Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • sreda, 25. nov. 2020

Radio Prvi • sre, 25. nov.

00:00
Poročila


Včasih si oprta violončelo, poišče nenavaden kraj in zaigra. Včasih svoj nastop brez občinstva tudi posname in ga deli z nami na svojem kanalu Music Skywalker na You Tubu. Bacha je zaigral v cestnem podhodu, priredbo Pata Methenyja v vagonu starega vlaka v železniškem muzeju. Je član Slovenske filharmonije, igra tudi v številnih komornih zasedbah, od klasičnih do bolj alternativnih, kot je bil trio All Capone štrajh. Glasba je zanj na prvem mestu, takoj za njo pa sta planinarjenje in veslanje. S psičko Nelly doživljata številne morske in gorske pustolovščine, ki jih duhovito opisuje v svojih popotnih zapisih, pospremljenih s fotografijami. O glasbenih in drugih poteh se bo z gostom Ivanom Šoštaričem pogovarjala Nada Vodušek.


01:00
Poročila


02:00
Poročila


02:10
Ponovitev


03:00
Poročila


03:30
ID Nočni program - glasba Teja Klobčar


04:00
Poročila


Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


Sodelavka me je nekega krasnega jutra, ko sem ji govorila o lepoti vzhajajočega sonca in čudovitih barvah zarje, trdo postavila na realna tla z besedami: Veš, jaz tega danes nisem videla niti občutila … Razmišljam samo o tem, da je danes zadnji dan, ko moram plačati kup položnic …
Ni me užalila, samo v moje navdušeno govorjenje se je priplazila skrb matere, žene in gospodinje, ki mora danes plačati kup položnic in še ne ve, ali ji bo sploh ostalo kaj denarja za jutri.
Res je, položnice se del našega življenja, naših skrbi in upov, če seveda nismo med tistimi srečneži, ki imajo sanjske službe in kup denarja. Lahko smo še tako duhovno usmerjeni in verni, ko na mizi ležijo položnice kot grozeče zveri, ki požirajo denar, je naša prva in edina skrb: ali imamo dovolj, da vse to plačamo?
Položnice so me spomnile na delo misijonarjev, ki so odhajali in še odhajajo v najbolj odročne kraje sveta, navadno med najrevnejše ljudi. Tam svojega delovanja ne začnejo z zidavo cerkve ali kapelice, ampak najprej pomagajo ljudem preživeti. Prav presenečena sem bila, ko je misijonar frančiškan, ki je bil v našem samostanu na dopustu, na vprašanje, kaj dela, odgovoril nekaj čisto drugega, kot sem pričakovala. Ni govoril o številnih krstih, poučevanju verouka in tako naprej, ampak je preprosto dejal: Kopljem vodnjake. To je bilo njegovo delo, njegovo misijonsko poslanstvo – kopati vodnjake in ljudem pomagati, da najdejo vodo za preživetje!
Tam v Afriki, v vodnjaku, ki ga je skopal slovenski misijonar, se še danes zbira voda in vsa vas živi od tega božjega daru. Zato je pomembno in bi rada pomagala, da bi vsi ljudje lahko plačali svoje položnice vsak mesec sproti in bi jim še kaj ostalo.
Moja sodelavka se zna tudi prešerno nasmejati. Ne smeji se, ko plača položnice, ampak ko vzame v naročje svojega prvega vnuka in jo ta objame z malimi ročicami in ji v otroškem jeziku pripoveduje nekaj, kar samo on razume. Kot žuboreča voda iz misijonskega vodnjaka v Afriki se prižge svetloba v njenih trudnih očeh. Ve, zakaj hodi na delo in zakaj se trudi, da vsak mesec plača tiste položnice. Ve, zakaj živi, in to je nekaj tako lepega in dragocenega kot zarja po temni noči.


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar


06:15
Vreme z meteorologom


06:30
Poročila


Ne le da oblaček Pohajaček prinaša dež in poskrbi za gobe, danes se bo poigral tudi s Tončkom. Kako in kdo mu bo pri tem pomagal, pa boste izvedeli v prihodnjih minutah v Pravljici za lahko jutro.


Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45.


Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


Če ste danes zajtrkovali jogurt, lahko z veliko verjetnostjo rečemo, da ste pojedli tudi vsaj malo želatine. Ta prosojna, večinoma brezbarvna snov živalskega izvora se nahaja tudi v sladoledu, sladicah, gumijastih bombonih, pa tudi konzerviranem mesu in ribah. V nadaljevanju v oddaji Veste, kaj jeste povemo več tudi o rastlinskih nadomestkih ter pravilni pripravi želatine. Andreja Gradišar je s tem namenom pred mikrofon povabila inženirko živilske tehnologije Petro Mole iz Živilske šole Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.


08:00
Poročila


»Letos je vse drugače,« smo v zadnjih mesecih večkrat slišali. Tudi božično-novoletni prazniki bodo verjetno nekoliko drugačni, kot smo navajeni, a vsaj delno nam lahko ta najbolj čarobni čas v letu pričara adventno okrasje. Ne le adventni venčki in smrečice, tudi nekatere praznične rastline, na primer božična zvezda in božični kaktus, vsako leto poskrbijo za pravo ozračje. Kakšne so letos praznične smernice in kako se izdelave adventnega okrasja lotiti doma, bo v sredinem Svetovalnem servisu le nekaj dni pred prvo adventno nedeljo povedala dr. Sabina Šegula iz Akademije cvetja ? Flower Academy.


Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
60. rojstni dan praznuje ameriška pevka Amy Grant, ki je imela največje uspešnice na pop lestvici v osemdesetih letih. Amy, ki je sicer izvajalka krščanske pop glasbe, je prodala več kot 30 milijonov albumov in prejela več glasbenih nagrad, med njimi tudi 6 nagrad grammy. Amy Grant bo zapela skladbo Every Heartbeat.


08:42
Obvestila


09:00
Poročila


Rubrika predstavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju in novih glasbenih izdajah ter ponuja pregled glasbenih vsebin na Prvem.


Tokrat se pozabavamo z besedno zvezo vladavina prava, ki je nastala že v antični Grčiji. Njen pomen v današnjem svetu pa je večkrat zlorabljen za pridobivanje poceni političnih točk. V EU se vladavina prava pojavlja tudi v povezavi z evropskimi sredstvi, pri čemer je nelogično, da države, ki prostovoljno vstopijo v EU zdaj razlagajo, da jih EU sili spoštovati pravila, ki so jih same sicer sprejele.


10:00
Poročila


Tako drugod kot pri nas lisice v bajkah, pravljicah, basnih, v vsebinah visoke umetnosti ali v ljudski upodabljajoči umetnosti predstavljajo značajske lastnosti, kot so hudomušnost, prebrisanost in bistroumnost … Take lisice očitno živijo tudi v Bohinju in okolici, saj jim je slikar in grafik Črtomir Frelih, gost oddaje Intervju, dodelil glavno vlogo v svojih domislicah, risarskih sprehodih, neškodljivih šalah, ki, kot pravi, nimajo nobene ideološke uporabnosti, vseeno pa sproti na humoren način opazujejo dejanskost in se odzivajo na sliko podalpske realnosti, duh časa in sodobno ljudsko pamet, ki jo je mogoče nemudoma interpretirati in komentirati. Lisičje zgodbe Črtomirja Freliha so največ občinstva pridobile ob pomoči spletnega komuniciranja. Poleg takšne vizualne galerije so izbrane risarske modrosti po bohinjsko obiskovalcem v premislek in na ogled razstavljene tudi v galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, še svež pa je izid malega knjižnega zaklada z naslovom Črtomir Frelih: Lisice, knjiga umetnika.


11:00
Poročila


Ljubljanska tovarna sladkorja iz prve polovice 19. stoletja dobiva novo namembnost. Težko pričakovana prenova bo z napovedanim odprtjem jeseni 2021 prestolnici ponudila novo kulturno območje, Slovenijo pa uvrstila med opaznejše akterje na področju sodobne umetnosti v Evropi. Ljubljana upa, da si bo ravno s projektom Galerije Cukrarna leta 2025 pridobila naziv evropske prestolnice kulture. V tokratni oddaji Prvi na obisku se bo ekipa Prvega z gosti ozrla v zgodovino Cukrarne, preverila, kakšen arhitekturni izziv pomeni prenova in kaj Ljubljana in Slovenija s tako obsežnim galerijskim prostorom pridobita. Vabljeni v našo družbo v sredo ob 11.30.


12:00
Poročila


Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.


13:23
Osmrtnice, obvestila


14:00
Poročila


Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


17:00
Poročila


Ob mednarodnem dnevu delovanja proti nasilju nad ženskami OZN in številne nevladne organizacije opozarjajo na povečanje nasilja v obdobju pandemije. Zaradi koronavirusa je več tisoč ljudi ujetih med štirimi stenami. Številni živijo v pomanjkanju, ekonomske in psihosocialne stiske se stopnjujejo, izčrpanost in stres pa povzročata napetosti in poglabljata konflikte. Ob pozivanju ljudi, naj ostanejo doma, ne smemo pozabiti, da dom ni varno zavetje za vse. Veliko žensk in otrok je trenutno prisiljenih v samoizolacijo z nasilnežem. Nimajo možnosti umika iz nasilnega okolja, stiki z bližnjimi so prepovedani, možnost pomoči okrnjena.

O problematičnih razmerah, v kateri so se znašle žrtve nasilja v družini, in o možnih rešitvah voditeljica Martina Černe in gostje:
- Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo,
- Ana Pavlič z Inštituta za preučevanje enakosti spolov,
- dr. Katja Filipčič s pravne fakultete v Ljubljani,
- in Vinko Stojnšek, višji kriminalistični inšpektor z Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave.


18:00
Poročila


Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.


Ste kdaj pozorni, kolikokrat si kaj zamrmrate, pomislite na kakšno besedo, si jo ponovite, kaj zabičate, pomirite? V besedah je moč. V tokratni epizodi se bomo spomnili, kako lahko poiščemo besede, ki nas pomirijo in odpirajo notranji prostor. Z nami bosta prof. dr. Borut Škodlar in Mojca Delač.


Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.


Jezi ga odpadajoče listje.
Pripoveduje: Štefka Drolc.
Napisala: Eva Marder.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1978.


Geslo letošnjega že 30. tradicionalnega koncerta Klic dobrote zadnjo sredo v novembru, ko obeležujemo Teden Slovenske karitas, je »Slišim te«. Letos bo koncert potekal nekoliko drugače. Namesto v dvorano v Celje vas vabimo k poslušanju neposrednega prenosa iz Studia1 na TV Slovenija. Nastopili bodo Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Nuška Drašček, Gašper Rifelj ter voditelja Bernarda Žarn in Jure Sešek. Vabljeni k poslušanju.


Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


Tokrat v Glasbeni preobleki razgaljamo skladbe angleške kantavtorice Imogen Heap. Urednik oddaje je Andrej Prezelj.


23:00
Poročila


Sodobni valižanski pisatelj Robin Llywelyn je avtor romanov in zbirk kratkih zgodb. Njegova večkrat nagrajena dela so prevedena v več jezikov. Zanj so značilni domiselna raba jezika, opuščanje konvencionalnega žanra in povezovanje domišljije z elementi valižanskih srednjeveških pripovedi. Njegovo pisanje pogosto označujejo za magični realizem, ker avtor v njem spaja nezavedno, nadrealnost in fragmente. V njegovem pripovedovanju se nenehno prepletata nacionalna tematika in individualizem. Njegovo zgodbo Morje je zelo polno je prevedel urednik, scenarist in prevajalec Zdravko Duša. Oddajo mu posvečamo ob njegovem 70. jubileju. Besedilo interpretira Saša Mihelčič.


Oddaja Za prijeten konec dneva bo posvečena eni najuspešnejših in najbolj priljubljenih rokovskih pevk, Tini Turner, ki bo 26. novembra praznovala 81. rojstni dan. Do polnoči boste slišali nekaj njenih največjih uspešnic.


43:41
Matjaž Kološa
17:10
Glasbena preobleka
20:45
Vlada potrdila šesti protikoronski zakon
9:36
Mali cestni pometač, listje in zmaj
27:11
Umrl legendarni nogometaš Maradona
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov