Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Znanost in tehnologija

"Tu gre za umetniško pojmovanje softverskega ustvarjanja"

Aplikacije za spletno sodelovanje glasbenikov so dobile silovit zagon v obdobju pandemičnih razmer, ko so zbori, bendi in posamezniki nadomeščali živ glasbeni stik na vajah in snemanjih z nizkolatenčno spletno povezavo.

Novoodkriti komet že lepo viden tudi na nebu nad Slovenijo

Novoodkriti komet, ki bo prvič v 50.000 letih preletel Zemljo in Sonce, je te dni že lepo viden tudi na nebu nad Slovenijo. Največjo svetlost in s tem vidnost pa bo dosegel 1. februarja, ko bo od Zemlje oddaljen "le" 42 milijonov kilometrov.

18

Vlada vzpostavlja enotno agencijo za znanstvene raziskave in inovacije

Vlada je sprejela predlog novele zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki predvideva vzpostavitev enotne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS).

4

Nizozemski heker naj bi med drugim ukradel podatke skoraj vseh prebivalcev Avstrije

Na Nizozemskem je bil novembra lani s pomočjo avstrijskega zveznega kriminalističnega urada aretiran 25-letni Nizozemec, ki naj bi kradel in prodajal osebne podatke milijonov ljudi po vsem svetu, med drugim skoraj vseh prebivalcev Avstrije.

11

T-2 s projektom povezuje pametna mesta za bolj trajnosten razvoj

Pri telekomunikacijskem operaterju T-2 so lani začeli izvajati projekt Pametna mesta 4.0., ki ga sofinancira EU. Povezovali bodo pametna mesta in ustvarjali razvojne rešitve za bolj trajnosten razvoj gospodarstva in družbe.

3

Nasa in Boeing razvijata "trajnostno" letalo s tretjino nižjo porabo goriva

Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da bodo z ameriškim proizvajalcem letal Boeing sodelovali pri razvoju "trajnostnega" letala. Prvi testni polet načrtujejo za leto 2028.

29

Microsoft bo do konca marca odpustil 10.000 zaposlenih

Microsoft bo do konca marca odpustil skupno 10.000 zaposlenih, so sporočili iz ameriškega tehnološkega velikana. Razloga naj bi bila "odziv na makroekonomske razmere in spreminjajoče se prioritete strank".

5
Več

Izbor

"Več Slovencev kot se prijavi, višjo možnost imamo, da bomo dobili prvega slovenskega astronavta"

Evropa bo kmalu predstavila nov letnik astronavtov stare celine. Bo med njimi Slovenec? Tega še ne vemo. Lahko pa vpogledamo v proces izbire, kot sta ga v pogovoru predstavila Slovenca, ki sta se prijavila, visoko uvrstila, a izpadla pred tretjim krogom.

31

Veliki SLS pripravljen na izstrelitev proti Luni, SpaceX izstreljuje kot po tekočem traku

Minuli teden je bil res bogat z raketnim dogajanjem. Veliki SLS je prestal serijo testov, Južna Koreja je dobila svojo orbitalno raketo, SpaceX izstreljuje kot po tekočem traku ... Vse to in še več v 126. Vesoljskem tedniku.

9

Kako laser stiska vodo – kot tubo zobne kreme

Mednarodna znanstvena skupina, v kateri sodeluje tudi slovenski znanstvenik, je naredila korak naprej pri razumevanju interakcije med svetlobo in snovjo. Z laserjem so posvetili v vodo in izmerili, kako svetloba stiska kapljevino proti osi žarka.

38

Sovjetski simboli v vesolju, James Webb poravnan, konec teleskopa SOFIA

SpaceX je vse zanesljivejši prevoznik astronavtov v orbito, kozmonavti so opravili vesoljski sprehod in pri tem ujezili marsikoga na zahodu, Nasa in DLR sta ukinila program teleskopa SOFIA ... Vse to in še več v 121. Vesoljskem tedniku.

20

Še večji razkol med Eso in Roskozmosom, težave SLS-a, napovedana Uranova sonda

Evropska vesoljska agencija je odpovedala številne skupne projekte z ruskim Roskozmosom, otepali naj bi ga se tudi Kitajci, Američanom ne gre pomemben preizkus rakete SLS ... Vse to in še več v 120. Vesoljskem tedniku.

37

Sklenjen megaraketni posel, SLS se na ogled postavi, Rusija trga vezi z Zahodom

Ameriška supertežka nosilna raketa SLS je prvič dosegla izstrelišče in se prebija skozi težave, Amazon je opravil ogromen nakup raket, ki spreminja svetovni trg ... Vse to in še več v 119. Vesoljskem tedniku.

46

Prihodnost Mednarodne vesoljske postaje zavita v temo

Kaj čaka Mednarodno vesoljsko postajo, skoraj 150 milijard evrov vreden mednarodni projekt? Njeni temelji se majejo, scenariji, ki so bili nekoč iracionalni, so zdaj na mizi zaradi vojne v Ukrajini. Vse možnosti so odprte.

39
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov