Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Za en bokal muzike

5 epizod

Za en bokal muzike

5 epizod


Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz arhiva Radia Slovenija in Glasbeno narodopisnega instituta.

19.09.2024

Precetinci

V Precetincih v Prlekiji se je leta 1977 zbrala skupina domačih pevk in pevcev in snemalni ekipi zapela vrsto pesmi, ki so jih ohranili v izročilu, med njimi nekaj znanih le v domačih krajih, priložnostnih, povezanih z običaji, pa tudi takih, ki so odražale nekdanji način življenja v tistih krajih. Ljudske in ponarodele, po večini vesele, preproste in neposredne, kot ljudje, ki so jih predstavili.


12.09.2024

Izposojeni verzi

Leta 1979 je Valens Vodušek dve oddaji posvetil oblikam verzov, ki so se v slovenskih ljudskih pesmih pojavili razmeroma pozno in so prišli do naših krajev, v ljudskih pesmih ostalih slovanskih narodov pa ne. Vagantski verz in t. i. nibelunški verz sta se v naši pesmi prijela in poslušamo primere ljudskih pesmi naše dežele, ki temeljijo na teh metričnih oblikah. Razširjenost nekaterih kaže na to, da je ta oblika bila našemu človeku in jeziku blizu.


05.09.2024

Koroške in sorodne

Posvečamo se koroški ljudski pesmi, kot jo je leta 1979 predstavila Zmaga Kumer v eni od radijskih oddaj. Ne bomo pa slišali le koroških pesmi, ampak tudi nekatere sorodne iz drugih pokrajin, ki jih je avtorica oddaje takrat uvrstila v izbor kot prikaz povezanosti koroških pesmi z ostalimi slovenskimi in koroškega kulturnega prostora kot enakovrednega in pomembnega dela etničnega prostora in sestavnega dela razvoja našega izročila nasploh.


29.08.2024

Kaj so plesali

Tokrat bomo oddajo o naši ljudski glasbi namenili glasbi, na katero se je pri nas plesalo. Zelo raznovrstna je, od harmonike pa do različnih godčevskih zasedb, slišali pa bomo tudi nekaj priredb, na katere so plesale folklorne skupine …


22.08.2024

Sedlašek

Priča smo zvočnim zapisom iz Haloz iz leta 1975 pri pevkah in pevcih, ki so bili takrat pravo presenečenje in odkritje za marsikaterega raziskovalca in ljubitelja ljudskega izročila. Njihov arhaični način petja in vsebine pesmi s pričevanjem o življenju v času so vedno znova odkritje in poslušalca presunejo s prvinskostjo in neposrednostjo.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov