Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sodelujoči so se strinjali tudi, da bi podprli vzpostavitev kriznega centra za mlade od 18. do 29. leta starosti.

Organizacije, povezane v Mrežo mladinskih centrov Ljubljana, Slovenska filantropija, Sindikat Mladi plus, Parada ponosa in Ustavni klub, so na soočenje z mladimi povabile kandidate za župane in predstavnike list, ki kandidirajo za ljubljanski mestni svet.

Odzvali so se županski kandidati Tina Bregant (SLS in Naša dežela), Jasminka Dedić (Vesna – zelena stranka), Jasmin Feratović (Piratska stranka Slovenije), Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno) in Nataša Sukič (Levica) ter predstavniki list Tomaž Avsenik (Resnica), Dejan Crnek (Lista Zorana Jankovića), Martina Fukuhara Štirn (Lista kolesarjev in pešcev), Marko Koprivc (SD) in Lenart Žavbi (Gibanje Svoboda).

Na področju stanovanjske problematike bi večina kandidatov poskrbela za nova neprofitna stanovanja. Dedićeva bi ob tem pregledala prazna stanovanja in jih namenila mladim, Feratović bi zvišal turistično takso in denar namenil gradnji stanovanj, Ogrin bi prepovedal prodajo javnih površin, Bregantova pa bi uvedla najemniško kapico ter spodbujala gradnjo prek stanovanjskih zadrug. Fukuhara Štirn bi hotele na Bavarskem dvoru spremenila v stanovanja za mlade, Žavbi pa bi omejil najemnine na spletni platformi Airbnb.

Kandidati so se strinjali, da je v Ljubljani treba posodobiti in nadgraditi javni potniški promet. Avsenik je dejal, da bi uvedel tramvaj in elektrificiral avtobuse, Koprivc pa bi nadgradil sistem Bicikelj in spalna naselja povezal z industrijskimi conami. Sukičeva bi celostno uredila kolesarske poti, zgradila mestno železnico in prav tako uvedla tramvaj. Crnek je povedal, da prometno problematiko rešujejo s podaljšanjem rumenih pasov in avtobusnih linij.

Soglasno bi podprli tranzicijo prometa z avtomobilov na javni prevoz in druge nizkoogljične načine transporta. Žavbi bi ob tem uvedel krožne linije mestnih avtobusov, Ogrin bi frekvence avtobusov zvišal na pet minut, Dedićeva pa bi širila cone brez avtomobilov.

V Ljubljani je 12 t. i. sivih lis, kjer ni mladinskega centra oziroma druge infrastrukture za mlade. Na vprašanje, kako bodo dosegli, da sivih lis več ne bo, je Bregantova dejala, da bi upoštevala predloge mladih in jim dala glas, prav tako bi dialog z mladimi spodbujala Sukičeva in Koprivc. Feratović je poudaril, da imajo mladinski centri in mladinske organizacije premalo sredstev za delovanje, Žavbi je opozoril, naj se ne posega v mladinsko spontanost, Avsenik pa dodal, da se mora vodstvo občine odzvati na potrebe. Crnek je dejal, da imajo mladinski svet, preko katerega izvajajo dialog z mladimi.