Foto:
Foto:
Slovenija praznuje 25 let obstoja
Praznovanje 25. obletnice osamosvojitve
Brglez nagovoril poslance na slavnostni seji DZ-ja
Govor predsednika Boruta Pahorja na osrednji državni proslavi

Predsednik vlade Miro Cerar je v poslanici državljanom zapisal, da ga spomini na razglasitev slovenske samostojnosti navdajajo z velikim ponosom. Hkrati pa je dodal, da se tudi danes uspešno spopadamo z izzivi in da se ponovno prebuja optimizem. "Dovolimo si biti drzni v novih spremembah," je pozval premier.

Cerar je v poslanici, ki so jo objavili na spletni strani SMC-ja, katerega predsednik je, zapisal, da se spominja poguma, enotnosti, življenjske energije in vizije v vseh nas pred 25 leti ob razglasitvi samostojnosti. "Vedeli smo, da smo skupaj močnejši. Da za nas ni previsoka nobena ovira. Da je vsak posameznik kamenček v mozaiku nastajanja nove demokratične države. Zato sem prepričan, da se lahko prav vsak poistoveti s tem, da nam je uspelo nekaj skorajda nemogočega. Delovali smo enotno in stremeli k skupnemu cilju - boljšemu življenju v lastni državi," se spominja premier.

Ob tem priznava, da so bile v četrt stoletja samostojne države storjene tudi nekatere napake. Pa vendar se z vsemi izzivi zdaj znova uspešno spopadamo, je prepričan. "Ker smo znova zazrti v prihodnost. Ponovno se prebuja optimizem. Priznajmo si uspehe, ki jih ni malo. Dovolimo si biti drzni v novih spremembah. Prepričan sem, da nam bo skupaj uspelo," je poudaril v poslanici.

Odlikovanja zaslužnim miličnikom
Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti ob dnevu državnosti v predsedniški palači vročil državna odlikovanja častni znak svobode za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti 16 miličnikom: Aleš Ašič, Bojan Bedek, Franc Banko, Brane Bratuša, Maksimiljan Breznik, Gorazd Grm, Franc Kranjc, Ladislav Lovrenčič, Bojan Malec, Slavko Puklavec, Darko Pajtler, Miran Ring, Peter Skrivarnik, Milan Širnik, Jožef Šrok in Gorazd Toplak.

Peterleta in nadškofa Zoreta ne bo na današnji proslavi
Osrednja državna proslava ob srebrnem jubileju države je bila že v petek zvečer v prestolnici. Na dan državnosti pa je na Trgu republike v Ljubljani pripravilo proslavo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Že sredi tedna je udeležbo na tej proslavi zaradi nestrinjanja z načinom delovanja Janeza Janše odpovedala predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Sinoči je udeležbo odpovedal tudi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, ker mu je predsednik združenja Aleš Hojs sporočil, da ni primeren za govornika na proslavi.

Cerar ponovil zavezanost Natu
Cerar si je danes v koprskem pristanišču ogledal tudi vojaško križarko ameriške mornarice USS Monterey in pri tem izrazil veselje, da naši zavezniki ob 25-letnici slovenske neodvisnosti delijo naše navdušenje. Premier je ob tem ponovil zavezanost Slovenije za mir in izpolnjevanju zavez do zveze Nato.

Ob takih srečanjih, kot je današnje, je po Cerarjevih besedah "pomembno, da izkažemo našo zavezanost Natu (...) in da tudi naši zavezniki poznajo Slovenijo, da vedo, da se zavzemamo za mir".

Poudaril je, da je slovenska vlada ta četrtek povečala znesek za obrambo in ga bo postopno že v 2017 in potem kasneje še povišala, hkrati pa izvedla številne ukrepe za modernizacijo vojske.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley pa je izpostavil, da današnji obisk podčrtuje odnose med zavezniškima državama, govori pa tudi širše o siceršnjih dobrih odnosih med ZDA in Slovenijo. Izrazil je tudi svoje čestitke in spoštovanje Sloveniji ob državnem prazniku.

Na Brezjah maša za domovino
Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever sta pripravila proslavo v Murski Soboti. Zbrane bo nagovoril predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Praznično bo tudi po številnih občinah.

V svetišču Marije Pomagaj na Brezjah je bila dopoldne maša za domovino, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Maši je sledila predstavitev knjige Vloga nadškofa Šuštarja pri slovenski osamosvojitvi, ki je izšla pri Mohorjevi družbi.

Tradicionalni tek na Vršič
V Kranjski Gori so priredili že 22. Andrejčkov tek na Vršič. Tekači so se morali na 12 kilometrov dolgi poti do najvišjega slovenskega cestnega prelaza na 1611 metrih nadmorske višine soočiti s številnimi serpentinami in kar 811 metri višinske razlike. Najboljši domači gorski tekači so lani za progo porabili manj kot 50 minut.

Slovenija praznuje 25 let obstoja
Praznovanje 25. obletnice osamosvojitve
Brglez nagovoril poslance na slavnostni seji DZ-ja
Govor predsednika Boruta Pahorja na osrednji državni proslavi