Znanost in tehnologija
slice
MMC odšteva: Pet najodmevnejših dosežkov slovenske znanosti
MMC odšteva do leta 2019, 10. december 2018 ob 00:00 Leto 2018 je znova prineslo nekaj znanstvenih in aplikativnih prebojev slovenske znanosti.
Tehnologija, ki je obnorela svet: od videoigre Fortnite do pametnih naprav
8. december 2018 ob 00:00 Pametni telefoni postajajo še pametnejši, prenosni računalniki še lažji, žarnice se prižigajo na ukaz glasu, o videoigri Fortnite pa je vsaka beseda odveč, saj podira vse rekorde.
Znanstveniki: Za pomanjkanje podpore vrhunski znanosti je najbolj odgovorna politika
30
6. december 2018 ob 12:32 Skupina slovenskih znanstvenikov je v pismu premierju Marjanu Šarcu opozorila na slabe razmere v domači znanosti, ki se kažejo v pomanjkanju sredstev, neučinkovitem upravljanju in pomanjkanju ...
Nasina sonda Osiris Rex po več kot dveh letih dosegla asteroid Bennu
13
4. december 2018 ob 15:32 Po več kot dveh letih potovanja je Nasina sonda Osiris Rex dosegla asteroid Bennu, s katerega namerava pobrati vzorce in jih pripeljati na Zemljo.
Sojuz po oktobrski okvari v vesolje uspešno ponesel astronavte
86
3. december 2018 ob 17:12 Ruska raketa z vesoljskim plovilom Sojuz je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla ruskega, kanadskega in ameriškega astronavta.
Umetna inteligenca – desna roka velikega brata? V zadnjih nekaj letih smo se nenadoma zavedeli, da živimo v časih eksplozivnega razvoja umetne inteligence, da se njena raba hitro širi na nova in nova področja in da marsikje v pomembni meri že ...
14
Zoisovi nagradi za življenjsko delo prejela Žekš in Kacin Wohinzeva Za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti sta Zoisovo nagrado za življenjsko delo prejela Boštjan Žekš in Milica Kacin Wohinz.
3
Slovenska učiteljica Nina Jelen zmagala na vseevropskem natečaju spletne varnosti Slovenska učiteljica Nina Jelen je v kategoriji učiteljev osvojila prvo mesto na nagradnem natečaju v okviru kampanje #SaferInternet4EU za otrokom primerno medmrežje.
15
Na mize jedcev prihaja 3D-tiskano meso Podjetje iz Barcelone želi jedcem ponuditi priložnost, da si zrezke in piščančje prsi natisnejo kar s 3D-tiskalnikom.
42
Kitajska uvedla preiskavo sporne genske spremembe dojenčic Kitajske oblasti preiskujejo trditev kitajskega znanstvenika, da je ustvaril prvi gensko spremenjeni dojenčici, katerih DNK naj bi bil imun proti okužbi z virusom HIV.
23
InSight je na Marsu, prvi pristanek po šestih letih Nasina sonda InSight je pristala na Marsu nepoškodovana in je že poslala prvo fotografijo. Gre za prvi pristanek na Marsu po šestih letih. Nasina sonda InSight je pristala na Marsu, 146
96
Zveza potrošnikov se pridružuje pritožbi proti Googlu zaradi sledenja lokacijam uporabnikov Zveza potrošnikov Slovenije bo pri Informacijskem pooblaščencu zaradi načina sledenja lokacij uporabnikov in domnevnem kršenju GDPR-ja vložila pritožbo proti Googlu in se s tem pridružila zvezam na ...
66
Rusija bi preverjala resnico o pristanku Američanov na Luni Direktor ruske vesoljske agencije Roscosmos pravi, da bo načrtovana misija na Luno preverjala, ali se je pristanek Američanov na Luni leta 1969 res zgodil.
61
Video: Tako je iz vesolja videti izstrelitev rakete Astronavt Alexander Gerst je posnel izstrelitev rakete z drugačne perspektive, kot smo je vajeni. Ujel je plovilo MS-10, kako na Mednarodno vesoljsko postajo prinaša zaloge.
10
Povej mi to v petih minutah. Nemogoče? Mogoče! Deset raziskovalcev iz po večini naravoslovno-tehniških področij je na četrtem znanstvenem slamu navdušilo občinstvo. Zmagal je Andrej Šmuc.
3

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Ivica Buljan
1
9. december 2018 ob 13:55 Predstava na en način osvetljuje zgodovinsko dogajanje, kot ga pozna uradna zgodovina, potem pa je tu še zgodovina, kot jo doživlja družina, ki je nujno ideološka zgodovina.
Več novic ...
Kazalo