Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Znanost in tehnologija

Nova evropska raketa Ariane 6 bo prvič poletela prihodnje poletje

Prva izstrelitev rakete Ariane 6 bo med 15. junijem in 31. julijem 2024, napoveduje Evropska vesoljska agencija. Pred tem mora opraviti še dva zahtevna testa delovanja v "poslabšanih pogojih". Evropa trenutno nima težkonosilne rakete.

3

Zoisova nagrada Josu Vukmanu in Danilu Zavrtaniku, Puhova nagrada Jožetu Vižintinu

Podeljene so bile najvišje državne nagrade za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti. Zoisovo nagrado za življenjsko delo sta prejela Joso Vukman in Danilo Zavrtanik, Puhovo nagrado za življenjsko delo pa Jože Vižintin.

HSE: Zamejili smo vdor in preprečili večjo škodo

HSE ocenjuje, da kibernetski napad ni povzročil večje poslovne škode. Glavne poslovne procese so vzpostavili, na delovnih mestih je večina zaposlenih, elektrarne vodijo daljinsko, sporočajo iz skupine.

6

Fakulteta za elektrotehniko bogatejša za redek superločljivostni mikroskop

Superločljivostni mikroskop v vrednosti 1,25 milijona evrov je največji nakup posamičnega kosa opreme v zgodovini Univerze v Ljubljani. Z njim bodo raziskovalci lahko natančneje opazovali procese v celicah, sporočajo z elektrotehniške fakultete.

Čemu tak hrup zaradi vodika?

Kako je vodik, ki se še vedno pridobiva predvsem iz fosilnih goriv, v zadnjih letih postal vroča politična tema, za katero vlade po svetu, pa tudi Evropska unija, namenjajo milijarde? Je to res upravičeno?

73

Je mogočni Super Heavy uničilo pljuskanje goriva?

Ameriško podjetje SpaceX je opravilo drugi testni polet rakete Starship, ki se je končal z dvema eksplozijama. Kaj je šlo narobe in kaj prav ... Vse to in še več v 13. posebni izdaji Vesoljskega tednika.

71

HSE o kibernapadu: Situacija pod nadzorom, večjih posledic ne bo

Skupina Holding Slovenske elektrarne še vedno ni rešila težav zaradi vdora v njen računalniški sistem. Z reševanjem zaklenjenih datotek se poleg policije in drugih institucij s področja kibernetske varnosti ukvarja najmanj 40 strokovnjakov.

105
Več

Izbor

"Učenec pogleda v kamero in kosilo je plačano. To je grozljivo, to je noro!"

Šola na daljavo med koronakrizo se je močno naslonila na tehnologijo, rezultat je bil porazen. Na kakšen način bi morali vpeljati umetno inteligenco v šole? "Nisem čisto prepričan, da je to sploh smiselno!" je za MMC dejal profesor Wayne Holmes.

138

Kitajci prehiteli Muska, indijska misija na Luno, obletnica Jamesa Webba

Indija je izstrelila lunarno misijo Čandrajan-3, Kitajci so v vesolje spravili prvo raketo na metan, evropsko-ameriški načrt pridobitve vzorca Marsa na Zemljo je v škripcih ... Vse to in še več v 157. Vesoljskem tedniku.

4

Aidan White: Javnost ima pravico biti obveščena, če je informacije ustvarila umetna inteligenca

Dezinformacije, sovražni govor in spletno nadlegovanje so težave, ki potrebujejo širši etični kodeks in smernice, se je odločila Evropska komisija, ki financira najnovejši projekt priprave takšnega kodeksa.

92

Ljubljanski Sinergise v ameriške roke, začetek nove ere raziskovanja ekosplanetov

Vesoljski teleskop James Webb je izmeril temperaturo eksoplaneta v izjemno zanimivem sistemu, slovensko podjetje, ki se ukvarja s podatki satelitov, bo šlo pod okrilje ameriške družbe ... Vse to in še več v 152. Vesoljskem tedniku.

39

Anže Slosar razvija Nasin teleskop, ki bo postavljen na oddaljeni strani Lune

Polet prve pretežno 3D-natisnjene rakete je bil uspešen neuspeh, Nasa razvija radijski teleskop, ki bo postavljen na oddaljeno stran Meseca ... Vse to in še več v 151. Vesoljskem tedniku.

10

Nasa pokazala skafander, Bransonov Virgin Orbit v težavah in ognjeniški izbruh na Veneri

Znanstveniki so odkrili sledi ognjeniške dejavnosti na Veneri, Nasa je pokazala skafander za lunarne odprave Artemis, Kitajci so na področju vesolja vse bolj ambiciozni ... Vse to in še več v 150. Vesoljskem tedniku.

29

"Več Slovencev kot se prijavi, višjo možnost imamo, da bomo dobili prvega slovenskega astronavta"

Evropa bo kmalu predstavila nov letnik astronavtov stare celine. Bo med njimi Slovenec? Tega še ne vemo. Lahko pa vpogledamo v proces izbire, kot sta ga v pogovoru predstavila Slovenca, ki sta se prijavila, visoko uvrstila, a izpadla pred tretjim krogom.

31
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov