Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Seneni nahod

14.04.2023

S pomladjo se začne tudi sezona cvetnega prahu in ena pogostejših, če ne kar najpogostejša alergija je seneni nahod. Če torej sodite med tiste, ki jih muči alergija na cvetni prah dreves, grmovnic ali trav, in vas zanima, kako potekajo alergološki testi, kakšne so možnosti ukrepanja in zdravljenja ali pa kako delujejo antihistaminiki, prisluhnite petkovemu Svetovalnemu servisu. V njem bo na vprašanja o alergijah odgovarjala alergologinja doc. dr. Mihaela Zidarn s klinike Golnik. Pokličite ali nam pišite po 8.00.


Svetovalni servis

4215 epizod


Svetovalni servis je osrednja kontaktna oddaja jutranjega programa na Prvem. Namenjena je poslušalkam in poslušalcem, ki lahko iz prve roke dobijo odgovor na vprašanje glede različnih tematik. V oddaji vsak delovnik med 9.05 in 9.30 gostimo strokovnjake s področja zdravstva, prava, hortikulture, gradbeništva, energetike, financ, potrošniških pravic, sociologije, psihologije, športa, kulinarike … Sodelujte na 01 475 22 22, prvi@rtvslo.si ali prek spletne strani Prvega programa.

Seneni nahod

14.04.2023

S pomladjo se začne tudi sezona cvetnega prahu in ena pogostejših, če ne kar najpogostejša alergija je seneni nahod. Če torej sodite med tiste, ki jih muči alergija na cvetni prah dreves, grmovnic ali trav, in vas zanima, kako potekajo alergološki testi, kakšne so možnosti ukrepanja in zdravljenja ali pa kako delujejo antihistaminiki, prisluhnite petkovemu Svetovalnemu servisu. V njem bo na vprašanja o alergijah odgovarjala alergologinja doc. dr. Mihaela Zidarn s klinike Golnik. Pokličite ali nam pišite po 8.00.


24.05.2024

Zakaj nas telo boli in kako si lahko pomagamo

Vse bolj sedeča družba postajamo, in to prinaša v paketu tudi bolečinska jedra v telesu, pogosto ravno v križu in vratu. Kako takrat ravnati s svojim telesom, kako naj se ponegujemo, še preden zaboli, kako prepoznamo dobrega fizioterapevta in kako pomemben je v času sedečega dela in stresa počitek? O vsem tem v petkovem Svetovalnem servisu, kjer vam bo svetoval diplomirani fizioterapevt Jure Reherman z Fiziolofije. Pišite nam na prvi@rtvslo.si ali vprašanja zapišite v obrazec na spletni strani prvi.rtvslo.si, lahko nas tudi pokličete na 01 475 22 22


23.05.2024

Sladkorna bolezen – izziv sodobne družbe

Tema četrtkovega svetovalnega servisa bo epidemija sodobnega časa – sladkorna bolezen. Število obolelih narašča, to je po večini povezano s staranjem prebivalstva in manj zdravimi spremembami v življenjskem slogu, narašča pa tudi pojav sladkorne bolezni med nosečnostjo. Bolezen tako pomeni veliko zdravstveno težavo in izziv za vsakega posameznika in celotno družbo. Naš gost bo prof. dr. Andrej Janež, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Pokličite ali nam pišite. .


22.05.2024

Po zaključku ogrevalne sezone

Po končani ogrevalni sezoni moramo očistiti kurilnico in dimniške naprave, pooblaščeni serviser naj pregleda ogrevalno napravo in na njej opravi redni vzdrževalni servis. Če ste vzpostavili energetsko knjigovodstvo, boste zdaj želi sadove in zlahka ugotovili, koliko vas stane ogrevanje. Če imate staro in potratno ogrevalno napravo, je zdaj pravi čas, da razmislite in načrtujete njeno zamenjavo. Kaj je še potrebno postoriti v zvezi z ogrevanjem v delu letu, ko ogrevalne naprave mirujejo in s katerimi ukrepi si bomo zagotovili bolj učinkovito in cenejše ogrevanje v prihodnji sezoni? Gost sredinega svetovalnega servisa bo neodvisni energetski svetovalec Bojan Žnidaršič. Vprašanja lahko zapišete tudi na spletni strani prvi.rtvslo.si


21.05.2024

Stres ob koncu šolskega leta

V šolah je maj zelo deloven mesec. Številna ocenjevanja znanja in spraševanja, ki odločajo o končnih ocenah pri posameznem predmetu, ter zaključevanje različnih šolskih projektov so na urniku učencev in dijakov, ki bodo morali pred koncem šolskega leta opraviti vse svoje šolske obveznosti, da bodo lahko brezskrbno stopili v počitnice. Kako si porazdeliti šolske obveznosti in učenje, kako se sprijazniti s slabo oceno ali slabšim uspehom? Kako lahko stres ob koncu šolskega leta vpliva na družinsko dinamiko? Govorili pa bomo tudi o tehnikah pomnenja, ki lahko pomagajo ne le šolarjem, temveč tudi vsem ostalim. O tem se bomo pogovarjali s psihologinjo Anjo Vidmar iz svetovalne službe na Gimnaziji Ledina.


20.05.2024

Zaščita lesa

Kakšna je učinkovita zaščita lesenih površin? Na to vprašanje dobimo odgovor v ponedeljkovem Svetovalnem servisu. Izbiramo lahko med olji, voski, lazurami, laki in drugimi premazi. Kako zaščititi leseno stavbno pohištvo, obnoviti parket ali prebarvati leseno balkonsko ograjo, kakšno impregnacijo recimo izbrati pri obnovi vrtnega pohištva? Sogovornik: prof. dr. Marko Petrič z oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.


17.05.2024

Notranje oblikovanje

Ko opremljamo bivalne prostore, moramo najprej pomisliti na to, kako živimo in v kakšnem prostoru se bomo dobro počutili. Prostornost in svetloba sta elementa, ki sta pri zagotavljanju dobrega počutja bistvena. Kako torej osvetliti prostor glede na njegovo rabo in namen? Kako doseči učinek prostornosti v manjših prostorih? Kako ob vsem tem še vedno poskrbeti za funkcionalnost bivalnih prostorov? O tem bo govor v petkovem Svetovalnem servisu, naša gostja bo arhitektka Urša Kres.


16.05.2024

Družina: ko so skupaj, so vsak zase

Začel se je Teden družin, v katerem se brezplačno odprejo vrata številnih muzejev in drugih kulturno-umetniških ustanov za družine. O izzivih družinske dinamike pa bomo govorili v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bo z nami dr. Nada Mirnik Trtnik, zakonska in družinska terapevtka ter psihoterapevtka. Eden pogostih razlogov za terapijo družinskih članov je težava, da ko so skupaj, so vendarle vsak zase – eden bere, drugi gleda televizijo, tretji je na tablici.


15.05.2024

Naravno, rastlinsko in aromatično za našo celovito dobrobit

V času, ki ga vse bolj obvladuje virtualno in digitalno, je zaznavanje sveta z našimi čutili kot je denimo voh, že pravo razkošje. Prav tako delo z lastnimi rokami in ustvarjanje z naravnim, rastlinskim, ki nam lahko precej izboljša, olepša življenje. Takšna so eterična olja, hidrolati, macerati in tinkture, zato bomo v sredinem Svetovalnem servisu pogledali na naš vrt, balkon in bližnji travnik, kaj vse tam raste aromatičnega in zdravilnega za našo dobrobit. Kako to uporabiti vam bo svetovala certificirana aromaterapevtka Nina Medved. Pišite na prvi@rtvslo.si ali vprašanja zapišite v obrazec na spletni strani prvi.rtvslo.si, lahko nas tudi pokličete na 01 475 22 22 …


14.05.2024

Duševno zdravje aktivnih na trgu dela

Dan pred letošnjim Festivalom duševnega zdravja, ki bo tokrat v Mariboru, bomo o duševnem zdravju aktivnih na trgu dela govorili tudi v Svetovalnem servisu. Dobro počutje v delovnem okolju je nadvse pomembno, saj prav delovno okolje lahko krepi ali pa poslabšuje naše duševno zdravje. Za dobro počutje so odgovorni tako delodajalci kot zaposleni. Naša gostja bo dr. Ditka Vidmar, vodja Interdisciplinarne skupine za duševno zdravje aktivnih na trgu dela, ki deluje v okviru programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravja na NIJZ. Pokličite ali nam pišite.


10.05.2024

Uresničite svoj trajnostni projekt - postavite sončno elektrarno

Ali razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, pa ne veste, kako se lotiti tega projekta? V petkovem Svetovalnem servisu boste izvedeli vse o delovanju sončnih elektrarn, njenih ključnih komponentah, ovirah pri postavitvi in razlikah med omrežnimi in otočnimi elektrarnami. V oddaji bomo odgovorili tudi na vprašanja o varnostnih tveganjih, subvencijah, čakalnih dobah in kakšne spremembe prinaša nova zakonodaja glede te trajnostne energetske rešitve. Na vaša vprašanja bo odgovarjal direktor energetskih rešitev za fizične osebe v družbi Petrol Aleš Gruden.


09.05.2024

Zaščita pred soncem

Izpostavljanje soncu je koristno za telo in počutje takrat, ko je zmerno. Če smo na soncu dlje časa in za povrhu še nezaščiteni, na koži nastanejo opekline, pospešimo staranje kože in tvegamo pojav kožnega raka. V četrtkovem Svetovalnem servisu bomo govorili o zaščiti pred soncem, tudi o uporabi raznih krem. Na koliko časa denimo moramo nanos obnoviti? Po deveti bo z nami prim. doc. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, predstojnica Dermatovenerološke klinike, UKC Ljubljana.


08.05.2024

Sosedski spori

Temeljno pravilo sosedskega prava je, da je vsakemu od sosedov prepovedano vznemirjanje in povzročanje škode drugim sosedom. Kaj storiti, ko se lastnika ne strinjata z ureditvijo meje? Kaj je namen instituta nujne poti? Kaj narediti v primeru motenja posesti? Kaj pomeni drevo na meji in kaj narediti v primeru odtekanja meteornih padavin na sosednjo parcelo? Gostja sredinega svetovalnega servisa po deveti uri na prvem bo odvetnica Sonja Dolinar. Pokličite, pišite na elektronski naslov ali zapišite vprašanje na spletni strani prvega programa.


07.05.2024

Pred svetovnim dnevom – vse o kronični vnetni črevesni bolezni

Chronova boleznen in ulcerozni kolitis sta dve najpogostejši obliki kronične vnetne črevesne bolezni, s katero živi približno 7000 Slovencev. Kakšne težave imajo bolniki, kako poteka diagnosticiranje in kakšno pomoč ponujajo v društvu? Še pred svetovnim dnevom bolezni na vprašanja v torkovem Svetovalnem servisu odgovarjata Mateja Saje, predsednica Društva za kronično vnetno črevesno bolezen, in dr. Tina Kurent Francky, specialistka gastroenterologije iz SB dr. Franca Derganca Nova Gorica.


06.05.2024

Užitne divje rastline so prava zakladnica vitaminov, mineralov in okusov

Pomemben element zdrave prehrane so tudi užitne divje rastline, ki predstavljajo pravo zakladnico vitaminov, mineralov in okusov, povrh vsega pa so brezplačne. V spomladanskem času so najpogostejše rastline, ki se znajdejo tudi na krožniku, regrat, čemaž in divji šparglji, a okusne solate, namaze in juhe lahko pripravimo tudi denimo iz hmeljevih vršičkov, ozkolistnega trpotca, česnovke in številnih drugih rastlin. Na kaj je treba biti pri nabiranju pozoren in kako jih učinkovito kombiniramo z drugimi živili, nam bo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu povedal dr. Samo Kreft s Fakultete za farmacijo.


03.05.2024

Možganski fitnes

Čeprav so prvomajske počitnice namenjene počitku, bomo v petkovem Svetovalnem servisu ponudili nasvete za možganski fitnes. To je sklop vaj za pomnjenje, shranjevanje in priklic informacij, kar pa je koristno tudi na počitnicah. V studiu Prvega se nam med deveto in pol deseto pridruži Jasmina Lambergar, mednarodno certificirana trenerka spomina.


30.04.2024

Požarna varnost

V torek zvečer bodo po Sloveniji zagoreli prvomajski kresovi. Predvsem če boste kres zakurili na domačem vrtu ali bližnjem travniku, ne zamudite Svetovalnega servisa. Po devetih bomo govorili o požarni varnosti, varnem kurjenju v naravi, nevarnostih in previdnostnih ukrepih, pa tudi o drugih vprašanjih, kot so: kako pogasiti manjši požar v kuhinji in kateri so ključni podatki ob klicu na številko 112? Z nami bo v torek po devetih Suzana Anžur, predstavnica Gasilske zveze v Ljubljani.


29.04.2024

Nas vreme še lahko preseneti?

V aprilu smo izmerili nove temperaturne rekorde, med drugim smo izmerili najhitrejšo ohladitev, najzgodnejšo trideseterico, pa tudi absolutni aprilski rekord. Če temu dodamo še podatek, da je bil mesec marec globalno najtoplejši mesec, odkar izvajamo meteorološke meritve, se pogovoru o vremenu ne moremo izogniti. Ponedeljkov svetovalni servis zato zastavlja vprašanja, povezana z vremenom, meteorološkimi meritvami, temperaturnimi ekstremi. Bi rekli, da je bilo vreme nekoč bolj stanovitno? Se spominjate, kakšne so bile zime in pomladi pred leti, desetletji? Kako vreme vpliva na vas in ali merite temperature tudi doma?


26.04.2024

Vrtna mlaka

Mlaka je naraven vodni element, ki pa mu lahko pomagamo, da bo živahnejši in da bo privabljal živali, ki si jih najbolj želimo. Brez skrbi, v vrtni mlaki ne bo komarjev, saj imajo v takem okolju veliko naravnih sovražnikov. Kako izbrati primeren prostor na vrtu, katere rastline vrtno mlako čistijo ter prezračujejo in zakaj v mlako ne naseljujemo rib? Odgovarja Ivan Esenko, poznavalec vrtne ekologije in naravovarstveni publicist.


25.04.2024

Aktualne potovalne informacije in priporočila

Gost četrtkovega Svetovalnega servisa je bil Viktor Mlakar, vodja konzularnega oddelka na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Prihajajo počitniški meseci, ki običajno prinesejo tudi povečano popotniško aktivnost. Še pred potovanjem pa je priporočljivo poskrbeti za ustrezno birokracijo in pripravo. Kaj za nas v primeru težav v tujini lahko naredi diplomatsko-konzularno predstavništvo in kakšna so trenutna aktualna varnostna priporočila?


Stran 1 od 211
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov