Foto:
Foto:

Prof. dr. Matjaž Perc s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru je še pred koncem lanskega leta prejel Zoisovo nagrado za raziskovalne dosežke na področju fizike družbenih sistemov. S svojim delom, predstavljenim v 300 znanstvenih člankih, je utemeljil novo vejo znanosti, je najbolj citiran naravoslovec pri nas, že leta 2014 pa se je uvrstil v odstotek najpogosteje citiranih fizikov na svetu.

Ne glede na vrhunske rezultate prizemljen in nasmejan profesor in raziskovalec sam o sebi pove, da še v srednji šoli ni kazalo, da bo tako uspešen raziskovalec in da mu fizika sploh ni šla. Kdaj se je obzorje na široko odprlo ne zna pojasniti, ni bilo velikega poka, do današnjih uspehov sta ga bolj pripeljala stalno in vztrajno delo. Kako svoje delo preprosto razloži laični javnosti?

»Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko se ukvarjamo s fiziko, ki opisuje pojave v družbi, npr. sodelovanje, cepljenje in kriminal. Pri tem uporabljamo fizikalni pristop, na način, ki opiše bistvo problema z minimalnim začetnim modelom, ki ga nadgrajujemo v upanju, da se bomo nekoč čim bolj približali realnemu stanju v družbi. Če izpostavimo na primer sodelovanje - želimo razumeti, kaj nas prepriča, da interese družbe postavimo pred naše lastne.«, pravi prof. dr. Perc.

Z vejo fizike, ki jo utemeljuje prof. dr. Perc bi se lahko izognili izgubi časa in kolateralni škodi pri reševanju problemov, veliko lažje bi namreč izključili scenarije, po katerih določenih težav ne bi mogli uspešno rešiti. In prav ti matematični in teoretični modeli so dodana vrednost fizike, ki je samo družboslovje ne ponuja, pravi sogovornik, ki mu v celoti lahko prisluhnete na spodnji povezavi. Če vas bo navdušil, lahko na FB profilu Radia Maribor glasujete zanj in ga pomagate izbrati za obraz meseca.