Marko Aberšek ima svoje noge rad, a si želi, da bi bil korak popolnejši Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Marko Aberšek ima svoje noge rad, a si želi, da bi bil korak popolnejši Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

V življenju 11-letnega Marka Aberška se bo maja prihodnje leto napisalo novo poglavje. Takrat bo dr. Paley v Palm Beachu na Floridi opravil še zadnje tri operacije na stopalih, Markova mama, Jožica Aberšek, pa si skorajda ne zna zamisliti življenja brez okornih opornic, s pomočjo katerih Marko hodi zdaj. Kar je še vedno bolje, kot bi bilo, če bi Markova starša pred leti sledila zdravnikovemu predlogu, da dečku noge amputirajo. Iskrivi, radovedni in nasmejani fant ima kljub vsem težavam svoje noge rad.

Potem ko starša nista mogla sprejeti predloga zdravnika v Sloveniji, da Marku noge amputirajo, sta se na lastne stroške in s finančno podporo dobrodelnih ljudi odpravila v nemški Aachen, kjer je imel Marko uspešno operacijo kolkov. Marku so pozneje v Muenchnu operirali stopala, konec maja prihodnje leto pa ga čakajo na Floridi v ZDA še zadnje tri operacije in rehabilitacija.

Marko bo imel t.i. fiksaterje na obeh nogah in mavec, sledile bodo terapije, vendar bo potem brez opornic«, pravi Jožica Aberšek in dodaja: »Opornice ga obremenjujejo. Zaradi njih moramo kupovati večje hlače in čevlje, oboje se zaradi opornic trga. Opornice mu tudi povzročajo otiščance, zaradi njih ga tudi boljo noge, ker je toliko zrastel. Čakava nove opornice, ki jih bo Marko uporabljal pet mesecev, potem pa tako ali tako greva na Florido. Zdajšnje stanje je obremenjujoče, tako zame kot zanj«.

Mama Jožica bo z Markom na Floridi preživela več kot pol leta in stroškov ne bo zmogla pokriti sama. Med drugim bo morala najeti stanovanje v bližini bolnišnice in kupiti rabljen avto za prevoz na terapije. Slovenski Zavod za zdravstveno zavarovanje bo pokril stroške operacije in dnevnice, delno tudi rentgene.

»To bomo videli, ko bomo tam. Stroški so veliki, zdravila je treba kupovati v lekarni. Ena škatla antibiotika stane 100 dolarjev. Marko je tudi srčni bolnik in bo potreboval injekcije. Nekaj zdravil bom vzela s seboj, nekaj jih bo dobil v bolnišnici, ostalo je moj strošek. Veliki stroški bosta tudi hrana in avto. Čakajo naju veliki stroški. », pravi Aberškova

V skrbeh Jožica Aberšek ni samo zaradi poti na Florido, temveč tudi zaradi Markovega srca. Maja je bil zaradi srčne napake v kritičnem stanju in so mu na operaciji v Italiji vstavili umetno zaklopko aorte. Operacija nog pa zaradi srca ni pod vprašajem.

Pri zbiranju sredstev za Markovo pooperativno in rehabilitacijsko bivanje na Floridi Jožici in Marku Aberšek pomaga društvo Zvezdni otroci. Predsednik društva Sašo Kavaš ima sam za seboj težko izkušnjo in ve, kako ljudem približati takšne in podobne zgodbe otrok in staršev v bolezni in stiski.

Marku lahko najenostavneje pomagate s klicem na telefonsko številko 090 93 30 84, s katerim darujete 1,25 evra. Lahko pa prispevate tudi na TRR: Nova KBM, iban: SI56 04123 02457 34684, namen nakazila: pomoč Marku. Podjetja lahko donirajo na TRR društva Zvezdni otroci: Delavska hranilnica, iban: SI56 6100 0000 8103 145, namen nakazila: pomoč Marku.«

S pomočjo boste Marku in njegovi mami uresničili pomembno željo...