Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Znanost in tehnologija

Slovenija bo leta 2025 postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije

Predsednik vlade Robert Golob in generalni direktor Evropske vesoljske agencije Josef Aschbacher sta podpisala sporazum, po katerem bo Slovenija 1. januarja 2025 postala polnopravna članica Ese.

Raziskovalci IJS-ja prvič uspešno zasnovali kvantno svetlobo

Znanstveniki z Instituta Jožef Stefan in Instituta Maxa Plancka so prvič uspešno zasnovali prepletene fotone oz. kvantno svetlobo v tekočih kristalih, kakršne sicer najdemo v televizijskih zaslonih. To bi lahko pomembno vplivalo na kvantno tehnologijo.

26

V Srbiji odprli inovacijski center za pametno proizvodnjo, ki ga sofinancira Slovenija

Minister Matjaž Han je v Srbiji sodeloval pri uradnem odprtju inovacijskega centra za pametno proizvodnjo. Gre za projekt razvojne pomoči, ki ga Slovenija sofinancira s pomočjo OZN-a za industrijski razvoj. Cilj je postati središče za digitalne inovacije.

7

Ministrstvo za izobraževanje je 30 šolam kupilo 36 robotskih rok

Ministrstvo za izobraževanje je šolam s programi elektrotehnike, mehatronike in strojništva nabavilo 36 robotskih rok, ki bodo omogočile praktično usposabljanje, razvoj tehničnih spretnosti in poglobljeno razumevanje avtomatizacije in robotike.

11

Operacijski sistem za iPhone bo na voljo tudi v slovenskem jeziku

Uporabniški vmesnik operacijskega sistema za pametne telefone ameriškega proizvajalca Apple iPhone iOS 18, ki prihaja jeseni, je v preizkusnih izdajah na voljo tudi v slovenščini.

45

Apple bo svoje naprave nadgradil s ChatGPT-jem in glasovni pomočnici Siri dal nove funkcije

Ameriško tehnološko podjetje Apple je predstavilo nove funkcije umetne inteligence za svoje naprave Apple Intelligence in partnerstvo s podjetjem OpenAI, ki bo še letos vključilo storitev ChatGPT v Applove naprave.

16

Zaradi slabe promocije znanstvenih dosežkov v Sloveniji primanjkuje tujih raziskovalcev

Delež tujih raziskovalcev je nizek, razlog je po mnenju govorcev na okrogli mizi Tedna Kemijskega inštituta slaba promocija znanstvenih člankov. Minister Luka Mesec je povedal, da so prenovili zakon o zaposlovanju tujcev, ki bo privabljal izobražen kader.

9
Več

Izbor

Akt o umetni inteligenci: ureditev, s katero Evropski parlament cilja na ves svet

Evropski parlament je po dolgih letih priprav sprejel akt o umetni inteligenci, enega največjih podvigov tega mandata, s katerim želi vplivati na globalno prakso. Toda, ali je s tem zagotovil, da se bo razvoj umetne inteligence selil drugam?

67

Evropa izvisela, prvi Neameričan na Luni bo Japonec

Japonska vesoljska agencija bo razvila veliko terensko vozilo za vožnjo po Luni, ki bo zmoglo do 1000 kilometrov v enem polnjenju. V zameno bo dobila dve vozovnici na tla Lune v okviru programa Artemis. Ena izmed njih naj bi bila posebej dragocena.

56

"Vesoljske zmogljivosti Slovenije so se okrepile"

Vesoljske zmogljivosti Slovenije so se okrepile in morebitnemu članstvu Slovenije pri vstopanju v Evropsko vesoljsko agencijo dobro kaže, pravi direktor za evropske, pravne in mednarodne zadeve pri Esi Eric Morel de Westgaver.

55

Super Heavy razpadel tik pred morjem, Starship med vrnitvijo v ozračje

Tretji testni polet rakete Starship je prinesel precej napredka za SpaceX, a ni dosegel vseh ciljev. Prva stopnja Super Heavy je razpadla malo pred padcem v morje, Starship pa je bil izgubljen med vrnitvijo v ozračje.

66

Nina Gunde-Cimerman: znanstvenica, ki je našla povezavo med solinami, ledeniki in pomivalnim strojem

Kariera Nine Gunde-Cimerman je polna nenavadnih hipotez in presenetljivih odkritij. Z izredno sposobnostjo povezovanja podatkov, vztrajnostjo in pogumom ji je iz ideje, ki je takrat veljala za nemogočo, uspelo uveljaviti novo znanstveno področje.

12

Američani po 52 letih pristali na Luni, a z napako

Ameriško podjetje Intuitive Machines je opravilo prvi zasebni pristanek na Luni v zgodovini z robotsko sondo. Njen pristajalnik Nova-C je končal na širšem območju Luninega južnega pola. A misija ni šla povsem po načrtu.

85

Skrivnostni kitajski raketoplan, nova nemška vesoljska ladja in težave Voyagerja 1

Voyager 1 je doživel novo okvaro, Kitajska je zaznamovala več kot 500 izstrelitev raket Dolgi pohod, teleskop James Webb je našel tri rjave pritlikavke ... Vse to in še več v 171. Vesoljskem tedniku.

23
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov