Minister Matej Arčon. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Minister Matej Arčon. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Poudaril je vsebinski pomen teh nalog, ki po njegovih besedah bogatijo vse nas in so izjemno dragocene tudi za delo urada.

Kot so sporočili iz vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, je na letošnji, 21. natečaj urada prispelo 17 nalog, v 21 letih pa skupno že 373. Minister je v svojem nagovoru izrazil zadovoljstvo nad odzivnostjo natečajnikov.

Prvo nagrado za najboljša dela s področja Slovencev v izseljenstvu je prejela Nadia Molek za doktorsko disertacijo o procesih vzpostavljanja identitete Slovencev v Argentini. Drugo nagrado je prejela Neli Skočaj za magistrsko nalogo o tem, ali je znanje slovenskega jezika pogoj za čutenje slovenske etnične identitete. Tretja nagrada je šla v roke Alenki Tratnik za magistrsko delo o biografskem učenju slovenskih izseljencev v Avstraliji. Josip Veber pa je za diplomsko delo o kulturnih prireditvah Slovencev v Južnem Banatu prejel posebno priznanje.

S področja Slovencev v zamejstvu je prvo nagrado dobil Dominik Srienc za doktorsko disertacijo o gestusu literarnega pisanja pri Florjanu Lipušu. Drugo nagrado je prejela Jasmina Klanjšček za magistrsko nalogo Pomen glasovnega zavedanja v dvojezičnem vrtcu v Špetru, tretjo nagrado pa Helena Lupinc za diplomsko nalogo o Narodnem domu v Trstu. Posebno priznanje je prejela Ivona Andres za diplomsko nalogo Opis stare kmečke hiše v slovenskih govorih na avstrijskem Koroškem.