Znanost in tehnologija
slice
Mesta prihodnosti: Londubaj, Pekingapur in Ljubljanabor
Nova serija Frekvence X na Valu 202, 16. oktober 2018 ob 19:38 Urbana okolja rastejo in se spreminjajo hitreje kot kadar koli prej. Morda bo v Sloveniji nastal Ljubljanabor, interesna mestna zveza Ljubljane in Maribora.
53
Umrl soustanovitelj Microsofta Paul Allen
68
16. oktober 2018 ob 08:23 V 66. letu starosti je zaradi posledic raka umrl soustanovitelj Microsofta Paul Allen, ki je bil med drugim tudi lastnik več športnih ekip.
Miši istega spola s pomočjo znanstvenikov do mladičev
7
15. oktober 2018 ob 15:14 Kitajski znanstveniki so v laboratoriju pri miših istega spola ustvarili mladiče, pri čemer so matične celice uporabili za odstranitev določenih genov.
"Direktorica Akosa je s svojimi izjavami zavajala"
42
15. oktober 2018 ob 22:32 Svet Akosa je vladi predlagal razrešitev direktorice Tanje Muha, kar sledi aferi, ko je frekvence za tehnologijo 5G dobilo podjetje BTC, kmalu zatem pa je v njem končal nekdanji minister za javno ...
Zmrznjene zvezde, ki načenjajo dozdajšnje razumevanje vesolja
11
14. oktober 2018 ob 10:53 Več kot 70 odstotkov zvezd v naši galaksiji je hladnih. To so šibkejši svetlobni viri z manj kot desetino Sončeve mase. Mednje spadajo tudi rjave pritlikavke, ki ne morejo spajati vodika.
Nasa: Voyager 2 bo kmalu vstopil v medzvezdni prostor Vesoljska sonda Voyager 2 se bliža medzvezdnemu prostoru, so sporočili z ameriške vesoljske agencije. Kmalu bo postala drugi izdelek človeških rok, ki je prestopil to mejo.
58
Odkrili prvo supernovo, pri kateri je nastal sistem dveh nevtronskih zvezd Astronomi, med njimi je bila tudi Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, so odkrili nenavadno supernovo, ki je bila šibkejša od drugih podobnih eksplozij ...
3
Težave Sojuza po izstrelitvi, a astronavta sta živa in zdrava Vesoljsko plovilo Sojuz je imelo kmalu po izstrelitvi z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) težave. Astronavta sta se še pravočasno rešila.
146
Izjemen dosežek slovenskih kirurgov: po rekonstrukciji na podlakti nos prenesli na obraz V UKC-ju so predstavili prelomen dosežek na področju estetske kirurgije: popolno rekonstrukcijo nosu v dveh fazah, pri čemer so uporabili zgolj lastno tkivo pacientke.
72
Po zlorabi zasebnih podatkov ukinitev storitve Google+ Podjetje Google bo zaradi programskega hrošča, ki je izpostavil podatke pol milijona uporabnikov tretjim osebam, ukinilo Google+, kar bodo občutili predvsem uporabniki sistema android na telefonih.
27
Egiptovski proizvajalec pametnih telefonov se usmerja na afriški trg Prvi egiptovski proizvajalec pametnih telefonov Silicon Industries Corporation namerava vstopiti na širši afriški trg do konca letošnjega leta ali na začetku prihodnjega.
13
Težko pričakovano podnebno poročilo: zvišanje povprečne temperature omejiti na 1,5 stopinje Celzija Če želimo zvišanje povprečne temperature na Zemlji omejiti na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo, se mora ne le svetovno gospodarstvo, ampak tudi družba v celoti preoblikovati hitro ...
178
Nobel Američanoma, ki sta v gospodarsko rast vključila inovacije in podnebje Letošnja Nobelova nagrajenca za ekonomijo sta Američana William D. Nordhaus in Paul M. Romer za vključitev tehnoloških inovacij in podnebnih sprememb v makroekonomsko analizo.
44
Odkrili naj bi prvo, pošastno veliko eksoluno Astronomi so našli "trdne dokaze" za obstoj eksolune. Če bo potrjena, gre za prvo znano luno zunaj Osončja, ki je tudi zelo velika.
43
Rover MASCOT opravil misijo na asteroidu Rjugu Japonska misija Hajabusa 2 je na asteroid Rjugu odvrgla sondo MASCOT, ki je uspešno opravila četrti pristanek na asteroidu v zgodovini. Prejšnja dva sta se zgodila le nekaj dni nazaj.
20

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Videonovice
Izjava dneva
link
Radenko Mijatović
1
17. oktober 2018 ob 17:50 Tomaž se zaveda, da so bili rezultati slabi, da izkupiček in igra nista bila na želeni ravni. Videl je sicer perspektivo za naprej, ampak je z razumevanjem sprejel to odločitev.
Več novic ...
Kazalo