Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Za en bokal muzike

3 epizod

Za en bokal muzike

3 epizod


V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja.

01.06.2023

Teci, teci bistra voda

Mnoge ljudske pesmi pojejo o vodi, včasih tudi poimenujejo reke, jezera… V marsikateri od njih se skrivajo zgodovinska dejstva, v nekaterih pa so se kraji tudi pomešali ali pa so jih zamenjali pevcem bolj domači in znani. V večini pesmi pa je vendarle skrit odmev preteklosti, zgodovinskih dogodkov ali pa spomin na dogodke, ki so se vtisnili v spomin skupnosti in jo pretresli ali drugače zaznamovali. Poslušamo pesmi, tako ali drugače povezane z vodo.


25.05.2023

Iz Črnega grabna

Poslušamo zvočne posnetke iz oddaje, ki jo je leta 1984 pripravil Mirko Ramovš in je le droben kamenček v mozaiku njegovega zbiranja in ohranjanja plesnega in glasbenega izročila ter njegovega oživljanja v folklornih skupinah, čemur je nesebično posvetil vse življenje. Pojejo in igrajo nam pevci in godci iz Črnega grabna, doline med Prevojami in Trojanami. Podobo doline in življenje v njej je v zadnjih desetletjih močno spremenila avtocesta, mnogi so se zaradi avtoceste tudi izselili od tam. V vaseh nad dolino je bilo v osemdesetih letih še nekaj ohranjenega izročila, ki so ga domačini z veseljem predstavili. Naj bo oddaja Mirku Ramovšu v spomin in za slovo.


11.05.2023

S Kozjanskega

Poslušamo pesemsko in nekaj malega godčevskega izročila s Kozjanskega, iz dveh krajev, ki nista prav blizu skupaj, pa vendar izročilo ni tako zelo različno. V letu 1978, ko so nastali posnetki, je bilo izročilo pri njih še zelo živo, tudi nove pesmi so še nastajale, kot še marsikje v nekoliko odmaknjenih krajih. Del izročila so splošno znane pesmi, posebne cvetke pa so kot navadno tiste, ki so jih v spominu ohranile nekatere starejše pevke.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov