Znanost in tehnologija
slice
Pošastno črno luknjo iz galaksije izstrelili za sto milijonov supernov silni gravitacijski valovi
Opazovanja teleskopa Hubble, 25. marec 2017 ob 16:06 Astronomi so našli supermasivno črno luknjo, izstreljeno iz svojega domovanja v središču galaksije.
16
 • Kvazar 35.000 svetlobnih let od središča osvetja
 • V Sloveniji več mobilnih uporabnikov kot ljudi: 2,4 milijona
  18
  25. marec 2017 ob 12:02 Ob koncu lanskega leta je bilo v Sloveniji že skoraj 2,4 milijona uporabnikov mobilnega omrežja, kar je za odstotek več kot leto pred tem. Med njimi je večina, kar 77 odstotkov, naročnikov.
  Si bomo pomlajevali kri in se tako ohranjali zdrave dlje časa?
  15
  24. marec 2017 ob 18:54 Raziskovalci z univerze v nemškem Ulmu so odkrili, da lahko matične celice v krvi znova aktivirajo z dodatkom beljakovine, imenovane osteopontin, in tako "pomladijo" kri.
  Uporaba satelitske navigacije izklopi del možganov
  18
  22. marec 2017 ob 18:06 Satelitska navigacija zagotovo olajša pot, a hkrati izklopi del možganov, ki bi drugače simuliral pot do želenega cilja, kaže najnovejša raziskava.
  Na testu: Noa H10, presenečenje iz sosednje Hrvaške
  60
  20. marec 2017 ob 06:51 Nekako smo se navadili, da mobilne telefone razvijajo predvsem v Južni Koreji, na Japonskem, Kitajskem ali v ZDA, a to seveda ne pomeni, da drugje telefonov ne izdelujejo, le o njih redkokdaj slišimo.
  Hubble ujel zvezdo, ki beži iz podirajočega se sistema več sonc Vesoljski teleskop Hubble se je v svežem podvigu lotil iskanja planetov odpadnikov in spodletelih zvezd. V sosednjem Orionu je našel sistem treh zvezd, ki razpada.
  42
  Rakave celice napadli z gensko spremenjenimi virusi Skupina španskih znanstvenikov je razvila nov pristop za spopad z rakavimi celicami. Gensko so spremenili viruse, ki prepoznavajo zdrave in rakave celice in napadejo predvsem slednje.
  31
  Prisluškovanje ob arbitraži: NPU vložil kazensko ovadbo Preiskovalni postopek zaradi prisluškovanja ob arbitražnem postopku se počasi premika naprej. NPU je vložil in nedavno dopolnil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca.
  99
  Število pi predstavlja navdih tudi v umetnosti Število pi je eno najznamenitejših matematičnih objektov, pogosto pa buri domišljijo tudi v umetnosti.
  25
  Kaj je Zemljo pred 700 milijoni let odelo v led? Menijo, da vulkanski izbruhi. Največjo poledenitev Zemlje v njeni zgodovini pred 717 milijoni let bi verjetno lahko povzročili vulkanski izbruhi, ugotavljajo znanstveniki.
  67
  Teden možganov: "Možgani so krivec za večino kriz po svetu" Družbene krize, ki se zrcalijo v življenjih posameznikov, bodo osrednja tema letošnjega tedna možganov, enega največjih poljudnoznanstvenih dogodkov v Sloveniji.
  52
  Neandertalci so poznali 'aspirin', morda celo antibiotike, in se poljubljali z ljudmi Znanstveniki so z analizo zob izvedeli marsikaj o štirih neandertalcih, ki so pred 50.000 leti živeli v Evropi.
  87
  Družbena omrežja: od všečkov do zasvojenosti Na družbenih omrežjih lahko preživimo dolge ure, pretirana uporaba lahko pelje do zasvojenosti. Ta teden smo v podkastu Številke posvetili prav tej temi. Predstavili smo že nekaj podatkov
  42
  Oblikovali novo obliko materije – časovni kristal Znanstvenikom več ameriških univerz je uspelo ustvariti novo obliko materije, ki so jo poimenovali časovni kristal, saj se njegova struktura ne ponavlja v prostoru, ampak v času. Atomi v časovnih ...
  24
  Tehnološki giganti se odzivajo na razkritje, da lahko Cia vdira v njihove proizvode Nekaj podjetij, v proizvode katerih naj bi po razkritju WikiLeaksa lahko vdrla Cia, se je odzvalo na vsebino v torek objavljenih dokumentov te ameriške agencije.
  99

  Na testu
  link
  Na testu: Noa H10, presenečenje iz sosednje Hrvaške
  60
  20. marec 2017 ob 06:51 Nekako smo se navadili, da mobilne telefone razvijajo predvsem v Južni Koreji, na Japonskem, Kitajskem ali v ZDA, a to seveda ne pomeni, da drugje telefonov ne izdelujejo, le o njih redkokdaj slišimo.
  Več novic ...
  Izjava dneva
  link
  Peter Prevc
  4
  25. marec 2017 ob 14:06 Boril sem se, bitka ni uspela in ponos je ranjen. Tako kot včeraj sem zabetoniran na zadnji rdeči črti.
  Več novic ...
  Kazalo