Znanost in tehnologija
slice
Sunita Williams med izbranci, ki bodo letos poleteli v vesolje
Ameriški astronavti bodo znova vzletali iz Cape Canaverala, 19. junij 2018 ob 11:53 52-letna Američanka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams je v skupini astronavtov, ki bodo letos znova poleteli v vesolje.
16
Muha, ki se ohlaja z napihovanjem mehurčkov
9
19. junij 2018 ob 09:42 Z visokimi temperaturami se morajo spopadati tudi žuželke. Muha chrysomya megacephala je razvila poseben sistem ohlajanja - hladi se z napihovanjem velikih mehurčkov, ki jih nato znova posesa vase.
Trije "novorojeni" planeti se skrivajo v naši soseščini
28
18. junij 2018 ob 20:34 Astronomi so pri 330 svetlobnih let oddaljeni zvezdi odkrili dokaze za obstoj treh novorojenih eksoplanetov. Zvezda šteje le štiri milijone let, planeti še manj.
S tehnologijo veriženja blokov in "pametjo množic" nad lažne novice
14
17. junij 2018 ob 14:35 V boju proti lažnim novicam so se v slovenskem zagonskem podjetju Eventum odločili povezati sodobno tehnologijo veriženja blokov z najstarejšo obliko preverjanja dejstev – pametjo množic.
Stari Opportunity za vedno utihnil v "viharju epskih razsežnosti"?
25
17. junij 2018 ob 23:12 Veteranski rover Opportunity se je znašel v veliki peščeni nevihti, ki mu zastira sončne celice. Po 15 letih na Marsu utegne zmrzniti zaradi manka elektrike.
Oleg Korabljov: Ljudje bodo leteli na Mars, a kolonizacija je stvar stoletij Ameriški rover je poskrbel za odkritje, da koncentracija metana v Marsovem ozračju periodično niha.
16
Bo ponosni lastnici prah z Luninega površja Nasa odvzela? Neka ženska iz ameriške zvezne države Tennessee trdi, da ji je Neil Armstrong pred leti podaril prav posebno darilo. Obdaril naj bi jo z epruveto s prahom z Lune.
13
Slovenske ceste bo pod drobnogled znova vzel Google Na slovenske ceste se po petih letih vrača ameriški spletni velikan Google, ki bo s posebej prilagojenimi vozili znova fotografiral ulice in ceste ter s tem posodobil prve posnetke, ki so dostopni v ...
55
Nova EU-avtorska direktiva: davek na spletne povezave, samodejni filtri za prepoznavanje vsebin ... Nova evropska direktiva o avtorskih pravicah, ki naj bi jo Evropski parlament sprejel, je sprožila številne peticije proti njej, saj naj bi na račun avtorskih pravica lahko omejevala svoboščine ...
73
Antarktika pospešeno izgublja led, kar 200 milijard ton letno Sateliti, ki nadzirajo stanje Antarktike, kažejo, da ta celina vsako leto izgubi okoli 200 milijard ton ledu.
197
Bi zmogli teden brez zaslonov? Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je pripravilo pobudo za teden brez zaslonov. V izbranem tednu bodo starši in otroci prosti čas preživeli brez televizije, tablic, prenosnih telefonov.
11
Video- in avdioznanost: Bi se raje odpovedali mezincu desnice kot pametnemu telefonu? Antropologija je deležna mnogih predsodkov in stereotipov, a njen pomen vse pogosteje prepoznavajo visokotehnološka podjetja. Kaj pa je njen pomen?
12
Rover na Marsu našel organske spojine Nasin robotski laboratorij Curiosity je na Marsu našel številne organske spojine. Ne le to, skozi leta zaznava periodično nihanje metana v atmosferi.
61
Znanstveniki: Pomembno srečanje bi se moralo začeti s kavo Kava si je v zadnjih letih prislužila naziv superživila, do zdaj so znanstveniki ugotovili, da ščiti pred rakom, preprečuje diabetes, čisti ožilje in krepi spomin, a to še ni vse, po ugotovitvah ...
18
Če bi radi dlje živeli, hodite hitreje Če človek hitro hodi, bo morda dlje živel, so ugotovili avstralski znanstveniki. Že hoja s povprečno hitrostjo lahko zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt za 20 odstotkov.
18

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
15
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Marjan Šarec
19. junij 2018 ob 14:51 Vse, kar smo opravili do zdaj, so pogovori. To ni sestavljanje koalicije in že kar pogovarjanje o ministrskih mestih.
Več novic ...
Kazalo