Mežan in Fajfar v pogovoru z novinarko TV Slovenija Alenko Bevčič. Foto: TV Slovenija
Mežan in Fajfar v pogovoru z novinarko TV Slovenija Alenko Bevčič. Foto: TV Slovenija

Anton Mežan je po delnih neuradnih izidih prejel 51,23 odstotka glasov volivcev, aktualni župan Janez Fajfar pa 48,77 odstotka glasov. Volilna udeležba v Občini Bled je bila 55-odstotna. Majhna razlika med kandidatoma – v prvem krogu je Mežan zmagal za 52 glasov – je bila tudi v drugem krogu. Po trenutnih delnih neuradnih izidih je namreč ob 3609 veljavnih glasovnicah Mežan dobil 89 glasov več kot Fajfar.

Mežan je občinski svetnik na Bledu zadnjih 16 let, osem let pa je bil tudi podžupan, a ne tudi v aktualnem mandatu. Po zadnjih volitvah sta se s Fajfarjem javno sprla, ko ta ni spoštoval predvolilnega sporazuma, po katerem naj bi Mežan ob odpovedi kandidaturi za župana ostal še naprej podžupan, a ga Fajfar ni imenoval na podžupansko funkcijo.

Na Bledu bo županoval Anton Mežan

"Ves čas sem obljubljal novo poglavje in to novo poglavje zdaj tudi prihaja," je Mežan zatrdil v pogovoru za TV Slovenija. Fajfar pa je dejal: "Predajam občino v odlični kondiciji, vsi glavni projekti, za katere smo se borili teh 16 let, so začeti, v blagajni je denarja dovolj. Če bom še v občinskem svetu ali ne, se bom še odločil, ampak vsekakor želim novemu županu vso srečo in tudi to, da bo župan za vse, kot sem bil sam."

Nova županja Kranjske Gore napovedala prve ukrepe

V Kranjski Gori je prepričljivo, z nekaj več kot 60 odstotki glasov, zmagala Henrika Zupan. Nekdanja direktorica Komunale Kranjska Gora napoveduje spremembo pri temeljni usmeritvi občine. Zaveda se, da veliko občanov živi od turizma in da si veliko ljudi želi oddiha v Zgornjesavski dolini, a opozarja, da množični turizem ne prinaša koristi.

Napovedala je že tudi prve ukrepe: "Bom predlagala spremembo pravilnika o plačevanju parkirnine, kot sem napovedala, bo kratkotrajno parkiranje za občane Kranjske Gore brezplačno," je poročal Radio Slovenija.

Novega župana imajo tudi na Jesenicah
Novega župana so dobili tudi na Jesenicah, to je Peter Bohinec, sicer predsednik jeseniškega hokejskega kluba in član SD-ja, ki je dobil 53,30 odstotka glasov. Za dosedanjega župana Blaža Račiča je glasovalo 46,70 odstotka volivcev.

Mežan priznava, da so pred občino številni izzivi, predvsem s področij prometa, turizma, infrastrukture ... Dotaknil se je tudi projekta gradnje obvoznice: "Razbremenilna cesta se mora začeti graditi v pravem pomenu, ne samo z dvema ali tremi lopatami, zadeva se mora odviti maksimalno hitro, moramo pa vedeti, da bo gradnja potekala nekaj let, nekaj let bo še zastojev, veliko potrpljenja bo potrebnega, ampak verjamem, da bomo potem vsi skupaj zadihali."

V prvem krogu je Mežan ob 57-odstotni volilni udeležbi zbral 45,6 odstotka glasov, Fajfar pa 44,2 odstotka. Oba sta kandidirala kot nestrankarska kandidata s podporo volivcev in svojo listo za občinski svet. Gibanje Svoboda pa je za županjo predlagalo v. d. direktorice Turizma Bled Romano Purkart, ki je v prvem krogu prejela 10,2 odstotka glasov.

Lista Tonija Mežana je v 17-članskem občinskem svetu osvojila pet, lista dozdajšnjega župana Rad imam Bled pa štiri svetniška mesta. Tri mesta ima Gibanje Svoboda, dve mesti SDS, Lista Bled 365, Lista za kulturo in šport ter NSi pa imajo po enega člana.