Roman Leljak dejanje zanika. Foto: BoBo
Roman Leljak dejanje zanika. Foto: BoBo

Do kršitve naj bi prišlo s tem, ko naj bi župan in kandidat za vnovično izvolitev Roman Leljak vzel eno nežigosano glasovnico, jo obkrožil, objavil in pozneje raztrgal. Leljak to zanika.

Kot je razvidno iz uradnega zaznamka občinske volilne komisije Občine Radenci, ki ga je ob sporočilu za javnost posredovalo Gibanje Svoboda, je Leljak v sredo okoli 13. ure prišel v pisarno tajnice volilne komisije Sabine Gutalj.

"Nepooblaščeno in nezakonito je s kupa glasovnic vzel eno nežigosano glasovnico za župane, odšel v sosednjo pisarno ter na njej obkrožil svoje ime. To nežigosano glasovnico je fotografiral in fotografijo pozneje objavil na družabnem omrežju. Glasovnico je pozneje raztrgal. Gre za hudo kršitev volilne zakonodaje, saj je nepooblaščena oseba dobila nezakonit dostop do volilnega materiala in lahko pod vprašaj postavi zakonitost županskih volitev v Občini Radenci," so zapisali pri Gibanju Svoboda.

Gibanje Svoboda, katere kandidat za župana Občine Radenci je Toni Žitek, je zaradi tega že poslalo pritožbo občinski volilni komisiji, dogodek pa naznanilo tudi ministrstvu za notranje zadeve.

Leljak, ki je župansko kandidaturo vložil s podpisi volivcev, je za STA dejal, da opisano ne drži. "Gre za diskvalifikacijo mene kot protikandidata njihovemu kandidatu," je dejal.

Predstavnice občinske volilne komisije Občine Radenci, podpisane pod uradni zaznamek, za dodatna pojasnila za STA trenutno niso dosegljive.

Je pa iz uradnega zaznamka, ki ga je sporočilu za javnost priložilo Gibanje Svoboda, razvidno, da je občinska volilna komisija uradni zaznamek v zvezi z dogodkom na državno volilno komisijo poslala na zahtevo kandidata Tonija Žitka. V uradnem zaznamku je med drugim zapisano tudi, da lahko dogodek potrdi priča, in sicer namestnica tajnice občinske volilne komisije Sabina Horvat.

Predsednik občinske volilne komisije v Radencih Zlatko Herceg je za STA dejal, da bodo primer obravnavali in odločitev sporočili v soboto. Herceg pravi, da je bil z dogodkom seznanjen šele danes ter da je takoj sklical sejo občinske volilne komisije. Ta je sicer že sklicana za soboto, ko bo dali navodila vsem volilnim odborom za glasovanje v nedeljo.

Tam bodo obravnavali tudi pritožbo, ki jo je vložil predstavnik liste Gibanja Svoboda Janez Konrad, hkrati pa bodo obravnavali tudi poziv predstavnice Liste Romana Leljaka Mije Rožman glede izločitve volilnega zaupnika Jožefa Šmelca, ki ga je predlagala stranka SD. Šmelcu očitajo, da je v sredo oviral predčasno glasovanje. "Pritožba je vložena v skladu z 98. členom zakona o lokalnih volitvah, ki pa določa, da je pritožba utemeljena, če je očitek resničen in če bi ta dogodek bistveno vplival na rezultat volitev. Takšna je tudi sodna praksa," je še dodal Herceg.