Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Za en bokal muzike

4 epizod

Za en bokal muzike

4 epizod


V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja.

23.05.2024

Iz Kostela

V zgodnjem ciklu Slovenske zemlje v pesmi in besedi so se avtorji leta 1969 posvetili tudi Kostelu, njegovim značilnostim in seveda glasbenemu izročilu. Poslušamo zvočne zapise iz tistega časa, v katerih se srečujejo značilnosti starih časov in navad, vplivov nekdanjih priseljencev ob Kolpi – Uskokov, pa sosedov z druge strani reke; srečujemo pripovedne pesmi, pa obredne in tudi take, ki so prišle na kostelsko iz širšega slovenskega prostora.


09.05.2024

Narava, lepota, ljubezen

V eni od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi leta 1975 so se spraševali o opevanju narave, lepote in ljubezni v ljudskih pesmih. Ugotovitev je bila seveda neizbežna: starejše take pesmi so dokaj redke, večinoma so novejšega nastanka, saj v davnih časih zaradi načina življenja preprostih ljudi pri nas ni bilo prav veliko časa za romantiko. Nekaj teh pesmi pa vendarle je, in izbor iz prej omenjene oddaje bomo slišali v oddaji Za en bokal muzike.


02.05.2024

Vse rož'ce po polju cvetejo

Simbolika cvetja je v ljudski pesmi različna, od religiozne pa do čisto osebne, romantične. V starejših pesmih so rože simbol čistosti, v mlajših pa večkrat pomenijo predvsem izraz ljubezni, seveda pa se simbolika spreminja tudi glede na vrsto cvetja. Zimzelene rože, posebej rožmarin, so simbol zvestobe, spomina. Vsekakor pa je cvetje tudi v ljudski pesmi največkrat povezano s pomladjo, veseljem, optimizmom. Poslušamo nekaj različnih ljudskih o cvetju, rožicah.


25.04.2024

Prišla je v loke preljuba pomlad

Poslušamo pesmi o pomladi ali kako drugače povezane z njo. Pomlad kot čas obetov, radosti in ljubezni, pa tudi kot čas razmisleka o prihodnosti, življenju in naši vlogi v njem. Veliko je pesmi, ki pojejo o pomladi, bile so med najbolj priljubljenimi, po izvoru največkrat ne med najstarejšimi. Doživljanje pomladi v pesmi je bilo predvsem čustveno in pesmi o pomladi so največkrat vsaj posredno lirske ali osebno izpovedne.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov