Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • četrtek, 2. jul. 2020

Radio Prvi • čet, 2. jul.

00:00
Poročila


V prvi uri nočnega programa bomo z različnimi gosti preverili, na čem naj Maribor gradi turizem po epidemiji in skušali ugotoviti, kako v štajersko prestolnico privabiti goste iz drugih koncev Slovenije. Brigadir Ernest Aljaž nam bo v nadaljevanju noči predstavil vojaški muzej Slovenske vojske v mariborski Kadetnici. Slišali bomo tudi pogovor z ljubiteljico slovenskih naravnih jezer Manco Korelc, ki že tri leta obiskuje in popisuje naša jezera, barja in ribnike in jih je doslej obiskala že krepko čez tisoč. Predstavili bomo Mali beli gaj - prostor druženja, počitka in umiritve ob zgradbi oddelka za onkologijo UKC Maribor, namenjenega bolnikom, njihovim svojcem in zaposlenim. Z vami bo voditeljica Darinka Čobec.


01:00
Poročila


02:00
Poročila


03:00
Poročila


04:00
Poročila


04:45
Dnevni koledar


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


Kot otroci smo se večkrat igrali “gluhi telefon”. Sedeli smo v krogu in v uho svojega soseda šepetaje ponovili stavek, ki ga je nekdo povedal prvi. Že po dveh ali treh postajah je to sporočilo bilo močno spremenjeno, na cilj pa je skoraj vedno prispelo povsem drugačno in brezsmiselno sporočilo. Podobno se dogaja tudi z govoricami. Nekemu zakonskemu paru se je rodil prvi otrok, leto za tem drugi in leto pozneje še tretji. Naslednje leto se je naenkrat slišalo, da bodo dobili še četrtega otroka. Čeprav sta zakonca to zanikala, jima nihče ni verjel. Zaskrbljen starejši par jima je prinesel letak, na katerem je obširno pisalo o kontracepciji. Nekaj mesecev pozneje so celo klicali iz moževe službe in ga pozvali, naj prinese dokumente o rojstvu četrtega otroka. In ko so se naslednje poletje preselili v drug kraj, so tamkajšnje cerkvene skupnosti pričakovale pastorja s tremi otroki in visoko nosečo ženo. Govoric očitno ni mogoče spraviti s sveta. Zato je toliko pomembneje, da smo zelo kritični do takih zgodb, in to tudi ali predvsem takrat, ko imajo nekatere od njih zelo pobožen prizvok. Vsem govoricam se ne moremo smejati. Marsikatere namreč zadajo bolečine, nekatere so celo take, da lahko za vedno uničijo človekov sloves. Kaj lahko naredimo, da se polresnice ali neresnice ne bi tako zlahka širile? Eden izmed svetopisemskih nasvetov se glasi: “Vse preizkušajte.” (1 Tes 5,21) Govorica je nekaj, kar govorimo naprej, ne da bi vedeli, ali je resnično. Kolikokrat smo se že zalotili, da govorimo drugim to, kar smo slišali, ne da bi se prepričali, ali to resnično drži! Skušnjava, da bi slišano povedali naprej, je velika. Kdor razglaša novice, temu vsi pozorno prisluhnejo. V času, ko lahko vsakdo na svetovnem spletu objavi, kar želi, je to še posebno privlačno. In le če sami postanemo žrtev govoric, čutimo, kako lahko to boli. V Jakobovem pismu 3,5 je napisano: “Tako je tudi z jezikom: čeprav je majhen, se šopiri z velikimi dosežki. Poglejte, kako velik požar lahko nastane iz čisto majhnega jezička plamena.” (ŽJ) Zato ravnajmo s svojim jezikom – tem malim ognjem – kar se da previdno. Tudi če je kakšna pikantna zgodba resnična, nas to ne obvezuje, da jo povemo naprej. Sploh ne!


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 2. julij


06:15
Vreme z meteorologom


06:30
Poročila


Od vodovoda in hitre ceste do žetve in še delujočega mlina.


Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


Naši možgani imajo to imenitno zmožnost, da se znajo orientirati v prostoru. Da vemo, kje so vrata, kam gremo v službo ali v šolo in da se tudi vedno znova učimo novih smeri in novih okolij. Pri tem nam seveda pomagajo različni namigi iz okolja, od hribov, do stavb. Kaj pa, če tega ni? Kaj če smo sredi prostrane modrine, ki se ji reče morje in na vse strani vse izgleda - enako? Kako potem naši možgani osmilijo ta svet? Od kognitivnega zemljevida do kognitivnega kompasa - na poti skozi nevronske mreže nas tokrat usmerja prof. dr. Kate Jeffery, profesorica vedenjske nevroznanosti na UCL London, vodja laboratorija, članica Kraljeve družbe za biologijo in Kraljevega Inštituta za Navigacijo v Veliki Britaniji, na katerem je tudi podpredsednica.


08:00
Poročila


Prvi primer okužbe z novim koronavirusom se je v Sloveniji pojavil pred skoraj štirimi meseci, več kot 100 tisoč testiranih, nekaj več kot 1600 okuženih, preklic epidemije, število okuženih pa spet vsak dan drugačno. Kje smo v boju s covidom 19? Preživljamo drugi val? Gostja četrtkovega svetovalnega servisa bo vodja svetovalne skupine za covid 19 pri Ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović, dr. med., specialistka infektologinja. Pokličte ali nam pišite.


Leta 1966 je Frank Sinatra posnel skladbo Stranger in the night, ki je 2. julija prišla na prvo mesto ameriške lestvice.


08:42
Obvestila


09:00
Poročila


Če priznamo, ali ne, novi koronavirus je spet v prvem planu. Številke se kar ne umirijo. Po svetu se je z novim koronavirusom okužilo že več kot 10 milijonov ljudi, več kot 500.000 jih je umrlo. Imunolog prof. dr. Alojz Ihan z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani opozarja, da ni karantene za prihod iz balkanskih držav. Meni, da je nerazumljivo, da karantene nismo uvedli vsaj za tiste, ki delajo v domovih za starejše občane in v zdravstvenih ustanovah. Več v Ultrazvoku, ki ga je pripravil Iztok Konc. Foto: Iztok Konc


10:00
Poročila


Premnogokrat velja stereotip, da je spolnost le domena mlajših. Ali zrela leta res pomenijo konec spolnega življenja? Ali starejši spolnosti sploh ne potrebujejo? Da so vse to res le stereotipi in da je spolnost starejših lahko tudi drugačna, se je Peter Močnik pogovarjal s Frosino Krstanosko, dr. med., specialistko internistko in specialistko spolne medicine.


11:00
Poročila


12:00
Poročila


Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.


13:23
Osmrtnice, obvestila


14:00
Poročila


Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


17:00
Poročila


V Rusiji se je končalo glasovanje o ustavnih spremembah, včeraj je glasoval tudi predsednik države Vladimir Putin. Referendum bi moral biti že 22. aprila, vendar so ga zaradi pandemije koronavirusa preložili na 25. junij, ko se je glasovanje tudi začelo. Reforme naj bi med drugim okrepile zakonodajno vejo oblasti, predvsem pa bodo aktualnemu predsedniku Putinu omogočile bivanje v Kremlju do leta 2036. O političnih razlogih in posledicah takšnega avtokratskega manevra razmišljajo voditelj Miha Lampreht in gostje v studiu: - Bojko Bučar, profesor mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede, - Anton Rupik, pubicist in nekdanji diplomat, - Vlasta Jeseničnik, dopisnica RTV Slovenija iz Moskve.


18:00
Poročila


Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.


Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.


…igra čarobne melodije … Pripoveduje: Branko Jordan. Napisala: Mira Zelinka. Posneto v studiih Radia Slovenija 1996.


Pet let je tega, kar je poslednjič vandral Slavko Avsenik – in temu glasbenemu geniju, brez katerega domače, tako imenovane narodno zabavne glasbe ne bi bilo, namenjamo nocojšnjo oddajo. Iz arhivskih oddaj, posnetih ob Slavkovi 70-i in 80-i obletnici, poslušate nekaj odlomkov iz pogovorov z njim, ki so umeščeni med njegove glasbene bisere. Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.


21:00
Poročila


Miroslav Krleža, eden najpomembnejših hrvaških literatov, se je rodil 7. julija 1893 v Zagrebu, kjer je tudi umrl leta 1981. O njegovi plodovitosti priča več kot 50 knjig zbranih del; pisal je romane, kratko prozo, poezijo, dramatiko in eseje. Na začetku svoje literarne poti se je precej ukvarjal z odnosom do boga in krščanstva, pozneje pa sta prva svetovna vojna in popoln kaos v družbi povzročila, da se je usmeril k realističnemu opazovanju konkretnega sveta. Osrednja tema njegove pisave so tako postali vojna, njene posledice in čas velike duhovne in moralne zmede. V kanon se je najmočneje zapisal s ciklom o Glembajevih. Odlomek iz tega in še nekaterih drugih literarnih del Miroslava Krleže boste slišali v Literarnem večeru, ki je nastal leta 1993. Vabljeni k poslušanju!


Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


Poletna Pesem v žepu prinaša izbor slovenskih kantavtorskih pesmi. Tokrat poslušamo Ditko, Jano Sen in skupino Hamlet Express.


23:00
Poročila


Oddaja bo v znamenju starodavne Indije, poletja in ljubezni. Izbrali smo namreč nekaj verzov največjega pesnika in dramatika v sanskrtu Kalidase. O njegovem življenju je malo znanega, najverjetneje je pesnil v 5. stoletju, od njegovega dela pa so se ohranile tri igre, dve epski pesnitvi in dve krajši pesmi. Oddaja je nastala v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo pred šestimi leti. Nastopili so takratni študentje: Lovro Finžgar, Urška Taufer, Nik Škrlec, Lena Hribar, Nejc Cijan Garlatti, Patrizia Jurinčič in Anja Novak. Mentorja sta bila Aleš Jan in Saša Pavček.


22:56
Duhovnost in šport
11:37
Medijski zakoni
30:09
Ali predlogi sprememb treh medijskih zakonov vodijo v »orbanizacijo« slovenske medijske krajine?
13:25
Labirinti sveta
24:56
17 novih primerov okužb, številni posledica domačih druženj
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov