Še zadnje vaje pred sobotnim slavnostnim koncertom. Foto: Davor Lonzarič
Še zadnje vaje pred sobotnim slavnostnim koncertom. Foto: Davor Lonzarič
Davor Lonzarič|Dvorana je bila premajhna za vse.
Dvorana je bila premajhna za vse. Foto: Davor Lonzarič
Davor Lonzarič|Prizadevne članice kreativne delavnice.
Prizadevne članice kreativne delavnice. Foto: Davor Lonzarič
Slavnostni koncert Mešanega pevskega zbora Encijan (SKD Istra v Pulju)

V Pulju je bilo v soboto slovesno, kot že dolgo ne. Deseti rojstni dan sta praznovala Mešani pevski zbor Encijan in kreativna delavnica, ki delujeta pod okriljem Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja.

Slavnostni koncert Mešanega pevskega zbora Encijan je do zadnjega kotička napolnil dvorano Doma hrvaških braniteljev. V dve uri trajajočem sprehodu skozi vseh deset let skupnega prepevanja, so pevke in pevci, pod vodstvom zborovodje Paole Stermotić, predstavili bogat repertoar, ki obsega slovenske ljudske pesmi, sakralne pesmi in zabavne, večno zelene popevke. In navdušili!

Slavnostnega koncerta se je, ob novoimenovani veleposlanici RS na Hrvaškem, udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. Gorazd Žmavc. Poudaril je, da je pevski zbor Encijan eden resnično najboljših pevskih zborov v celotnem slovenskem zamejstvu, ki obsega področje štirih Sloveniji sosednjih držav, kjer Slovenci živijo kot avtohtona narodna skupnost. Izpostavil je, da Urad društvo Istra uvršča med najaktivnejša in najustvarjalnejša slovenska društva na Hrvaškem. »Čutim dolžnost, da se zahvalim vsem, ki ste doslej društvo vodili ali se drugače trudili zanj; naj mi bo pa ob tem dovoljeno eno osebo, ki je društvo vodila polno desetletje, omeniti tudi poimensko. Seveda gre za gospo Klaudijo Velimirović, ki je pred kratkim oddala predsedniško funkcijo, s svojo požrtvovalnostjo, delavnostjo in ustvarjalnostjo pa je odločilno in pozitivno zaznamovala slovensko sceno na puljskem ter tudi ostalem istrskem področju v zadnjem desetletju« je dejal minister.

Deseti rojstni dan so praznovale tudi članice kreativne delavnice. Ob tej priložnosti so v preddverju dvorane pripravile razstavo, na kateri so na ogled postavile umetnine, ki so izpod njihovih prstov nastajale skozi desetletje.

Celovška slovenska založba, Mohorjeva družba, je društvu Istra ob tej priložnosti podarila okoli 400 novih slovenskih knjig, ki bodo prostor našle v društveni knjižnici, dragocenem prostoru ohranjanja in negovanja slovenske besede.


Reportaža ob 10. obletnici Mešanega pevskega zbora Encijan v oddaji Primorski kraji in ljudje:

Ponujamo vam fotoutrinek dogajanja - od zadnjih priprav, do razstave in slavnostnega koncerta. Kmalu pa objavimo še videozapis slovenskega večera v Pulju.

Foto: Davor Lonzarič

Slavnostni koncert Mešanega pevskega zbora Encijan (SKD Istra v Pulju)