Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

O pustni kuinariki z učiteljico kuharstva Majdo Rebolj

09.02.2024

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22, elektronskem naslovu prvi@rtvslo.si ali na spletni strani prvi.rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 9.05 do 9.30.


Svetovalni servis

4187 epizod


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 9.05 in 9.30 po telefonu 01-475-22-22.

O pustni kuinariki z učiteljico kuharstva Majdo Rebolj

09.02.2024

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22, elektronskem naslovu prvi@rtvslo.si ali na spletni strani prvi.rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 9.05 do 9.30.


12.04.2024

Pred nakupom preverite podatke o nepremičnini

Nepremičnine v Sloveniji so se v zadnjem letu podražile za 6,8 odstotka, kar je precej več kot na ravni Evropske unije, kjer je bila podražitev 0,2-odstotna. Kaj vse vpliva na takšno rast cen pri nas in kako se bodo cene gibale v prihodnje? O nakupu in prodaji nepremičnin smo govorili tudi v petkovem Svetovalnem servisu. Kako pripraviti stanovanje za prodajo in na drugi strani – kaj vse in kje naj kupci preverijo podatke o nepremičnini pred nakupom. Odgovarja licenčna nepremičninska posrednica iz agencije Inalbea Zarja B. Mavec.


11.04.2024

Laserska odprava dioptrije

Z napredkom tehnologije se tudi pri odpravi dioptrije z operacijo razvijajo nove metode, ki so še varnejše in učinkovitejše. Na izbiro metode vplivajo starost pacienta, stalnost dioptrije in stanje očesa, pa tudi način posameznikovega življenja. Kdo je primeren kandidat za lasersko odpravo dioptrije? Kakšen je postopek priprave na operacijo, kako poteka okrevanje in kakšni so možni zapleti? Na vprašanja odgovorimo v Svetovalnem servisu, gostja bo mag. Kristina Mikek, dr. med., specialistka oftalmologije.


10.04.2024

Užitne divje rastline in pomladanske začimbe

Užitne divje rastline so zakladnica vitaminov, mineralov in okusov. Vijolice, trobentice, navadna smrdljivka, čemaž, regrat, deveterolistna konopnica,…. In še mnoge druge v pomladanskem nabiralniškem izboru. Nekatere za prehrano, nekatere tudi za razstrupljanje. Ob tem se bomo v sredinem Svetovalnem servisu spraševali tudi, kako uporabljati in kako pripraviti določene začimbne mešanice. Z nami bo Marija Kočevar, odlična poznavalka začimb.


09.04.2024

Visoke grede

Vse več vrtičkarjev se odloča za pridelavo vrtnin na tako imenovani visoki gredi. Če jo boste izdelali sami ali pa želite le vedeti več o tem, kako jo pravilno uporabljati, poslušajte torkov Svetovalni servis. Kam postaviti visoko gredo, katere materiale uporabiti, če jo izdelamo sami, kako jo napolniti, kakšna naj bo zasaditev vrtnin? O pripravi visokih gred bomo govorili z agronomom Vanesom Husićem, dodajte še svoja vprašanja: ta lahko že pošljete na e-naslov prvi@rtvslo.si ali zapišete v obrazec na spletni strani Prvega.


08.04.2024

Vzgoja in šolanje psov

Kdaj v pasjo šolo? Kadarkoli, pravijo kinološki inšturktorji. Za šolanje in vzgojo psa ni nikoli prepozno, bistvo učenja pa je komunikacija s psom in medsebojno razumevanje. Katere so najpogostejše napake, ki jih delamo pri učenju pasjega vedenja in zakaj se v pasji šoli dejansko učijo lastniki? Gostja ponedeljkovega Svetovalnega servisa bo Medtoda Mikuž, svetovalka za vedenje družnih živali in kinološka inštruktorica.


05.04.2024

Oskrbovalec družinskega člana

Oskrbovalec družinskega člana je pravica, ki jo omogoča Zakon o dolgotrajni oskrbi in je začela veljati 1. januarja letos. Centri za socialno delo opozarjajo, da pravice še vedno ni mogoče uveljaviti, saj ne deluje informacijski sistem za odločanje o novih vlogah, na čakanju jih je 800. Centri za socialno delo so sicer uspešno prevedli okoli 460 vlog prosilcev, ki so bili prej družinski pomočniki. Kdaj bo začel delovati informacijski sistem, kakšni so pogoji za pridobitev pravice, koliko dopusta predvideva to delovno mesto in zakaj upokojenci ne morejo koristiti te pravice? V petkovem Svetovalnem servisu bo na vprašanja odgovarjala Mojca Frelih z Ministrstva za solidarno prihodnost. Svoje vprašanje nam lahko posredujete na elektronski naslov prvi@rtvslo.si, ga zapišete na spletno stran Prvega ali pokličete med oddajo.


04.04.2024

Naš odnos do jezika in prevzemanja besed

Slovenščina je živ jezik, zato je različica, ki jo govorimo danes, drugačna kot tista izpred petdesetih let. To lahko prepoznamo tudi po novejšem besedju in prevzemanju tujk. Kakšen je naš odnos do prevzemanja besed, kako se spopadamo z novimi izrazi in kdo se ukvarja s sistematizacijo, bomo v četrtkovem Svetovalnem servisu preverili pri doktorici Mateji Jemec Tomazin z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.


03.04.2024

Hoja in tek za zdravje

To nedeljo, 7. aprila, obeležujemo svetovni dan zdravja. Številne koristi za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni ima redna telesna dejavnost. Kako v svoj vsakdan vključiti več gibanja, telovadbo, hojo in tek? Zakaj je koristna skupinska vadba? Kako začeti s tekom? V sredinem Svetovalnem servisu med deveto in pol deseto na Prvem nas bo k hoji, teku in gibanju spodbujal profesor športne vzgoje in tekaški trener Urban Praprotnik.


02.04.2024

Začetek motoristične sezone

Toplejši dnevi so na ceste že privabili več motoristov, a ni rečeno, da so na novo motoristično sezono vsi ustrezno pripravljeni, prostora za improvizacijo in nepripravljenost pa na cesti ni. Pesek in prah na cestišču, spolzko vozišče, slabša vidljivost, razpoke in udarne jame - vse to so ovire, ki jih morajo motoristi predvideti. Kako poskrbeti za tehnično brezhibnost motocikla, kaj vse je treba preveriti, preden se podamo na pot, kako pomembna je dobra fizična pripravljenost motorista in kakšne poti izbrati za začetek nove sezone - To so vprašanja, ki jih bomo v torkovem Svetovalnem servisu zastavili Vojku Safranu, inštruktorju v AMZS-jevem centru varne vožnje Vransko.


29.03.2024

Spomladanska utrujenost

Ob vse daljših dneh in toplejšem vremenu je pomlad za večino letni čas optimizma, energije in rasti. Vseeno pa se kar nekaj ljudi v teh mesecih, predvsem marca in aprila, spopada z bolj neprijetnimi stranmi prehoda v toplejši del leta, in sicer s tako imenovano spomladansko utrujenostjo. Ta se najpogosteje izraža kot povečana utrujenost, zaspanost in splošno pomanjkanje energije, lahko pa se pojavijo tudi težave z zbranostjo ali čustvena nihanja, povečana razdražljivost in tesnobnost. Kako ukrepamo ob spomladanski utrujenosti, kaj pomaga in kaj ne, pa tudi kako je s preventivo, preverimo v petkovem Svetovalnem servisu. Z nami bo Nastja Salmič Tisovec, univerzitetna diplomirana psihologinja in koordinatorka za področje duševnega zdravja na novomeški enoti NIJZ.


28.03.2024

Pospravljanje in urejanje domov

Ste se kdaj znašli v položaju, ko vas je neki prostor v vašem domu na neki način dušil? Nikoli ga zares kljub večkratnim poskusom niste uspeli pospraviti in urediti. Veselje ob pospravljeni garderobni omari ali kuhinjskih predalih je trajalo zgolj kratek čas. Kako pospraviti enkrat za vselej? Na to bo odgovorila gostja četrtkovega Svetovalnega servisa Tina Markun, certificirana svetovalka po metodi znane japonske mojstrice pospravljanja in urejanja doma Marie Kondo. Čeprav ima sistem korenine na drugem koncu sveta, ga lahko preslikamo tudi v naše okolje.


27.03.2024

Poreklo in kakovost medu

Ste vedeli, da je kar polovica medu, ki se prodaja na evropskem trgu, ponarejena? Zato je zelo pomembno, da izberete med, pri katerem je poreklo dobro znano in kakovost zagotovljena. Slovensko čebelarstvo se odlikuje po dobrih praksah in visokih standardih pridelave medu, poznamo tudi tri zaščitene sheme kakovosti na ravni EU: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo ter Kraški med in Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla. Kako izbrati kakovosten med in kako ga pravilno uporabljati, je v sredinem Svetovalnem servisu povedala Tina Žerovnik iz javne svetovalne službe pri Čebelarski zvezi Slovenije.


26.03.2024

Kaj storiti, če upravnik ne opravlja dobro svojega dela?

Lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah se velikokrat srečujejo s številnimi izzivi in neznankami. Tudi glede upravljanja in plačevanja s sredstvi rezervnega sklada. V večstanovanjskih stavbah, ki imajo več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov, morajo etažni lastniki izbrati tudi upravnika. Kaj storiti, če ta ne opravlja dobro svojega dela, in kako poteka njegova razrešitev? O tem v torkovem svetovalnem servisu. Na vprašanja bo odgovarjal Matija Polajnar z Direktorata za stanovanja pri Ministrstvu za solidarno prihodnost.


25.03.2024

Spomladanska oskrba (sobnih) rastlin

Oskrbo rastlin v notranjih prostorih v zimskem času prilagodimo. Prišla je pomlad in s tem tudi presajanje, obrezovanje ter razmnoževanje rastlin s potaknjenci. Tudi spomladansko sonce je na okenskih policah lahko že premočno. Kako sobne – kot tudi zunanje rastline, ki počasi končujejo prezimovanje – pripraviti na novo sezono? O tem v ponedeljkovem Svetovalnem servisu z doktorico biologije Blanko Ravnjak.


22.03.2024

Do večje rodovitnosti prsti z naravnimi sredstvi

Kako z naravnimi tehnikami in sredstvi izboljšati rodovitnost prsti, kako zmehčati zbito prst in kako spremeniti lastnosti prsti - strukturo, teksturo, kemijsko sestavo in vrednosti ph, ki niso ugodne? V petkovem Svetovalnem servisu bo na vaša vprašanja odgovarjala dvojna doktorica Ana Vovk, profesorica ekologije in varstva okolja.


21.03.2024

Pomladansko čiščenje in nega gozdov

Na mednarodni dan gozdov, letos bo nosil geslo »Gozdovi in inovacije«, bomo tudi v svetovalnem servisu govorili o gozdovih. Katera pravila obsega gozdni bonton? Kaj morajo lastniki storiti za dobro kondicijo gozdov, da bi preprečili razvoj bolezni in škodljivcev? Koliko znaša strošek obnove s saditvijo sadik na hektar? Katere finančne spodbude so na voljo za male lastnike gozdov? Gost četrtkovega svetovalnega servisa bo magister Andrej Breznikar iz Zavoda za gozdove Slovenije.


20.03.2024

Skrb za ustno zdravje

Skrb za ustno zdravje s primerno higieno in rednimi pregledi pri zobozdravniku je pomembna v vseh življenjskih obdobjih, tako med otroki kot med odraslimi in starostniki. Kako pogosti morajo biti obiski zobozdravnika? Kolikokrat na dan si je priporočljivo umiti zobe? Kako izbrati pravo ščetko in zobno pasto? Sta zobna nitka in ustna vodica obvezna pripomočka? O tem v sredinem svetovalnem servisu z gostjo, ustno higieničarko Tadejo Klemenčič iz ZDL Moste - Polje. Pokličite nas ali nam pišite tudi vi!


19.03.2024

Zdrava stopala

Ali kdaj pomislite, kako pomembna so naša stopala? Opravljajo pomembno nalogo – nosijo naše telo, z njimi vsak dan lahko naredimo tisoče korakov. Pa jim kljub temu posvečamo kar premalo pozornosti, ni pa malo težav, ki se na stopalih lahko pojavijo. Da bo naš korak lahkoten, stopala pa kar najbolj zdrava, bo na vaša vprašanja v torkovem svetovalnem servisu odgovarjal Tomaž Bajec, dr. med., specialist ortoped iz UKC Maribor.


18.03.2024

Otroški varnostni sedeži

Otroci so pogost sopotnik v avtomobilih, skrb za njihovo varnost pa je prepuščena voznikom. Ponudba otroških varnostnih sedežev je izjemno raznolika, proizvajalci na trg pošiljajo vedno nove in izboljšane izdelke, s čimer pa se kupci znajdejo pred dilemo, za kateri avtosedež naj se odločijo. Katere kategorije in standarde avtosedežev poznamo, na kaj je treba biti pozoren pred nakupom in nato pri uporabi, kaj so pokazali najnovejši testi otroških varnostnih sedežev, kaj o njihovi uporabi pravi zakon. Na vsa ta vprašanja v ponedeljkovem Svetovalnem servisu odgovarjaBlaž Poženel, odgovorni urednik AMZS-jeve motorevije.


15.03.2024

V boj z alergeni

Proti alergijam se lahko bojujemo različno – z izogibanjem alergenom, z imunoterapijo, pa tudi z zdravili v prosti prodaji in s tistimi na recept. O tem je strokovno podkovana predsednica Lekarniške zbornice Slovenije magistrica Darja Potočnik Benčič. V petkovem Svetovalnem servisu je odgovarjala na vprašanja. Povedala je tudi, kako si pri lajšanju znakov in simptomov alergij lahko pomagamo z domačo – naravno lekarno. Foto: Cvetni prah lilije


Stran 1 od 210
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov