Traffic hotline 080 80 15

15. Nov 2019 at 09:11 Slovenija Euranet Plus

Prometna unija in Vizija NIČ sta ključna dediščina komisarke Bulc

Konec mandata slovenske evropske komisarke Violete Bulc

Pet let je minilo od takrat, ko se je na čelo Evropske komisije zavihtel nekdanji luksemburški premier Jean-Claude Juncker in med evropske komisarje povabil tudi našo Violeto Bulc. Pred nekaj dnevi, s 1. novembrom, je ta komisija uradno zaključila svoj mandat, evropska komisarka za promet in mobilnost je danes le še skrbnica tega področja. Junckerjeva komisija ob zaključku mandata ni prejela najbolj bleščečih ocen, saj je na lestvici uspešnosti od 1 do 10 prejela oceno 4,6. To niti ni bilo presenečenje, saj je bilo zadnjih pet let za Evropsko unijo krizno – ne pozabimo na brexit, naraščanje nacionalizma in migracije. Z nekdanjo evropsko komisarko smo naredili obračun delovanja in vpogledali v prihodnost.

Violeta Bulc je transportni resor prevzela v času, ko je bil ta ključnega pomena za trajnostni program EU. Pravi, da ni najlaže narediti ocene po vsem tem času, a da je za to priložnost izjemno hvaležna Sloveniji in vladi, ki jo je na ta položaj pred petimi leti predlagala: »To je bila izjemna izkušnja z izjemnimi rezultati. Upam, da je tudi spodbuda vsem, kaj vse se lahko v petih letih naredi, če se dobro organiziraš, če postaviš jasno vizijo in če aktiviraš vse, ki so sestavni del nekega ekosistema.«

Za najuspešnejšo potezo njenega mandata so izpostavili poziv k uvedbi ukrepov za višje cestnine za voznike z vozili, ki najbolj onesnažujejo, kot precejšen korak nazaj pa njen neuspeli poskus zaključka poletnega časa. Kako pa sama ocenjuje svoj pretekli mandat? »Vesela sem, da od zdaj naprej na nivoju Evropske unije obstaja Prometna unija z intenzivno investicijsko dejavnostjo, močnim inovativnim nabojem in digitalizacijo ter z jasnim načrtom za zmanjšanje emisij. Ljudem pa bo verjetno največjo razliko pomenil nov, posodobljen koncept o varnosti v cestnem prometu, kar se sicer še ne bo poznalo jutri. A z ogromnimi vložki bo to vidno najkasneje do leta 2050, ko bi se morala uresničiti Vizija NIČ. Tudi moja zelo velika srčna želja je, da ljudje ne bi več umirali na evropskih cestah,« še dodaja Bulc. Naraščajo tudi pomisleki o skupni prihodnosti v evropski povezavi. Mandat zadnje Evropske komisije je bil soočen z velikimi izzivi: s terorizmom, z begunci, z migracijami, z novo globalno porazdelitvijo moči, z brexitom in posledicami postekonomske krize. »Vsaka od teh težav bi lahko bila usodna za Evropsko unijo,« pravi Violeta Bulc, »vendarle smo s poenotenim in zelo angažiranim delom vseh držav članic in vseh skupin našli odgovore, a do dokončnih rešitev še ni prišlo. Evropska unija je najmočnejša doslej, gospodarsko se je močno okrepila, imamo najmanjšo stopnjo brezposelnosti in zelo jasno strategijo za naprej. Optimistka sem in verjamem, da bomo z zagnanim ekipnim delom, z neprestanim posvetovanjem z ljudmi in z močno vizijo za naprej, da želimo ostati vključujoča, demokratična in predvsem zdrava družba, našli pot naprej. Tako bo tudi nova Evropska komisija lahko dobro delovala predvsem v dobro državljank in državljanov.« Nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen bi morala mandat prevzeti 1. novembra, a se je zaradi neprimernosti nekaterih kandidatov in zamika držav, ki niso pravočasno predlagali novih komisarskih kandidatov, proces potrjevanja močno zamaknil. Zato je tudi datum nastopa novega slovenskega komisarja v resorju za krizno upravljanje zdaj še neznan.

Darja Potočan, projekt Euranet Plus - boljše razumevanje Evrope

DAP