Znanost in tehnologija
slice
Ponočnjaki umirajo prej kot ljudje, ki radi zgodaj vstajajo
21. april 2018 ob 16:11 Nočno življenje je dolgoročno zdravju škodljivo, potrjuje še ena študija, tokrat na velikem vzorcu ljudi. Ponočnjaki umirajo prej in pogosteje zbolijo.
49
 • Se lahko nočne ptice sploh prelevijo v jutranje?
 • Vloga genetike
 • Moško kontracepcijsko tabletko uspešno preizkusili na opicah
  36
  21. april 2018 ob 12:42 Ameriški znanstveniki so na samcih opičje vrste makako uspešno preizkusili moško kontracepcijsko tabletko, ki omeji gibanje spermijev. Stranskih učinkov niso zaznali.
  Visoke temperature odnesle skoraj tretjino koral Velikega koralnega grebena
  20
  19. april 2018 ob 11:31 Med marcem in novembrom leta 2016 je zaradi visokih temperatur odmrlo 29 odstotkov koral v Velikem koralnem grebenu, najbolj prizadet je bil severni del grebena, ki si najverjetneje ne bo nikoli ...
  Izstrelitev iskalca planetov Galaksije, vesoljskega teleskopa TESS
  103
  19. april 2018 ob 01:01 Iskanje planetov po domači Galaksiji dobiva nov zagon. Upokojenega Keplerja bo nadomestil vesoljski teleskop naslednje generacije, TESS, ki je bil uspešno izstreljen v orbito.
  Zdravniki pozivajo ljudi, naj zaupajo uradni medicini
  215
  18. april 2018 ob 16:55 Zdrav način življenja se prodaja, bolniki pa so obravnavani kot potrošniki.
  Shod raziskovalcev sprašuje vlado: Zakaj ne za znanost? Slovenski raziskovalci so s shodom za znanost pod geslom Zakaj ne za znanost? že drugič opozorili na težave raziskovalneg a dela v raziskovalnih in univerzitetnih ustanovah.
  94
  Znanstveniki po naključju ustvarili encim, ki razgrajuje plastenke Ameriški in britanski znanstveniki so po naključju ustvarili encim, ki lahko razgradi plastenke. Odkritje bi lahko pomenilo revolucijo pri reševanju vse večje onesnaženosti s plastiko.
  88
  Izjemne orientacijske sposobnosti želv: Domov kar s pomočjo magnetnega polja Morske želve so Zemljino magnetno polje sposobne izkoristiti izjemno dobro.
  11
  Cerar: Slovenci smo tesno povezani s podeželjem Na Bledu poteka mednarodna konferenca o konceptu pametnih vasi, ki naslavlja izzive, s katerimi se spopada evropsko podeželje, tudi slovensko.
  25
  Video: Polet čez Jupitrov kaotični severni pol Nasa je poskrbela za 3D-simuliran polet čez Jupitrov severni pol. Nastal je na podlagi posnetkov v infrardeči svetlobi sonde Juno in razkriva ogromne viharje.
  5
  Kako naj se podjetja pripravijo na GDPR-uredbo o varovanju osebnih podatkov Kot kaže, se bo že prihodnji mesec začela uporabljati nova evropska uredba o varstvu podatkov. Podjetja morajo prilagoditi s tem povezane poslovne prakse ali pa tvegajo visoko kazen. 25.
  33
  Mavretanija dva dni brez dostopa do spleta zaradi pretrganega podvodnega kabla Mavretanija je, po tem ko je bil pretrgan podvodni kabel, ostala 48 ur brez dostopa do spleta, prizadetih pa je bilo še devet drugih zahodnoafriških držav.
  23
  Zuckerbergove medle obljube o večji zaščiti podatkov uporabnikov Ustanovitelj družabnega medija Facebook Mark Zuckerberg je pred člani predstavniškega doma ameriškega kongresa še enkrat ponovil obljube o večji zaščiti podatkov uporabnikov, kar jih je izrekel že v ...
  26
  Raketa Sojuz z grafično zunanjo podobo slovenskega študenta Denisa Vrenka Slovenski študent arhitekture Denis Vrenko je izdelal grafično podobo, ki bo upodobljena na raketi Sojuz, ko bo ta v Zemljino orbito ponesla satelit Cheops.
  12
  Kako pekoč je najbolj pekoči čili? Dovolj za v bolnišnico. Moški, ki je na tekmovanju v jedenju čilijev v New Yorku pojedel najbolj pekoči čili na svetu, je zaradi "ubijalskega" glavobola moral poiskati zdravniško pomoč.
  29

  Na testu
  link
  Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
  15
  18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
  Več novic ...
  Izbor
  Videonovice
  Izjava dneva
  link
  Eva Marn
  2
  22. april 2018 ob 11:28 Očitno v svetu še vedno velja prepričanje, da lahko z nasilnimi sredstvi in vsemi temi orožji prinesemo mir. To se mi zdi res popolnoma absurdno.
  Več novic ...
  Kazalo