Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Sindrom karpalnega kanala priznan kot poklicna bolezen

23.03.2023

Z letošnjim prvim majem bo v Sloveniji začel veljati nov pravilnik o poklicnih boleznih. Med novostmi, ki jih prinaša, je tudi razširjen seznam poklicnih bolezni. Na novo je med njimi tudi sindrom karpalnega kanala. Sindrom nastane zaradi utesnitve ali ukleščenja živca, ki oživčuje del dlani in prve tri prste. Oboleli povedo, da jih bolečine pogosto prebudijo iz spanja, stanje pa opišejo, kot da so njihovi prsti mrtvi. Za nekatere rešitev prinese šele operacija. Na vprašanja o sindromu karpalnega kanala bo v četrtkovem Svetovalnem servisu odgovarjal plastični kirurg Andrej Lápoša s Kirurške klinike v Ljubljani. Pišite ali pokličite!


Svetovalni servis

4022 epizod


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.

Sindrom karpalnega kanala priznan kot poklicna bolezen

23.03.2023

Z letošnjim prvim majem bo v Sloveniji začel veljati nov pravilnik o poklicnih boleznih. Med novostmi, ki jih prinaša, je tudi razširjen seznam poklicnih bolezni. Na novo je med njimi tudi sindrom karpalnega kanala. Sindrom nastane zaradi utesnitve ali ukleščenja živca, ki oživčuje del dlani in prve tri prste. Oboleli povedo, da jih bolečine pogosto prebudijo iz spanja, stanje pa opišejo, kot da so njihovi prsti mrtvi. Za nekatere rešitev prinese šele operacija. Na vprašanja o sindromu karpalnega kanala bo v četrtkovem Svetovalnem servisu odgovarjal plastični kirurg Andrej Lápoša s Kirurške klinike v Ljubljani. Pišite ali pokličite!


09.06.2023

Priprava obrokov vnaprej

Priprava obrokov vnaprej je tehnika, s katero si lahko zagotovite domačo, bolj uravnoteženo prehrano tudi takrat, ko vam vaš vsakdanji urnik morda tega ne omogoča. Kako se lotiti načrtovanja priprave obrokov za teden vnaprej? Katero zelenjavo lahko predhodno termično obdelamo in shranimo za poznejšo rabo, katera priloga pa zaradi svojih lastnosti tega ne omogoča? S sogovornico Mojco Koman, univ. dipl. inž. živ. tehnologije, vam v petkovem Svetovalnem servisu postrežemo s številnimi nasveti in idejami tako za začetnike kot tiste bolj izkušene. Pokličite ali nam pišite po 9h!


08.06.2023

Kontracepcija: kako izbrati pravo?

Širok izbor različnih metod kontracepcije omogoča individualno izbiro glede na zdravstveno stanje, želje in način življenja uporabnice oziroma uporabnika, ki je v današnjem času vse pomembnejši. Kakšno kontracepcijo priporoča medicinska stroka glede na starost, zdravstveno stanje in stranske učinke? V četrtkoven svetovalnem servisu bo na vaša vprašanja odgovarjala izr. prof. Bojana Pinter, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva.


07.06.2023

Numizmatika

Tokrat gremo v osupljivi svet numizmatike. Med skrite zaklade zgodovine, ki razkrivajo, kako lahko majhni kovanci pripovedujejo velike zgodbe. Kako ravnati ob najdbi kovanca, kako ga očistiti, kako prepoznati njegovo starost in vrednost, kako ga hraniti ali kako pri nakupu kovanca ugotoviti, da ne gre za ponaredek? Kakšne informacije skrivajo kovanci, kaj nam lahko povedo o političnih, gospodarskih in kulturnih vidikih zgodovine? Kateri kovanci so najbolj cenjeni med zbiratelji? Odgovore na ta in druga vprašanja pozna numizmatik Vilko Gombač iz Ilirske Bistrice.


06.06.2023

Psihološki vidiki prehoda iz študija na trg dela: kariera, osamosvajanje, nova socialna mreža

Prehod iz študentskega obdobja na trg dela pomeni zaključevanje določenega življenjskega obdobja in vstop v novo obdobje. Prehod je lahko stresen, spremlja ga stiska z občutki zmedenosti in pomanjkanja nadzora nad novimi okoliščinami. Kakšne so strategije za premagovanje strahov pred negotovo prihodnostjo, kako si lahko pomaga vsak sam? Gostja v studiu Prvega je psihologinja Nina Piberčnik, magistrica psihologije, z opravljenim strokovnim izpitom iz zdravstvene dejavnosti. Končuje Praktikum II iz vedenjsko-kognitivne psihoterapije ter je ustanoviteljica in strokovni vodja Inštituta Avisensa.


05.06.2023

Kibernetska varnost

Število spletnih prevar se povečuje. Kako poskrbeti za kibernetsko varnost? Kje vse vas lahko ujamejo prevaranti? Kaj se je dogajalo na področju kibernetske varnosti v lanskem letu in kakšna naj bo varna raba interneta? Na vaša vprašanja bo v ponedeljkovem svetovalnem servisu odgovarjal vodja si-Certa Gorazd Božič. Pišite na elektronski naslov prvi@rtvslo.si, zapišite sporočilo na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.


02.06.2023

Izbira in vzdrževanje ležišča

Ljudje tretjino življenja preživimo v postelji, zato je izbira primerne vzmetnice pomembna. Katere dejavnike upoštevati pri izbiri ležišča, kako se razlikujejo številni materiali, ki so na trgu na voljo, in kako pomembno je redno ter ustrezno vzdrževanje, shranjevanje in čiščenje? Na vprašanja bo v petkovem Svetovalnem servisu odgovarjal Dušan Blažič, strokovnjak za prodajo vzmetnic.


01.06.2023

Zaščita pred soncem

Poznamo tri stebre zaščite pred soncem: izogibanje močnim sončnim žarkom, mehanično zaščito in uporabo zaščitnih krem. V četrtkovem Svetovalnim servisu s pomočjo sogovornice prim. mag. Ane Benedičič, dr. med., spec. dermatovenerologije iz Splošne bolnišnice Celje, razložimo razliko med kemičnimi in mineralnimi zaščitnimi kremami, pojasnimo oznaki PA in SPF, in opozorimo na to, kaj vse naj obsega zaščita otrok. Kožni rak se namreč lahko zgodi vsem – tudi mladim in tistim temnejše polti. Pokličite po 9h!


31.05.2023

Nega in oskrba vrtnic

Vrtnice so ljudje gojili že v starem veku, intenzivno in načrtno žlahtnjenje pa se je začelo na prelomu iz 18. v 19. stoletje. Danes tako po ocenah poznavalcev poznamo med 12 in 30 tisoč različnih sort, kar je največ med lesnatimi rastlinami. Tudi Slovenci imamo vrtnice zelo radi, mnogi jih imate na vrtu, zato smo v sredin Svetovalni servis povabili Matjaža Mastnaka iz Arboretuma Volčji Potok, ki bo odgovarjal tudi na vaša vprašanja o oskrbi teh cvetlic. Vprašanja pošljite na prvi@rtvslo.si, jih zapišite v spletni obrazec na strani Prvega ali pokličite med oddajo.


30.05.2023

Različne bolezni nohtov povzročajo podobne opazne spremembe

Od 40 do 50 odstotkov vseh bolezni nohtov povzročajo glivične okužbe. Na drugem mestu najpogostejših težav z nohti, ogledalom zdravja, so poškodbe. Na nogah so te največkrat posledica tesne obutve ali ortopedskih nepravilnosti stopala. Na nohtih rok pa vidimo razcepljenost, suhost, skrhanost nohtne ploščice tudi zaradi škodljivih zunanjih dejavnikov. Poznamo sicer veliko bolezni nohtov, ki povzročajo zelo podobne vidne spremembe. Sogovornica bo izr. prof. dr. Mateja Dolenc Voljč, dr. med. iz dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.


29.05.2023

Odgovoren nakup psa

Ko razmišljamo o tem, da bi si omislili pasjega mladička, nas pogosto vodi srce, razum pa včasih pustimo povsem ob strani. Katera so nujna vprašanja, ki jih moramo rešiti z razumom, kje dobimo preverjene informacije o različnih pasmah psov, kako prepoznamo odgovornega vzreditelja in zakaj se moramo pozanimati, kako nam bo najprej pasji mladič in pozneje odrasel pes spremenil življenje, bomo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu spraševali Natašo Živko, vzrediteljico, učiteljico in trenerko psov ter mednarodno kinološko sodnico.


26.05.2023

Kako do močnih in vitalnih čebeljih družin?

Kako lahko čebelar pripomore k dobremu in skladnemu razvoju čebeljih družin? Kako spodbuditi zaleganje matice in preprečiti rojenje? Kako trenutne vremenske razmere vplivajo na čebelje paše? Kateri so biotehnični ukrepi za zatiranje varoj? Kaj moramo vedeti o narejencih in ometencih? Gost petkovega svetovalnega servisa bo Aleš Bozovičar, vodja opazovalno napovedovalne službe pri Čebelarski zvezi Slovenije.


25.05.2023

Delo na strehi

Z rednim vzdrževanjem se podaljša življenjska doba vsake stvari in strehe niso nobena izjema. Čiščenje žlebov, pregledovanje morebitnih posledic vremenskih vplivov ter druge aktivnosti na strehi od posameznika zahtevajo veliko previdnost. V večini primerov se je dobro obrniti na strokovnjake. Kako torej poteka vzdrževanje ali sanacija strehe in na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu novih strešnikov? O vsem tem bomo govorili v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bo na vprašanja odgovarjal krovec in klepar Igor Zbičajnik.


24.05.2023

Pohodništvo in tek v naravi: Ocenimo svoje sposobnosti in jih ne prekoračimo

Sezona planinskih pohodov in tekov v naravi je v popolnem razmahu. Zato bomo v sredo v Svetovalnem servisu med deveto in pol deseto na Prvem govorili o tem, kako izbrati primerno pohodniško, planinsko in tekaško pot za svoje sposobnosti, svojo telesno in psihično pripravljenost. Oddaja bo predvajana iz Podbrda v Baški grapi, ki velja za zibelko gorskega teka. Naš gost bo Marko Abram, vodnik Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec.


23.05.2023

Kako bodo po novem vodene evidence delovnega časa za redno zaposlene?

Sprejeta je bila nova zakonodaja s področja vodenja evidenc delovnega časa. Elektronsko vodenje bo obvezno pri delodajalcih, ki jim je bila izrečena pravnomočna globa. Po novem bo treba obvezno voditi evidenco delovnega časa tudi za honorarne sodelavce. Kako bodo po novem vodene take evidence za redno zaposlene? V torkovem Svetovalnem servisu bo na vprašanja odgovarjal Damjan Mašera z Ministrstva za delo.


22.05.2023

Posledice bolezni, ki jih prenašajo klopi

Slovenski zdravniki so pred dvema desetletjema odkrili prvi primer humane granulocitne anaplazmoze v Evropi. To je tretja najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Zdaj vsako leto dokažejo nekaj novih primerov humane granulocitne anaplazmoze. Veliko več ljudi v Sloveniji zboli za klopnim meningoencefalitisom in lymsko boreliozo. Naša država namreč sodi med endemična območja; za klopnim meningoencefalitisom zboli več deset ljudi letno, za lymsko boreliozo pa nekaj tisoč. O tem z infektologinjo Petro Bogovič (Infekcijska klinika Ljubljana) v ponedeljkovem Svetovalnem servisu. Pišite ali pokličite v živo – vaša vprašanja so dobrodošla. V ponedeljek po deveti uri v Jutru na Prvem.


19.05.2023

Preeklampsija in druga bolezenska stanja v nosečnosti

Preeklampsija je bolezen, ki se pojavi v nosečnosti, kaže se z visokim krvnim tlakom in beljakovinami v seču. V najhujših primerih lahko vodi v prezgodnji porod, temu pa sledijo težave, povezane z nedonošenostjo. Tej temi bomo posvetili petkov Svetovalni servis, ko bo na vaša vprašanja odgovarjala izr. prof. dr. Nataša Tul Mandič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, iz porodnišnice v Postojni. Govorili pa bomo tudi o drugih boleznih v nosečnosti, kot je na primer nosečniška sladkorna bolezen.


18.05.2023

Z znanjem iz psihološke prve pomoči lahko pomagamo osebi v stiski in celo rešimo življenje

Kako pomagati osebi v duševni stiski, dokler ni na voljo strokovne pomoči? Kako prepoznamo, da se nekdo sooča z depresijo? Kako pristopimo k nekomu, ki čezmerno pije alkohol? Kakšno pomoč lahko ponujamo ob paničnem napadu? Kaj pomeni psihološka prva pomoč?


17.05.2023

Pospravljanje – ima vsaka stvar svoje mesto?

Ko je prostor enkrat temeljito pospravljen, je tudi čiščenje lažje. Vsaka stvar naj ima svoje mesto in organizacija doma ni tako samoumevna, kot se zdi na prvi pogled. O vsem tem v sredinem Svetovalnem servisu s Tino Markun, certificirano svetovalko za urejanje domov po metodi znane japonske mojstrice pospravljanja in urejanja doma Marie Kondo. Čeprav ima sistem korenine na drugem koncu sveta, ga lahko brez težav preslikamo tudi v naše okolje. Deluje po načelu, da v domu obdržimo samo tisto, kar imamo radi in kar resnično potrebujemo.


16.05.2023

Varna vožnja z avtodomom

Bivalni kombiji oziroma avtodomi so v zadnjih letih doživeli razcvet in spadajo med najbolj priljubljena počitniška vozila v Evropi. Njihova bivalna nadgradnja, vgrajena znotraj tovornega prostora, lahko dosega skupno maso do 3500 kg, z njimi pa se lahko zapeljemo skoraj kamorkoli. A vožnja z avtodomom zahteva poleg spoštovanja varnostnih pravil nekaj dodatnega znanja, previdnosti in občutka za prostor. V svetovalnem servisu na vprašanja poslušalk in poslušalcev odgovarja Jure Gregorčič, strokovni sodelavec Motorevije. Pokličite nas ali nam pišite po elektronski pošti na naslov prvi@rtvslo.si ali prek posebnega obrazca na naši spletni strani.


15.05.2023

Koliko nas stane avtomobil?

Ste že razmišljali, koliko vas mesečno stane osebni avtomobil, kolikšen delež svojih dohodkov porabite zanj in koliko dni na mesec zanj delate? V Svetovalnem servisu smo govoril o izgubi vrednosti avtomobila, o priporočljivi meji deleža dohodka, ki ga porabimo za financiranje svoje mobilnosti in o ceni posojila in lizinga za nakup avtomobila. Z nami je bila neodvisna finančna svetovalka, mag. Ana Vezovišek.


Stran 1 od 202
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov