Traffic hotline 080 80 15

21. Sep 2019 at 10:43 Fram Euranet Plus

Modra delavnica ponuja mladim učenje preko konkretnega ustvarjanja

Vir: RTVSLO

V Modri delavnici, ki ima sedež na Štajerskem, v Framu, so v zadnjem letu izvedli več kot 130 delavnic. Vodilo Modre delavnice je nudenje praktičnih znanj s področja naravoslovja in tehnike. »Naše vodilo je, da povezujemo glavo in roke. Se pravi, da otroci ustvarjajo, delajo in se ob tem učijo. Izkušnje so pokazale, da je ta način učenja tudi najbolj učinkovit« pravi vodja Modre delavnice Danilo Kozoderc.

Modra delavnica, za katero stoji Zavod Simetris, je v zadnjem letu vključila v delavnice s področja robotike, tehnike, naravoslovja, oblikovanja gline, šivanja, kuhanja in matematike, več kot 800 otrok. Med drugim nudijo delavnice 3D-tiska, laserskega graviranja in modelarstva ter za šole prirejajo tehniške in naravoslovne dneve.

Delo Modre delavnice je že prepoznano na evropski ravni, saj so bili izbrani med več kot 270 organizacijami, ki poučujejo znanost izven šolskih učilnic, da se predstavijo na konferenci na Danskem.

»Ta konferenca mi je dala izkušnjo oz. pogled, na kakšen način lahko otroke pritegnemo v tehnično, naravoslovno razmišljanje: da z nekimi preprostimi stvarmi, ki jih imajo na voljo, z malo usmerjanja, poskušajo nekaj ustvariti,« pojasnjuje Danilo Kozoderc.

Projekt Modra delavnica je s 55.000 evri financiran s strani evropskega sklada za regionalni razvoj.

»Ta projekt se je letos zaključil. Znotraj projekta smo vzpostavili center, uredili smo prostore, ki nam jih je namenila občina Rače Fram, nabavili smo opremo in nekaj časa financirali tudi zaposlitev v tem centru. Zdaj smo na svojem in pred novimi izzivi,« zaključuje vodja Modre delavnice, Danilo Kozoderc.

In nov izziv evropskega projekta Modra delavnica iz Frama je razvoj programa Robotika in umetna inteligenca v šoli. Želijo namreč, da otroci v šoli spoznajo robotiko in umetno inteligenco preko konkretnega dela z nazorno didaktično opremo. Kajti, so prepričani v modri delavnici, ko doživijo vsi otroci na šoli enako tematsko izkušnjo, to vzpodbudi pogovore med njimi. Motivira jih za skupno razmišljanje in načrtovanje ter tudi konkretno delo in učenje.

Radio Slovenia International - Radio Si/Euranet Plus, boljše razumevanje Evrope

Nataša Godec