričeve prihaja med ljubitelje umetnosti ravno ob pravem času, saj zunaj sije sonce, epidemija koronavirusa pa se končno umirja. V oddaji boste izvedeli tudi več o letošnjih Vurnikovih dnevih. Gre za sklop dogodkov, ki so povezani z življenjem in delom arhitekta Ivana Vurnika.

15 min 27 s

01.06.2021

Domovina – nova predstava En Knap Group

Kultura se pogumno vrača v gledališke in plesne dvorane, zato vas danes najprej vabimo v Španske borce, kjer bo po dolgem času odrske deske zatresla nova predstava. Iztok Kovač in En Knap Group so skupaj z ustvarjalci iz tujine pripravili predstavo z naslovom Domovina, ki pretresa pojem domačega prek tekočin - solz, mleka in krvi. Predstavili bomo tudi razstavo, ki je na ogled v Narodni galeriji in sicer dela fotografskega mojstra Tihomirja Pinterja, ki je leta 2017 Narodni galeriji poklonil sto devetnajst portretov slovenskih likovnih umetnikov.

12 min 30 s

31.05.2021

O novi pesniški zbirki Neže Zajc ter romanih Fulvia Tomizze in Urške Klakočar Zupančič

Ponedeljkova oddaja je posvečena knjigi. Predstavljamo pesniško zbirko Neže Zajc z naslovom Brez slovesa ter romana Akacijev gozd italijanskega pisatelja Fulvia Tomizze v prevodu Primoža Sturmana in Gretin greh, naj se Bog usmili njene duše avtorice, sodnice Urške Klakočar Zupančič.

12 min 24 s

28.05.2021

Jan Fabre v Nočnem piscu prepleta umetnost in življenje, strast, užitek in bolečino

»Umetnost presega polje estetskega in idejnega, je veliko več in veliko manj od tega.« Tako pravi Jan Fabre, belgijski vizualni umetnik, pesnik, pisatelj, dramatik ter filmski in gledališki režiser, čigar predstava Nočni pisec bo jutri premierno izvedena na velikem odru SNG Drama Ljubljana. Predstava Nočni pisec vključuje umetnikove dnevniške zapise ter govori o umetnosti, življenju, strasti, užitku in bolečini. "Bodi svetilka, če ti je težko biti človek! pa je misel Srečka Kosovela – njegovo mladostniško prepričanje o Novi Evropi, ki bo izšla iz pepela destrukcije za osnovo jemlje predstava Kons: Novi dobi režiserja Žige Divjaka. V današnji gledališko obarvani odaji pa predstavljamo tudi komično dramo Cipe, ki jo bodo drevi uprizorili v Gledališču Celje. Gre za delo angleške dramatičarka nigerijskih korenin Ifeyinwe Frederic, režijsko taktirko prve slovenske uprizoritve pa je prevzela Mojca Madon. Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana, izrez fotografije

14 min 44 s

27.05.2021

Peta obletnica ustanovitve Dobre Vage in poetična drama Zberi svoje ptice

Danes izpostavljamo skupinsko razstavo Sosedje, urbane prigode prijateljev in diplomatov, s katero se začenja tudi praznovanje 5. obletnice ustanovitve Dobre Vage, galerijskega, razstavnega in projektnega prostora pod arkadami na ljubljanski tržnici. V ljubljanskem Cankarjevem domu nocoj uprizarjajo poetično dramo Zberi svoje ptice avtorice Drage Potočnjak. V gibalnem jeziku Branka Potočana predstava pripoveduje zgodbo starke in starca, ki imata za seboj svoji življenji, ob sebi drug drugega, pred seboj pa le še dom starejših občanov. Jima ostane še kaj?

14 min 15 s

26.05.2021

Lavoslav Schwentner, založnik slovenske moderne, je literarni junak zgodovinskega romana Tanje Tuma

Založnik Lavoslav Schwentner je živel med letoma 1865 in 1935 in poleg del Ivana Cankarja izdal tudi dela Župančiča, Ketteja, Aškerca, Murna in Trdine. Njegovo poklicno in zasebno življenje je v romanu Brodník prepletla Tanja Tuma, pisateljica in nekdanja založnica. Več o zgodovinskem romanu, ki je izšel pri založbi Mladinska knjiga pa v današnji oddaji, v kateri se bomo sprehodili tudi po novi stalni razstavi Prostori lepega v Pokrajinskem muzeju Maribor. Foto: Wikipedia

11 min 56 s

25.05.2021

Gajaš, brez maske – nov zagon v Mestnem gledališču Ptuj

Nov gledališki zagon po epidemičnem zaprtju je v Mestnem gledališču Ptuj neke vrste ponovno rojstvo. Ob odprtju pred dobrimi 25-imi leti je igralec Vlado Novak nastopil v monodrami Wilhelma Reicha Govor malemu človeku v režiji Sama M. Strelca in nocoj bo isti ustvarjalski tandem na istem prizorišču predstavil monodramo o malem človeku, Pišti Gajašu, z naslovom Gajaš, brez maske. In še o neprijetni, pa še kako resnični temi: na Televizijo Slovenija danes prihaja češko-slovaški dokumentarec Ujete v medmrežju, ki deluje ne le kot film, temveč tudi kot intervencija: projekt Barbore Chalupove in Víta Klusáka namreč izpostavlja perečo problematiko spolnega nadlegovanja otrok na spletu. Tri polnoletne igralke mlajšega videza so odigrale dvanajstletnice, ki so jim postavili kulise otroških sob, opremljene s kamerami in računalniki, in odprli lažne profile na spletnih omrežjih. V zgolj desetih dneh je z njimi v stik poskušalo stopiti kar 2500 odraslih moških, spolnih plenilcev. Ustvarjalci so posnetke po končanem snemanju posredovali češkim organom oblasti in tako pomagali pri konkretnih obtožbah. Glasba: nocoj bo v obliki spletnega video prenosa na spletni strani www.slowind.org potekal uvodni koncert Slowindove pomladi 2021. Nastopili bodo flavtist Aleš Kacjan, tolkalci Špela Cvikl, Matevž Bajde, Franci Krevh in Barbara Kresnik ter dirigent Metod Tomac. V letošnjem letu se bo zvrstilo šest koncertov, od tega bodo štirje potekali v jesensko-zimskem terminu. Danes pa tudi o nevroloških učinkih glasbe, ki dela prave čudeže v nas: zbudi čustva in spomine, krepi psihične, kognitivne in socialne zmogljivosti. Prav zato, ker so učinki glasbe na človeške možgane tako široki in večplastni, pa jih znanost težko sistematično raziskuje. Zaradi neoprijemljivosti dokazov je integracija glasbene terapije v uradno medicino še precej v povojih. Kljub temu se vplivu zvoka na naš osebnostni razvoj posvečajo številni klinični psihologi, pa umetniki in novinarji. V zanosu povezovanja strokovnjakov in njihovih ugotovitev v radiofonske vsebine, kot so debatne oddaje, nastaja mednarodni projekt B-Air pod vodstvom Radia Slovenija. Del tega so tudi spletni seminarji B-Air Lab in danes ob 18. uri bo prek aplikacije Zoom na ogled seminar Nevrološki učinki glasbe. Foto: Stanislav Zebec Stanč, predstava Gajaš, brez maske v Mestnem gledališču Ptuj

19 min 44 s

24.05.2021

Beneški arhitekturni bienale ter najnovejši lutkovni predstavi iz Maribora in Ljubljane

Znani so finalisti nagrade kresnik in odpira se festival Svetlobna gverila, ki bo Ljubljano do 19. junija razsvetljeval s svetlobnimi instalacijami, objekti in projekcijami. Poročali bomo z 17. beneškega arhitekturnega bienala, ki se je za javnost odprl v soboto ter ocenili najnovejši predstavi Sonce, zemlja, mesec … in Nihče čez črto iz mariborskega in ljubljanskega Lutkovnega gledališča.

17 min 2 s

21.05.2021

Witkiewiczeva Mati na velikem odru SNG Drama Ljubljana

Danes bomo potovali po gledališčih. Začnemo na velikem odru SNG Drama Ljubljana, s kjer bodo nocoj premierno prenašali dramo Mati Stanisława Ignacyja Witkiewicza. »Ta čustva so tako čez vsako mero protislovna, da presegajo človeške moči« jo opiše Silva Čušin, ki v njej igra vlogo Janine Jeguljevske, matere Leona Jeguljevskega, prototipskega antiheroja, prek katerega dramatik posreduje svoje videnje sveta. Nadaljevali bomo v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, kjer so končno dočakali premiero domače produkcije. Na velikem odru bodo drevi odigrali koreodramo o modni ikoni z naslovom Kdo je videl Coco? Moi Gabrielle Chanel v režiji Yulije Roschine. Notranje dvorišče galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki pa bo v nedeljo zvečer prizorišče 75. premiere Anton Podbevšek Teatra iz Novega mesta. Predstava In stoletje bo zardelo, primer Kocbek je nastala po literarni predlogi Andreja Inkreta, v režiji Matjaža Bergerja in v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in SNG Nova Gorica ter v sodelovanju s Cankarjevim domom in kostanjeviško galerijo. Foto: Peter Uhan, predstava Mati, SNG Drama Ljubljana

15 min 17 s

20.05.2021

Mednarodna skupinska razstava Bienala neodvisne ilustracije

Bienala neodvisnih že od leta 2007 spremlja polje slovenske neodvisne ilustracije. V prostorih Male galerije Cankarjevega doma si lahko te dni ogledate skupinsko razstavo, ki je tudi nekakšen uvod v prihajajočo 8. edicijo Bienala neodvisne ilustracije in prvi poskus mednarodnega delovanja te platforme. Skok v Italijo, kjer se življenje počasi a vztrajno vrača v približno normalno obliko. Svoja vrata spet odpira Tržaška operna hiša Giuseppeja Verdija in predstavili so enoletno repertoarno sezono, ki bo, kot poroča Marij Čuk, vrhunska. Nekaj naslovov: Carmen, Tosca, Don Pasquale, Rigoletto, Šeherezada. Prišel bo tudi skladatelj in dirigent Nicola Piovani, dobitnik oskarjevega kipca. In še na domači oder, nanj se vračajo v Mini teatru, kjer so za nocoj napovedali premiero predstave Pride konj v bar, ki je nastala po z bookerjem nagrajenem romanu izraelskega pisatelja Davida Grossmana. Komik, ki se razgalja na odru, in upokojen sodnik, ki sedi med občinstvom – prijatelja iz otroštva, desetletja razdvojena med krivdo in sram – se srečata v noči, ko padajo maske. Režiser je Ivan Planinić. Slika: Mednarodna skupinska razstava Bienala neodvisnih 2021 (spletna različica)

11 min 35 s

19.05.2021

Naša jeza je brezmejna in druge zgodbe

Dober dan lahko poimenujemo po dobri predstavi. Pomudili se bomo v Slovenskem narodnega gledališču Nova Gorica, kjer pripravljajo premierno uprizoritev predstave Ime, po besedilu norveškega dramatika Jona Fosseja. Lahko pa dober dan poimenujemo tudi po dobri knjigi ali dobri fotografiji – oboje skupaj je tokrat združeno v fotografski monografiji Naša jeza je brezmejna, Demonstracije 1968 – 2020, ki jo podpisuje Tone Stojko. Dober dan pa lahko opiše tudi dober koncert – nocoj bomo v neposrednem prenosu lahko poslušali koncert Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev. Več o vsebinah v oddaji, vabimo vas k poslušanju! na fotografiji: Tone Stojko in Nataša Strlič, foto: Marko Golja

17 min 19 s

Stran 1 od 142
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov