Vir: mmc rtvslo Foto:
Vir: mmc rtvslo Foto:

Partnerji v okviru slovensko-avstrijskega čezmejnega projekta so razvili hibridno e-kočijo na električni pogon, ki so jo nedavno predstavili v dvorcu Rakičan. Kočijo so razvili v okviru čezmejnega projekta .

Direktor Raziskovalno izobraževalnega središča (RIS) Dvorca Rakičan, g. Robert Celec pravi, da ima sam projekt več namenov, osnovni pa je privabiti čim večje število turistov v čezmejno regijo preko novih, zanimivih inovativnih produktov in dodaja: »E-kočije so tisti element našega projekta, ki so zanimive tako v promocijskem smislu, pa tudi kot prevozno sredstvo, s katerim bomo prevažali turiste v čezmejni regiji.«

In kaj je e-kočija? Robert Celec: »E-kočija je kočija, ki jo sicer še vedno vlečejo konji in jim pri tem pomaga elektromotor, ki se napaja preko baterije. Taka kočija ima več prednosti: prvi je etični vidik, kajti konje imamo radi in s pomočjo elektromotorja je vleka za konje lažja, saj v tem primeru vlečejo samo do 40% teže celotne kočije. Posledično s tem lažje premagujejo razdalje, lažje premagujejo hribe in elektromotor jim pomaga tudi pri zaviranju. Drugi vidik pa je, da s pomočjo e-kočije turisti doživijo in vidijo več v enem dnevu.«

E-kočija je moderno opremljena, pravi Robert Celec, kar pomeni, da je za udobje potnikov poskrbljeno in tudi zato je e-kočija atraktivna za turiste, ki si želijo doživeti lokalno, naravno kulturno dediščino na drugačen, pristnejši način. Vse kočijaške poti ter kočije bodo tekom projekta tudi testirane in prilagojene tako, da bodo na koncu ponudile vrhunski turistični produkt, ki bo povečal atraktivnost in število nočitev v čezmejnem prostoru.

Pri projektu, ki traja 30 mesecev, sodeluje pet projektnih partnerjev. RIS Dvorec Rakičan nastopa kot vodja projekta, Univerza v Mariboru in avstrijske organizacije Europäisches Zentrum für Erneuerbare Energie Güssing, EC Energie Center Lipizzanerheimat in Tourismusverband Region Oberwart pa kot projektni partnerji.

Skupna vrednost upravičenih sredstev znaša dobrega 1,1 milijona evrov, pri čemer znesek iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj obsega dobrih 980.000 evrov.

Nataša Godec, Radio Slovenia International – Radio Si/Euranet Plus, boljše razumevanje Evrope