Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Kako ravnati ob srečanju s kačo?

01.07.2022

V Sloveniji živi 11 vrst kač, od katerih so tri strupene: modras ter laški in navadni gad. So zelo plašne in nenapadalne živali – umaknejo se, če je le mogoče. Od kod torej človeški strah oz. odpor do teh plazilcev in kako se ga znebiti? Kako ravnati, če kačo srečamo na svojem vrtu ali na sprehodu v naravi? Na vprašanja bo v Svetovalnem servisu odgovarjal Griša Planinc, biolog in herpetolog, ki že 15 let vodi projekt Kačofon. Pokličite ali pišite po 8.00.


Svetovalni servis

4058 epizod


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 9.05 in 9.30 po telefonu 01-475-22-22.

Kako ravnati ob srečanju s kačo?

01.07.2022

V Sloveniji živi 11 vrst kač, od katerih so tri strupene: modras ter laški in navadni gad. So zelo plašne in nenapadalne živali – umaknejo se, če je le mogoče. Od kod torej človeški strah oz. odpor do teh plazilcev in kako se ga znebiti? Kako ravnati, če kačo srečamo na svojem vrtu ali na sprehodu v naravi? Na vprašanja bo v Svetovalnem servisu odgovarjal Griša Planinc, biolog in herpetolog, ki že 15 let vodi projekt Kačofon. Pokličite ali pišite po 8.00.


29.09.2023

Življenje po ločitvi

Ločitev je ena najbolj bolečih izkušenj, preplavijo nas globoka čustva žalosti in izgube. Zgraditi moramo novo življenje in pozitivno samopodobo, vzpostaviti nov odnos z otroki. Kako se lotiti vse te nove dinamike, zakaj nas zapustijo tudi nekateri prijatelji? In predvsem - kako preživeti čas samote, ki se pojavi? O vsem tem bomo govorili v svetovalnem servisu. Naša gostja bo Milena Svetlin, ki raziskuje proces ločitve. Pokličite ali nam pišite.


28.09.2023

Najpogostejša vprašanja o nakupu in prodaji nepremičnin

Čeprav so se nepremičnine v Sloveniji po zadnjih podatkih na letni ravni podražile za 7,4 %, povpraševanje po stanovanjih ne upada prav močno. Kako se bodo cene gibale v prihodnje? O nakupu in prodaji nepremičnin tudi v Četrtkovem svetovalnem servisu. Kdo mora – kupec ali prodajalec – plačati 2-% davek na promet nepremičnin? Kako pripraviti stanovanje za prodajo, na kaj morajo biti pozorni kupci pred sklenitvijo pogodbe? Gostja je licenčna nepremičninska posrednica iz agencije Inalbea Zarja B. Mavec. Vabljeni k sodelovanju tudi na prvi.rtvslo.si


27.09.2023

Spanje se z leti spreminja

Približno tretjina odraslih spi priporočenih od šest do osem ur, pri mladostnikih je ta delež manjši. Prav dober spanec je del dobro delujočega srčno-žilnega, hormonskega in imunskega sistema. Nespečnost, motnje dihanja v spanju, sindrom nemirnih nog … Poznamo več kot 90 vrst motenj spanja. Ključno, tudi za sredin Svetovalni servis po deveti na Prvem, pa je: v večini primerov jih lahko uspešno zdravimo. Gostja: somnologinja doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar dr. med. iz Centra za motnje spanja.


26.09.2023

Tehnične pisarne za pomoč ljudem po poplavah

Za pomoč ljudem, ki so jih prizadele poplave, ustanavljajo tehnične pisarne. Strokovnjaki bodo ljudem in občinam svetovali pri sanaciji in zagotavljali vso potrebno podporo pri obnovi. V Ljubljani že deluje državna tehnična pisarna, ki pokriva širši del ljubljanskega in škofjeloškega območja. Vodja pisarne inženir gradbeništva Blaž Dolinšek bo o tem, kako delujejo pisarne in kakšno pomoč pri sanaciji ponujajo, odgovarjal v torkovem Svetovanem servisu. Pokličite, pišite na elektronski naslov prvi@rtvslo.si ali zapišite sporočilo na spletno stran Prvega.


25.09.2023

Mesec pred Ljubljanskim maratonom ne delamo velikih sprememb pri vadbi

Kar nekaj razlogov imamo za to, da se bomo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu na Prvem pogovarjali o teku in gibanju. Čez manj kot mesec dni bo v prestolnici Ljubljanski maraton, v soboto smo zaznamovali dan slovenskega športa, začel se je evropski teden športa. V studiu med deveto in pol deseto bo poslušalkam in poslušalcem Prvega znano ime, profesor športne vzgoje in tekaški trener Urban Praprotnik. Odgovarjal bo na vprašanja o pripravah na maraton, dobrih učinkih teka in morebitnih poškodbah.


22.09.2023

Jesenska opravila v zelenjavnem vrtu

Petkov Svetovalni servis bo potegnil črto pod letošnjo vrtnarsko sezono, ki večini ne bo ostala v najlepšem spominu. Kaj je prinesla, kako se pripraviti, da bo prihodnje leto boljša? Katerih jesenskih opravil na vrtu ne smemo izpustiti, ali je že treba hiteti s pobiranjem pridelkov, je še čas za zadnje jesenske setve? Kako vrtnariti v rastlinjaku in kako zelenjavni vrt pripraviti na zimo? Na ta in vaša vprašanja bo odgovarjala dr. Ana Slatnar z Biotehniške fakultete. Pošljite jih na e-naslov prvi@rtvslo.si, zapišite na spletni strani Prvega ali pokličite med oddajo.


21.09.2023

Zakaj nas lahko bolijo ramena?

Na vrhu reber je ramenski obroč, ki ga sestavljajo prsnica, obe ključnici in lopatici. Omogoča pritrditev zgornjih okončin na trup. Značilnost sklepov ramenskega obroča je njihova velika mobilnost. Kaj vse nosijo naše rame in kakšne težave jih lahko doletijo? O tem in o zdravljenju bomo govorili v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bo naš gost Tomaž Bajec, dr. med., specialist ortoped iz UKC Maribor. Pokličite ali nam pišite.


20.09.2023

Res dnevno zaužijemo premalo beljakovin?

Osnovne gradnike beljakovin moramo v telo vnesi z ustrezno prehrano. V sredinem Svetovalnem servisu bomo zato preverili, kakšna so priporočila glede dnevnega vnosa in ali morajo biti beljakovine prisotne v vsakem obroku dneva. Katere beljakovine so bolj kakovostne, katere manj in na kaj moramo biti kot potrošniki pozorni, da v poplavi izdelkov s poudarjeno vsebnostjo beljakovin na policah trgovin, ne bomo zavedeni? Sogovornica: magistrica inženirka prehrane Zala Mlinšek.


19.09.2023

Disleksija in druge specifične učne težave

Zamenjava črk, številk na začetku šolanja, težava pri tekočem branju, počasnosti in tako naprej. V torkovem Svetovalnem servisu bomo govorili o specifičnih učnih težavah. Te so nevrološko pogojene ter so povezane z branjem, pisanjem, računanjem in neverbalnimi specifičnimi težavami. Na kratko: disleksija, diskalkulija, dispraksija in tako naprej. Kako jih prepoznamo in predvsem rešujemo? Sogovornik: dr. Marko Kalan, profesor defektologije, iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana.


18.09.2023

Kako deluje klicni center na številki 114?

Klicni center za pomoč po poplavah deluje slaba dva tedna, na številko 114 pa se lahko obrnejo posamezniki z različnimi vprašanji glede pomoči, obnove, popisa škode, kot tudi zgolj za pogovor v težkih trenutkih. Bistvo delovanja te službe je usklajenost pri odgovorih in pomoč, poudarja vodja klicnega centra Andrej Šter. Gostimo ga v ponedeljkovem Svetovalnem servisu, tudi za vaša vprašanja, ki jih lahko zapišete na elektronski naslov prvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličete med oddajo.


15.09.2023

Pri nas trnova pot do dovoljenja za nabavo orožja

V našem vsakdanjiku pogosto videvamo oborožene posameznike; lahko gre za policiste, varnostnike ali vojake. Tudi državljani, ki niso zaposleni pri represivnih organih ali v posebnih podjetjih, lahko pridobijo dovoljenje za nošenje orožja. Kdo lahko dobi takšno dovoljenje, kakšni so postopki in kdo ga izdaja? Kdaj in kje lahko posameznik uporablja orožje, kako ga mora hraniti, kaj glede lastništva orožja pravi zakonodaja, kako preprečiti nezakonito uporabo orožja in kako ravnati ob najdbi orožja ali streliva? Na takšna in druga vprašanja bo v petkovem Svetovalnem servisu odgovarjal strokovnjak za orožje in avtor številnih strokovnih člankov Rok Štupar. Vprašanje na to temo mu lahko zastavite prek elektronske pošte prvi@rtvslo.si ali telefona med oddajo.


14.09.2023

Železniški potniški promet

V četrtkovem svetovalnem servisu bomo govorili o železniškem potniškem prometu. Zakaj je nov vozni red tokrat začel veljati že v začetku septembra? Kakšne so izkušnje potnikov z novimi vlakovnimi kompozicijami? Kako z vlakom prepeljati kolo ali hišnega ljubljenčka? Ali bodo potovanja z vlakom na naših progah postala hitrejša? Ste zadovoljni z voznim redom, je vaše postajališče primerno urejeno in vzdrževano? Naš gost po deveti na Prvem bo Primož Kokalj iz potniškega prometa Slovenskih železnic. Pokličite, pišite na radioprvi@rtvslo.si, ali zapišite vprašanje na spletni strani radioprvi.rtvslo.si


13.09.2023

Mesec krvnih bolezni in branje krvne slike

September je mesec krvnih bolezni. Večina bolnikov s krvnim rakom ima simptome, ki jih ovirajo v vsakodnevnem življenju. Dolgotrajna nepojasnjena utrujenost je recimo dovolj velik razlog za obisk zdravnika. Preiskava krvne slike pa je tista, ki zdravnikom pomaga pri postavljanju diagnoz. S tako imenovanim hemogramom smo se srečali vsi, pa ga znamo tudi brati? Oznake, vrednosti, mejne vrednosti … Eritrociti, levkociti, trombociti … O vsem tem v sredinem Svetovalnem servisu po deveti z Mojco Dreisinger, dr. med. iz Oddelka za hematologijo in hematološko onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.


12.09.2023

Katero obšolsko dejavnost izbrati?

Z novim šolskim letom se ni začel le pouk v šolah, temveč tudi nova sezona različnih obšolskih in interesnih dejavnosti. Izbire je res veliko, prav tako so zelo različni tudi stroški, povezani z dejavnostmi in treningi. Katero dejavnost izbrati in ali naj starši upoštevajo želje otroka ali naj ga vpišejo v dejavnost, za katero sami menijo, da je primerna zanj? Kdaj je vsega preveč in kdaj podpora staršev preraste v pritisk? Kako obšolske dejavnosti vplivajo na družinsko dinamiko? O tem v torkovem Svetovalnem servisu s psihologom dr. Kristijanom Muskom Lešnikom.


11.09.2023

Oživljanje in čiščenje poplavljene zemlje

Poplave so za seboj pustile z raznimi strupi in težkimi kovinami onesnaženo zemljo, ki so jo lastniki uporabljali za namene kmetovanja ali vrtičkarstva. Kaj lahko storimo, da bo zemlja čimprej uporabna, kakšne so sodobne tehnologije revitaliziranja, koliko to stane in koliko dela je treba vložiti v sanacijo. V ponedeljkovem Svetovalnem servisu na vprašanja odgovarja ddr. Ana Vovk, profesorica za fizično in regionalno geografijo na Univerzi v Mariboru in vodja Mednarodnega centra za samooskrbo Dole pri Poljčanah.


08.09.2023

Državna pomoč za posameznike in podjetja

Državni ukrepi za pomoč posameznikom ter gospodarstvu po poplavah v avgustu 2023 so pripravljeni. Delodajalci in posamezniki že lahko oddajajo vloge. Kdo so upravičenci in kakšne so višine pomoči? Na kaj je treba paziti pri izpolnjevanju vloge in ali so že znani datumi izplačila ukrepov. Vse to v Svetovalnem servisu. V petkovem bosta na vprašanja odgovarjala vodja sektorja za pravice iz javnih sredstev Tadeja Juvan z ministrstva za delo in predstavnik zavoda za zaposlovanje Sandi Meke.


07.09.2023

Ureditev meje po poplavah«

Vodna ujma je marsikje preoblikovala ali odnesla dele zazidljivih in pozidanih zemljišč. Ali je v takem primeru potrebna nova izmera in vpis spremembe v zemljiško knjigo? Če je povodenj odnesla mejnike, ali novonastala situacija pomeni stanje neurejene meje? Kdo je dolžan sanirati poškodovano služnostno pot: služnostni upravičenec ali lastnik zemljišča? Gostja četrtkovega svetovalnega servisa bo odvetnica Sonja Dolinar. Pokličite med oddajo ali zapišite vprašanje na spletni strani prvi.rtvslo.si. Odgovori po deveti, na Prvem.


06.09.2023

Kako do zaposlitve?

Državni zbor je sprejel Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov, ki prinaša vrsto novosti. Za izvajanje pomoči bo Zavod za zaposlovanje povabil k vključitvi vse brezposelne osebe, ne glede na trajanje brezposelnosti. V drugem četrtletju je bilo sicer v Sloveniji brezposelnih 37.000 oseb, to je dva odstotka manj kot v prvem četrtletju. Kako do zaposlitve in kako na zaposlitvenem pogovoru prepričati delodajalca o zaposlitvi? O vsem tem v sredinem svetovalnem servisu, ko bo na vprašanja odgovarjala Barbara Vrtačnik z Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.


05.09.2023

Da bodo sklepi manj boleli - ob svetovnem dnevu fizioterapije

Ob svetovnem dnevu fizioterapije, ki bo 8. septembra, lahko laična in strokovna javnost bolje spoznata poklic, ki je namenjen tako bolnikom kot celotni družbi. Združenje fizioterapevtov Slovenije je aktiven član Svetovne fizioterapije že 28 let. Letošnja osrednja tema je artritis. Gre za več kot 100 bolezni, ki največkrat povzročijo bolečine sklepov. Kako pri zdravljenju teh težav sodelujejo fizioterapevti, nam bo v torkovem svetovalnem servisu pojasnil Janez Špoljar, magister fizioterapije, podpredsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije in vodja fizioterapije na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. Pokličite ali nam pišite.


04.09.2023

Odnosi na preizkušnji

S septembrom se v eter Prvega vrača Svetovalni servis. V ponedeljkovem bo z nami socialna pedagoginja in socialna delavka ter svetovalka za partnerske odnose in vzgojo otrok Melita Kuhar. Pretekli mesec je pretresel življenja mnogih, s seboj prinesel negotovost, strah in stres. Čustvena nestabilnost pa seveda močno vpliva tudi na naše medsebojne odnose. In to ob različnih – tudi kdaj nepredvidenih – življenjskih prelomnicah. Kako se soočiti s stisko kot opazovalci ali neposredni udeleženci? In ne nazadnje – kako v družinski dinamiki z novim šolskim letom spet vzpostaviti ustaljen ritem?


Stran 1 od 203
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov