Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Odbita do bita

399 oddaj

399 oddaj


Odbita do bita se loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas. Pogovarjata se Maruša Kerec in Anže Tomić.

Odbita do bita se loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas. Pogovarjata se Maruša Kerec in Anže Tomić.


21.10.2021

Napredek mobilne fotografije, zaupanje v tehnologijo in Fotkast I Marko Pirc

Marko Pirc zadnji dve leti živi v Stockholmu, zaposlen je v podjetju Profoto. Ponujajo profesionalno studijsko opremo, v zadnjih letih pa se širijo tudi k manj profesionalnim uporabnikom. Pravi, da bo tradicionalna fotografija ostala na sicer visoki ravni, a napredek vidi le še pri mobilni fotografiji. Pogovarjamo se tudi o izjemno visokem zaupanju Švedov (tudi) v tehnologijo in o podkastu, ki ga ustvarja s kolegom Lenartom Kučićem.

34 min 15 s

14.10.2021

Digitalizacija: prakse iz Švedske in Estonije

Kako digitalizirati storitve in državo? Švedska in Estonija slovita kot digitalizirani in enostavni za uporabo, torej prijazni ljudem, posledično tudi podjetjem, javni upravi, javnemu prevozu in podobno. Maruša in Anže ugotavljata, da nihče ne uporablja gotovine, da izdelke iz trgovine na dom prevažajo roboti in da je mobilnost že čisto električna. Švedska omogoča izposojo v knjižnici ali nakup stanovanja ob pomoči enotne digitalne identitete, Estonija pa predvsem mednarodno javnost najbolj razburja z volitvami po spletu, ki se jih udeležuje že 48 odstotkov volilnih upravičencev.

32 min 31 s

07.10.2021

Delo od doma: prakse iz Švedske in Estonije

Kakšne so delovne prakse tehnoloških podjetij v Stockholmu in Talinu v obdobju, ko so podjetja ostala zaprta in prazna? Česa smo se o delu zunaj pisarne naučili zaradi pandemije, kako o delavcih doma razmišljajo nadrejeni in kaj je s famoznim 6-urnim delovnikom na Švedskem? Sogovorniki so bili: Luka Cidro (Spotify), Philip Jonzon Jarl (Relate), Marju Sokman (Workland), Aleš Jurca, Marko Pirc in Tine Turk. Hvala vsem.

27 min 55 s

30.09.2021

Miti in resnice o Švedski, razmišljanje tehnoloških podjetij in Personnummer I Tjaša Saje

Kako razmišljajo tehnološko razvite države? Kako tehnološka podjetja? Kako digitalizirati storitve? Kako živeti brez gotovine? Kako so se po pandemiji spremenili delovni procesi? Odbita do bita v naslednjih tednih ponuja prakse iz Švedske in Estonije. Službeno potovanje Maruša in Anže začenjata doma. S Tjašo Saje, ki se je po letih bivanja v Londonu, Oslu in Stockholmu preselila nazaj v Slovenijo. O mitih in resnicah o tehnologiji, o tem kako delujejo in razmišljajo največji in o osebni številki Švedov, ki odpira vsa virtualna vrata.

37 min 18 s

23.09.2021

Kako se je Twitter znašel v informativnih oddajah, alternativna medijska scena in Clickbait I Nataša Briški

Nataša Briški je novinarka, ustvarjalka podkastov in urednica portala Metina lista. Sprašujemo se, zakaj so novice potrumpovske dobe sestavljene iz tvitov, zakaj se obstoj manjšim neodvisnim medijem izplača, in priporočamo Netflixovo serijo Clickbait.

43 min 21 s

24.06.2021

O evoluciji glasbe in pretočnih storitvah za poslušanje - Odbita do bita v živo I Klara Zupančič in Lenart Kučić

V Kinu Šiška smo posneli zadnjo epizodo pete sezone. Klara Zupančič in Lenart J. Kučić o evoluciji glasbe in (revolucionarnih?) pretočnih storitvah za poslušanje glasbe.

42 min 44 s

17.06.2021

Odbita redakcija priporoča

Maruša in Anže s kolegi spletne redakcije Vala 202 tradicionalno ponujata digitalna poletna priporočila.

13 min 53 s

10.06.2021

Videoigre na olimpijskih igrah, digitalna prezenca športnih klubov in Zvočni dnevnik I Slavko Jerič

Mednarodni olimpijski komite je letos aprila sporočil, da pripraviljajo pet e-športnih prireditev v sklopu Olimpijskih iger v Tokiu. Zadnje večje prvenstvo v igranju videoigre Fortnite je sicer potekalo na razprodanem teniškem stadionu v New Yorku leta 2019. So e-športi primerni za velika tekmovanja v živo in kdaj bi lahko postali del olimpijskih iger? Kakšna je digitalna prezenca športnih panog? Kako uspešni so klubi in športni zvezdniki pri nagovarjanju navijačev prek spleta? Slavko Jerič priporoča televizijsko serijo Mare of Easttown in valovske Zvočne dnevnike.

42 min 8 s

03.06.2021

Dražje spletno nakupovanje, na kaj paziti pred dopustom, in koga kriviti I Matjaž Jakin

Prvega julija začne veljati napovedana evropska direktiva, ki uvaja zaračunavanje davka za vse spletne nakupe. Spletni nakupi poceni in priljubljenih izdelkov iz npr. kitajskih spletnih trgovin in iz preostalih držav tretjega sveta bodo dražji in bolj zapleteni. Na telefone končno spet nameščamo aplikacije za iskanje počitnic. Po vsej zmedi v letu 2020: kdaj naj so potrošniki previdni in kako potovanja izbira vedno previden Matjaž Jakin?

34 min 15 s

27.05.2021

Govorice o plačljivem Twitterju, odkupnina za gorivo in papeževa spletna trgovina I Davorin Pavlica

Lahko premium različica Twitterja vpliva na ugled družabnega omrežja, ki ima težave z lažnimi uporabniškimi računi in novicami? Koga vabijo v elitno družbo in kaj bo ponujal Twitter Blue za tri dolarje na mesec? V drugi temi se čudimo novici o cevovodu, ki z gorivom oskrbuje dobršen del vzhodne obale Združenih držav, saj se je ustavil zaradi kibernetskega napada. Ljudje so zaradi strahu pred pomanjkanjem z gorivom polnili tudi kartonaste škatle in plastične vrečke. Davorin Pavlica na koncu pripoveduje zgodbo o tem, kako se je srečal z internetom.

34 min 40 s

20.05.2021

Digitalni turizem, digitalna kultura in digitalni post I Tamara Langus

Odbita do bita je sodelovala na letošnji študentski marketinški konferenci Fanfara. Spraševali smo se, kako spremembe vplivajo na življenje in tehnologijo.Spremembe so nujne za napredek. Podjetja so v zadnjem letu dosegla za šest let sprememb na digitalnem področju. Virtualnemu svetu pa so se morale prilagoditi tudi panoge, ki načeloma ne morejo živeti brez realnega občinstva.

23 min 24 s

13.05.2021

iOS 14.5 in nova fronta zasebnosti, Epic proti Applu in LoRaWAN I Matic Bitenc

Podjetje Apple kot prvo med tehnološkimi velikani napoveduje spremembe pri sledenju uporabnikom. Po novem bo vsaka aplikacija od uporabnika morala zahtevati vprašanje, ali mu lahko sledi? Nadaljujemo lansko debato o sporu med podjetjema Epic in Apple, ki je pristal na ameriškem sodišču. Matic Bitenc priporoča decentralizirana omrežja za dostop do interneta.

35 min 40 s

06.05.2021

Digitalni odpadki, trajnostni telefon in Stylish I Jaka Kranjc

Jaka Kranjc je sodelavec društva Ekologi brez meja. Ločujemo digitalne odpadke, to niso samo telefoni in računalniki, ki jih zavržemo, so tudi neprebrana spletna pošta, fotografije, aplikacije, računalniške smeti ... Iščemo trajnostni pametni telefon in priporočamo orodje za brskalnik, ki spremeni videz spletnih strani.

38 min s

22.04.2021

Umik LG-ja, kakšen gospodar je Youtube in Notion I Tjaša Deu

V začetku leta so napovedali telefon, ki se bo zložil kot roleta, v začetku aprila pa sporočili, da zapirajo obrat, ki izdeluje pametne telefone. Podjetje LG je še eno, ki se umika vse bolj enoličnemu telefonskemu trgu. Ugotavljamo, da na Youtubu še vedno prepričata vztrajnost in kakovost, in se sprašujemo, kakšen gospodar je Youtube? Tjaša Deu na koncu priporoča orodje za organizacijo zasebnega in poslovnega življenja.

40 min 58 s

15.04.2021

Trajnostno zdravje, digitalna dobrobit in Hubermans Lab I Katarina Lotrič

Združeni narodi opozarjajo, da moramo do leta 2030 zmanjšati število prezgodnjih smrti zaradi nenalezljivih bolezni, tako da spodbujamo duševno zdravje in dobro počutje. Raziskave pravijo, da bi lahko z zmerno dejavnostjo letno preprečili pet milijonov smrti. Aplikacije se zato usmerjajo v trajnostno zdravje in iščejo digitalno dobrobit.

34 min 17 s

08.04.2021

110 tisoč slovenskih podatkov javnih, najstarejši portal v Sloveniji in oblak ni večen I Dalibor Cerar

Podatki 533 milijonov uporabnikov Facebooka so javno dostopni, je razkril Business Insider. Najbolj razburja dejstvo, da je med njimi tudi več kot 110 tisoč telefonskih številk slovenskih uporabnikov Facebooka. Nostalgično pogledujemo k prvemu slovenskemu spletnemu portalu, v čase, ko so internet uporabljali na žetone in opozarjamo, da oblak verjetno ni večen!

42 min 36 s

01.04.2021

Kje so čipi, konec gumba "subscribe" in Realme 7 Pro I Matjaž Ropret

V aktualni epizodi razmišljamo o čipih! Zaradi pandemije je po svetu vsesplošno pomanjkanje mikroprocesorjev. Na industrijske obrate pomembno vplivajo tudi naravne katastrofe, vse več bo posledic zaradi podnebnih sprememb. Mogoče nas najhujše pomanjkanje še čaka. Apple uvaja spremembe pri nagovarjanju poslušalcev k poslušanju podkastov. Namesto gumba "subscribe" predlagajo "follow". Med zanimivostmi pa se je tokrat znašel poceni telefon, ki ponuja dobro razmerje med kakovostjo in ceno.

32 min 4 s

25.03.2021

Kibernetska varnost, varnost in varnost I Tadej Hren

Podjetja, ki uporabljajo Microsoft Exchange, so se znašla pred varnostno težavo. Med posledicami ranljivosti sistemov je tudi vdor v norveški parlament. S sodelavcem SI-CERTA Tadejom Hrenom debatiramo tudi o novih oblikah phishing napadov in doslej največji znani odkupnini, ki znaša 50 milijonov dolarjev.

29 min 38 s

18.03.2021

Kaj je NFT, kakšno življenjsko dobo imajo spletni koncerti in DeFi I Vasja Veber

S prodajo NFT-jev so digitalne dobrine dobile vrednost, prodajajo se tudi gifi, tviti in glasba. Gre za modno muho kriptosveta ali resen korak v (digitalni) umetnosti? Sprašujemo se tudi, kako dolgo lahko živijo in preživijo koncerti na spletu in spoznavamo bančni sistem, ki se razvija na blockchainu.

43 min 7 s

11.03.2021

Astroturfing, Clubhouse in AR I Tadej Štrok

O astroturfingu oziroma načrtnem ustvarjanju lažnega javnega mnenja, novem družabnem omrežju Clubhouse, ki je kljub majhnosti in trenutni nedostopnosti požel veliko zanimanja ter uporabnosti tehnologije AR.

44 min 34 s

Stran 1 od 20
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov